Първото голямо състезание по дебати в Троян

* На „Троян Оупън 2016” се очакват над 80 дебатьори от цялата страна * Ораторското майсторство е качество, полезно във всяка социална ситуация и във всяка човешка дейност
 * Нямаме търпение да дойде 9 септември
Предстоящо
Любомир Кирилов и Кристиян Стефанов на дебат, Троян, 2015 г.
МНОГО съм горд да обявя, че в Троян ще се проведе дебатьорско състезание от национален калибър. Организатори сме аз - Кристиян Стефанов - и Любомир Кирилов, с когото сме съученици, завършихме тази година троянското СОУ „Св. Климент Охридски” и се занимаваме с дебати от три години. И решихме, че е крайно време да направим свое състезание, избрахме му името „Троян Оупън 2016”. Допреди няколко месеца само си говорехме/мечтаехме на шега как може да съберем в Троян най-добрите дебатьори и съдии от цяла България, а сега това е на път да стане реалност. Разбира се, бяха нужни ресурси, за да покрием разходите по организацията и провеждането за подобна мащабна проява, намерихме ги благодарение на солидна подкрепа от спонсори в Троян; главните дарители бяха бизнесмените Марин Радевски, Валентин Бечев, Владимир Младенов, много помогна и кметът Донка Михайлова от името на Община Троян.

„ТРОЯН ОУПЪН 2016” ще се проведе в периода 9-11 септември, като ще се включат над 80 ученици и студенти от цяла България. Имаме абсолютната подкрепа на Асоциация „Дебати“ (София), чиито представители ще избират темите – актуални и даже „горещи“, от различни области на обществения живот. Всички участници заедно със съдиите ще бъдат настанени в хотел „Троян Плаза”. Същинските дебати започват на 10 септември в салона на СОУ „Св. Климент Охридски“, а полуфиналите и финалът ще са на 11 септември в залите, предоставени ни от Община Троян. Финалните три дебата ще бъдат отворени за зрители, като полуфиналите започват в 9:30 сутринта (в залата на Общината и в Информационно-културния център).

В ПОСЛЕДНАТА година дебатите в Троян определено набраха голяма скорост. Успяхме да създадем градски клуб, където се обучават ученици от целия град, дори успяхме да направим няколко примерни дебата. Видяхме колко лесно и приятно е да се работи с млади хора и двамата с Любо сме горди от постигнатото. Всичко това започна за нас преди три години в СОУ „Св. Климент Охридски“ под ръководството на преподавателката ни по български език и литература Нели Генкова. Оттогава имахме периоди, в които не бяхме толкова активни, в други моменти пък не се спирахме и влизахме от състезание в състезание. Сега фокусът ни е единствено върху предстоящото състезание, като все още има доста работа по организацията, трябва да изгладим и някои детайли. Развълнувани сме и нямаме търпение да дойде 9 септември :)

Троянско участие в национално състезание по дебати в Техническия университет, София
ДЕБАТЬОРСКОТО общество е особено, разбирайте - в най-позитивен смисъл. Нашите хора са изключително дружелюбни и енергични. У всекиго виждаш амбиция и желание, а в дебатите се усеща спортният хъс, обстановката се променя, става много напрегнато и оспорвано. За дебатьорите състезанията са средство за развиване на социалните умения и отношения; и още - платформа за запознанства с хора от цяла България. Важно е, че в дебатите се набляга на един аспект, който рядко бива засяган в училищата – говоренето пред публика. А ораторското майсторство е качество, полезно във всяка социална ситуация и във всяка човешка дейност.

ОЧАКВАЙТЕ националното дебатьорско състезание „Троян Оупън 2016”, Троян, 9-11 септември. Форматът е британски парламентарен, но не се залъгвайте – хич не е елементарен!

4 коментара:

Анонимен каза...

Точно тук е проблема. Младите могат единствено да филосовстват, и най- странното е ,че са насърчавани от възрастните. После излизайки в реалния живот разбират, че философи не трябват на никой. Трябва да можеш да работиш, да си добър в това, което правиш и по- малко да приказваш, повече да показваш и работиш.
Слушаш ги всичко разбират, знаят дори как се чувстват пенсионерите. Стават чувствителни на тема миграция, обмислят как да социализират малцинствените групи. А всъщност си изправен пред хора не знаещи какво е живота, как да се справят с него, как да се докажат в него. Новите илизионисти на 21в.

Анонимен каза...

Има хора за всичко-един лепи плочки, друг проектира сграда, трети град, някой може да има визия за света, бъдещето и т. н. Кой е по-важен?

Анонимен каза...

1-ви, щот си прост. Да работиш и да си добър в това, което правиш, са две различни неща. Ти ако си копач с мотиката, не очаквай, че цялото следващо поколение ще прави същото и ще задобрява в това. Дебатите в сегашното време са толкова полезни, че не може да ти го побере птичият мозък. Днешните деца не говорят, имат проблем с комуникацията (повечето от тях, де), трудно се изразяват. Причините за това са комплексни - родителите им не разговарят с тях, щот са все заети, а помежду се не разговарят, щот са все по компютрите и общуват чатейки! Така че това, да философстват, никак не е лошо, а напротив! Браво на децата за инициативата!

Анонимен каза...

Щом е британски формата,Кристияне,хич не се залъгвам.Ще бъде трудно.А след 15-20 години ще бъде още по-трудно.
И ако тогава се сетиш за този материал и моя коментар,може би ще разбереш какво съм искал да ти кажа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |