Приеха новата наредба за общинските дружества

* С предизвестени караници, нападки и непримирими различия; резултатът от гласуването – 18 „за“, 7 „въздържал се“ и 2 „против“
* Донка Михайлова: Промените „деформират местното самоуправление“
* Николай Тодоров: Новата наредба е много по-добра от старата
В Общинския съвет
Николай Тодоров, Донка Михайлова
СПОРЕД очакванията, на последната сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян, 29 септември, предложената от председателя Николай Тодоров Наредба за изменение на досегашната наредба за общинските дружества (пълното й наименование е Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда за упражняване правата на Община Троян в търговските дружества с общинско участие в капитала, в граждански дружества и сдруженията с нестопанска цел) бе приета - с монолитното единство на доминиращата местния парламент коалиция (ГЕРБ, „Избор за Троян“, ВМРО) и с единодушен отпор отляво (БСП); равносметката - 18 гласа „за“, 7 „въздържал се“ и 2 „против“. Въпросната проектонаредба на г-н Тодоров бе внесена още на юлската сесия, но тогава гласуването, както и същинският дебат бяха отложени за септември.

И ПАК според очакванията приемането стана след бурни спорове, преливащи на моменти в откровени разправии. А противопоставянията вече се бяха оголили в две статии по темата в два предишни броя на Т21 – едната на съветника от БСП инж. Васил Радойчевски, изцяло против, представяща позицията на партийната група (виж „За работата на Общинския съвет и за общинските фирми“ в бр. 37 от 21 септември, печатното издание) и другата, отговор на вносителя Николай Тодоров, доказваща необходимостта от предложените промени (виж „За Общинския съвет, наредбата за общинските дружества и съветника Радойчевски“ в бр. 38 от 28 септември). А и още по-рано, на заседанието през юли, когато двете непримирими позиции бяха очертани достатъчно ясно: от едната страна - кметът Донка Михайлова и левицата смятаха, че се цели изземване на кметски правомощия и неправомерно вмешателство в работата на изпълнителната власт; и от друга – вносителят Николай Тодоров и споменатата коалиция зад него бяха категорични, че промените ще осигурят повече прозрачност в работата на общинските дружества и ще са по-сериозен гарант на обществения интерес.

В ЗАЛАТА сега се чуха доста неща, някои от които определено бяха на предизборна вълна и не заслужават внимание, но и от двете страни имаше и същностни аргументи. Например – председателят на групата на БСП инж. Владимир Хаджийски обяви, че допълненото след сесията през м. юли предложение за изменение на наредбата не е било качено на сайта на ОбС в необходимия 14-дневен срок, което прави сегашното разглеждане и гласуване нелегитимни. На което обаче бе отговорено (Николай Тодоров, Минко Акимов /ГЕРБ/), че в случая става дума не за ново, а за отложено гласуване и подобни процедурни хватки са некоректни. 

ЧУХА СЕ и важни неща по същината на предложената промяна. Г-жа Михайлова заяви, че старата наредба се нуждаела от актуализация и че в нея има недобри и остарели текстове, но че сегашните предложения не са това, което трябва да бъде, че конфронтират Общинския съвет и кмета, излишно политизират, създават несигурност и страх в ръководствата на общинските дружества и като цяло „деформират местното самоуправление“. Подобна бе и позицията на Камен Спасовски (БСП) – според него резултатът от промените ще е смесване на властите и затрудняване вместо облекчаване на работата на общинските дружества. Противоположно бе становището на Даниел Сираков (ВМРО) – според него предложените промени разграничавали отговорностите на Общинския съвет и кмета по отношение на общинските дружества и подпомагали местното самоуправление. А г-н Тодоров бе категоричен, че новата наредба е много по-добра от старата (досегашната) и ще е бариера срещу политизирането и срещу вмешателството в работата на управителите.

КАКВИ са гласуваните промени? Най-общо те са в две посоки. Основното е, че изборът на управители на общинските дружества в много по-голяма степен ще зависи от съветниците (при конкурсите за управител 7-членната комисия ще е доминирана от квотата на Общинския съвет, задължителният юрист в комисията също ще е посочен от съветниците; има и възможност, пак по решение на съветниците, за пряк избор от Общинския съвет). Другият важен момент е, че се засилва съветническата роля при контрола на работата на общинските дружества и техните ръководства – със задължителни тримесечни отчети, възможност за назначаване на контрольори, повече правомощия при определяне на възнагражденията и др.

Т21


Още по темата:

9 коментара:

Анонимен каза...

Тъй, давай накратко Генади- Кои наши 'ора ще бъдат сложени и къде? Другото е ала-бала!

Анонимен каза...

Колажът не е точен. Трябваше да бъде на цирковия манеж, а героите да бъдат клоуни.

Спомена се нещо в една друга статия от някой коментиращ, че се готви в троянските детски градини да се вкара кетърингова храна. Г-н Маринов, Вие знаете ли нещо по този въпрос или е само слух?

Иначе да си призная честно никога не очаквам нито общината да ми помогне, нито държава. Разчитам единствено на собствените си възможности и социални кръгове. Хубаво би било да има политика, която да помогне на хората, които искат да работят и градят, но това не знам някога да е правено точно за този сегмент от хората. Виж за тези, които са червиви с пари или другите с дозина криминални досиета, при тях вече водата е розова. Както и да е, в тези географски ширини се живее така, ама пусто не се свиква.

Анонимен каза...

Нека все пак да изясним, че в първия си мандат Михайлова не смени нито един управител, а сегашните съветници вече коментират кой партиен приятел къде да слагат. Всъщност времето ще покаже какви са намеренията им.

Анонимен каза...

Чух, че гласят Калистерски /"Избор за Троян"/ за мястото на Иван Чакъров?!?

Анонимен каза...

Не знам кой е прав, но съм сигурен, че Николайчо не е. Той да вземе да си махне тръбата на мръсния канал от шадравана в центъра, а след това да пише наредби. И да питам законен ли е навесът, който изгради тази пролет на терасата над реката.

Анонимен каза...

Постепенно Троян се превръща в Троянел. Много пари бяха потрошени за изборите на кмет. Време е, който ги е дал ди си ги вземе от нас, гражданите на Троян. Как? Сега ще назначим "подходящи" управители, чичо Минчо ще поеме охраната на всички общински фирми, който трябва ще вземе общински имоти под нисък наем и т.н. Ама така трябва като не мислим, когато гласуваме!

Анонимен каза...

А противопоставянията вече се бяха оголили в две статии по темата в два предишни броя на Т21 – едната на съветника от БСП инж. Васил Радойчевски, изцяло против, представяща позицията на партийната група (виж „За работата на Общинския съвет и за общинските фирми“ в бр. 37 от 21 септември, печатното издание) и другата, отговор на вносителя Николай Тодоров, доказваща необходимостта от предложените промени (виж „За Общинския съвет, наредбата за общинските дружества и съветника Радойчевски“ в бр. 38 от 28 септември).

Гена, дай линкове към статиите.

Анонимен каза...

Ах, как плаче комуниста когато му отнемеш възможността да краде

Анонимен каза...

А как се радва гербаджията, когато наближава
голямата лапачка за него?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |