Общинският съвет гласува „против” децата

* Не забравяйте, дами и господа общински съветници, че срещу това зло застраховани няма!

адв. Кремена Добрева
Местни избори 2015 Позиция Актуализиран

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, на 24 септември 2015 г. общинската администрация и Общинският съвет за пореден път демонстрираха недостойно и нехуманно отношение към децата и младежите с увреждания, които живеят в град Троян и на територията на общината. 

ВЪВ ВРЪЗКА с приемане на Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Ловеч 2016-2020 г. и Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Троян 2016-2020 г. общинската администрация изготвя документ, озаглавен „Анализ на ситуацията и оценка на потребностите от социални услуги на територията на община Троян – Аналитичен доклад”, който се състои от 44 страници и още 116 страници приложения. Вероятно не са много хората, които са прочели внимателно пълния текст на доклада, но той предизвиква множество въпроси от първостепенна важност не само за социалната среда, която ще се гради в периода 2016-2020 г., но и за качествата ни като хора, които живеят в съвременно гражданско общество, отхвърлят дискриминацията като неприемливо поведение и споделят ценностите на хуманизма.

НА СТР. 23, раздел ІІІ „Анализ на външната среда”, са регистрирани реални рискови фактори при деца в общината – заболяване, непозволяващо интегрирано обучение в масово училище, поради аномално развитие, специфично психосоциално съзряване, което протича в условията на недоразвити или изгубени биофункционални процеси и качества (деца с умствена изостаналост, деца със задръжки в психофизическото развитие, деца с езико-говорни аномалии, деца с нарушения на слуха, зрението и опорно-двигателния апарат, деца с комбинирани аномалии, деца и подрастващи с отклонения в социалното поведение), както и бедност в семейството, съчетана със заболяване на детето. С тази констатация авторът на доклада е счел, че темата е изчерпана и не са положени и минимум усилия да се изследват особеностите на тази целева група – брой, възрастови граници, заболявания, социални потребности, да се предложат решения. Децата с увреждания, които не могат да посещават учебно заведение, нямат място в статистиката, те са невидими, безлични, безинтересни, с други думи – не са хора.

В ДНЕВНИЯ РЕД на сесията на Общинския съвет на 24 септември 2015 г. беше включено обсъждане и гласуване на изготвения аналитичен доклад. Благодаря на общинския съветник Николай Тодоров от Коалиция „Избор за Троян”, че е отделил време да се запознае с доклада и за проявената смелост да посочи на колегите си описания фундаментален недостатък, както и за предложението да бъдат изследвани задълбочено проблемите на децата с тежки увреждания и нуждата от изграждане на Дневен център за тях. Гласът на слабите прозвуча от трибуната, но, както винаги, малцина го чуха. Благодаря и на всички общински съветници, които подкрепиха каузата. Общинският съвет обаче отхвърли предложението, като предпочете необоснованите твърдения на защитниците на доклада, че нужда от Дневен център не е констатирана.

В Общинския съвет: Николай Тодоров защитава каузата
за  Дневен център в Троян, 24 септември 2015 г.
ПОЗИЦИЯТА на общинската администрация е проява на краен цинизъм, доколкото нуждата от Дневен център се поставя и обосновава пред Община Троян повече от пет години. През декември 2009 г. родители учредиха „Сдружение за дневен център за рехабилитация и социална интеграция на лица със специални потребности – Троян”. Към този момент от услугата се нуждаеха 7 деца и млади пълнолетни, и тази нужда не е отпаднала. Реалната необходимост е била по-голяма, но не всички заинтересовани членуваха в сдружението. Общинската администрация е добре осведомена за посочените факти, доколкото представители на сдружението неведнъж се срещаха с кмета и служителите, които отговарят за провеждане на социалната политика. По настояване на сдружението, в програмата за развитие на община Троян до 2020 г. беше включено изграждането на Дневен център за деца и Дневен център за младежи.

В СТРАНАТА са изградени 68 действащи Дневни центрове, такива са налице в близките ни градове Ловеч, Луковит, Тетевен, Севлиево, Габрово, Плевен. Само Троян упорито гравитира около цивилизования свят, без да се докосва до неговите постижения. Дълго може да се разсъждава върху причините, обусловили решението на Общинския съвет, но резултатът говори сам за себе си. Всички предизборни програми пропагандират европейски ценности и усърдна социална политика, прекрасно, но както е казал мъдрецът: „По делата ще ги познаете!”.

АЗ НЯМАМ личен интерес от изграждането на Дневен център и изпитвам естествена неприязън към всички партии. Но за мен чудото се случи и имам вече здраво дете, затова съм обещала винаги да работя за болните деца и да ги подкрепям. Не забравяйте, дами и господа общински съветници, че срещу това зло застраховани няма! Това не е нещо, което непременно се случва само на другите! Мерилото за нивото на гражданското общество е именно отношението към най-слабите. Време е гражданите да отстояват човещината, която Общинският съвет отрече. Веднага след края на сесията на Общинския съвет бе формиран Инициативен комитет от граждани и неправителствени организации, които стартират подписка за изграждане на Дневен център за децата и младежите с увреждания в Троян. Волята на хората за постигане на добрата цел ще надмогне безразличието на тези, които управляват общината ни.

Уважаеми съграждани, призовавам ви да подкрепите с подписа си благородната кауза и да гласувате „За!” децата и младежите с увреждания, за да измием срама, който ни навлякоха общинската администрация и Общинския съвет. Благодаря ви!

26 септември 2015 г., Троян
адв. Кремена Добрева,
майка на оздравяло дете

ПОДПИСКА
в подкрепа  на децата и младежите с увреждания и изграждане на дневни центрове
 за деца и младежи с увреждания
Граждани и организации, с поставения по-долу подпис:

1. Изискваме от Общинската администрация и Общинския съвет на гр. Троян да уважават и зачитат правата на децата и младите хора с увреждания, както и техните семейства. Всички те имат право да водят пълноценен живот. Живот, достойно адаптиран към съвременните условия;

2. Настояваме да бъдат изградени дневни центрове за деца и младежи с увреждания.
Коалиция „Избор за Троян“ изразява безрезервно съпричастността си към засегнатия проблем. Присъединяваме се към инициативата за подписката и призоваваме всички свои симпатизанти да се ангажират със своя подпис, за една благородна кауза. Ние категорично заявяваме, че със своите действия, сега и за в бъдеще, ще работим за изграждането на дневни центрове за деца и младежи с увреждания.

15 коментара:

Анонимен каза...

Хайде сега идете и си пуснете видеото от сесията за да видите и разберете каква гнусната лъжа е това "предизборно" рекламно мат'рялче. То бива простащина и падение, ама тези говеда от Избор за Троян изпочупиха нагломера. Лъжата е най-малкото в този отвратителен пасквил.
Да използваш тези деца за мръсната си политическа кампания - думата цинизъм е мнооого слаба. Но от хора като А.Балев и Н.Тодоров какво друго да очакваш. Венко Ангелов какво ли мисли по този въпрос? Най-вероятно с каквито се събереш - такъв ставаш.

Анонимен каза...

Изгледах видеото и всичко си е 1:1. Кое не е вярно ?

Анонимен каза...

Смешникът Николай Тодоров, който не знае за какво говори, бърка си по джобовете, хвърля листите от безсилие да защити тезата която му е написана, но далеч над неговите възможности и обща култура.

Анонимен каза...

Нищо не си изгледал. Лъжите и демагогията на Н.Тодоров бяха оборени на самата сесия. Друго няма какво да се добави. Освен, че "Избор за Троян" се превърнахте в най-отвратителните отрепки след 89-та и никой не си е позволявал да използва тези деца за мръсните си политически цели. Господ ще ви накаже, изроди нещастни, колкото и побъркани троянски боклуци да гласуват за вас.!

Анонимен каза...

Леле, колко безсилие от страна на комунистическите отрепки в този град. Явно истински са ви изплашили, след като плюете с такава злоба и ожесточение. Това е добър знак. Когато комунистите плюят най-много, усещат, че ще си ходят. Дай Боже да се сбъдне това тяхно притеснение ;)

Анонимен каза...

Я да видим кой гласува срещу предложението на Н. Тодоров?

Добрин Добрев каза...

В България любимият спорт на мат'ряла е винаги да плюе "Анонимно". Единственото което мога да кажа на съпругата си е БРАВО за благородната цел. Имаш пълната ми подкрепа. А хората които нямат капка достойнство да защитават позициите си и плямпат без да знаят за какво става дума, винаги ще си останат "Анонимни" за обществото.

Анонимен каза...

А вие какво искате , бе ! Тези деца могат ли да гласуват ! Не могат ...Парите трябват за предизборни бири и кебапчета , а вие искате заради някакви деца, ромите да не отидат да гласуват ! Ама, ха !

Unknown каза...

Позорно е това!!Може ли някой да назове поименно общинските съветници,които не са подкрепили изграждането на центъра?

Анонимен каза...

Няма да бъда анонимен срамота е тези душички да ги използвате за избори аз съм готов да се грижа за едно дете смисъла на моята партия е такъв да помагаме на инвалидите и социално слабите като толкова мислите за тези деца вземете едно да му помагате Иван Макариев

Анонимен каза...

Аз пък ще съм анонимен. Макариев, какъв кандидат си, след като говориш глупости? Някога работил ли си с такива деца? Осъзнаваш ли, че те имат нужда от специални грижи? Дори в МОН много правилно са определили - СОП - деца със "специални образователни потребности". Не става просто да ги гледаш по обикновения начин. Трябва да положиш стотици пъти по-големи усилия. Не можеш да си пишеш във форума на "Троян 21", докато това дете ще го "гледаш" у вас. Не можеш да го оставиш и за 10 секунди само, защото вече може да е направило някоя беля, макар и не по негова вина. Позицията ти е изключително смешна и несериозна. Един политик не може да приюти всички бедни, страдащи или онеправдани в собствения си дом. Един политик трябва да се бори да могат същите да получат адекватни грижи в поверената му община, област или дори държава. Да съдейства за изграждане на подобни центрове, паркинги за инвалиди, рампи, улесняване на достъпа на тези хора до образователни и обществени услуги и т.н. И тук говорим за създаване на център, в който да има специалисти, които наистина да могат да са полезни на тези деца, а не глупости на квадрат. Вземи си да гледаш такова дете, ама ще си като Юлиянчето Дончева, която си взе едно сираче за Коледа, а после му би шута. Ама какво ли се учудвам, след като повечето се кандидатирате за политици и общински съветници, понеже за друго не ставате.

Анонимен каза...

Някой ще каже ли най-после кой как е гласувал?

Анонимен каза...

Не е Тайна. Гласуването протече по следния начин:
Гласували ЗА:
Ангел Балев
Илиян Тодоров
Марин Радевски
Милко Станчев
Николай Тодоров
Петко Пенков

Гласували ПРОТИВ:
Владимир Хаджийски
Дилян Енкин
Елена Ройнева
Илиян Пеевски
Николай Малчев
Розалина Русенова
Цветомила Дудевска- Вачева

ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ:
Айнур Кехайова
Йордан Данков
Красимира Георгиева
Лалю Драголов
Минко Акимов
Петър Яшев
Петьо Маринов
Пламен Бойновски
Росен Веселинов
Станислав Съев

НЕГЛАСУВАЛИ :
Веселин Шейретов
Даниел Сираков
Емил Цоневски
Иван Миховски
Милко Минков
Трифон Трифонов

Анонимен каза...

за пореден път се убеждавам, че оставането ми в този "малък" /малък имам предвид от гледна точка на мислене, култура, морал, съчувствие и разбиране към различните/ град е груба грешка за мен и семейството ми


Анонимен каза...

На който не му харесва нашия град е свободен да го напусне.
Тъкмо ще останем най-навитите да се борим с достойнство и с аргументи за всяка справедлива кауза. Подвеждащите се на грубите инсинуации на псевдо-хуманисти и фалшиви демократи нямат място тук в града ни.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |