Защо стачкуват джипитата

* Стачката е безсрочна – срещу диктата на НЗОК, денонсирането на рамковия договор и опита за въвеждане на пръстовите отпечатъци при преглед * Д-р Нанков: „Другарят министър Петър Москов каза, че ние сме крадци и мошеници” * Д-р Кабакчиев: „Касата е като КТБ – трябват някакви милиони, отиват и си ги вземат”
Сблъсъци
Съвещанието преди стачката, вляво - д-р Пламен Нанков, петък, 25 март 2016 г.
ОТ ДНЕС СУТРИНТА, вторник, 29 март, троянските общопрактикуващи лекари (джипита) – общо 21 за цялата община, излизат в безсрочна ефективна стачка. Решението е било взето седмица по-рано – на общо събрание в Троян на 23 март, а след това излъчените трима представители (д-р Пламен Нанков, д-р Снежина Димова и д-р Теодоси Кабакчиев) участвали в областното делегатско събрание на следващия ден, което обявило стачна готовност за цялата Ловешка област, където практикуват общо 91 джипита. Всъщност стачката е национална, като областите ще стачкуват поетапно. Защо лекарите от първичната доболнична помощ се решават на такава крайна мярка, заплашваща да взриви цялата ни здравна система и да постави в риск здравето на българите?

„СТАЧКАТА е безсрочна – може да е един ден, може три дни, може и много повече, а може още във вторник проблемът да се реши”, сподели д-р Нанков, председател на троянското звено на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), на уточняващото предстачно събрание в петък, 25 март, на което бяха поканени и журналисти. А възможното решение е приетата нормативна поправка, развързваща ръцете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и даваща й възможност да диктува отношенията с джипитата, без да се съобразява с националния рамков договор, да бъде стопирана. Наистина договор за 2016 г. не бе подписан, но по закон в такива случаи остава да действа договорът от предходната година, поясниха джипитата. С поправката реално договорът се денонсирал едностранно, като при обявяване на война.

„ЛОГИКАТА е НЗОК да диктува всичко, а на практика решенията ще се вземат от 4-5 човека в Надзорния съвет на касата”, коментира д-р Нанков. Д-р Кабакчиев бе по-рязък: „Опитват се да ни превърнат в крепостни селяни и ако така вървят нещата, ще ни докарат до фалит. Касата е като КТБ – трябват (на държавата) някакви милиони, отиват и си ги вземат; и тези пари, повярвайте ни, не отиват за здраве!”.   

Д-р Теодоси Кабакчиев (вдясно): "Касата е като КТБ"
ДРУГ ОСНОВЕН момент е нововъведението пациентите да се идентифицират при преглед с пръстови отпечатъци. „Никъде в Европа няма подобна практика, има го в Турция, и то само в най-изостаналите кюрдски райони, където населението е неграмотно”, обясниха троянските джипита. Но големият проблем е друг – че ако се въведе тази система, на ден един общопрактикуващ лекар ще може да прегледа максимум 24 пациенти (по 4 на час). Което би довело до огромни опашки и буквално ще затапи системата. Ще стане така, че може да си здравноосигурен и да имаш пълни пациентски права, но да не можеш да стигнеш до лекаря, да чакаш ден, два, че и повече за преглед. „Ами ако имаш неотложен проблем, какво става?!”, бе тревожният въпрос.

ТРОЯНСКИТЕ джипита имат и една неприятна догадка – че цялата работа с пръстовите отпечатъци е заради специалните машинки и софтуера, които ще струват по около 1000 лв. на лекар и той ще си ги плаща от джоб, а доставчикът (говори се, че ще е турска фирма) ще спечели милиони от поръчката; от което пък следват добри комисионни за някого. 

„ДРУГАРЯТ министър Петър Москов каза, че ние (джипитата) сме крадци и мошеници и по този начин, с тези идиотски нововъведения, ще ни контролира и ще „пести” милиони. Лъжа!”, категоричен бе д-р Нанков. Обвиняват ни – коментираха още троянските лекари, - че всичко, което правим, е да крадем пари от касата, а не да лекуваме хора. Че всичко, което се случва сега, е за пари. Но истината е друга – ние просто искаме да ни се даде възможност да си вършим нормално работата. Споделено бе също, че министерските хвалби за сериозно увеличение на тазгодишния бюджет на първичната извънболнична помощ са въздух под налягане – реалното увеличение за джипитата е с 2 млн. лв., което прави по 30 лв. допълнително на лекар за годината, т. е. нищо и половина. 

ПОПИТАХМЕ троянските джипита дали със стачните си действия не нарушават Хипократовата клетва. Отговорът им бе категорично „не” – за неотложните случаи има неотложен кабинет. А призивът им към пациентите е да подкрепят лекарската стачка, защото „всеки гордо „спестен” лев от средствата за здравеопазване означава лев, който вие (пациентите) трябва да платите от джоба си, без значение че сте здравноосигурени!”. С призив завършваше и отвореното писмо до премиера Бойко Борисов, подписано от председателя на НСОПЛБ д-р Любомир Киров и изпратено седмица преди стачката: „Настояваме Решението на НЗОК да не влиза в сила! Да остане в сила Националният рамков договор от 2015 г.! Веднага да се отворят за корекции съответните наредби и да се помисли за бърза поправка на някои закони, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в работата на системата на здравеопазване и последващият отрицателен ефект върху пациенти и лекари”.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ лекари обаче получиха неочакван отпор от колегите си от другото звено на доболничната помощ – спешната медицинска помощ. Спешните медици са срещу стачката на джипитата поради липса на съгласуваност на действията и защото се опасяват, че Спешната помощ ще трябва да поеме вълната от пациенти след затварянето на кабинетите; спешните са и срещу исканата оставка на здравния министър д-р Москов.

ЩЕ ИМА ЛИ РЕЗУЛТАТ от стачката на джипитата и дали занапред ще влизаме при тях с пръстови отпечатъци – скоро ще стане ясно.

Т21 

35 коментара:

Анонимен каза...

Идва време за слагане на бар-код на челото и да ни четат като стоки. Напред към светлото електронно благоденствие!

Анонимен каза...

Москов може да е калпав министър но не мога да приема , че е " другар" след всичко което са сторили комунистите на рода му.

Анонимен каза...

Той е верен другар на джипитата:)))))))))))))))

Анонимен каза...

Нещо не разбрах добре - хем не стачкуват за пари, хем основен проблем е това, че ще могат да преглеждат по 4 човека на час?! Извинете ме, но що за преглед е този, който е за по-малко от 15 мин.?

Анонимен каза...

Никой не се интересува от здравето на хората. Всеки иска възможно повече и повече пари.

Анонимен каза...

Стачкуват ..... за пари.

Анонимен каза...

Не разбрах защо с пръстов отпечатък могат да преглеждат само 4 пациента на час, а без такъв много повече, например 20.

Анонимен каза...

Крайно време беше някой да се надигне в тази държава срещу нацистката гербаджийска политика в здравеопазването, което министърът с оцъкления поглед /както при наркоманите/ провежда от няколко години с цел ИЗТРЕБЛЕНИЕТО на българите. В някои държави на това му казват геноцид.
Само за турските живачни ваксини, с които Пепи нациста бе решил да изтрови стотици и хиляди български деца, за да си напълни кесията с турски гологани - само заради това този изверг отдавна трябваше да бъде съден и осъден като терорист!
Не и в България с това население, чието мнозинство можете да го видите в горните коментари, в които вместо гербаджийската хунта и Пепи нациста - тези жалки /уж/ хомосапиенс се нахвърлят върху Джипитата.
Разбирате ли го това бе, защото аз не го разбирам - Пепи нациста му отровил детето с турска живачна ваксина, а то гледа тъпо като животно и изобщо не реагира. Ето затова тези са готови и пръстови отпечатъци да им вземат и чип да им сложат. На всичко са готови тези побъркани от страх жалки роби.
Не, те няма да отидат да протестират за нищо, те няма дори да подкрепят протестиращите. Пука им, че ги крадат, че им обират парите от НЗОК, че си плащат по няколко пъти за здравни услуги, че ги третират и лекуват доста често като добитък, че си плащат скъпите и прескъпи лекарста, а други ходят в чужбина на "лекарствен туризъм" за да си купят евтини лекарства от БОГАТИТЕ европейски държави, вкл и български лекарства, които там са по-евтини.
Пука им, че поне два пъти месечно ги ръсят от самолети с т.нар. "кемитрейлс" и никой дума не обелва по въпросът.
*
А позицията на т.нар. "Спешна помощ" най-добре отразаява каква жалка картинка сме българите като народ. По-добре да спестя определенията към смешните, неадекватни и ПРЕДАТЕЛСКИ спрямо колегите им "мотиви". Отврат! Явно забравиха времената, когато те стачкуваха.
*
Мога единствено да поздравя тези Джипита, за смелостта им да се опълчат на гербаджийската хунта и Пепи нациста. Успех и не се предавайте. И не обръщайте внимание на страхливите лумпени, които са готови дори да ги дамгосат като животни, само и само като едни жалки роби да се отъркалят в краката на поредната антибългарска власт.
И.Пеевски
Adelaida, SA

Д-р Нанков каза...

В протеста няма политически искания. Личните лекари протестират най-вече срещу бюрокрацията и все повече затрудняването на достъпа до системата. Голямата част от времето за прегледа се изразходва за оформяне на документацията и съобразяване с нормативните изисквания. Крайно време в България да се прави медицина и лекарите да работят като лекари , а не като "писатели и диспечери" .

Анонимен каза...

Трябва да се промени цялата система.
Сега са ощетени лекарите, утре са тези с камионите и гпс-ти по тях, на фирмите с дърва им сложиха камери да се гледат номерата на камионите, утре ще вдигнат леко тока, малко ще вдигнат горивата, малко ще поскъпнат стоките и така с години наред ни го набиват.
Трябва всички заедно да ги изринем, без да се делим на учители, лекари, бизнес и други такива. ВСИЧКИ заедно срещу тези кожодери.

Д-р Нанков каза...

Аз съм лекар и не се срамувам от това! Не съм крадец и не убивам , а се старая да помагам на хората според възможностите си! Затова аз не съм анонимен в тези коментари. Убеден съм , че и моите колеги са като мен!

Анонимен каза...

Здравната каца.На снимките са само КРАДЦИ.КРАДЦИ НА ЧОВЕШКО ЗДРАВЕ.

Д-р Нанков каза...

Здравето е дадено от Господ по рождение и всеки разполага лично с него. Лекарите помагат и обгрижват пациентите си , независимо от тяхното вероизповедание , раса и партийна принадлежност! Няма как ЗДРАВЕТО да ти бъде откраднато/към12ти/. При този протест никой не иска пари , никой не иска оставки или по други начин повтарям - НЯМА ПОЛИТИЧЕСКИ ИСКАНИЯ!!! Човек най-често оценява нещо , когато го загуби. Уважаеми пациенти , ако нямате доверие към лекаря , който ви лекува и обгрижва - просто не го търсете . Никой лекар не желае да ви навреди ! Лекарите трябва да бъдат свободни да лекуват и помагат , а не да бъдат затруднени в дейността си от най-разнообразни наредби.

Анонимен каза...

Писмо от един общопрактикуващ лекар до пациентите
("откраднато" от нета)

Да ви разкажа, защото дори не подозирате, драги пациенти, как ще да протича по новому прегледа при нас, семейните лекари от първи април 2016! Влизате с предварително записан час, задължително, вероятно в листа на чакащите! Слагате си пръстчето на „идентификатора“, безплатно, но да е чисто и измито, защото често не "захапва" и чакаме да се свържем със Касата, за да Ви „автентифицираме“ дали сте баба Гуна или баба Вуна? Може да отнеме и 10 мин., а ако няма интернет – няма преглед! Питайте министъра какво значи тази нова българска дума „автентификация“, той я измисли! След това Ви откриваме в списъка на пациентите, които имат пръстов отпечатък за сверка в НЗОК, а ако нямате... След това проверяваме дали сте осигурени и ако сте - започва прегледа минимум 15 минути. В тези минути трябва да ви прегледаме, насочим за изследвания или консултации, да ви изпишем лекарства и т.н. Разпечатваме ви всички бумаги и започва събиране на автографи от пациента - първо се подписвате за прегледа, после лекарят трябва да ви обясни всичко за лекарствата от състав до странични действия и да се подпишете ВТОРИ ПЪТ, че сте информирани. Трябва да изчакате, да ви изчетем списъка с цените на лекарствата, кое колко струва и кое е най- евтиното! и ТРЕТИ път да се подпишете. Ако, недай Боже, сте толкова зле, че вече сте за болнично лечение, ви издаваме направление за болница и пишем поне 5 минути мотиви в листа и пак се подписвате, а също и при отказ - за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ! Тези стъпки са задължителни, защото иначе лекарят ще бъде глобен минимум 400 лева, защото липсата на ВСЕКИ един подпис се санкционира.

Плащате си потребителската такса, ако изобщо дължите такава и излизате вероятно с мисълта повече НИКОГА да не стъпите в лекарски кабинет и да си позволите да боледувате!
Благодарение на протестите ни, засега „автентификаторът“ при нас се отлага за 2017 г., но остава за болниците и другите лечебни заведения!!! Струва около 300 лева и не се поема от Каса или Министерство, а от лечебното заведение! Отделно от това трябва да си купим подвижни „автентификатори“ за домашни посещения, да плащаме за интернет, за техническа поддръжка, за потребителски софтуер, за биометричен контролер и прочие. Не ми е много ясно как ще „автентифицирам“ пеленачета, как ще удостоверявам дали са си платили здравните вноски през „автентификатора“ и прочие...
И да знаете, въпреки че не сме поискали никакви допълнителни пари, ние, „семейните лекари“ (ОПЛ) сме „алчни за пари“ по думите на министъра Москов, който дори не си е направил труда да види, че нашият бюджет е само 180 млн.лв. от общо 3,204 млрд.лв. бюджет на НЗОК, което представлява 5,6% дял от общите приходи. И още нещо – лекарите в Спешната помощ получиха за 2016 г. около 170 млн.лв., а са само около 1 100 докато ние сме над 4 300 лекари. Ето и истинската причина д-р Кателиева да пише индивидуални декларации в защита на Петър Москов.

А истината, драги пациенти е, че ние защитаваме вас и ако не ни подкрепите сега поне не ни се сърдете, когато се наложи да чакате, да се подписвате по 4 пъти на преглед и да бъдете подлагани на лимити и всякакъв друг вид административен тормоз.

Анонимен каза...

Каквото и да говорим и този път И.Пеевски е прав!

Анонимен каза...

Е, сега вече палачинката изгоря и се обръща. Вече нЕма да чакаме някой да "ни лекува", а ще се замислим и ще се сетим, че САМИ сме отговорни за нашето си здраве и лекарите все повече ще имат време за прегледи на малко останалите "непрогледнали зад завесата". Защото човекът не е създаден, за да бъде зависим от доктори, а е създаден в едно с природата и нейните лекове са сред нас, под носа ни. Но понеже е къде-къде по-лесно да отидеш в кабинета на лекаря, да ти изпише вълшебно хапче за премахване на симптоми (не за лечение) и ... готово! Вместо да помислиш, да се промениш, да намериш лек за себе си! Спешната помощ е нещо друго - имам предвид травми, инциденти ... Така или иначе, смятам, че лекарите са си прави да стачкуват, защото онези от смешния ни парламент са превърнали професията им в една административна длъжност, която няма НИЩО общо с медицината и те, дори да искат да помагат (според разбиранията си), просто нямат възможност, задушени от същата тази система. И да отбележа, че в бг не само ТАЗИ система не работи, а НИКОЯ! Ама НИКОЯ!!!

Анонимен каза...

основния довод на джипитата да стачкуват е ,че от 01.04.16 се предвижда да влизаш при доктора си или с идентификатор или с електронна карта ,което е добре дошло за тях , защото , така ще се лимитира безкрайното безплатно преглеждане на големи групи от хора ,като пенсионери ,деца , социално слаби и инвалиди ,които са общо взето освободени от всякакви такси и плащания и всеки ден са на доктор за щяло и нещяло , всеки ден искат направления и изследвания просто защото им е безплатно .Сега с новия начин се слага край на това ,процедурата става такава , обаждаш се на личния лекар днес ,защото си болен , трябва да си запишеш час ,който в случая ще бъде на 15 мин един пациент и по максимум 8 часа стават 32 пациенти ,33 ти я независимо дали бърза или не ,дете или човек на инсулин ,чака ,защото касата не дава да стане такъв преглед ,тя признава само 32 , а 33 нито го плаща ,напротив ,глобява доктора ,че е работил извън рамките на работно време .Така при практика от 2000 души и 1 работещ лекар ,до днес се натрупват за 3 месеца практически толкова пациенти ,които изостават с прегледите ,че трябва от днес да се запишат за 20 април горе долу ,а в края на август ,ще се пишете за след 2 месеца ,защото всички часове са заети .Тази постановка е оптимистичната ,защото това е в случай ,че джипито работи за последните 3 месеца на пълен график ,на 8 часа ,нито един пациент не е пропуснал часа си и всеки пациент е дошъл точно на минутата ,защото НЗОК иска онлайн чекиране тоест пациента за 16 и 30 трябва да си сложи собствения пръст на терминала за чекиране точно в 16 и 30 и да го сложи отново точно в 16 и 45 ,ако е извън тези часове ,прегледа не се признава от касата и пациента трябва или да си плати или да не му се признае прегледа и отново да се запише за нов преглед ,примерно след 15 дни .Същото важи за издаване на направления за преглед при специалист ,при изследване ,за хоспитализация .В районите където няма лекари става ужасно , никой не може вече да отиде никъде ,защото просто няма да има никакъв достъп до лекаря си безплатно .Разбира се пациентите които бързат ще отиват директно и ще си плащат ,а специалистите като нямат направления от осигурения е ясно ,че няма да се съгласят вече да преглеждат за едни 20 лв ,а за поне 50-100 ,защото нямат конкуренцията на колегите си с многото направления ,носещи за пациента безплатен преглед.Да не забравя другата важна новина за пациентите , че по този начин ще имат достъп до цяло направление в рамките на 2 години и спира безразборното ходене по 20 пъти в годината на специалист , както и всеки ще има цели 2 лв за изследване ,това след онези прослувути допълнителни 640000 направления допълнително и 37 милиона за извън болничната помощ .Разбира се втория вариант за преглед ,който ще предпочетат масата от хората е да си платят преглед и да минат днес при джипи или специалисти или да си изкарат необходим документ днес ,а не след 10-20 -30 дни .Та питам сега за кого стачкуват днес джипитата и добре ли е обоснована стачката или не и кой е потърпевшия от цялата работа ,ако някой изобщо е вникнал в това което пиша и ще стане практически от 1.04.16

Анонимен каза...

За да се завиши контролът на общолекуващите лекари и тези работещи в стационара са си виновни самите те.Грешката на министъра е в това,че не изнеси даните за количеството нарушения от техните колеги в парични измерения, колко пари незаконно са усвоени от тях."Господарите на ефира" ги показаха.Жалкото е това,че страдат трудолюбивите и честни лекари.Учудващо защо д-р Нанков оглавява протестът,когато той е един от докторите,който събира лекарствените книжки от чакащите пред кабинета му, оправя ги вътре и ги връща, без да е измерил поне кръвното на пациента за което е изписал хапчетата.Не се притеснявайте уважаеми лечители,н якой от вас ще му намерят цаката и на контрола с палеца.Що е време,пред вас е!Да, 4прегледа х 2.50лв.х6ч. = 60.00 лв.,а вие преглеждате докато има чакащи пациенти.Е, не всички плащат по 2.50лв.Затова, ще идваме при вас по график за лекарства и с предварително записване за допълнителни прегледи.Спешните в Бърза помощ.!!!!Така е в страните с европейските цености.Ще ни вкарат в пътя тези европейци,ама както са я подкарали управниците ни, няма да
да останат хора за тези пътища.Ха останете си със здраве,а пък ние ще си, купуваме лекарствата,докато вие се борите за правата си, но да не си мислите,че сме доволни от вас.

Анонимен каза...

Олеандър Пфеефски-провалът на българската медицина палекселанс химселф зелбст асимисмо до немату накъде и отатък...

Анонимен каза...

Лекарите и в момента са потънали в бумащина.Колкото преглеждат, толкова и пишат.

Анонимен каза...

Не могат да работят. Нямат време да преглеждат много хора. Как тогава всичките карат чисто нови автомобили. До сега не съм ролучил нито веднъж документ за платената от мен пациентска такса. Да не говорим че се е случвало да ми издадат зелена рецепта на друго име....

troyan21 каза...

Не по темата! Да ме извинят докторите.

Изтрих международен спам от коментари за кредити без да оставям следа от тях.
Админът

Анонимен каза...

Шут отзад за Петър Москов

Концлагерната реформа на министъра вампир превърна здравната система в Дахау

В студентските ми години имах един доста минорен приятел. Той след третата бира започваше да проклина живота си, който направил така, че да учи философия вместо медицина, вследствие се разминал с мечтата да стане анестезиолог. Уви, в мотивацията му нямаше нищо благородно и хуманистично. Точно обратното - моят приятел тънеше в завист точно към тези лекари, защото имат лесен достъп до дрога, до онова митично заключено шкафче във всяка болница, което пази препаратите, които те пращат на астрално пътешествие мигновено, при това дори не ти искат виза за най-екзотичните дестинации. С други думи - не подценявайте анестезиолог, не се знае къде може да ви прати и дали изобщо ще ви върне от там.

И като казах „дрога”, се сетих за Петър Москов, но, опазил ме Аллах, не защото го подозирам в скрита наркомания, а защото и той, и дрогата имат странен ефект върху отделните индивиди. Ето Москов, който започна кариерата си като цветна халюцинация, като нов модел политическо екстази, напоследък се посреща болезнено като тежка абстиненция, свързана с обилно потене и болки във всички крайници.

От понеделник лекари в цялата страна започнаха протести срещу министъра си и срещу ръководството на Здравната каса и това е процес, който със сигурност няма да приключи в близките месеци. Белите престилки са убедени, че системата е достигнала критичната точка на хаос, а това, което Москов нарича реформа, действа като смъртоносна доза радиация, прокламирана като някакво иновативно решение на проблемите.

Много е важно да си припомним, че само преди година и нещо протестиращите лекари наистина вярваха, че Москов е на тяхна страна и че ще прави политика в тяхно име. Илюзия, за която днес плащат като човек, на когото са му пробутали некачествено, но много рекламирано по телевизията лекарство.

Ако можеше неописуемото положение в сектора да се обобщи в едно изречение, то вероятно би звучало така: „Лекарите протестират, пациентите изнемогват, защото концлагерната реформа на Москов превърна здравната система в Дахау, частните болници са гневни - всички иска да линчуват столичния анестезиолог и надъхан костовист, на когото обаче дотолкова не му пука, че дори собствената му партия се отрече от него и шизофренично избяга в опозиция. При такова ниво на гняв, протест и политически непукизъм вече е ясно, че този здравен министър се превърна в черната дупка на кабинета „Борисов 2“. Да, това е наистина велико постижение, защото за този приз гуруто на упойките задмина дори такива титани на мисълта и действието като неадекватните фигуранти – (без)отговорния за отбраната Николай Ненчев, социоложката и МВР шефка Румяна Бъчварова и външния министър Даниел Митов. И ето тук вече идва грандиозната политическа мистерия. Премиерът Бойко Борисов най-неочаквано се запъна и отказа да отстрани Петър Москов от кабинета си. Дори изсъска на протестиращите лекари, че здравеопазването не е много по-добро от миналата година, че да хленчат за повече пари.

Анонимен каза...

Ето обаче Москов взе че се закрепи като вечна амалгамена пломба на пулпитен зъб и докара положението дотам, че скоро няма да има болница в страната, където лекарите да не хвърлят стрелички по портрета му в свободното си време, когато не стачкуват. На фона на стратегическата и управленска немощ обаче контрастира московският хищен политически апетит. Оказа се, че участието във властта е цел на целите, върховната дрога за опиталия какво ли не анестезиолог. Така в мига, в който неговата партия-носител ДСБ му стана неудобна, ненужна и непотребна, той пренебрегна всичките й решения накуп и остана в правителството. Вече дори се говори, че търсел пътища за членство в ГЕРБ и вероятно е въпрос на време Бойко Борисов бащински да го прибере под крилото си. Но това едва ли е единствената причина на премиера да го търпи в правителството. Там със сигурност има и друга игра, която вече прозира. Защото идейното и политическо обезценяване на Москов, пред очите на лекари, публика и общество, всъщност е идеалната рекламна кампания на ГЕРБ за окончателното овладяване на дясното пространство. И за целта е достатъчно метаморфозите на здравния министър да бъдат следени като риалити, което да покаже ценностния състав на най-рекламирания доскоро десебар, удобно тръгнал по нанадолнището. Райският газ, с който омагьосваше своите фенове, вече се поизпари и след като ефектът отмина, лъсна истинското лице на Москов – поредния политически вампир, решил да ни смуче, докато може. Според мен това е отговорът на загадката защо този вирус, бъг в системата толкова време не беше деинсталиран от програмата на управлението. Москов е необходим именно като аномалия, която да погребе претенциите на неговата партия и всяка след нея за морал в политиката. Какъв морал, братче - пред очите си имаме човек, който предаде формацията си, предаде и корените си. Да не забравяме само как той непрекъснато се хвалеше кой му е роднина, въздигайки до святост социалдемократа Атанас Москов, пред чийто портрет се кълнеше, без окото му да мигне. Такъв кадър не само не може повече да претендира за морал, но не може да иска и никой да му повери здравето си с тъжната надежда да бъде лекуван.

Анонимен каза...

Това е декодирането на загадката "Москов". Той принадлежи към новата порода студенокръвни политици - помпозни костюмари, които се носят и без вратовръзки понякога, но само за да парадират колко са модерни, освободени и либерални. А всъщност са абсолютно безсъдържателни и лицемерни до побъркване. Хора с претенциозен (умно-красив) речник, които говорят като латиносваляч от сапунена сага. И най-важното - те отдавна знаят, че пипнеш ли кокала на властта, другото са подробности. Обществото вече е толкова отчаяно, раздрано от бедност, интриги и мизерия, че няма, ама никакво, значение какво точно се говори, какво се казва и прави. Важното е всеки ден да присъстваш в медиите с грандиозни обещания и мелодраматични клетви за светло бъдеще с малко туш и лучени капки в очите. Здравният министър е поредният от медийните хамелеони с алчни и ненаситни душици, и това отдавна вече не е проблем само на политиката, а на нас като нация. Всички тия са фалшиво състрадателни, но на практика не живеят в една реалност с измъчените и изтормозени хора, които не знаят дали ще осъмнат на другия ден. Те обитават вселената на телевизионната илюзия, а всички останали живеем в кошмарната реалност, където заплатите и пенсиите свършват още на втората седмица, а след това се чудим как да изкараме месеца със или без лекарства. Типичното московче обаче не дава пет пари за това. За него са важни не хората, а поканите да участва в сутрешните блокове. Тази телевизионна България, в която живеят те, няма нищо общо с нашата истинска България.

Тяхната България е анестезирана, стерилна и готова да посрещне всичките им безумия с аплодисменти, докато истинската скърца със зъби и само чака часа, в който да си върне за всички експерименти с нея. Това е трагедията на анестезиолозите в политиката. Не можеш да упоиш едно общество до такава степен, че лилипутът да мине за великан. Няма как да пробуташ дрога-видението за реалност. Проблемът на въображаемото здравеопазване е, че то не лекува, а убива хората. Заради това е време някой да сложи край на упойката, да спре райския газ и да прати Москов обратно в реалността. Това ще е най-голямата услуга, която той е получавал в живота си, пък дори да му се даде начален тласък с шут отзад.

Анонимен каза...

Абе, може ли да попитам? ТеА доктори, които карат САМО автомобили от магазина и строят къщи като палати (за справка се качете на Маргатина да видите докторския квартал и да видите Бамбов и Цончев какви палати са вдигнали, както и 90% от троянските лекали), защо си мислите, че им пука за пациентите. Всички болни да тях са касички - колкото повече прегледи за час, толкова по-голяма кола и къща. Та напълно подкрепям министъра, че се мъчи да въведе някакъв ред, защото си е факт, че въпросните доктори само смучат, а народът си мре, ама пък си и плаща за това. Плаща за да богатеят лекарчетата, без да вършат някаква работа. Амин!

Анонимен каза...

Хипократовата клетва – съвременен прочит:

В името на Парите, Властта и Частните интереси, в името на всички които ми плащат за това, поемам върху себе си тази клетва!

На болния, който е дошъл при мене, ще гледам като на клиент, но не и като на пациент, ще му взема парите, и ще му предпиша такива лекарства, които да го поддържат болен, за да идва отново и отново, и да ми осигурява едни постоянни доходи , на мен и на цялата фармацевтична индустрия, до смъртта си.


Ако дойде случайно, някой здрав, то аз се задължавам да го разболея, за да стане зависим от мен и цялата фармацевтична индустрия.

Ако някой открие, такова лекарство, било то на билкова или каквато и да е друга основа, което да не предизвиква странични реакции и да излекува дадена болест, то аз се задължавам да докладвам на моите повелители, за да вземат те мерки и да унищожат тази заплаха за Световната здравна организация!

Ако някой, не иска да ползва услугите ни, и да плаща данъци, то аз съм длъжен да го докладвам за да бъде обявен за престъпник.

Ако някой води природосъобразен живот, той трябва да бъде обявен за назадничав и пречка за развитието на медицинската наука, и да бъде умъртвен по най-бърз начин.

Никога, няма да предавам, колега допуснал лекарска грешка независимо от последствията до които е довела.

Когато, посещавам пациети по домовете, аз ще всявам там страх и чувство за зависимост от лекарствата. Ще говоря сложно за да ме уважават и да ми се доверяват безпрекословно, и да пият отровите които им предписвам без да се замислят.

Ще работя за това, така да манипулираме хората, че те да не търсят алтернативни методи на лечение и здравословен живот.

Ще работя за създаването на частни здравноосигурителни фондове, като ще убеждавам хората, че това е единственото им спасение и път към качественно, но съответно скъпо здравеопазване.

Ще работя за намаляване броя на децата и пенсионерите в България, защото те са ненужни и само тежат на обществото и държавата.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано получа обещаното ми възнаграждение, за да водя охолен и изпълнен с наслади живот, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея.
Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

Анонимен каза...

Абе, мръсни гниди, защо докторите да не карат хубави коли? Вие знаете ли как се става лекар? Кои тогава да карат хубави коли? Престъпници като Мондешките или Кольо мангала ли, на които им лижете задниците, или безмозъчни курви като Курволетка които не знаят колко е 2 и 2? Майка България няма нужда от мръсни плазмодии като вас, марш оттук!!!!

Анонимен каза...

Живея извън страната, в една държава с огромни икономически проблеми! В момента се решават някои проблеми, които касаят НЕплащането на данъци и укриване на доходи. Резултатите са обнадеждаващи за икономиката на държавата.
Фрапиращи бяха различията между декларирани доходи и начина на живот на множество лекари с частни кабинети, а и не само. Откритите спестявания в банкови сметки, недвижимо и движимо имущество, и влогове в банки на стойност милиони евро на фона на малките суми декларирани доходи доведоха до проверки и законови наказания!
Въпреки проблемите, необходимите лекарства се заплащат на 70% от здравната каса, а нуждаещия се от тях останалите 30%.
Тук хората се поощряват да изискват касови бележки от магазините, бележка за платен преглед от лекар, или направено изследване. За здравни услуги парите се възстановяват, а за касовите бележки от магазините хората получават отстъпка от сумата на данъците, които трябва да платят! При непредставени касови бележки обаче, има глоба!
Има начин да се спре укриването на доходи, НЕиздаването на касови бележки, работата без осигуровки и много други нарушения, но дали имат интерес тия, които могат да въведат законите!?
Поздрави от не много далечна страна с огромни икономически проблеми, минимална пенсия 600 евро, безплатни прегледи, 30% заплащане на стойността на лекарствата, дежурещи болници, които може да посетиш и получиш обслужване на ниво, дори и да не си осигурен, и....много още!
Жалко за народа ни, който е оставен на произвола, и то не от сега!?

Анонимен каза...

Добър вечер. Браво на лекарите, че протестират срещу тази безмислена реформа. Уредите за вземане на пръстови отпечатъци са много несигурни и ненадеждни.
Няма ли закони в България за опазване на лични данни? Явно не, защото досега този аргумент не се използва често. Скоро ще живеем като герой от книгата 1984, само с разликата, че не разбираме че сме в една тоталитарна държава и сме готови да предоставяме всяка информация, без да попитаме кой, къде и за какво точно получава и използва нашите много индивидуални лични данни.

Анонимен каза...

Тоя д-р Нанков,кога има време да лекува,като вечно е отвън на входа и пуши.

Анонимен каза...

Гена,моля да направиш интервю с Д-р Нанков на тема заплащане на потребителски такси от пациентите,защо не се издават касови бележки.Колко данъци той неговите колеги и лекарите специалисти ще заплатят върху получените потребителски такси за 2015 г.

Анонимен каза...

Тази стачка си е за пари естествено. Сега едно джипи взема 5-10 хиляди месечно без много много да се напъва да работи, отделно здравно осигурените не получават нито профилактични прегледи нито иследвания нито ... а реално като отчети ги има и са взети пари от джипитата за тях. Наистина трябва да се загради разградения двор и да се прекрати източването. Всеизвестно е че едно от най крадящите звена в държавата е здравеопазването. Било от джипи, било от болници с фалшиви пътеки било от безкрайния брой фалшиви издадени ТЕЛК. Трябва да има контрол над източванията от лекарите и може би най добре е като в Гермаиня - да се вземат пари от джипи само на проведен преглед а не на записан пациент.

Анонимен каза...

Решил Москов да накара джипитата да започнат да работят за големите си пари :) Е как да стане като 20 години правеха пачки без да ни лекуват :) . Ха-Ха-Ха ОПТИМИСТ :).

Анонимен каза...

No comment:
Декември месец , поликлиниката в Троян , двама лични лекари си приказват притеснено. "А какво ще правим след 01.04.2016 като няма да можем да пишем каквото си искаме и както си искаме. Ще ни хващат лесно.А........."
Без коментар:
Лично видяно и чуто. Няма да спомена кои са личните лекари, по коректно е от моя страна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |