Какво ще се случи със средствата от туристическия данък?

* 75 938 лв. от туристическия данък плюс преходен остатък ще бъдат вложени в четири основни направления: туристическа инфраструктура, организиране на събития, реклама, развитие на туристическите услуги

Станислава Цукева
Програмно

ПРОЕКТ на Програма за развитие на туризма в община Троян бе внесен от кмета Донка Михайлова на януарското заседание на Общинския съвет. Съгласно тази програма ще бъде разпределен събраният до 31 декември 2016 г. туристически данък от 75 938 лв. заедно с преходния остатък от 2016 г. Четири са основните приоритетни оси, по които ще бъдат разпределяни средствата през 2017 г.: изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма; организиране на събития, допринасящи за развитието на туризма в община Троян; реклама на туристическия продукт на общината, включително участия на туристически борси и изложения; подобряване качеството на услугите, предлагани в общинските туристически обекти.

РЕЗУЛТАТИТЕ от изминалата 2016 г. показват сравнително добра устойчивост и утвърждаване на община Троян като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм. През 2016 г. със средствата от туристически данък бе извършено художествено оформяне на части от градската среда - проект „Стрийт арт“, като за популяризиране му бе проведен конкурс „Селфи в Троян през 30-те“ с награден фонд, осигурен от местни ресторантьори, хотелиери и други фирми. Бяха изработени 10 пътни табели с размери 2250/450 мм с двуезичен надпис „Римски път „Виа Траяна“, както и 22 табели за автобусни спирки за информационната осигуреност на гражданите и гостите на община Троян. За популяризирането на Троян като туристическа дестинация през 2015 г. бе изградено рекламно съоръжения на автомагистрала „Хемус“ - реализирането на концепцията за рекламиране на туристическия потенциал на община Троян по този начин бе разширена през 2016 г., като бе поставено подобно съоръжение и на автомагистрала „Тракия“. През годината Община Троян издаде брошури за минералните води в района и за маршрутите във високата планина. При ежегодната среща с представители на туристическите дружества през 2016 г. бе подчертана необходимостта от маркиране на някои от туристическите пътеки към високопланинските хижи, маркирането на туристически пътеки (три нови) ще продължи и през тази година.

Стенописът "Троян през 30-те" по проекта "Стрийт арт" пожъна голям успех, 2016 г.
ПРЕЗ 2017 Г. ще бъдат разпределени средствата от събрания през предходната календарна година туристически данък и преходния остатък в четирите основни направления. Ще продължи работата по добиване на статут на курорти от национално значение - балнеоложки за с. Чифлик и с. Шипково и климатичен планински за Беклемето; и ще се влагат средства за поддръжка на инфраструктурата в курортните зони. Ще продължи художественото оформяне на части от градската среда по проекта „Стрийт арт“ плюс изработка на керамични пластики (фигури). Ще бъдат инвестирани средства в няколко събития - ежегодното издание на Рок Академия с конкурс за авторска песен и бирен фест, втория Джулай (July morning) на Беклемето, поредното трето издание на конкурса „Най-коректни туристически обекти за годината“. Новост ще бъде пускането на специална двуезична интернет страница – www.visit.troyan.bg, на която българските и чуждестранните туристи ще намира информация за всички заведения, места за настаняване, обекти и забележителности на територията на общината.

Станислава Цукева, PR на Община Троян

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

За кой "преходен остатък" говори тази ПиАр-ка на община Троян?
Защо точно по време на приемане рамката на бюджета, където за пореден ще се види, че кмета Михайлова нарушава Закона и на практика отказва да изпълнява бюджетите на община Троян - защо ни занимават точно днес с "туристическия данък", който се формира, одобрява и разходва по съвсем друг режим и условия?
Пак да попитам - за кой "преходен остатък" става дума, защото този остатък ОТ НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА и НАРУШАВАНЕТО НА ЗАКОНА е по всяка вероятност над 3 милиона лева.
И друго да попитам - с кое Решение на ОбС Троян всичко описано от ПиАр-ката е прието за изппълнение. А ако не е прието - защо ни се представя все едно вече е даденост?
Има ли някой, който все още помни онзи виц за "Парата в свирката на комунистическия локомотив". Е, това днес е община Троян. Един тъп виц и много пара за свирката..... и много "Пир по време на чума"

Анонимен каза...

аз пък да попитам кога общинските служители анонимно ще се повозят на цанко мичев с градските возила и ще видят дали се издават билети или трябва насила да си поискаш и да те гледат накриво

а и на кметицата риначите кога ще поринат спирките та да може човек да се качи безопасно? 3 седмици минаха откак падна снега

Анонимен каза...

2-ри, какво общо има общината с билетите за градския транспорт?
Утре сигурно ще поискаш и да влязат в еди кой си магазин, че не са ти "чукнали" касов бон.

С. Илиев каза...

Две мнения не трябва да има - туризмът да е приоритет за община Троян и да се работи още по-усърдно в това направление...Възможностите са много по-големи,казвам го непредубедено,понеже не живея в Троян...Успех !!!

Анонимен каза...

Госпоицата дали може да назове какви туристически услуги се предлагат?Съответно от кого,както и къде се намират въпросните общински туристически обекти?

Анонимен каза...

Цитирам: "туристическа инфраструктура, организиране на събития, реклама, развитие на туристическите услуги". Може ли малко по-конкретно? Тези бля-бля сме ги чували един милион пъти! ОБАЧЕ - аз работя в сферата на туризма в малкия ни град и ми омръзна да гледам разочаровани физиономии и да слушам унизителни коментари на туристи, които били имали очаквания от Троян и района, а като дошли и се хванали за главата, станали пишман и какво ли още не, че дошли тук. Съжаляват и повече нямало да дойдат. От последните дни - ходили в Трявна, където останали силно впечатлени и решили да наминат и насам, ама ... се минали! И ред други в този смисъл ... Та въпросът ми беше - нещо по-конкретно какво ще се случи, за да не продължаваме да разочароваме туристите с голямото си НИЩО? Благодаря!

Анонимен каза...

6-ти, мога да допълня коментарите на такива туристи и управители на туристичвски агенции. Троян е една от дестинациите с най-ниско качество на туристическата услуга.
От реклама просто няма смисъл, защото тези, които идват, после правят най-лошата реклама, но имат основание за това. Момичето определено не знае за какво говори... Тук нито има кадри, нито има кой да им плати ( защото не иска!).
Когато правиш счетоводителя на хотела управител, няма как резултата да е друг.Тотално необучен и зле платен персонал, за което са виновни началниците (собствениците).Не им давайте пари за реклама, а за обучение!

Анонимен каза...

Голям туризъм! Много пара за нищо! Това ли са всичките пари, които са събрани от .ур такси!?! Голяма печалба !!!

Анонимен каза...

7-ми, аз съм 6-ти. :) Може и да се познаваме... Това, което казваш, е самата истина. Аз съм в тази сфера от 12 години вече. До дъно ми е позната ситуацията и не виждам как нещо ще се промени. Само ми е чудно защо тук не може да се случат нещата така, както се случват другаде? Не разбирам, честно. Надявам се нещо да се оживи, ама ... Още преди седем-осем години бях написала едно писмо до този вестник. По същата тема ... И от тогава, толкова години, НИЩО. А колкото до управителите и собствениците на хотели, колкото до персонал ... Мъка отвсякъде. Зле обучен персонал, собствениците не плащат и за толкова. Колко по-обучен персонал да работи за без пари? И те така се завъртат нещата. Повечето собственици на хотели също са станали хотелиери по стечение на обстоятелствата и как да проявят компетентност, като те я нямат... Ако се сдобият с някой обучен кадър, случайно, те го губят заради неуважение на труда му, незачитане на усилията му в работата и липсата на всякакво морално и материално стимулиране на същия. Така че, какво повече да си кажем? Какви измислени дейности се вършат от страна на общината? Влагане на някакви средства, заради оправдаването на присвояването на останалите такива. Всичко тук изглежда толкова примитивно, толкова елементарно и закърпено... Аз, освен че работя в тази област, много и пътувам. В България и извън нея. И виждам! И съпоставям! Прав си, че от персонала и заплащането на труда на хората трябва да се започне.!.!.!

Анонимен каза...

Щото в другите сектори, като производство например, хората са по платени ли?

Анонимен каза...

7-ми и 9-ти, точни и правдиви коментари. Само че как си представяте "тези" да дават пари за обучение?? В Троян отдавна битува схващането, че щом си богат или си се набутал във властта - значи си умен и всичко знаеш. "Умните" общински съветници Русенова, А.Балев и инжежер-готвач Църова нали подготвят от години кадри за туризма в гимназията "В.Левски"? А "умният" М.Акимов когато го попитах защо не пуска администрацията на обучителни семинари ми отговори, че нямало да харчи пари за скъпи хотели. Дори не пусна една от служителките си на семинар, който екологичния бранш беше организирал в Троян.
Много прав е и коментар 8-ми. От години общината не може да си събира туристическата такса, а разходването и е под всякаква критика. Затова в Чифлик примерно има добри хотели като сграден фонд и оборудване, но излезеш ли между хотелите - лунен пейзаж!
*
Има обаче един друг "туризъм", който цъфти буквално - това е общинския туризъм, където кметове, общински съветници и солташаците на властта вършат туристически воаяжи в други държави само и единствено за лична изгода.
Преди години се майтапех, че "кмета Енкин е на посещение в Троян". След това се появи милиционера Акимов, който с Балев "обогатиха" и развиха този "туризъм" като Акимов заведе дори и жена си в Париж по "общинската програма" - "сакам я Париж да вида". Михайлова също доразви този "туризъм". Тя пък започна да води цели делегации от солташаци на властта, които после да се отблагодаряват и да пишат или говорят колко била „успешна“.
Както сте се досетили - ПОЛЗА НИКАКВА за общината. Нито една добра практика не донесоха и не внедриха. Нещо повече – толкова са тъпи и елементарни, че след толкова туристически обиколки и посещения - още не са схванали и проумели каква управленска трагедия са и как и защо продължават да досъсипват Троян.
*
С Пета Ковачева успяхме да вкараме в Правилника на ОбС, че в командировки в чужбина ще се ходи само с решение и конкретен мандат от ОбС, а след завръщането - в десетдневен срок да се представи отчет, който да се разгледа на сесия на ОбС.
Както също сте се досетили – М.Акимов, А.Балев и кликата около тях след няколко месеца промениха Правилника и отново и до ден днешен тези овластени хрантутници си обикалят света за сметка на гражданите и без всякаква полза за общината. Днес ОбС дори си няма свой Правилнок в нарушение на Закона, ама на кой ли му пука. То да не е като да има медии и журналисти в този град, че да им подирят сметка.
*
Защо ви пиша всичко това - ами защото в туристическия бранш или са се хванали гуша за гуша или надскачат се един друг, а ЗАЕДНО нищо не могат да направят. От другата страна е общината и понеже "рибата се вмирисва откъм главата" - та тази вмирисана глава тегли в някаква друга, измислена и неадекватна посока, а гражданите се заблуждават /най-често с ПиАр-ски номера ги заблуждават/, че тази "вмирисана глава" ще развива туризма, нещо което нито го могат, нито им е работа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |