Конфискуваха и умъртвиха 6 коня в Добродан

* Конете били без надзор от дълго време и без задължителната идентификация – с чип, чрез което да се установи здравният им статус, мястото на регистрация и собствеността

Сблъсъци

В КРАЯ на миналата година (21 декември 2016 г.) в землището на троянското село Добродан бяха конфискувани 6 коня. Информацията дойде от централата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), сред чиито отговорности е да контролира и следи за спазването на законовите изискванията „по отношение на ветеринарномедицинската дейност, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях“.

КОНЕТЕ в Добродан били без надзор от дълго време и без задължителната идентификация – с чип, чрез което да се провери здравният им статус, мястото на регистрация и собствеността. Освен това се установило, че животните са нанесли и продължават да нанасят щети в частни земеделски имоти в землището на селото. Конфискацията била извършена от екип на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Ловеч с подкрепата на служители от Районното управление на МВР – Троян. След което, каквито са разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), чл. 139, животните били умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.

Т21

Бележка на редакцията
Безнаказаността води до ескалация

* И нека бъдем разбрани правилно - животните нямат вина, те също са  потърпевши, виновниците са други
Гледка в центъра на Троян
СЛУЧИЛОТО се в Добродан, както и подобен случай по същото време в друг край на страната, предизвика разпалени дискусии. В повечето оценки личеше възмущение и бяха в посока: „Как може такова нещо?!“. Ние обаче ще си позволим да изразим противоположно мнение. Вярно е, че звучи страшно – да умъртвиш. Но нека видим защо се стигна дотук, и да сме наясно, че това не е злодейски акт, извършен от злодеи и със сигурност решението не е взето лесно.

ПЪРВО – конете не са чипирани и законът е ясен какво трябва да се прави в този случай; а животинският чип е не само гаранция за законна собственост, но и за здравен статус, т. е. гаранция, че животното не застрашава здравето и живота на хората.

ВТОРО, но не по важност – доказано е, че шестте коня са вършеели дълго време из землището на с. Добродан и са нанесли много щети, въпросът е трябва ли да си затваряме очите пред това ширещо се от години и в нашия край, и на много други места в страната беззаконие; попитайте какво ще каже някой стопанин, дето цяла година е превивал гръб над нивицата си, а след това пуснатите от наглите си и безотговорни собственици добичета съсипят всичко?!

ТРЕТО – ясно е, че безнаказаността води до ескалация на беззаконията. Иначе казано, вместо да си хранят животните и да носят отговорност за тях, споменатите нагли и безотговорни собственици, за по-лесно и по-евтино, ги натирват в чуждите имоти без да им пука от нищо и от никого – кажете къде по белия свят днес има подобно чудо?! 

ЧЕТВЪРТО – със сигурност, казахме го вече, решението е било трудно; но така трябва, този е пътят да се справим и с конските, и с всички други безумия и беззакония в милата ни татковина. С твърдо и безкомпромисно прилагане на законите.

А ПРОПО – не толкова отдавна в Т21 писахме за няколко коня, които напук на общинските наредби, законовите норми и елементарните правила за градско съжителство ежедневно са водени от стопанина си на паша кажи-речи в центъра на Троян – в зелените площи, частна и общинска собственост, край градския стадион (виж „Град ли сме, мама му стара!? – бел. ред.); тази идиотщина продължава, а уж щяха да се вземат мерки?! Добавяме и още едно актуално питане – чипирани ли са циганските каруцарски коне, които щъкат навсякъде (из общината и страната)?! Но нека бъдем разбрани правилно - животните нямат вина, те също са  потърпевши, виновниците са други.

Т21 

Още по темата:

16 коментара:

Иванко каза...

Конете на мангалите ли са? По-добре по хуманен начин да ги бяха премахнали тях.

Анонимен каза...

Умъртвени по хуманен начин! простотия
А конете в Борима ??? Пълно е по пътя с тях , местните мюсюлмани ги експлоатират през сезона когато крадат дърва , а после ги изритват в гората , а животните се връщат и ближат сол по шосето.

Анонимен каза...

Защо подходът към бездомните кучета и бездомните коне е различен? Кучетата ги залавят, кастрират, чипират, но не ги убиват. Конете ги убиват веднага. Излиза, че за кон е друг ЗАКОН.

Анонимен каза...

Въпроса, поставен от № 3 е много на място и следва да намери отговор.

Анонимен каза...

Трябва по хуманен начин,но не конете........

Анонимен каза...

Така и така сте решили да убиете животните, не можахте ли да използвате месото за хищниците в зоопарка в Ловеч-лъвовете, ягуарката, дивите кучета?Нахранихте ли ги, напоихте ли ги преди убийството?Поне да има някакъв смисъл от убийството им. А така в екирисаж, на вятъра, все едно не са живи същества?Но закона е приложен и спите спокойно. Онзи от горе гледа и ще Ви съди по делата Ви.Рано или късно ще си платите, ако не Вие то децата и внуците Ви.

Анонимен каза...

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност. Това май беше някакво правило!!!

Анонимен каза...

Само да Ви кажа,че не са изгорени в екарисаж , а продадени , и ние скоро ще ги изядем!

Анонимен каза...

6-ти, ти си голям ТИКВЕНИК ! С какво право отправяш клетви към хора които изпълняват закона? Чукни се в главата празна "защитник" такъв!!!

Анонимен каза...

На всяка крачка олигофрения.
Този опростял народ на времето мачкаше капитан Петко Войвода по занданите,а ние се чудим , че през 2017 година някой хуманно убил няколко коня.
Не са убити хуманно!А зверски!
Само за това,че попадали в някаква измислена алинея на недомислен закон.
Извършване на ветеринарен контрол и продаване на търг на животните.А за нарушителите 100 тояги на голо и глоба.
Изродска работа.

Анонимен каза...

мога да ви кажа, че конските суджуци са голям деликатес.

Анонимен каза...

6-ти не бой се месото са го ползвали да си наредят по просторите суджуци, каймица в фризерчето ...

Животните в зоопарка в Ловеч защо там не отидат на проверка? Лъвовете не стига, че малко ами само дето не са умрели от глад ... Както и всички останали...

9-ти Какви закони във България бе !!! Къде са законите за Донка Михаилова, Дилян Енкин и компания за парите който се крадат, чрез обществени поръчки и се върти бизнес с двамата наскоро известни братя има едно скрито кафенце проверете светлините знаци на кого реално са фирмите който ги поставиха ... Проверете какво се случи с бизнесмена загинал във "нещастен случай" при катастрофа и братчетата му купуват офиса и мястото под него ... А седмица преди това въпросния загинал отказа да им го продаде ... Те си мислят, че като правят схеми никой не знае ... Лошото е, че и тези който трябва да знаят ги знаят тези неща ама всички са една голяма партийка за крадене на пари...

Анонимен каза...

9-ти, почна ли да те стяга клетвата? Не се притеснявай ще продължи.

Анонимен каза...

Безспорно, закона трябва да се прилага, но както е писал 3, какво се случва с бездомните кучета, които са ОПАСНИ за здравето на хората.? ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ ЗА - БЯС,КУЧЕШКИ ТЕНИИ,БЪЛХИ И ДР......

Анонимен каза...

Щото кучетата малко ги тровехте,стреляхте, връзвахте ги във чували и ги хвърляхте във реката .А за хората или така наречените човеци който правеха всички тези по горе посочени неща всичко е наред??Аз лично знам за двама такива гадове който са ми и комший и по ме е гнус от тях от колкото от бълхите и болестите от бездомни коне и кучета

Анонимен каза...

Още толкова много безстопанствени и свободно пуснати коне има за конфискация че не ми се занимава с пишман фермери и нагли дървари.Но ще се вземат мерки soon,...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |