Троянецът проф. Цочо Бояджиев с голяма награда

* За „неговия изключителен принос към българската философска култура, огромно преводаческо дело и отдадеността му на словото
 и фотографията”
Будители
проф. д-р Цочо Бояджиев
НА 1 НОЕМВРИ, Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи вторите си годишни награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. Голямата специална награда за цялостно творчество беше присъдена на нашия земляк философа проф. д-р Цочо Бояджиев за „неговия изключителен принос към българската философска култура, огромно преводаческо дело и отдадеността му на словото и фотографията”.

ПРОФ. ЦОЧО БОЯДЖИЕВ е роден е в Троян на 25 септември 1951 г. Завършва Езиковата гимназия в Ловеч и философия в Софийския университет. Един от най-големите днешни български философи, специалист по медиавистика (средновековна философия) от европейски мащаб. Автор на редица студии, монографии и учебни помагала, съставител на няколко антологии и сборници с философски текстове. Преводач от латински, старогръцки и немски. Автор на стихове и страстен фотограф. Любим преподавател на поколения студенти във Философския факултет на СУ.

ГОЛЕМИЯТ интелектуалец често си идва в родния Троян. Тукашната публика помни лекцията му за жените през Средновековието, която той изнесе по покана на сдружение „Българка”, както и гостуването му заедно с друг голям днешен хуманитарист – проф. Калин Янакиев. А преди време, в публикация в Т21, Даря Заричинова, която е бивша негова студентка, „издаде”, че „въпреки впечатляващата си научна и преподавателска дейност в България и Европа, за Цочо и до сега най-добрата почивка е на сладки приказки със стари приятели в някое троянско кафене”.

Фотография: Цочо Бояджиев
ПОРТАЛ „Култура” е свободно място за култура, за обмен на идеи и гледни точки в сферата на публичния и обществен дебат. Годишните награди са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас”. Носител на миналогодишната Специална награда за цялостно творчество бе големият поет Борис Христов - за „изключителния му принос към българското слово и самоотдаването на истината”.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Иванко каза...

Виден интелектуалец! Значима личност!
Тук ги няма обикновените заяждания във форума.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |