Зимата ни сграбчи

* Повече от 22 часа в община Троян не спира да вали, на места снежната покривка достига 70 см, в града – около 40 см * Снегорините чистят от 4:00 ч. сутринта, два пъти са минали по общинската пътна мрежа, на места има проблеми с тока, съобщи кметът Донка Михайлова
Снежно Актуализиран
Актуална троянска гледка, ул. "Стара планина", 10:00 ч., 29 декември 2016 г.
ЗИМАТА здраво ни сграбчи в лапите си – от късния преди обед вчера (28 декември, сряда) до момента (9:30 ч., 29 декември, четвъртък), вече повече от 22 часа, в цялата община Троян не спира да вали. Снеговалежът е с различна интензивност, като на някои по-високи места (селата Шипково, Черни Осъм, Чифлик и др.) снежната покривка достига 70 см. В града дебелината на снега е около 40 см.

„ОТ 4:00 Ч. сутринта цялата техника е на терен и вече минаха два пъти по общинската пътна мрежа, процесът се контролира на място от служители от общинската администрация. Има проблем с някои странични улици в селата и града. Проблеми създават паркираните по пътищата автомобили, които пречат на снегорините и затрудняват почистването, особено в града. На някои места има проблеми с електрозахранването“, сподели тази сутрин за Т21 кметът на Троян Донка Михайлова.

Инж. Георги Грозданов (ОПУ - Ловеч): Ситуацията в Ловешка област продължава да бъде тежка
Троянският проход е затворен за всички видове МПС
„СИТУАЦИЯТА в Ловешка област продължава да бъде тежка. Повече от 18 часа снеговалежът не е спирал. Дебелината на снежната покривка е от 10 до 70 см. В областта по снегопочистването работят над 80 машини”, коментира за сутрешния блок на Нова телевизия директорът на Областно пътно управление (ОПУ) – Ловеч инж. Георги Грозданов. Той напомни, че Троянският проход е затворен за движение на всички видове МПС, а от сутринта е затворен и проходът Шипково – Рибарица, където снежната покривка е достигнала 70 см. Съобщено бе, че в някои селища на туристическите общини Троян, Априлци и Тетевен, които очакват стотици гости за новогодишните празници, е нарушено електрозахранването.

Т21


Актуална информация

ОБЩИНСКАТА пътна мрежа на територията на общината е проходима при зимни условия. Фирмата, отговаряща за снегопочистването на общинската пътна мрежа  - „Пътприбор” ООД (София) работи на терен с 6 автомобила. Снегопочистването на пътищата започна от вчера по обяд (28 декември, сряда), като почистването и опесъчаването на отделните участъци става периодично през 3-4 часа, а при необходимост и по-често. Почистват се 109 км общинска  пътна мрежа и 280 км – улична мрежа в Троян и 21 села от общината.

В ТРОЯН и на територията на населените места в общината се извършва снегопочистване от фирмите, сключили договори за поддържане на уличната мрежа. Извършват се действия по снегопочистване от 14 автомобила, в града работят 7 машини.

В СЕЛАТА Калейца, Добродан, Белиш и Врабево бе прекъснато електроснабдяването в периода от 21:30 ч. до 23:30 ч. на 28 декември. В Троян, за времето от 6:50 ч. до 8:35 ч. на 29 декември, спря токът в жк „Буковец“ и жк „Черногор“, причината - скъсан далекопровод в района на МБАЛ – Троян. Към момента електроподаването е възстановено и в общината няма населени места без ток.

ИМА ЗАТРУДНЕНИЯ с почистването на някои странични улици. В момента се прави оглед на всички улици в града и се съставя график за почистването им. Затруднения при почистването на страничните улици създават паркирани автомобили, ограничаващи възможността за работа на снегорините в по-тесните улици.
29 декември 2016 г.
Община Троян

КЪМ 15:00 Ч. снеговалежът на територията на общината значително отслабна. Главните пътни артерии в града са почистени с приоритет. Продължава снегопочистването по второстепенните улици в града и селата и в крайните квартали на града. Осигурява се достъп до някои крайни и слабонаселени махали. Следи се пътната обстановка, като се поддържа постоянна връзка с кметовете на населени места. Експерти на Общината обхождат постоянно улиците на града. 

ПРЕЗ НАСТЪПВАЩАТА НОЩ снегопочистването ще започне от 4:00 ч. сутринта, като ще бъдат обработени с препарати основните улици с цел да се предотврати замръзване при ниските температури. На територията на общината няма бедстващи хора. 
29 декември 2016 г.
Община Троян
Начало

16 коментара:

Анонимен каза...

Само да спомена, че по селата, където се чудим как да върнем хората натам (ние сме се върнали) - там пък изобщо никой не счита за необходимо, сутринта, когато хората тръгват за работа, да почистят малко, че да си стигнем до колите. Изринах своята, изринах и наоколо. Почистих и улицата, поне колкото да хвана главния път и така, на сляпо ... Повярвайте, трудно ми е да съм снегорин, че съм 55 кг жена, но друг начин да тръгна нямаше. И сега да поясня - не става дума някой да ми изрине снега от тротоара или в двора, а на улицата само, за да се вижда къде върви пътят. Такова беше положението тази сутрин от Шипково чак до началото на града!!!

Анонимен каза...

Нямала сняг, и за Нова година нямало да има, така казват синоптиците хахахахахаха...аматьорчета

Анонимен каза...

В наше селоо минаха няколко снегорина ама както рече първи затрупаа ми изхода а миналата година и моста за малко да отнесат. Давайте го по отговорно ве господа от снегопочистването не само да навъртите километража и да лапнете парсата

Анонимен каза...

Айде стига драми. Не виждате ли, че времето е полудяло.
Какво е това нещо в краят на декември да ми вали сняг.
Случило се 1 път на 30 години. Ще го преживеете :)

Анонимен каза...

Пак ни иЗненада снега, нали? Само главната улица е в града. А Орешак е на луната.... Див комунизЪм!

Анонимен каза...

Ако в северните страни имат общини и ЧЕЗ като нашите,цяла зима ще си седят вкъщи на свещи.
Явно природата съвсем се побърка-да навалят 30-40см сняг през Декември?!?
Като чета такива новини се чудя в Африка ли живея или къде?

Анонимен каза...

За мен това е пълна идиотщина и без отговорност.
Сняг започна да превалява още в сряда по обяд и следобеда заваля сериозно.
Дори по обяд в Ловеч проблясна и като оставим студеният вятър почти се показа слънцето.Но като тръгнах за Троян,от Абланица насам си беше истинска зима.
В статията се говори , че снегопочистването е започнало 12 часа по-късно.
Това,че през зимата на някой 40 см снежна покривка е бедствие и драма е друг въпрос.
За мен това е без отговорност.
Още в сряда към 20 часа една кола беше прегърнала дървото под болницата.Следствие на безхаберие.Друга кола от 4 опита да се качи към болницата се отказа и се върна.Добре,че не е линейката.
Вярно,добрите гуми и опита на пътя са от значение , но при почистване на няколко сантиметровия сняг и опесъчаване,това нямаше да се случи.
Прибрах се към 24 часа.Поне по главните улици имаше коловози и никакви следи от чистене и как да ги има , след като по официални данни са започнали да чистят от 04 часа.
По малките улици винаги ще има коли.Чисти се едното платно.Тия от снегопочистване да не искат да евакуираме автомобилния парк да си очистят улиците и после да върнем колите.За тая работа трябва ум и гъвкавост.
Виждали ли сте колко електрически стълбове са забити в село Бели Осъм при подмяната на кабелите за електрозахранване на селото,ако това продължава до Чифлик е наи-грозното нещо , което съм виждал, особено за села с развит туризъм.
За Черногор и далекопровода.Там в района ако се загледате по тъмно към връзките на далекопровода...поне аз съм виждал кабелите до червено от лоши връзки.И за това ли е виновен снега?
От 2 дена активно пътувам в областта.
Че сняг има - има.Но да се прави драма от това не бива.
Между другото вчера в града имаше още пътни инциденти , благодарение на ''доброто '' снегопочистване.
Наистина,за северните народи това си е направо пролетно време.Но заради некадърнстта и тънките сметки на някои хора не обвинявайте времето.

Анонимен каза...

Да се глобяват бабичките, които изриват снега от дворовете и тротоарите на пътното платно!!!

Анонимен каза...

В Орешак един снегорин само се разхожда из селото и "подстригва" снежната покривка, а не чисти снега "до асфалт". Минава набързо, на голяма скорост и целта му изобщо не е почистването на улиците, а обхождане, своеобразен "тур де Орешак". Питам - от коя фирма е този трактор, колко му се плаща за една разходка из селото без необходимия почистващ ефект.Защо не се контролира чистенето и защо не се санкционира некачественото, безсъвестното, а тенденциозно формално пришпорване през селото след снеговалеж.Кой подписва тези разходи? Кой и как избира почистващите фирми? Има ли отстранени фирми, които минали години не са чистили добросъвестно и качествено?

Анонимен каза...

За Калейца пък да не говорим... като гледам колко е "почистено" в Троян!!!

Анонимен каза...

Кво са прайте на ощипани моми?
Ми като не ви харесва почистването,с птичките септември на юг....
Ай погледнете си в домовете и дворовете,каква е кочина!
Колко от вас почистиха тротоарите пред вкъщи-без да изхвърлите снега на почистеното платно?
Аман от превзети селяндури,дето ореваха светът,що през месец декември има 50 см. сняг.
Ми кога бе другари и другарки? Юни,юли или на Орешашкия панаир да го чакаме?

Анонимен каза...

Ми къде да го изхвърлят снега бе, говедо рогато?В кофите за боклук ли, иши в мазите за лятос да го пазят?

Анонимен каза...

11-ти, шизофренни са ти излиянията. Помисли и ако искаш да ни кажеш нещо се пробвай пак. Аз потвърждавам за Орешак, не беше почистено когато и както трябва, незнайно защо.!?

Анонимен каза...

Нали Ви е ясно, че ако снегорина спусне по-надолу греблото и чисти както трябва, то ще замине много нафта, понеже усилието е голямо.
А когато греблото е високо може да премине транзит и почти не харчи нафта. Накрая се пишат едни километри, спестява се нафта (пари), разделят се пари и готово.

Анонимен каза...

Аз също държа да науча отговорите на въпросите на 9-ти. А именно - кой и как избира снегопочистващите фирми, кой контролира чистенето, кой подписва за изплащането,калко се плаща в Орешак за еднократно чистене на снега,има ли отстранени фирми от минли години за несправяне?

Анонимен каза...

Иска ми се някой общинар да отговори на поставените въпроси, но ясно и конкретно, а не с общи думички.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |