Детски градини и училища с нови имена

* Всички детски заведения вече са ДГ (детска градина), СОУ-тата стават СУ * Троян като София – имаме си СУ „Св. Климент Охридски“
Образователни реформи
Това троянско училище вече има "университетско" име - СУ "Св. Климент Охридски"
НА ПОСЛЕДНАТА преди ваканцията сесия на Общинския съвет в Троян (28 юли) бе гласувано предложението на кметската администрация за промяна на наименованията на общинските детски градини, общинския педагогически център и на три троянски средни училища. Промяната е във връзка с влезлия в сила нов Закон за предучилищното и училищното образование, според който институциите в системата на предучилищното и училищното образование са:  детски градини, училища (начални, основни, средни и гимназии) и центрове за подкрепа на личностното развитие.

ДОСЕГА общо 8-те детски градини в община Троян – пет в града и три в селата (Орешак, Борима, Калейца), имаха различни наименования. Пет от тях бяха „Целодневна детска градина“ (ЦДГ), две бяха „Обединено детско заведение“ (ОДЗ) и едно – „Седмична детска градина“ (СДГ). Според закона всички те – които имат една и съща функция и изпълняват едни и същи предучилищни образователни задачи – вече ще са с единното наименование „Детска градина“ (ДГ). А уеднаквяването освен че е по-точно, е и по-удобно. Във връзка с новия закон бе променено и наименованието на Общинския педагогически център (Шошковата къща), който вече е Център за подкрепа на личностното развитие.

ЗАКОНЪТ наложи промяна и в имената на три средни училища в общината (СОУ „Васил Левски“ и СОУ „Св. Климент Охридски“ в Троян и СОУ „Васил Левски“ в с. Черни Осъм). Досега те бяха СОУ (средно общообразователно училище), а отсега нататък ще са СУ (средно училище). При двете троянски гимназии – ПГМЕТ (Механото) и НГПИ (Художественото училище), промяна няма да има. Това нововъведение доведе и до едно прелюбопитно съвпадение: второто по големина троянско средно училище вече има същото наименование като Софийския университет – СУ „Св. Климент Охридски“.

Т21

7 коментара:

Анонимен каза...

Има нещо тъжно и реално в това, че министерството със закон премахна думата образование и образователно от училищата.

Анонимен каза...

Предлагам на новото учебно заведение СУ „Св. Климент Охридски“ да се сложи едно тире и след тирето филиал,т.е.СУ „Св. Климент Охридски“ - филиал.Децата излизащи от средно образование са такива професори,че какво пречи да им дават дипломи за више образование.А и Професор Стоян Борджуков ще е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Анонимен каза...

Спомнете си, че в началото на деветдесетте години, в зората на демокрацията, беше премахната думата "народна, народен" от НАРОДНА република България, Общински НАРОДЕН съвет, Българска НАРОДНА армия, НАРОДНА просвета. Парадокс - та тъкмо тогава уж започваше демократизацията.Не беше ли по-добре определенията "Народен", "Народна" да останат и да се изпълнят с истинско съдържания, ако до тогава им е липсвало? Нали демос-демокрация, означава народ, народовластие. Не-е-е. Ясно е, че никой не е мислил да предава властта в ръцете на народа.Тя се използва за други цели. Мнозина вече разбраха за какви. Късничко!

Анонимен каза...

Казва се не "више", а "вишьо" образование.

Анонимен каза...

до коментар 4 - - в речниците пише **в и С ш е ** . . . .

Анонимен каза...

Това потвърждава, че Образованието отиде на кино :)

Дядо Иван каза...

Понеже решихме всички въпроси и проблеми на образованието, остана само да оправим съкращенията, в наименованията на училищата и можем вече спокойни да седнем на сянка под ореха пред Конака. Упс! То и на ореха му ... майката...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |