Доброволци зарибиха с есетра яз. „Сопот”

* Инициативата е на риболовците Данчо Колев от Ловеч и Светослав Василев от Троян, предстои зарибяване с чига
Пионери
Една от пуснатите в яз. "Сопот" есетрови рибки
РИБОЛОВЦИТЕ Данчо Колев от Ловеч и Светослав Василев от Троян зарибиха с руска есетра яз. „Сопот” край с. Голяма Желязна (община Троян). Чистите води на язовира са предпоставка за бързата адаптация към условията и естествено размножаване на този вид. Това е първата част на този проект, а рибките са отгледани и внесени от Унгария. Намеренията са да се разсели и риба от вида чига, която също принадлежи към семейството на есетровите риби.

РУСКАТА ЕСЕТРА е изключително красива риба със сериозни размери - на дължина достига до 1-2 метра и тегло от 20 до 30 кг. По-рядко може да достигне до внушителните 4 м дължина и тегло около 100 кг. Половата зрялост при женските настъпва на 13-15 години, а при мъжките по-рано - на 8-12 години. И дано бъдат опазени (от бракониерски и други атаки), за да достигнат тази възраст и дадат поколение. Умоляваме риболовците да пускат обратно във водата уловените малки есетри.

ПРИПОМНЯМЕ, че преди броени дни троянският депутат Иван Миховски с лични средства закупи и заедно с деца риболовци пусна в яз. „Сопот” 2000 бройки толстолоб, дар за рибарите по случай новия риболовен сезон.

д-р Йордан Найденов, ИАРА - Ловеч

Още от същия автор:

8 коментара:

Анонимен каза...

За да разберете МОТИВЪТ за тази голяма „новина”, прочетете въпросната отзад напред.

Иван Цочев каза...

Тези риби нямат шанс да се размножат в язовира, понеже са проходни риби, тоест хвърлят си хайвера в течаща вода, както е примера с р. Дунав и после пак се връщат да живеят в Черно море или естуарите на вливащите се в него реки.

Анонимен каза...

Е,2-ри!
Голяма Желязна си няма Дунав,но си има Топля!
Там ще се въдят!

Анонимен каза...

Не това е важното.Въпросният автор НИ НАПОМНЯ как депутат Балончевски, със собствени средства е закупил,сякаш другите двама с чужди пари са купили рибата.Жалко докъде може да падне човешкото достойнство заради някакви си неясни цели...

Иван Цочев каза...

3-ти, половата им зрялост достига след 8-та година някъде, когато би трябвало да станали с размери, които не биха им позволили да плуват в Топля.

Анонимен каза...

С уважение към г-н Цочев.Не го познавам,но идеята ми за Топля беше шеговита.Аз нищо не разбирам от риба.
Виждам само на различни нива некомпетентност и това започва да ме тревожи.

Анонимен каза...

Бони, пусни малко щука да разчисти слънчака и бибана!

Unknown каза...

Всичко е ОК, аз не казвам, че разбирам всичко, но съм запален любител риболовец от доста дълги години и чета насам-натам и риболовна литература също. Дано да оцелят рибките, но само толкова. Иначе си прав за некомпетентността на всички нива.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |