Троян срещу консолидацията във водния сектор

* Донка Михайлова: „Продължаваме да сме последователни в усилията си да съхраним общинското ВиК дружество” * Сдружението на общините и държавата – вратичката за разговори остава отворена
 * Инж. Тонимир Гечев: Ако се случи,
 водата ни скача с 1 лв. и горница
Сблъсъци
ВРАТИЧКАТА за разговори остава отворена, но възможностите за взаимноприемливо решение не са големи. Това е станало ясно на провелата се в петък, 11 март, среща на новия Управителен съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и ресорния зам.-министър в регионалното ведомство, наш земляк и бивш областен управител на Ловеч Николай Нанков. 

СТАВА ДУМА за политиката на държавата по отношение на ВиК сектора и по-конкретно – какво ще се случи с няколкото области, където не е извършена консолидация, т. е. съществуват повече от едно ВиК дружества с различна форма на собственост (държавна, общинска). Какъвто е случаят и в нашата Ловешка област. Да припомним – троянското водно дружество „ВиК - Стенето” ЕООД, което от доста години реализира сериозна инвеститорска програма, постоянно развива и подобрява мрежата си и поддържа една от най-ниските цени на водата за граждани и фирми в цяла Северна България, е изцяло общинска собственост, а дружеството за останалите седем общини в областта („ВиК” АД - Ловеч) е държавно.

ПРОБЛЕМЪТ идва от невъзможността в областите, където не е извършена консолидация (има повече от едно ВиК дружества), през новия програмен период да се получат средства по европейската ОП „Околна среда” (програма „Води”) и по Програмата за развитие на селските райони. А питането от страна на НСОРБ е дали държавата ще осигури подкрепа на сектора в областите, където не се постигне консолидация. Тук е нужно уточнение – липсата/отказът от консолидация на някои общински ВиК дружества не е прищявка или неоправдана опърничавост, а има своите солидни обективни основания; най-ясен е троянският пример – нашето „ВиК – Стенето” ЕООД има много по-добри резултати от държавното ВиК дружество в областта и при евентуалното сливане/консолидация ще получи единствено негативи. За отстояване на сегашния статут на „ВиК – Стенето” ЕООД има решение на принципала – Общинския съвет в Троян, взето миналата година с пълно единодушие.

Донка Михайлова
„НА СРЕЩАТА с представителите на правителството поставих въпроса за осигуряване от държавната на алтернативно финансиране в областите, където не е извършена консолидация на ВиК дружествата, но засега решение няма, коментира пред Т21 зам.-председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Троян Донка Михайлова. Тя подчерта, че е поставила акцент върху ситуацията в Троян, където общинското дружество работи много добре и консолидацията би ощетила сериозно местните граждани. 

СЪС СЪЩАТА тема г-жа Михайлова започна и традиционната си месечна пресконференция, състояла се ден преди споменатата среща (10 март). „Случващото се във ВиК сектора вълнува всички общини в Ловешка област и, надявам се, няма да доведе до някаква ескалация на напрежението срещу община Троян. Искам да изразя нашата готовност да влезем в диалог, да обсъждаме този проблем и да търсим разумен изход от създалата се ситуация. Община Троян не желая да накърнява интересите на която и да е друга община в Ловешка област. В същото време нашите колеги трябва да проявят разбиране, че ние като общинско ръководство не можем с лека ръка да пренебрегнем интересите на гражданите на община Троян и да остави зад гърба си всичко, което общинското ВиК дружество е създало в продължение на години”, заяви троянският градоначалник, припомняйки и категоричната позиция на Общинския съвет.  

А ЗАЩО за община Троян проблемът е толкова важен, бе пояснено за пореден път. Първо – при консолидация на ВиК дружествата в Ловешка област цената трябва да се уеднакви, което означава, че троянци ще плащат 1 лв. повече за куб. м вода; а уеднаквяването на цената е задължително според разпореждането на новия Закон за водите, приет през 2015 г. Второ – троянското общинско „ВиК – Стенето” ЕООД благодарение на целенасочената си инвестиционна политика е намалило водозагубите и в момента те са с около 12% по-ниски, отколкото в Ловеч и другите градове на областта; ясно е, че при единен оператор инвестициите ще се насочат в районите с по-високи водозагуби и община Троян ще бъде пренебрегната и ощетена. На трето място – консолидацията би означавала, че всички материални ресурси, придобити при реализацията на троянските проекти Воден цикъл 1 и 2 (става дума за придобивки за милиони левове), ще бъдат предоставени безвъзмездно или казано другояче - присвоени от държавата. „Всички тези последствия ни тревожат силно и затова продължаваме да сме последователни в усилията си да съхраним общинското ВиК дружество и да отстояваме интересите на троянци”, категоричен бе кметът на Троян.

инж. Тонимир Гечев
ПОТЪРСИХМЕ за коментар и дългогодишния управител на „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев, който има безспорни лични заслуги за развитието на водния сектор в община Троян. Въпросът ни бе толкова ли е неприемлива консолидацията и евентуалното одържавяване на троянското водно дружество. Отговорът на инж. Гечев бе доста красноречив: „Вие преценете – троянци ще започнат да плащат с 1 лв. и нещо повече за водата и това ще стане веднага, ще вземат активите на дружеството, но без пасивите, а инвестициите и подобренията на водопроводната мрежа в Троян и общината ще трябва да ги забравим. Ако това е приемливо, нека консолидираме?!”.

Т21

18 коментара:

Анонимен каза...

Така е, прави са и двамата - и Михайлова и Гечев, нямаме никаква полза от това обединение в един ВиК оператор.Дано се намери разумно решение, тази агония вече продължава с години.

Анонимен каза...

И 1 лев,е много за водата която се ползва в Троян.Не казвам-пие,защото тя отдавна не става за пиене.
Ако не ми вярвате,налейте си една чаша -сега в момента!
Усещате ли вкусът на кал и гнили листа?А миризмата на хлор,как е?
Пробутват ни за питейна вода,такава от река Черни Осъм и река Жална.Минаваща през метални решетки,задържащи големи клони но не и шума.Без утайтели,без предварителна обработка срещу механичните примеси,само един хлор.Запитан един служител от ВиК..Хлораторна станция..,за какво служи този хлор?Отговора беше:Тровим гадове и хора!
Подмяната на водопроводната мрежа в град Троян и селата ,е само малка част от това което е нужно да се направи.
Цялостно подмяна на захранващите тръбопроводи от Водохващането на Конски дол до ВЕЦ Черни Осъм.От Вец-ът до град Троян -станция Баба Руса.Подмяна на целия тръбопровод от Жална през лъкарица за града.
Изграждане на причествателни станции за питейна вода.В началото ,а не в края на Троян
Това са само първите стъпки,другото е-кой да води бащина дружина и да прибере евросредствата.

Анонимен каза...

Ако някой още не е наясно що за смрадлива комунистическа пасмина и бандитска групировка са тези нещастници от ГЕРБ - ето ви най-красноречивия пример. Това нито е пазарна икономика, нито е зачитане на Конституцията, нито е Демокрация.
Не случайно Мутро-комуняшката ГЕРБ от 4-5 години се оптва и все не можеше да съсипе и окраде общинските ВиК дружества. Сега са му намерили цаката с някаква измислена европейска вратичка.
Преди няколко сесии на ОбС Троян кмета Михайлова информира т.нар. общински съветници за предстоящата секира, комунизиране на водния сектор, което тази смрадлива комунистическа дружинка ГЕРБ нарича "консолидиране". Както се и очакваше - т.нар. общински съветници гледкаха тъпо и не реагираха.
*
Излишно е да давам повече примери и да информирам невежите троянски политици и медии за далаверите на Световната банка във водните сектори на много държави, сглупили да си харижат водата /първо консолидация, после приватизация/ на тези световни финансови жандарми заедно с МВФ и тарикатите които обслужват.
*
С приказки няма да стане!
Кмета Михайлова веднага да изиска информация от ресорния еврокомисар, свързан с водния сектор и да провери има ли подобно изискване от ЕС.
Аз твърдя, че такова НЯМА и тази гербаджиска пасмина ЛЪЖЕ!!! Но, трябва да се провери. След това да се търси НЕбългарски евродепутат, който да постави този въпрос в самия ЕП и за опита на българското мутро-правителство да тормози и краде жителите на общините с общински ВиК дружества.
Второто, което трябва да направи кмета Михайлова е да сезира незабавно европейският Омбудсман за това ненормално гербаджийско посегателство срещу гражданите на Троян и ТЯХНОТО ВиК дружество, което едни самозабравили се мутри от ГЕРБ се канят да окрадат.
*
Това ви е спасението! Иначе духате супата и се гответе за вода с 3,50 лв/куб.м.. В Ловеч отдавна да е станала толкова, но само заради Троян не смеят да вдигнат цената, въпреки че и сега в Ловеч плащат цял един лев повече спрямо Троян.
*
Аз не вярвам, че кмета Михайлова ще посмее да сезира европейските институции. И тя и др.Борисов и БСП и ГЕРБ са все комунистически номенклатурки и комунистиески котила, а както знаете - Гарван Гарвану око не вади. Нали помните как завършваше оня виц от времето на кмунизЪма - "другари, месо няма". Е, това очаквайте от кмета Михайлова, а Г.Маринов ще възпее в Троян 21 поредният подвиг на най-добрият кмет.

п.п.1 ОбС Троян може също така да свърши доста неща и на местно и на европейско ниво, ама като гледам този жалък и дебилен състав - тези за нищо не стават.
п.п.2. Ако в троян имаше истински и реален НПО сектор, а не измислените и смехотворни казионни организацийки на г-жа Михайлова с които заблуждаваше за някакъв граждански сектор в Троян - та ако ги имаше, те също можеха много да помогнат на Троян, чрез колегите си от цял свят.
*
И за финал, да припомня нещо на троянските Простаци, които ми тровеха живота последните 10 години и които докараха Троян до това жалко състояние, и което ще продължава да се влошава още повече, а именно - дори и в политиката "Атаката е най-добрата защита"!
Само че, който е роден страхливец и роб, той няма как да атакува. Такъв може само да пълзи. Затова тази комунистическата гербаджийска пасмина и останалите политически боклуци ще ви яздят и ще ви правят живота ад и кошмар. Е, той робът друго и не заслужава!
И.Пеевски
Adelaida, SA

Троян 21 каза...

Припомняме за пореден път правилата за коментиране в сайта на Т21. Ето ги, само четири са и призоваваме всички коментиращи към спазването им, не е толкова трудно:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, обиди заради здравословни проблеми, клетви и други подобни - в името на елементарната културност и коректност.

4. Коментарите трябва да са по темата на съответната статия!

troyan21 каза...

Някой ме бе обвинил в анонимен коментар. Държа да заявя - когато пиша във форума, го правя с името си.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Водата е национална сигурност и игри с нея не се играят. Както и всичко друго.

Анонимен каза...

Усилията ще са напразни,но на господин Гечев, къде ще му търсим място за управител, той не е свикнал да бъде работник, нали си има два служебни автомобила и си е шев на място.Да не говорим за делата и сумите които е изплатил на фирма "Велде" а иначе си е голям управител.Чудно ми е Кмета дали знае за тези неща.

Анонимен каза...

А какво стана с глобата към ВиК от защита на конкуренцията....май беше нещо от рода на 76 000 лв....отпадна ли , или пак ние ще я плащаме?

Анонимен каза...

Ей злопаметни трянци, имали ВиК платили, какъв ви е проблема? Аз обаче не разбрах защо водата ще поскъпне, да не би пак да вдигат заплатите във ВиК?

Анонимен каза...

Цена на водата в Атина: м.Април 2015 година-
18.7 куб.м.Х 0.3500€ = 6.55€
12.3 куб.м.Х 0.6400€ = 7.87€
3.73€-месечна вноска
чистене на канализация-75%-10.82€
ДДС на водата-13% 1.87€
ДДС на останалата сума-23% 3.35€
Обща сума - 34.19 евро.
И така за 31 куб.м. изразходена вода - 34 евро, и то в държава с икономически проблеми,и минимална пенсия 600 евро!

Анонимен каза...

Глобата към Вик от защитата на конкуренцията е 268000 лева ( двеста шейсет и осем хиляди лева ) . Ама го потулиха .
ВиК бе осъдено и върна и 750000 лева на фирма Велде ( седемстотин и петдесет хиляди лева ) .
И това го потулиха .
Иначе за пред хората Д.Михайлова е много загрижена за ВиК.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, моля дайте информация за тези глоби и за платените заради осъждане пари от ВИК

troyan21 каза...

До №12: На следващата сесия на Общинския съвет г-н Гечев трябва да даде подробна информация за делата с "Велде".

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Гечо Спирта каза...

Срамота е троянец да каже:Пие ми се вода.

Пийте ракия бре!

Анонимен каза...

Интересно защо не е потърсен "големият" троянски поуитик и депутат Иван Миховски нито от кмета Михайлова за съдействие, нито от "Троян 21" за информация и каква е позицията на този много народен троянски представител за троянското общинско ВиК дружество.
Бива ли така кмета и "Троян 21" да третират този голям поуитик и депутатин като някакъв пълен дебил, който освен да носи мартенички в детските градини или да ходи в троянското АГ в болницата - все едно за нищо друго не го бива. Гербаджийска политическа пародия.....

Анонимен каза...

Това, че ако ВиК Троян се одържави чрез асоциация съгласно ЗВ на първо време ще увеличи цената с 1 лев е вярно. Сега сърдитата ни държава ни наказва като ни лишава от достъп до средства по оперативна програма околна среда.Всяко зло за добро е казал народа.Защо никой не казва какво ще последва след приключване на оперативната програма околна среда и налетите милиони в дружествата които ще са държавни? Страх ли Ви е или не знаете....? Та след като вече са държавни дружества/получили всички активи на общинските/ и след като получат и реализират милиони по оперативна програма, нашата любима държава ще ги отдаде на концесия/нещо подобно като френската софийска вода/срещу яка комисионна естествено. И така вече на готово бъдещия концесионер ще лапа яки кинти и ще увеличи цената на услугата с поне още лев. Това не се говори защото е много неудобно и неприлично. В тази връзка поздравявам общински съвет Троян и г-жа Михайлова за взетото решение водното дружество да си остане общинско.

Анонимен каза...

Всичко е мафия и се прави в името на мафията в тази умряла държава!!!!

Анонимен каза...

Комисионната ще е яка, около 1 милиард лева. Това са всички водни /държавни вече/ оператори на 23-24 общини.Някои ще стане милиардер за една нощ, ако вече ве е разбира се. Помните ли далаверката на царя-крадец? Магистралата от София-Бургас? Държавата я изгражда, царя я взима за 35г. И забележете, трябвало да минават по 100 000 МПС на ден! Ако минат примерно 30 000 то за останалите 70 000 държавата му плаща таксите на ден!Е това е бизнес братя! Но да не забравяме и другата яка далавера която в момента е пред финал. Продажбата на товарни превози на БДЖ. Те са печелившите, пътническите превози се дотират от държавата. Е какво излиза, няКОЙ ще лапне товарни превози, държавата ще поддържа и изгражда жп инфраструктората и ще дотира пътническите! И на това му викат бизнес?Като на Р.Овч. изгодния 15 годишен договор с руснаците за газа? Детоза нас газта е е най-скъпата в Европа? Или на американските централи, Мариците? Или концесиите за злато от които взимаме едва 2%?Нямат ли наяждане? Няма ли праг на алчността?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |