Тодоров ще е новият председател на Общинския съвет?

* Вариантите са няколко, но най-вероятните са два – Илиян Тодоров (ГЕРБ) или Николай Тодоров („Избор за Троян”);
 изборът е на 19 ноември
Предстоящо
Илиян Тодоров (ГЕРБ), Николай Тодоров ("Избор за Троян")
КОЙ ще е председателят на новия Общински съвет? Това е основният въпрос, който ще се решава в продължението на първата сесия, насрочено за този четвъртък (19 ноември). Припомняме – сесията бе прекъсната по предложение на инж. Марин Радевски (ГЕРБ) именно във връзка с председателския избор; по-точно, за да се осигури възможност да се включат и тримата съветници от десницата, попълващи местата на отказалите се инж. Иван Миховски и инж. Димитър Шишков от ГЕРБ и адв. Венелин Ангелов от „Избор за Троян” – съответно д-р Цветомила Дудевска и д-р Пламен Нанков и Николай Тодоров.

ПО НАША информация начална заявка за председателското място ще има от всичките пет партийни групи. Водещите ГЕРБ и БСП, които разполагат с по 10 съветници, ще номинират съответно маестро Илиян Тодоров и инж. Станислав Съев. Третата по сила група - на „Избор за Троян”, с петима съветници, ще посочи бизнесмена Николай Тодоров. По-малките ВМРО и ДПС, разполагащи с по двама съветници, ще се включат в състезанието с номинациите на Даниел Сираков и адв. Захари Велев (единият от общо тримата юристи в новия ни местен парламент, другите са Минко Акимов от ГЕРБ и Росен Веселинов от БСП – бел. Т21). Ясно е, че избор от пръв път няма да се получи, тъй като никой кандидат няма да събере нужните 15 гласа (50% + 1 от общия състав от 29 съветници). И този първи тур всъщност ще е увертюра към същинските пазарлъци или пък маскировка за пред хората на постигнати вече предварителни договорки.

КАКВИ са възможностите? Основните са две: „Избор за Троян” да подкрепи Големия брат (ГЕРБ) срещу обещания за шефско място на комисия/и и разни други работи – така нужните 15 гласа са налице и музикантът Тодоров става председател; или ГЕРБ изпълнява обещанието си да се реваншира на „Избор за Троян” за подкрепата на балотажа, като им даде председателския пост (знае се, че такава договорка е имало) – и бизнесменът Тодоров оглавява местния парламент. Тези два варианта са напълно реалистични и на практика ще бетонират дясното мнозинство.

ТРЕТАТА възможност е пак ГЕРБ да спечели, но по друг начин – осигурява си подкрепата на малките ВМРО и ДПС (говори се, че разбирателство вече е постигнато), привлича един глас от петорката на „Избор за Троян”, което очевадно няма да е никакъв проблем, и маестрото безпроблемно сяда на председателския стол.

ЧЕТВЪРТАТА възможност не е особено вероятна – големите БСП и ГЕРБ, въпреки „кръвната” си вражда, бият ръката и дружно си разпределят баницата, а някой от двамата, Станислав Съев или Илиян Тодоров, получава председателското място; този сценарий ще е добре дошъл за определен кръг хора, но би бил прекалено циничен дори за нашите реалности. Петата възможност е от същия порядък, не особено реалистична - противниците БСП и „Избор за Троян” се договарят и един от двамата им кандидати, Съев или Николай Тодоров, получава председателския пост, другите получават друго.

КАКВО ТОЧНО ще се случи, ще видим в четвъртък. Но нашата прогноза е, че новоизбраният председател на Общинския съвет в Троян ще носи фамилията Тодоров. А дали е важен председателят? Като политическа позиция и реална власт не е нещо повече от декорация. Разбира се, важно е да е читав и отговорен човек, ще помогне, ако има и име, няма да му е излишен също минимум набор от юридически и икономически познания; а най-важното е да е човек, водещ към разбирателство, а не към крамоли, консенсусен. Е, като за всеки декоративен (представителен) пост не е без значение заемащият го да има фасон. Постът, както казахме, не носи реална власт, но носи една добра заплата (90% от кметската) за малко работа и минимални отговорности плюс осигуровки, премии, отпуски и т. н. екстри като за голям общински началник; което за някого със сигурност е велика мечта.

Т21

Още по темата:

40 коментара:

Анонимен каза...

НА 10.11.2015 Г. ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРОЯН ЗАПОЧНА РАБОТА. БЛАГОРАЗУМИЕ, ИСТИНИ, ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ, ДАЛИ?

http://troian.com/litchnosti/na-10-11-2015-g-obshtinski-savet-troyan-zapotchna-rabota-blagorazumie-istini-zakonosaobraznost-dali/comment-page-1/#comment-19704

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/novini/%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bb/
ТРОЯН НЕВЕЖЕСТВО И БЕЗХАБЕРИЕ В ОБКИНСКИ СЪВЕТ ТРОЯН

бай Иван каза...

Бай, Маринов благодаря за информацията от там ще черпя инфо какво става във общинския съвет.

Анонимен каза...

Game over Troyan :) Je suis Troyan !

Анонимен каза...

Пеевски,

Вземи да обясниш на ЛовечМедия какви заглавия могат да ти слагат на статиите. И им кажи че Троян няма парламент, а общински съвет. По същия начин както Ловеч няма губернатор - справка: "Ирина Митева е новият ни областен"

Анонимен каза...

№5, прав си на 50% - в троян ни парламент има, ни общински съвет. А иначе, казано сериозно, вземи да прочетеш теорията за „разделение на властите“ на Монтескьо. Тогава би могъл да направиш редакция и на собствените си недомислия, които пишеш. Остави най-после посткомунистическите си учебници в килера...

Анонимен каза...

Знам, че мястото на коментара ми не е тук, но нямам търпение да споделя една хубава новина. Преди години Кристи много ми помогна, сега като прочетох за големия и успех много се зарадвах.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5117045

Анонимен каза...

Мдаа, Кристи е уникална жена и уникален човек !

Анонимен каза...

От дадените линкове и след такива тежки обвинения за закононарушения и отчайваща некомпетентност от целия общински съвет, да няма нито един коментар, да няма нито един, който или да обори тези обвинения или от изнесеното да изрази някакво възмущение от тези днешни общински съветници и случилото се - този град наистина е мъртъв град с мъртви хора.
На "живия мъртвец" не са му необходими права. "Живия мъртвец" е свикнал и не му правят впечатление никакви закононарушения, политически бандитизъм, овластената свинщина и съсипията на градът му. "Живият мъртвец" мълчи за да си "спаси душата" /по Ботев/, а не знае, че той отдавна няма душа. Забравил е, че именно той самият отдавна е продал душата си на Тези и на същите такива като Тези в този жалък и потресаващо некомпетентен троянски общински съвет.

Анонимен каза...

Извадка от ЗАКОНА ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 1999 г., в сила от 03.08.1999 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г.) Първото заседание на новоизбрания общински съвет се свиква от областния управител и се провежда в 14-дневен срок от обявяването на резултатите от изборите.
(2) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Преди началото на първото заседание новоизбраните общински съветници и кметове полагат клетвата по чл. 32, ал. 1. Клетвата се полага в присъствието на граждани на общината, на областния управител или на негов представител и на председателя или член на общинската избирателна комисия. Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Първото заседание на новоизбрания общински съвет се открива и ръководи от най-възрастния общински съветник. На първото заседание на общинския съвет се избира председател на съвета.

Анонимен каза...

Излиза, че Николай Тодоров не може да бъде новият председател на Общинския съвет, т.е. първо трябва да се избере председател, той да свика заседание на Общинския съвет, на което Николай Тодоров да положи клетва.

Анонимен каза...

Ау, някой юрист да внесе яснота по въпроса!

Анонимен каза...

Точно така, 10-ти, прочетете го пак "....Преди началото на първото заседание новоизбраните общински съветници и кметове полагат клетвата .......Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет."
Факт! Преди Първото заседание - 26 общински съветници положиха клетва и учредиха новия ОбС. Преди СЛЕДВАЩОТО /второто/заседание - останалите трима също ще се закълнат.
Само че сех=га не предстои СЛЕДВАЩОТО заседание, а ПРОДЪЛЖЕНИЕТО на първото, на учредителното заседание!

Запомнете и ал.3 - "На първото заседание на общинския съвет се избира председател на съвета."
На Първото! Не на СЛЕДВАЩОТО! Първото заседание е прекъснато и следва то да бъде продължено, докато тези 26 общински съветника си изберат председател. Как и по какъв ЗАКОНЕН начин ще бъде свикано продължението на това Първо заседание, понеже умниците в ОбС не си определиха дата и час - на мен не ми е известно да съществува такъв законен начин.
А отсъстващите трима ще се наложи да изчакат до началото на СЛЕДВАЩОТО /второто/ заседание.
Всичко това, ако в този прогнил от комунизъм и управленска простащина град - законите имат някаква сила и се прилагат.

Анонимен каза...

Абсолютно сте прав, 11-ти!!!

Анонимен каза...

А може ли ръководещият първото заседание, т.е. г-н Акимов, да свика продължението на първото заседание? Дали това би било законно? Ако не, как може законосъобразно да бъдат призовани общинските съветници, за да продължат прекъснатото първо заседание?

Анонимен каза...

15-ти, Първото заседание се свиква САМО от Областния управител. Първото заседание на ОбС е единственото, което е много по-различно от всички останали заседания, не само защото се свиква от ОУ, а и защото САМО преди него присъстващите общински съветници, които ще учредят новия ОбС полагат клетва и имат ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да изберат председател на ОбС САМО на това Първо заседание.
Това Първо заседание НЕ МОЖЕ ДА ПРИКЛЮЧИ, докато не бъде избран този председател. Това Първо заседание може да бъде провеждано от един до безкрай броя пъти като се взема решение за "спиране на часовника", което е по-коректно казано от "прекъсване".
И така, ако на 10.11.2015 "часовника е спрян" примерно в 15:31':27" - продължението на това първо заседание започва в 15:31':28", та ако ще да е след два, три или пет месеца по реалното време.
В 15:31:28 има толкова заклели се общински съветника на това Първо заседание, колкото са били в 15:31;27. Всички отсъстващи от Първата сесия и не положили клетва НЯМАТ никакво отношение и никакви правомощия и никакви права по отношение на това Първо заседание, на което са отсъствали и ще продължават да отсъстват до неговото приключване. Стоят и чакат да бъде избран председател, който да свика СЛЕДВАЩОТО /второ/ заседание, където преди да започне могат да положат клетвата си. Могат и на третото или на четвъртото. Да си избрат на кое. САМО не и на Първото. За него „изтърваха влака“!
15-ти, Акимов не само няма правото да свиква каквото и да било заседание на ОбС, но и няма как Първото заседание да бъде свиквано ДВА ПЪТИ! Да не говорим че САМО ОУ има правото да свика това Първо заседание и ТОЙ ГО Е НАПРАВИЛ!!!!
В момента това Първо заседание все още продължава, само че е "спрян часовника" с Решението на заклелите се 26 общински съветници за ВРЕМЕННОТО "прекратяване" на това Първо заседание. Акимов може САМО да продължи да води това Първо заседание до избирането на председател на ОбС Троян от заклелите се 26 общински съветника преди това Първо заседание.
Другият голям проблем е, че тези 26 умника нямат Решение и не си насрочиха ден и час в рамките на РЕАЛНОТО време, когато да се съберат и да "пуснат часовника" по ПРОДЪЛЖАВАЩОТО време от Първата сесия. А това е вторият грандиозен автогол на тези неграмотници с големи претенции и надути като пуяци. Сега наистина не съществува ЗАКОНЕН начин някой да ги събере и да "пуснат часовника".
Сега разбрахте ли Радевски, Акимов, Балев и останалите умници от ГЕРБ и Избор за Троян колко са тъпи и какъв грандиозен автогол си вкараха?
А най-смешното е, че колегите им от БСП са на същото отчайващо ниво и изобщо не реагираха и гледаха тъпо като кокошки. Даже се "въздържаха" Уникална простотия - и от какво се въздържаха тези неграмотници? А Съев, на когото реотаните са по-зле от албанските поиска 10 минути почивка, че наистина му трябва повечко време да загреят. Не че изобщо ще загреят, няма такъв случай! ВМРО и ДПС – същите умници и който за колкото ги купи!
А разбрахте и най-после какво е в един цял общински съвет да няма нито един грамотен общински съветник? А разбрахте ли какво сте си избрали да ви диктува и определя живота в този град?
Разбира се, на Тези ваши избраници изобщо не им пука как ще мачкат и нарушават законите, защото не на друг, а на техните избиратели изобщо не им пука що за екземпляри пращат в този смехотворен ОбС Троян.
Да са ви честити! Каквото сте искали - такова сте получили.

Анонимен каза...

16-ти какво очакваш от тези безмозъчни същества да свършат.По голямата част от новоизбраните общински съветници са там да мислят как да си напълнят личния джоб,а не да решават съдбините на Троян.Вземи Акимов докато беше кмет и председател на Общински съвет какво свърши:уреди охранителната си фирма с охрана на общински имоти,закупи си офис в пощата искаше да вземе сградата на осото.Ти не знаеш ли максимата -ДАй ми власт парите сами ще дойдат.А има и друга:Закона е врата насред полето-умните я заобикалят, а глупавите минават през нея.На тези общински съветници мозъчната им деиност се ограничава в рамките на тези две максими.Има няколко от тях които мислят как да си напълнят джобовете,а останалите там са машинки за гласуване.Направи си следния експеримент-запитай произволно избрани жители на Троян да ти кажат имената на Общинските съветници.Ще ти изброят имената най-много на 4-5 съветника.Е те са мозъците на беззаконието.Останалите са гъзолизци на тези 4-5 човека и правят това което им кажат.Събраните Общински съветници са хора без собствено мнение и без мозъчна дейност.

Данчо Заверджиев каза...

Добро утро, белгийци!
Без да влизам в спор с никой ще напиша скромното си мнение по дискутирания тук въпрос:
Кога (в кой момент) новоизбрания общински съветник не положил клетва преди началото на Първото заседание на общински съвет има право да упражни субективното си право (полагане на клета)?
Въпросът е уреден от законодателя в разпоредбата на чл. 23. ал.2 (изречение второ) от ЗМСМА: „Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет.”
В случая, 26 новоизбрани общински съветници са положили клетва преди започването на Първото заседание. За останалите трима можем да направим заключението, че и те също така имат законовото право да положат клетва ”преди началото на следващо заседание на общинския съвет”.
Трайно наложена практиката в работата на общинските съвети е прекъсването на заседанията по една или друга причина. Към днешна дата със свое решение общинските съветници са прекъснали заседанието.
В случая прекъснатото заседание може да се възстанови след отпадане на причината за прекъсването, а тази причина е участието в заседанието на 29, а не на 26 общински съветника.
Свикването и насрочването на възстановяване на заседанието е право само на общинския съветник ръководил заседанието, освен случаите, в които съвета е приел решение за място, дата и час на провеждане на възобновеното заседание.
Преди започването на възобновеното заседание на съвета няма никаква законова забрана да положат клетва новоизбраните съветници. След полагане на клетвата се проверява кворума и при наличие на такъв заседанието се възстановява и общинските съветници продължава своята работа по избора на председател на съвета.
Желая спокойна работа на общинските съветници от община Троян!
Данчо Заверджиев

Анонимен каза...

Браво Данчо, това е обяснението!
А ти Пеевски нищо не си разбрал и пак си чел книжки за високи хора. Язък, че майка ти и баща ти напразно са си харчили парите да те изчукват, пардон - изучават, а ти нищо не си разбрал. И по добре не се обаждай повече, че само спамиш.

troyan21 каза...

Г-н Заверджиев, разяснението ти по троянския казус е убедително, вероятно се базира и на подобни прецеденти някъде из страната. И все пак проблемът, за който говори Пеевски, остава нерешен. Този проблем е дали разпоредбата на чл. 23, ал. 2 от ЗМСМА, гласяща „Преди началото на първото заседание новоизбраните общински съветници и кметове полагат клетвата… Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет”, може да се тълкува в посочената от теб посока.

С други думи – дали е допустимо заклеването на новите съветници (тримата) да се извърши преди възстановяването на първото заседание. Тоест – дали ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ, което предстои на 19 ноември, може да се „брои” за НОВО (ПОВТОРНО) НАЧАЛО. Струва ми се, че отговорът не е толкова лесен, нуждае се от тълкувателно решение и думата имат юристите.

Но кой трябва да поиска такова тълкувателно решение и дали някой ще го поиска – е друг въпрос. Без внасяне на подобна яснота обаче може да се стигне до оспорване на решенията на възобновеното първо заседание, връщане на тези решения от страна на областния управител и т. н. и цялата работа да стане хубава, ама троянска (ей, да не си помислиш, че ловешката е по-различна – бел. моя). Нищо ново. Хубав ден.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Първо: Не наричайте Минко Акимов юрист - обиждате юристите с това!
Второ ясно е, че Николай Тодоров ще е председател, това беше предварително ясно. Това целеше и неявяването на адв. Ангелов на първата сесия, за да се вкара в Общинския съвет Николай Тодоров, който не беше избран за такъв от жителите на общината. Не само, че го направиха общински съветник, ами и за председател ще го изберат. Така е като слушка чичко си Минко Акимов вече два мандата.

Анонимен каза...

Значи ще имаме едно първо заседание на съвета в което об.съветници два пъти ще полагат клетва. Ще имаме едно първо заседание на съвета което се свиква от двама души. Ще имаме уеднаквяване и препокриване на продължаващо, възобновено първо заседание със следващо друго заседание. Ще имаме учредители и преучредители на об.съвет едновременно в едно първо заседание. Ще имаме "спиране на часовника", ама и при "спрял часовник" някой може да променя времето и събитията. Кой знае какво друго ще имаме. Аз така разбрах написаното от коментар 18.

Анонимен каза...

Общинските съветници могат да вземат решения само в рамките на техните компетенции. Промени на закона не са в рамките на техните компетенции.
Според 18-ти, "следващо" заседание и "продължение" на едно и също заседание /в случая първото/ означава едно и също.
Според 18-ти, неполагането на клетва на първото заседание от трима общински съветника е равнозначно на замяната на съветници в коя да е друга сесия през следващите 4 години. Само че има една "малка разлика". На първата сесия нямаме 100% заклели се об.съветници които са учредили новия об.съвет, а тримата заместници ще заместят хора, които не са полагали клетва и не са учредявали новия ОбС. Подмяната на об.съветници през годините се извършва спрямо об.съветници, които са положили клетва. Това е голямата разлика и затова първата сесия е по-особена и се нарича учредителна. Колкото са се заклели на първата сесия - толкова са учредителите на новия об.съвет и никой не може да променя този факт. Следващо първо полагане на клетва от други, не явили се на първото заседание об.съветници преди кое да е друго заседание автоматично прави това заседание различно от първото заседание, счупвайки всякакви "спрени часовници".

Анонимен каза...

Истината е, че и Пеевски и Заверджиев са прави. Просто никъде в ЗМСМА не се споменава нито казус като този, нито какво става ако по някаква причина на първото заседание не се избере председател на ОбС. В един от постовете си Пеевски беше написал че първото заседание може да бъде спирано безкрай брой пъти, докато се избере председател. Но ако четем и прилагаме точно закона, там никъде не се споменава прекъсване, спиране или рестартиране по какъвто и да е било повод. Следователно би трябвало съветниците да стоят там като при избора на папа - до резултат. Чак след това, когато ОбС си приеме правилника може да си прекъсва заседанията, да си спира часовника или както там искате да се нарече.

Не се споменава и какво се случва ако по някаква причина общински съветник закъснее и дойде 10 секунди (да речем) след полагането на клетвата. Хем заседанието не е започнало, хем клетвата е положена....

Патова ситуация... Хайде сега разбиращия да каже къде е грешката....

Селянина

Анонимен каза...

не си чешете езиците. както каже радевски така ще бъде. ще има място и къде цирка да правят.

Анонимен каза...

Селянина, не е необходимо в закона да пише за "прекъсване" на едно заседание и провеждането му в друг ден, защото това заседание винаги е едно и също независимо дали е първо, 23-то или 52-ро. Точно по тази причина се използва т.нар. "спиране на часовника", за да може това заседание да е едно и също и нищо друго. Аналогията с Конклава за избор на папата е вярна по отношение само на първата сесия на об.съвет, където според закона е вменено на об.съветници, че тогава и само тогава на тази първа сесия могат и трябва да изберат председателя си.
Конклава е определен, об.съветници на първата сесия /които са дошли и имат необходимото/ мнозинство са положили клетва - след което вратите на Ватикана и на ОбС Троян се затварят, докато се появи "белия пушек" за избран Папа или председател на об,съвет.
Ама че на някой не му изнася и е решил да променя състава на Конклава или на учредителите на новия об.съвет - всеки има правото да си мечтае.
Ако об.съветник закъснее и се появи преди да е започнало първото заседание - няма никакви пречки да положи клетва. Там е областния управител, пред който полагат подписите си об.съветници учредители на новия об.съвет.
На следващите заседания областния управител го няма и го няма по простата причина, че ако има замени на об.съветници, то заместващия замества об.съветник, който се е заклел и положил подписа си пред областния управител, а новия об.съветник полага клетва пред об.съвет и ИЗБРАНИЯ вече председател на об.съвет, какъвто Акимов не е.
Акимов не е избран за председател на об.съвет, а е определен за такъв само за първото и в рамките на първото заседание и няма правомощия или да извършва полагане на клетва от об.съветник, който заменя друг такъв който е положил клетва или, да не говорим дори, че няма никакви правомощия да изземва функциите на Областен управител, пред който об.съветници полагат клетва преди да учредят новия об.съвет.
А новия об.съвет вече е учреден, първото заседание вече е в ход и се очаква от тези 26 учредители да си изберат председател.

Анонимен каза...

А откъде знаете, че Областния управител няма да присъства на продължението на първата сесия в четвъртък? Тогава всичко ще си дойде на мястото.

Васил Радойчевски каза...

Може да не ни харесва това, което стана на първото заседание, но хората, които поискаха прекъсването му, са си изпипали юридически нещата. Вижте следните два линка:

https://www.cik.bg/bg/decisions/2884/2015-11-03
https://oik1134.cik.bg/decisions/315/2015-11-11

Не съм юрист. Не знам има ли основание за обжалване на тези две решения на ЦИК и ОИК-Троян. Но дори някой да обжалва едва ли ще спечели. Изводът - приемаме ситуацията и вървим напред. Дано да е за доброто на Троян!

Анонимен каза...

Г-н Радойчевски,тези две решения на ЦИК и ОИК-Троян по никакъв начин не засягат и не решават проблема,нито пък могат за отменят или да дадат валидно тълкуване на постановленията на ЗМСМА.

Анонимен каза...

Който е съгласен да бъдат публикувани в "Троян 21"биографиите на всички общински съветници/в качеството им на публични личности/ нека намери някакъв начин да го направи, ако главният редактор не организира подобно допитване!

Васил Радойчевски каза...

29-ти, съгласен съм. Имах предвид друго. Следвайки ЗМСМА и Изборния кодекс, съветниците, които искат да се откажат от мандата си, първо трябваше да положат клетва преди първото заседание на Общинския съвет, след това да изберат председател и чрез него да подадат оставката си ОИК. Така са постъпили масово общинските съветници в страната, които се отказват от мандат. Цитираното тълкователно решение на ЦИК и решението на ОИК дадоха възможност на колегите от ГЕРБ и Избор на Троян да "заобиколят" ЗМСМА и Изборния кодекс.

Анонимен каза...

боже, боже ми те и двамата дума не могат да обелят, ако не им е написано.Единия трудно и чете хахахаххахааххххххххххххххххххх.да са ни честити

Анонимен каза...

Обидно е, че двамата кандидати за кметове Димитър Шишков и Венелин Ангелов като водачи на листи реално са лъгали избирателите си, че искат тяхното доверие за общински съветници. Обидно и пренебрежително.

Анонимен каза...

Само да не е Ники Тъпото. Ще умра от срам заради Троян.

Анонимен каза...

Радойчевски... май се очертаваш като поредното недоразумение в ОбС.

Пеевски ви прави услуга, ти търсиш решение на чужд проблем....

1. При така създалата се ситуация, ако се приеме че заседанието трябва да продължи с 26 човека, ОбС е в конфигурация (разбирай бройки по партии):
ГЕРБ - 8
Избор за Троян - 4
БСП - 10
ДПС - 2
ВМРО - 2

т.е. най-големия противник на БСП е с двама играча по-малко и потенциалния пазарлък/пазаруване за гласове ще касае само 4 вместо 5 човека.

2. Цитираното от теб решение на ЦИК и базираното на него решение на ОИК не е заобикаляне на ЗМСМА, защото в него не се указва нищо по отношение на сроковете за встъпване в длъжност на новите членове на ОбС, следователно ако се следва принципа за първо заседание с прекъсване, новите членове не са нови членове до края на това заседание.

В крайна сметка, решението на драмата (ако трябва да бъде избран точно определен човек, който отсъства на първото заседание) е много елегантно, и съм сигурен че заинтересованата партия го е мислила:

а) избира се удобен (разбирай много послушен и много сигурен) председател.
б) той встъпва в длъжност и заклева новите членове
в) подава оставка съгл. чл. 24, ал. 3, т. 1 от ЗМСМА
г) избира се бленувания председател...

Нещо против?!

Така и Пеевски мирясал и Николай Тодоров - председател...

Селянина

Анонимен каза...

35-ти, Пеевски никога няма да "миряса" / в цивилизованите държави се каза "бори или противопоставя"/, докато в община Троян се нарушават законите.
Николай Тодоров посмъртно не може да стане председател на об.съвет, ако се спазва закона.
Ето още два примера:
Има издадено решение на ОИК в което са определени заместниците на тримата неявили се на първата сесия, но, забележете - това Решение е от 11.11.2015!!!!!
Това добре, само че Първата сесия стартира на 10.11.2015, един ден преди решението на ОИК. Първата сесия още не е приключила и може да бъде отлагана много пъти /няма законово ограничение/, но независимо кога ще приключи и при кое нейно продължение - датата винаги ще е 10.11.2015, понеже са спрени часовниците.
2. В закона е записано, че ПРЕДИ първата сесия об.съветници полагат клетвата си. Това го сториха 26 об.съветници, Областния управител ОБЯВИ., че всичко е според закона и Първата сесия ЗАПОЧНА! Е, питам ви - как тогава тези трима об.съветници ще полагат клетва "ПРЕДИ" първата сесия, след като тя вече е стартирала с НАЗНАЧАВАНЕТО на временен председател и вече взети решения, както и от всичко обявено от ОУ? И как тези трима съветници ще полагат клетва на 10.11.2015, след като по това време те все още не са определени от ОИК, което става на другия ден - 11.11.2015?

ОЩЕ ЕДНО БЕЗЗАКОНИЕ
Днес видях "покана" от Минко Акимов, в която той свиква сесия на ОбС Троян!!!??? Кой ти дава това право бе, др.Акимов? Кой ти дава правото да се ползваш от правата на Председател на об.съвет и да свикваш заседание?
Теб, др.Акимов, дори НЕ ТЕ ИЗБРАХА об.съветници и НЯМАШЕ НИКАКВО ГЛАСУВАНЕ да бъдеш избран, дори като временен председател до избирането на ИСТИНСКИЯ председател.
Теб, др.Акимов, буквално те назначи областния управител и дори не те НАЗНАЧИ съобразно Закона, а те назначи защото, цитирам - "ПО ТРАДИЦИЯ"
Е, след като дори не си избран от об.съветници съобразно ЗМСМА за Временен председател на Първата сесия съобразно закона, а по "традиция" - кой си ти, че да узурпираш този ЗМСМА и да вършиш закононарушения?
До кога бе, другари комуняги? До кога ще мачкате и ще нарушавате Закона от простотия или защото така сте свикнали?

ПРОГНОЗА ЗА СЛЕДВАЩОТО ОГРОМНО ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ
По всяка вероятност, закононарушителя /до момента/ М.Акимов ще проведе полагане клетва от тези тримата, които са определени от ОИК един ден по-късно след стартирането на Първата сесия.
Областният управител няма да присъства, защото си е свършил работата. ОбС Троян НЯМА избран Председател съобразно ЗМСМА.
Е, питам ви - КАК тези тримата и пред КОГО ще полагат Клетва? Акимов е тотално НЕЛИГИТИМЕН и няма НИКАКВИ права да извършва подобна дейност?

ПРЕПОРЪКА
Най-добре ще е отпред в залата на ОбС и някъде около герба на Троян да се напише.... JE SUIIS IDIOT

Анонимен каза...

36-ти,

В ЗМСМА пише кога възникват пълномощията на общинския съветник (виж. чл. 30, ал. 1). В чл. 23, ал. 2, изречение трето пише че когато е възпрепятстван да се закълне на учредителната сесия се заклева на следващата. В закона обаче няма казус - съветника не се явява и на учредителната и на следващите 3 сесии... Но приемаме че при неявяване на 3 сесии влиза в действие чл. 30, ал. 4, т. 5., въпреки че не е положил клетва...

Миховски, Шишков и Ангелов за били възпрепятствани да присъстват на първата сесия. Ако бяха уведомили писмено ОИК за това, щяха да имат право да се закълнат на втората сесия.

Но понеже те не са го направили, отиваме на варианта от т. 3 и 4 на решение 2884 на ЦИК. Т.е. за Ангелов и Шишков няма правомощия. Възникват обаче такива за Цв. Дудевска, Н. Тодоров и Пл. Нанков, които стават общински съветници с решение 315 на ОИК. И съвсем нормално е това решение да е от по-късен момент от началото на учредителната сесия.

Така че на първия ти пример нещо му куца логиката...

На вторият ти пример положението е същото... А и като цяло ми се струва, че подсъзнателно искаш да ни накараш да си мислим че ОбС Троян трябва да бъде от 26 члена, защото така е започнал работа?! Аз съм го написал в поста си - Н. Тодоров, Пл. Нанков и (пропуснатата по невнимание от моя страна) Цв. Дудевска) стават съветници след избирането на председател, като се заклеват пред него.

хайде кажи ми къде греша...

Селянина

Анонимен каза...

Селянина, помоли някой да ти РАЗЧЕТЕ написаното в Закона.
За неположилите клетва е предвидено СЛЕДВАЩОТО заседание. Ние тук говорим за Първото заседание, а не за следващото. Следващото заседание е съвсем друго заседание, което се свиква от ИЗБРАНИЯ вече председател на ОбС съобразно ЗМСМА.
Тук говорим за Първото заседание, което Е СТАРТИРАЛО на 10.11.2015. и когато и да свърши - то си остава Първото заседание, а не следващото.
А на всичко отгоре тези тримата са определени за об.съветници на другия ден - 11.11.2015 с решение на ОИК по указания от ЦИК.
Хайде още един път да ти го напиша, понеже се правиш на голям умник, и си позволяваш да квалифицираш хора на светлинни години над теб.
1. Първото заседание е стартирало на 10.11.2015 и когато някога приключи след n-toto отлагане - на протокола от това първо заседание ще пише датата 10.11.2015, та ако ще да е приключило на 24.12.2018 година.
Сега си напрегни мозъчето и опитай да си отговориш как об.съветници, които с решение на ОИК са определени за такива на 11-ти, могат да участват в сесия от 10-ти?
2. Как според Закона тези тримата ще положат Клетва ПРЕДИ първата сесия, след като това "преди" отдавна е история за Първата сесия и го няма областния управител, който ОТНОВО да обяви, че ОбС е законен и може да стартира работата си на Първата сесия.
Пак си напрегни мозъчето - Колко пъти може да стартира една Първа сесия, освен САМО ЕДИН ПЪТ? Колко пъти може да има "Преди Първата сесия", освен един път?
Точно за такива като тези тримата закона е определил че - ПРЕДИ СЛЕДВАЩАТА сесия могат да положат клетва. А Това НЕ Е ПРЕДИ Първата!! Има изрични текстове за едното и за другото в ЗМСМА
Нещо повече - на всичко отгоре ОбС НЯМА избран Председател, който да проведе тази процедура по полагане на клетвата от тези тримата!!! Акимов е НЕЛЕГИТИМЕН и няма правата на Председател на ОбС - това пък ще удвои закононарушенията.
*
Я сега, понеже си позволяваш да ми даваш оценки - кой и кога провери от КАКВО СА БИЛИ ВЪЗПРЕПЯТСТВАНИ тези тримата?
Аз твърдя, че или са пълни идиоти или умишлено са бойкотирали ОбС Троян! Докажи ми противното с пример от цяла България? НЯМА ТАКОВА МАЛОУМИЕ НИКЪДЕ! Навсякъде смените бяха извършени от ОИК ПРЕДИ Първите учредителни сесии и заместниците си положиха клетвите на Първа сесия!!! САМО в Троян е тази каша.
И понеже си лаик с голямо самочувствие - не пиши глупости и фантазии с "ако"..."ако". Ако тези тримата бяха внесли заявление в ОИК - заместниците им щяха да положат клетва още преди Първата сесия. Да не говорим, че при Миховски има още по-драстично нарушение на Закона - по едно и също време той е депутат с положена клетва и кандидат за общински съветник до 11.11.2015.
*
Всичко това до момента е умопомрачителна троянска простотия, която цяла глутница малоумници са се заели да замазват с лъжи, измами и откровено нарушение на ЗМСМА.
Правете каквото щете. Мое задължение като гражданин беше да ви информирам за закононарушенията и лъжите в ОбС Троян, който е ВАШИЯТ орган, чрез който би следвало да се самоуправлявате. Само дето изобщо не ви пука кой как ви лъже и мами, че сте тръгнали и да защитавате и да покривате безумията на овластените бездарници, безпросветници, некадърници и закононарушители.
Ето за това ще гледате Демокрацията и гражданското самоуправление през крив макарон - а овластените тарикати ще ви яздят като безмозъчни и безмълвни говеда,
Майната ви, писна ми да ви отварям очите. Този състав на ОбС Троян ви е лика прелика!

Анонимен каза...

Пеевски, моля те, чети внимателно. Не бързай. Ако не си уверен че си прочел и разбрал правилно написаното - прочети го пак.

А сега - по същество. Първо искам да кажа, че ти си уникален. Можеш да четеш, ама понякога не искаш. Можеш да мислиш, ама като си си намислил че нещо е по един начин, не искаш да помислиш че може и по друг да е.

Ето и подкрепата на думите ми.

1. В пост 35 съм писал: "ако се следва принципа за първо заседание с прекъсване, новите членове не са нови членове до края на това заседание."

Пак там, но по-надолу пиша:
а) избира се удобен (разбирай много послушен и много сигурен) председател.
б) той встъпва в длъжност и заклева новите членове

Там не съм написал кога, защото си има законов момент - СЛЕДВАЩО ЗАСЕДАНИЕ, и съм го упоменал в пост 37.

Ха сега ти си напъни мозъчето и ми обясни къде съм написал че новите 3-ма членове се заклеват на първата сесия? Обясни ми също и къде съм те квалифицирал (не че не бих могъл да го направя...)?!

И... Да, на светлинни години сме един от друг, само дето като че ли не ти е ясна посоката ;-)

Ама то бързото подскачане и внимателното четене са две различни неща, а ти като захванеш първото и не можеш да отдадеш дължимото на второто.

2. Хайде кажи ми каква оценка съм ти дал във връзка с възпрепятстването на тримата? Умишлено не те споменах изобщо по име в пост 37. Продължавам обаче да твърдя че ти куца логиката. Никъде в закона не пише че някой трябва да проверява защо са възпрепятствани. Аз обаче, като виден папарак ще ти кажа на ушенце - на Шишков и Ангелов им била паднала "сгодна женица" точно като тръгвали за сесията, и заради това.... Ами тъй де. Мъже са все пак...

А сега сериозно... В решението на ЦИК казва какво се прави в случая. ТОЧКА. След като решението на ЦИК е от 3 ноември, значи някой се е сетил че може да се случи нещо подобно. То не е специално решение по казуса ОбС - Троян. Дали сме единствените - незнам. Ама и такива да сме - има решение. Специално пояснявам (понеже четеш бързо): Разбирай го - има разрешение на казуса.

И както винаги съм казвал - в думите ти често има голяма доза истина, но просто ти не можеш да я кажеш по правилния начин. Истина е че заради неподаването на заявление до ОИК се получава каша, но тази каша не е непоправима. Единствено ти се опитваш предварително да я изкараш такава. Да. Съвсем правилно показа на ОбС че може да сътворят гаф, аз пък показвам как може да не го сътворят.

Към настоящия момент, специално за казуса с тримата нови съветници НЯМА никакво нарушение на закона. Най-малкото по простата причина че все още НЯМА ПРОДЪЛЖЕНИЕ на учредителната сесия.

ТОЧКА.

Иначе, аз лично ти благодаря съвсем искрено за това че изпълни задължението си на осведомен по въпроса гражданин, и показа на ОбС и на нас какво може да се получи. Незнам за теб, но аз лично се надявам след толкова писания тук, кашата да бъде разрешена по законов начин.

Ха сполай ти! И със здраве!

Селянина

П.П. Ще се повторя с началото, ама ще ме извиниш...

Пеевски, моля те, чети внимателно. Не бързай. Ако не си уверен че си прочел и разбрал правилно написаното - прочети го пак.

Анонимен каза...

Само да кажа че Гената,не позна.Новия(стар)е Анфел Балев.Да Ви е честит.И Избор(за Афганистан)също.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |