Завинаги на 16

* Затова днес няма да скърбим, а ще се усмихнем, ще погледнем към небето и ще кажем: „Честит рожден ден, Вили!“
In memoriam
Вили Цанкова, завинаги на 16
Съгражданката ни Кинка Василева – майка на 16-годишната Вили, 9-класничката от троянското СОУ „Васил Левски”, която на 11 август миналата година бе пометена и убита заедно с друг свой връстник, Марино, при незаконна автомобилна гонка край с. Лесидрен – публикува в страницата си във фейсбук трогателно послание. Публикува го на 29 май, рождения ден на дъщеря си. Текстът е на учителя Свилен Димитров, преподавал информатика на прекрасното троянско момиче, което остана завинаги на 16. И поставя и важния въпрос за (не)справедливостта и възмездието – защото делото в Ловешкия съд срещу 28-годишния убиец Филип Аспарухов се протака постоянно, а съучастникът му в гонката и съучастник в убийството, 22-годишният Ален Асенов, е на път да се окаже „невинен”. 
Почивай в мир, Вили! Поклон!
Т21

НА ДНЕШНИЯ ден, 29 май, Велислава Цанкова щеше да навърши 17 години. Не ги навърши! Не ги навърши, защото натрупаното с години безхаберие ѝ попречи. Липсата на реално преследване на джигитите по пътя доведе до трагедия, която спря устрема на едно момиче, което искаше да докаже себе си, да се извиси над ежедневното, да разкрие потенциала си и да бъде водач и пример. Попречи ѝ да изживее мечтите си, да се реализира в живота, да види света, а защо не и космоса. Да бъде лекар, инженер, писател или може би просто мечтател.

ПОПРЕЧИ ѝ едно време, в което на мода са само парите – то ѝ попречи да бъде различната, ведрата, истинската. И днес, когато отново се обръщаме назад, няма как да не си припомним, че иронията е първа в тази държава, защото делото срещу нейния убиец е отложено за пореден път и ще се гледа на 21 юни, а хора без принципи и морал се бяха подписали в негова защита. Както се пее в една песен: „Няма такава държава!“ На фона на всичко, което ни заобикаля, няма как да не усещаме липсата от един пречупен млад живот, който бе толкова нелепо отнет и с един замах бяха разбити хиляди несбъднати мечти.

БОЛИ! Днес изглежда така, сякаш надеждата си е отишла от този свят. И точно в такива мигове разбираме, че това не е вярно. Не само че надеждата е тук, заедно с нея тук е и Вили. Тук е, защото стотици хиляди българи цитираха и споделяха нейното есе, озаглавено „Борете се за мечтите си“. Тук е, защото въпреки невръстната си възраст тя успя да се извиси над пошлото и ежедневното. Тук е, защото показа потенциал, който мнозина не показват за цял живот. Тук е, защото се превърна в лицето на една кампания срещу джигитите, срещу убийците на пътя и стана водач и пример за обществото. Отново цел, за която мнозина могат само да мечтаят.

НЕЙНИТЕ мечти се превърнаха в мечти на мнозина, а звездата ѝ ще свети много след нас, за да показва, че хора като Вили никога няма да бъдат забравени. Защото продължават да съществуват в добрите ни постъпки. Такива хора са като птички, които трябва да пуснеш от клетка. Да, не искаш да го правиш, защото когато ги няма, мястото, в което живееш, е пусто, тъжно и мрачно. Но остава утехата, че като погледнеш небето, те ще са там, ще те гледат от високо и ще ти вдъхват надежда. Надежда да продължаваш напред! Затова днес няма да скърбим, а ще се усмихнем, ще погледнем към небето и ще кажем: „Честит рожден ден, Вили!“

Свилен Димитров

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Честит рожден ден,мило дете.Дано има друг по-красив живот за теб.

Анонимен каза...

Честит Рожден Ден, мило дете! Поклон пред паметта ти :(

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |