В Троян: Кръг от дискусията „Да! На българската икономика”

* Славка Бозукова („Стандарт”): „Троян е уникален - в града безработицата е едва 5,4 %, на практика я няма и това е обяснимо с над 1600-те предприятия” * От АПИ обещаха: догодина ремонтират пътя до Голяма Желязна, ще се мисли за целогодишна проходимост
на Беклемето
Инициативи
Сред участниците в дискусията в Троян, 27 септември 2016 г.
ТРОЯН и кметът Донка Михайлова бяха домакини на поредната 15-та за страната и първата в Ловешка област дискусия от кампанията „Да! На българската икономика”, съвместна инициатива на в. „Стандарт и КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). Срещата бе в Информационно-културния център (27 септември) и за нея бяха пристигнали председателят на Икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, зам.-председателят на Комисията по култура Ирена Соколова и колегите им депутати Георг Георгиев и Иван Миховски, областният управител Ирина Митева, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Георги Порожанов, зам.-директорът на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, шефът на дирекция „Поддръжка на пътната инфраструктура” в АПИ инж. Георги Златев, също и зам.-главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова и издателят Иван Гранитски. От троянска страна присъстваха над 50 души – представители на бизнеса, неправителствения сектор, държавните и общински институции, медиите, сред участниците бе и игуменът на Троянския манастир епископ Сионий.

ГОЛЯМАТА ТЕМА на дискусията бе възможностите за икономическото развитие на Троян – най-динамичната и развита община в Ловешка област, в която реално няма безработица и е съсредоточено над 30% от промишленото производство в областта. Както и търсене на решение на някои наболели за района проблеми, например пътната инфраструктура и др., опиращи до взаимоотношенията „община - държава”.

СРЕЩАТА започна презентация на г-жа Михайлова, която запозна участниците с актуалното състояние на икономиката на общината, основните предизвикателства и очаквания към правителството. Картината допълни г-жа Бузукова с оценката си, че „икономическият и социален профил на Троян е уникален - в града безработицата е едва 5,4%, на практика я няма и това е обяснимо с над 1600-те предприятия” и че тук е добре развита мебелната, текстилната и хранителната промишленост, а в последните години бурно се развива и IT-секторът. Всеки от присъстващите на „Да! На българската икономика“ в Троян имаше възможността да зададе своите въпроси към съответните институции и да постави проблеми, свързани с бизнеса в общината. Накрая въпросите и поетите ангажименти бяха обобщени и се дадоха уверения, че ще се търсят решенията.

Сред троянските участници в срещата
ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ на троянския бизнес очертаха два сериозни проблема, които спъват развитието - липсата на достатъчно работна ръка и недобрата транспортна инфраструктура. От другата страна, представителите на държавните институции, пък бяха поети някои съществени ангажименти. От името на АПИ инж. Златев заяви, че догодина ще бъде ремонтиран третокласният път III-402 от Троян (Доброданското) през  селата Дълбок дол, Борима и Старо село към Голяма Желязна и Лесидрен (един от най-разнебитените републикански пътища в нашата община, който от години чака и дано най-после дочака наложителния си ремонт – бел. Т21). Обещана бе и нарочна среща в АПИ, на която да се обмислят възможностите за целогодишно поддържане и проходимост на Троянския проход (Беклемето). Г-н Порожанов увери, че ще се направи всичко възможно директните плащания за земеделските производители (става дума за около 600-700 млн. лв.) да бъдат изтеглени преди Коледа, че в ДФЗ ще има ясна схема за получаване на всички документи и че до края на м. октомври ще бъдат разплатени 100 млн. лв. Игуменът дядо Сионий пък се похвали, че скитът „Свети Никола”, принадлежащ към Троянския манастир, ще бъде ремонтиран със средства от програмата за селските райони.

ПРЕДИ ПРИКЛЮЧВАНЕТО на срещата г-н Гранитски направи сериозно дарение на библиотеката на Троянския манастир „Успение Богородично“ - 100 тома класическа литература. На финала кметът Донка Михайлова благодари на всички за участието и изрази надежда, че тази дискусия ще доведе до разрешаването на поне част от наболелите въпроси и ще е първата от поредица срещи на троянци с представители на централната власт.

10 коментара:

Анонимен каза...

Типичен пример за блябосване.
Някой сети ли се да постави въпроса за нечуваната експлоатация, която прави троянеца силно неплатежоспособен? Михайлова плещеше разни глупости преди местните избори, че ще повиши стандарта на живот, ама на тая пиклива среща дума не обели, защо троянци са на пето място в Ловешка област по заплати. Ама иначе можем да харчим данъците на хората за глупости, като триизмерната пешеходна пътека за 4000 лв. от която нищо не става.

Анонимен каза...

В цялата община я са останали 20 хиляди живи, я не. Като изключим пенсионерите, учениците, общинските и държавните служители, докторите, учителите и работещите по фирмите, излиза че всички останали са собственици на предприятия. Дано не е правописна грешка - 160 вместо 1600.

Анонимен каза...

1600 фирми не са 1600 предприятия. Обещан е ремонт на пътя от Желязна до Лесидрен и нищо за Беклемето.Поне така пише в "Стандарт"

Анонимен каза...

"Троян е уникален - в града безработицата е едва 5,4 % "


Да ви светна ли, че всяка година града става все по-малък и малък , а пък после пак ги давайте тези смешни проценти , но както и да е - с такива смешни заплати които ги дават ... няма кой да стои в Троян :)

Анонимен каза...

"1600 предприятия",че то на 20-тина хиляди души,като махнеш пенсионери,малолетни и непълнолетни,комай ще излезе че работят по 3-4 човека средно в "предприятие"! Това не са предприятия,това са направо комбинати!!!

Анонимен каза...

Вече не сме 20000.Данните не са верни.

Анонимен каза...

Да № 2, съгласен съм с вашата констатация за състава на населението в общината и сега си отговорих на въпроса защо където и да влезеш във всеки троянски клон на банките е пълно с клиенти.Тези 1600 човека с регистрирани фирми, един път в месеца да влизат в тях е достатъчно да се направят изводи за икономическият живот в общината.Вярвам,че броят на фирмите е верен,даже регистрираните по ДДС са най-много от всички регистрирани фирми в окръга.Мисля,че процентът на безработицата е по-висок!Като се видят хората по улиците ,ве заведения,в магазините в най-работното време ще се добие друго впечатление.Съгласен съм,че преобладават възрастните хора в общината, по-голямата част от кадърните младежи намират реализацията си в други градове.Раждаемостта е огледалото за бъдещето на общината ни!

Анонимен каза...

№ 1 е напълно прав! Това е отново баламосване и отчитане на дейност от всички,които се се вписали като присъстващи фактори!Поредното губене на време на хората с регистрираните фирми.Другите присъстващи са чиновници на които просто е минало част от работното им време.АЗ ЗНАМ САМО ЕДНО: ПРОСПЕРИТЕТЪТ НА ОБЩИНАТА НИ В ПОСЛЕДНИТЕ 27 ГОДИНИ СЕ ДЪЛЖИ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИЯТ ДУХ НА ХОРАТА НИ,ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ДЪРЖАВНО НИВО ДА НИ УНИЩОЖАТ СЪС СЪСИПИЯТА НА ПРОМИШЛЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ.

Анонимен каза...

Поредното безсмислено разтягане на локуми.С две думи - мижи да те лажем...

Анонимен каза...

№ 9-ТИ, кое е локуми - информацията или коментариите!?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |