Баща и 7-годишната му щерка с обща изложба в Троян

* Иван Янев и Яница-Мария Янева – „Стъпки”, живопис и скулптура, откриване на 23 юли, четвъртък
Галерия „Серяковата къща”
Иван Янев и Яница-Мария
НА 23 ЮЛИ в галерия „Серяковата къща” в Троян се открива изложбата „Стъпки”, живопис и скулптура – съвместна изява на художника Иван Янев и дъщеричката му Яница-Мария Янева, която след броени дни ще навърши 7 години.

ИВАН ЯНЕВ е роден в Кърджали и живее в София, но е тясно свързан с Троянския край – има ателие в с. Врабево, откъдето родом е неговата майка. Завършил е Художествената гимназия по приложни изкуства в Трявна и Художествената академия в София, специалност дърворезба. Работи основно в сферата живописта, скулптурата и дървопластиката. Миналата година спечели първа награда за рисунка на Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово – с портрет на мъдреца Радой Ралин. 

АВТОР е на проекта за иконостас на църквата на отец Боян Саръев в Кърджали, за реализацията на който бе сформиран инициативен комитет и върви дарителска кампания. Автор е и на проект за паметник на патриарх Максим в Орешак, който ще бъде показан на изложбата. Творби на Иван Янев са притежание на частни колекции и галерии в България, Швейцария, Швеция, Германия, Англия, САЩ, Япония.

ЯНИЦА-МАРИЯ е родена на 1 август 2008 г. в София. Тя е постоянно в ателието на баща си, наблюдава го как работи и също много обича да рисува. А понякога творбите й са тъй абстрактно-модерни и неподправени, че участието на невръстната художничка в съвместната изложба „Стъпки” е лесно обяснимо и логично.

НА ОТКРИВАНЕТО на изложбата ще имате възможност да чуете джаз импровизации на Атанас Хаджиев - саксофон и вокал. Музикантът е близък приятел на Иван Янев и също е от Кърджали. От 2012 г. е оркестрант в Биг бенда на БНР.

Атанас Хаджиев
Галерия
„Серяковата къща” 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |