Вековните буки в Троянския Балкан - в списъка на ЮНЕСКО

* Буковите масиви в Национален парк „Централен Балкан” ще бъдат обявени за световно природно наследство
Величие
ВЕКОВНИТЕ букови гори в Национален парк „Централен Балкан” – разположени на площ от 260 кв. км (немалка част от тях са в Троянския район, в резерватите „Козя стена”, „Стенето” и „Северен Джендем”, и представляват един от най-старите естествени букови масиви в Европа – три четвърти са на възраст над 100 години, а на места има жизнени гори на над 240 години) – ще бъдат включени като обект в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това бе съобщено от директора на парка Генчо Илиев.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО идва от министерството на околната среда на Германия и идеята е да се опазят уникалните вековни букови гори в цяла Европа - освен в България те са разположени и в Австрия, Албания, Белгия, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Украйна, Испания, Италия и Хърватска. Първият подобен обект, включен в каталозите на ЮНЕСКО, е „Вековните букови гори на Карпатите” (Словакия, Украйна) от 2007 г., разширен веднъж посредством включването на „Старите букови гори на Германия”. Предлаганото допълнително увеличаване на обхвата е резултат от многостранни срещи на експерти от цяла Европа, предложили и гласували списък с добре съхранени, представителни естествени букови гори от 12-те района на разпространение на вида на нашия континент.

ЦЕЛТА е обезпечаване на цялостен подход при опазването на вековните букови гори на Европа. А след последната експертна среща във Виена (7 юли 2015 г.) вече официално тече периодът за изготвяне на общо номинационно досие на страните партньори, което трябва да бъде представено пред ЮНЕСКО в края на м. септември 2015 г. Досега само два природни обекта на България са влезли в световния списък на ЮНЕСКО – Национален парк „Пирин” и езерото Сребърна край Силистра.

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Избор за Троян за включването на вековните буки в списъка на ЮНЕСКО !

Анонимен каза...

Особено на един от лидерите на Избор за Троян Милко Станчев и брат му, заслугата по опазването на буковите гори е извънредно голяма! Фирма "Ослар" също има голям принос по опазването на горите.Хвала на такива природозащитници на Троянската планина.Дерзайте! Докато влезе в сила включването в списъка на ЮНЕСКО, букова клечка няма да остане по планината!

Анонимен каза...

Данчо тапата и сие питат може ли да отсекат двата бора на Зелениковския манастир ,че не им стига да си допълнят един от камионите???????????

Анонимен каза...

Станчев, Хасан от Ливадето, Ослар и най-големите крадци - Данчо тапата, Стойчо и Цанко вече я свършиха горицата. Свършиха я с кражби прекрити със законен дърводобив. Та в каквото и да включат троянската гора - 'се тая.
Естествено - по-добре късно отколкото никога, но май за нашата планина си е бая късно.

Анонимен каза...

Първи коментатор къде прочети че това предложение е на Избор за Троян.Че точно някои от лидерите на този "Избор" са изсекли по-вече букова гора отколкото можем да си представим.А приятелския кръг на Шишков /кандидата на ГЕРБ за Троян/ и сега продължава със шеметни темпове сечта, че едва ли ЮНЕСКО ще има какво да опазва

Анонимен каза...

Първи иронизира

Анонимен каза...

За донка михайлова

http://lovechmedia.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9/

Анонимен каза...

"....Ви прилагам снимка от отговора на кандидата на ГЕРБ за кмет Димитър Шишков на изпратена му в лично съобщение връзка към публикация, зад която ни набеждавате и клеветите, че стои ГЕРБ."
АЛОООО 7-ми, това прочете ли го? Стана ли ти ясно,че профила във фейса на Шишков се контролира и пише от ПР-те на Нанков, прогледни. Не му прилича на един зам.министър да слиза до такъв спор или от това се разбира, че като зам министър в Министеството на регионалното развитие и благоустройството с ресор „Регионално развитие“, гони интереси по проектите и затова така драпа за издигнатия от него кандидат-кмет, а Шишков е удобна мижитурка. Прогледни слепецо.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |