„Да!” на плодовете в училище

* Във всички троянски училища – „Училищен плод” вместо джънк фуд (храна боклук) като бургери, чипс, кока-кола
 
Йоана Лоринкова
„Училищен плод”

ВСИЧКИ троянски училища, където има малки ученици, са се включили в схемата  „Училищен плод“, стартирала на 2 ноември. „Училищен плод“ се финансира от Държавен фонд „Земеделие” и осигурява плодове и зеленчуци на децата от подготвителна група и начален курс (1.- 4. клас). Целта е да се подобрят трайно хранителните им навици.  Всяко  дете ще получава плод или зеленчук 3 пъти седмично по предварително определен график. Продуктите се осигуряват от избран доставчик в деня на консумирането им и са придружени със сертификат за качество, който доказва, че са пресни.

В СОУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ се срещнах с деца от първи и четвърти клас и разбрах, че са радостни и доволни от „Училищен плод“. Някои казаха, че  често се хранят с пресни плодове и зеленчуци вкъщи, други - не толкова. На въпроса „Обичате ли плодове?“ почти всички отговориха с гръмко „Да!”. На първия ден от старта на схемата са получили  ябълка, на втория – банан, предстоеше да изядат по един морков. Направи ми впечатление, че най-харесваният плод е бананът. Учителките им ме информираха, че всички са изяли плодовете си, не е имало нито един изхвърлен.

АЗ ЛИЧНО напълно одобрявам училищното решение  да се включим в схемата „Училищен плод“. Това ще накара децата да прибягват към здравословно хранене и по-рядко да консумират така наречената джънк фуд (храна боклук) като бургери, чипс, сладкиши, кока-кола. Това са храни без никаква хранителна стойност, с високо съдържание на мазнини и холестерол, довеждащи до проблеми с теглото. Подрастващите имат нужда от приемане на витамини, а плодовете  и зеленчуците са най-богати на тях.

НАУЧИХ, че предстои включване и в схемата „Училищно мляко“, също финансирана от ДФ „Земеделие”, която стартира от януари и ще предлага кисело мляко на децата.

Йоана Лоринкова,
извънкласна дейност „Електронни медии”, 
СОУ „Св. Климент Охридски”

Бележка на редакцията

Битката за връщане на плодовете и зеленчуците в ученическото меню води и знаменитият английски готвач Джейми Оливър (р. 1975 г.). Той провежда мащабна кампания за здравословно хранене в британските училища. И след като доказва, че и в училищните столове може да се предлага здравословна храна, включваща, разбира се, плодове и зеленчуци, получава подкрепа от британското правителство и проектът му е финансиран с 280 млн. паунда. Грамадната държавна субсидия има своето обяснение с факта, че две трети от британците са с наднормено тегло и лечението на произхождащите от това заболявания струват годишно на държавата над 3 млрд. паунда.

Джейми Оливър води дългогодишна съдебна битка с гиганта в бързото хранене „Макдоналдс” и успява да я спечели, доказвайки, че кюфтетата за бургерите на веригата се приготвят по т. нар. „розов слузест процес” (с използване на амониев хидроокис – Е527).

5 коментара:

Анонимен каза...

Много добре! Да се надяваме, че постепенно животът ще се нормализира. Следва да се работи и за подобряване на взаимоотношенията. И как се въведе лошата храна и отношения. Коментари?

Анонимен каза...

Направо съм във възторг от проекта! Но типично по нашенски работата се върши наполовина. Моркова, който дъщеря ми донесе вкъщи, даден й по този проект беше с всичката мръсотия по него, но иначе беше сложен в найлоново пликче. Все пак трябва да се има предвид, че плодовете и зеленчуците се дават на малки деца, кото едва ли ще се замислят дали са чисти преди да ги изядат.
Д-р Кунка Танкова

Анонимен каза...

Живея и работя извън страната! Тук на децата в училище и подготвителните години за първи клас, които започват от 4-тата година се разрешава да си носят храна от къщи-тост, плодове и зеленчуци! Сигурността за чистота на храната е по-голяма! Също така нашия район е богат на плодове, като изключим бананите. Морковите са най-богати на изкуствени торове, ако не е спазено условието за допустимо количество-все пак се яде това, което е в земята и ако не е добре измито...!? Също така има и екологично чисти банани, но цената е по-висока и не мисля, че държавата, или вносителите ще се решат на такъв жест! Същото се отнася и за останалите плодове и зеленчуци, но отново цените са няколко пъти по-високи.
И това, което се прави, е нещо, но дано не е продиктувано отново от "задни мисли" за сигурна печалба, а дано и прясното мляко е прясно, а не "прясно" от сухо! Накрая, децата се нуждаят и от разнообразие в храната!
Нека се повишат доходите на хората! И родителите имат нужда да се хранят правилно!

Анонимен каза...

Ей сега с тази кампания ще изгоните и веригите за бързо хранене от града :) :) :) както се случи с бензиностанциите и супермаркетите преди време :)

Анонимен каза...

Алооо а за по-големите ученици няма ли плодове сокове да ни раздадът в училище аааа или то е само за пеленачета аре бегаите ми от главата да не ви сера в устата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |