Троян търси партньорство с Германия

* Гостуваха ни шефът на отдел в немското посолство Томас Пфане и управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев * Обещания за бизнес представяне на Троян в Щутгарт
Срещи
По време на срещата в кабинета на кмета Михайлова, вляво - Томас Пфане и Митко Василев
РЪКОВОДИТЕЛЯТ на икономическия отдел в посолството на Германия у нас Томас Пфане и управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев гостуваха в Троян по покана на кмета Донка Михайлова (23 октомври). В срещата участваха и председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев и председателят на Консултативния съвет по икономика към кмета Христо Йовчевски.

„ИМАМЕ много сериозен интерес към контакти с Германия в две посоки: да подкрепим нашите местни фирми за разширяване на пазарите и да подкрепим всяко едно намерение за инвестиции на територията на общината”.  Тези думи  на г-жа Михайлова към гостите определиха и духа на дискусията. Стана въпрос и за стимулиращата политика на общинското ръководство към троянския бизнес: че Троян е една от малкото общини, която при създаването на ново производство не събира такси за промяна на предназначението на земеделската земя; че създаденото „Гише на бизнеса” облекчава административните процедури за хората, решили да инвестират в нашата община - от подаване на заявлението за извършване на определена услуга до  нейното изпълнение. „Посоките, в които ние като община търсим развитие, каза още кметът Михайлова, освен в традиционните тук производства са и в сферата на планинското животновъдство, туризма, занаятите и ни се иска да надхвърлим рамките на страната “.

МИТКО ВАСИЛЕВ направи конкретно предложение –  за предстоящия „Икономически ден”, който ще се проведе през м. ноември в Щутгард и на който са поканени представители на смесени камари от цял свят, Община Троян да подготви и изпрати информация за троянски фирми (координати, вид производство и т.н.). Той пое ангажимент да предостави тези данни на Индустриално-търговската камара в Щутгарт, като бъде акцентирано на факта, че Троян вече има партньорски отношения с германския град Елванген. „Така ще свети една червена лампичка - да ни напомня за Троян”, бяха  думите на г-н Василев.

ТОМАС ПФАНЕ подчерта, че Германия е най-големият ни клиент, а от друга страна България е добър пазар за германските автомобили и тя може да бъде едно чудесно място, където да се произвеждат възли, детайли за автомобилната промишленост. Към това спадат и IT продуктите, за които са нужни много добри специалисти, с каквито разполагаме.

Г-Н ПФАНЕ засегна и един въпрос, решен много добре в Германия и касаещ връзката между науката и практиката, който според него би било добре да намери развитие и в България. Става дума за т.нар. дуална  професионална система на образование, при която едновременно се ходи на училище и се практикува в реална среда професията, която учениците изучават. Такава е немската методика на обучение и този модел е допринесъл за рязко падане на младежката безработица (най-ниска в Германия от всички европейски страни).  Целта е кадрите, които излизат от  образователната система, веднага да се реализират в практиката; т.е. това, което се предлага от образованието, да отговаря на онова, което се търси на пазара на труда. За съжаление в България между образованието/науката и практиката има доста голямо разстояние, бе направената констатация.

ВЪВ ВРЪЗКА с този проблем г-жа Михайлова заяви, че заедно с Консултативния съвет по икономика се подготвя нова програма за професионално обучение на територията на община Троян, в рамките на съществуващия закон. Идеята е да бъде намерен реален механизъм за  стажуване на ученици от средния курс в троянски фирми. Но за реализацията й е нужно обединяване на усилията на държавните институции, училищата и фирмите; като трябва да се промени механизмът на обучение и учениците да придобиват не само теоретични знания, но и реални практически умения. Именно тук германския опит може да ни бъде от голяма полза.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

Още по темата:

56 коментара:

Анонимен каза...

Единственото стойностно нещо което кметицата прави, е да открива топлата вода:))))))))))))))))))) Сега да пуснат бюлетин, че забранява с кметска заповед убийствата. После бурно да я аплодираме.

Анонимен каза...

Скоро не се бях смял така,както с тази статия. Дори имам вече любими пасажи. Наздраве,Аца !

Анонимен каза...

Йовчевски и Балев?? Липсва само Минкя от Трапето за да се попълнят героите на бай Д.Донев.
Троянската образователна система бълва сервитьорки, готвачи и бъдещи шивачки на възглавници и лакировачки за дъскорезниците. Ниво на интелекта - колкото на Балев, Йовчевски и Акимов. Ниско ниво кадри, които могат да впечатлят само някое забутано германско село.... евентуално. Ниско ниво работна ръка, предимно за сферата на слугинажа и нискоквалифицираните производства.
Мдаа, присънило се на общината IT технологии и продукти. Ко? Не! Явно хабер си нямат за какво става дума.
Присънила им се дуална система на образование. Без икономика, за каква дуална система става на въпрос? Може би в комуналните... да метат улиците.
п.п. Абе Балев и Йовчевски нищо ли не са казали на тази среща? За мебелировка ли ги е ползвала кметицата? Сигурно цял час са гледали умно и са цъкали като развален часовник с кукувица.

Анонимен каза...

" Стана въпрос и за стимулиращата политика на общинското ръководство към троянския бизнес: че Троян е една от малкото общини, която при създаването на ново производство не събира такси за промяна на предназначението на земеделската земя; че създаденото „Гише на бизнеса” облекчава административните процедури за хората, решили да инвестират в нашата община - от подаване на заявлението за извършване на определена услуга до нейното изпълнение. "

Препрочитам този абзац за пореден път,и просто не мога да спра да се смея.

Анонимен каза...

"Гише на бизнеса" е дискриминация.
Освобождаването от такси може да става само с решение на общ.съвет, а такова няма.
Това някаква частна община ли е?
И като капак на всичко - Балев го направили председател на общинския съвет, а оня интеуект Йовчевски - на някакъв измислен консултативен съвет.
Божеее, ела си прибери вересиите!

Анонимен каза...

ПиАрката е требало кат споменава умниците Балев и Йовчевски да добави че а гледкали умно, поклащали са глави съглашателно и са покашлювали дискретно което да е минавало за членоразделна реч. Голема забава е таз община....

Анонимен каза...

"....Община Троян да подготви и изпрати информация за троянски фирми (координати, вид производство и т.н.). Той пое ангажимент да предостави тези данни на Индустриално-търговската камара в Щутгарт,...."
Не може ли по стар общинско-милиционерски обичай Балев или Йовчевски направо те да занесат докиментите у Щутгарт на ръка? Едва ли там са виждали подобни екземпляри и ного ще им се зарадват. Така де от кога не са ги пращали на екскурзия у странство.

Анонимен каза...

Поредната общинска боза! Някой си имал интерес към нещо си! Това са празни приказки! На Германците не им пука на пукалото за нас. И що за глупост е този Консултативен съвет по икономика? Знаете ли какъв е размера на чистите (фирмени, а не по европроекти) инвестиции в общината? - НУЛА ЛЕВА И НУЛА СТОТИНКИ.

Анонимен каза...

Оти ми се чини,че са плющяли карти,а швабата с тефтера е вписувал резултатя ?Донка ги трепела на боя, Ристе на без коз, а Ангел надигал наздраве,аааа на всичко коз де. Любопитно е,че при настаняването на гостите в кабинета, Ристе сочил с пръст столовете на които се канели да седнат ,после себе си и на чист немски заявил : Их махе дийзе столове ! А Ангел кимал утвърдително, и с чист баварски акцент добавял "Я,я, дас столове,вундерба !", и се прокашлял у шъпа...

Анонимен каза...

#9, :) .... според мен обаТче Анчо е получил комплекс оти Ристе е минал с едни гърди напред /евентуално в класирането за екскурзия/ и е поканил гостито на кортовете и тоже на чист германцки им е рекъл "Их бин Ръфал Наддал унд гросе тенисман натюрлих"

Анонимен каза...

След като българската страна развила темата на срещата, гостите от Германия набързо разменили няколко думи на немски, и Митко Василев превел казаното на български:
-Тъй като останахме много впечатлени, ние поемаме ангажимента в най-скоро време да доведем представители на Mercedes и още няколко концерна със седалище в Щутгарт, с цел изнесено производство в Троян!
Троянските представители ,не смеели да мръднат, от резултата предизвикан от казаното по рано от тях самите. Чувството на изпълнен национален дълг карало сърцата да бият учестено, но скромността им не позволявала видима реакция. Само Ангел, като опитен играч попитал плахо : Не знам какво да кажа,звучи някак си нереално,не се майтапите,нали?"
Тогава Митко Василев превел и последното изречение от госта:
ВИЕ ПЪРВИ ПОЧНАХТЕ!

Анонимен каза...

Що за идиоти пишат в този сайт?!!!

Анонимен каза...

Ето какво е записал г-н Пфане в личния си дневник.

"След тази среща и след като се запознах с тези две светила на троянската политика и бизнес, започнах да получавам кризи на безутешен плач и особено трудно възвръщане нормалната форма на устните ми. Успях да остана в добро душевно здраве до края срещата, но час по-късно започнах да губя паметта си, престанах да се преобличам, получих страхотна психоза, не смеех да влизам сам в автомобила си и получих сърбежи и неистово желание да играя тенис. Приех поканата на местния тенисист и отидох на кортовете. Там съвсем се видиотих и само бързата намеса на преводача и спешното ми евакуиране от Троян успя до някъде да възвърне здравия ми разум.
Сега се възстановявам на минералните бани в Bad Nauheim"

Анонимен каза...

Нещо специално за #12
Ремейк на едни познат виц
"Троян, ул. Хр.Ботев до разклона за болницата, мъж си стои в колата - задръстване. На стъклото се чука:
- Какво искате, пак ли катастрофа? - пита мъжът.
- Ами, разбирате ли, терористи са хванали за заложник председателя Балев и искат 10 милиона откуп. В противен случай ще го залеят с бензин и ще го запалят. Ние решихме да минем по колите - който колкото даде - да помогнем.
- Е... Аз мога да дам около 5 литра. "

Анонимен каза...

То тоя град затова е на тоя хал като гледам "багажа" на тук драскащите. Жалка картинка.

Анонимен каза...

Жалко,е че ти не проумяваш иронията, а за глупостите надраскани от ПР-ката, просто нямам думи!
Само дето няма никакви мераклии да инвестират в каквото и да е в Троян.Една от причините пък,може да се види на снимката в десния ъгъл!

Анонимен каза...

Нещо си се пообъркал, #15. Този град е на този хал заради "надрасканите" на снимката умници като Балев и Йовчевски.... и като цялата тази смешна ПР-статия.
#15, никой не ти е крив, че си поредния тъп комбайнер, дошъл да раздава оценки и квалификации, от камбанарията на нископородното си еднопластово мислене. Ставаш и за теляк. Това е също едно сериозно и подходящо занимание.
*
PR - ето дело тонкое!

Маргарита Генкова каза...

Към № 4,5,16,17 и т.н.: Позволете ми да подкрепя с факти казаното от мен, което толкова силно ви разсмя:
В "Държавен вестник", брой 39/20.05.2011г., беше публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи. Промените обхващат и чл.30, в който е създадена нова алинея 2, предвиждаща при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд да се заплаща местна такса, определена от общинския съвет.
По предложение на кмета Михайлова, със свое решение №171/26.07.2012г. ОбС-Троян прие Тарифа за таксите, които се заплащат при промяна на предназначението на земеделските земи от общинския поземлен фонд. В чл.8, ал.7 на същата е записано: "Не се заплаща такса по чл.30, ал.2 от Закона за опазването на земеделските земи, когато се променя предназначението на земеделската земя от общинския поземлен фонд за изграждането на производствени обекти". И пак заставам зад думите си, че Община Троян е една от малкото общини, които е приела такова решение.

Анонимен каза...

За създателят на коментарите с № 4,5,16,17 не мога да намеря обидна дума с която да го квалифицирам, колко е неграмотен, прост и т.н.след като не иска и/или не може да разбере какво е написано по-горе по отношение на таксите за промяна на предназначението.Олигофрен да си ще прочетеш, че има решение на общински съвет Троян с което е прието решение за въпросните такси. И моля г-н Г.Маринов да публикува решението на общинския съвет, та да може този изключително крещящ олигофрен, малоумник и т.н. да се опита да влезе в час.

Анонимен каза...

Г-н Маринов, моля публикувайте решението, че да се спре с тази идиотия и в този сайт да се пишат нормални неща.

Анонимен каза...

Тъпаците отвръщат на удара.
Голем смех, смех, смех....
Токова са тъпи, че се хващат като надрусани рибоци. Ами нали тези такси ги приехте заради Шивача и компанията му! А на кого два пъти продадохте земя на Беклемето на смешни цени? Да не би някой инвеститор да се е засилил към Троян заради таксите ви? Толкова ли сте малоумни и не разбирате защо и за какво ви иронизират хората? Или сте като оня, дето рекъл... "то пък една гара".
Г-н Маринов, публикувайте снимка на ...гарата :)

Анонимен каза...

Дайте пример, от който да стане ясно кои са реалните инвеститори, възползвали се от това решение. Напишете имената на фирмите ,създали ново производство в Троян. За да бъде коректно, моля, напишете имената на въпросните инвеститори и създатели на ново производство, след посочената дата на която е вземато въпросното решение. Просто за да станат ясни реалните ползи от работата на кмет,екип и т.н. Мисля,че по този начин ще се затворят устите на скептиците.Поздрави!

Анонимен каза...

#19, коментари № 4,5,16,17 са поне от трима автора. Ползвайте множествено число когато ругаете, обиждате и ползвате цялата палитра на селяндурско-каруцарския си речник.

Анонимен каза...

Чудесни коментари - смях се с глас...и то след толкова труден ден.
Този сайт е единственото забавно нещо в Троян !

Анонимен каза...

ТОМАС ПФАНЕ подчерта, че Германия е най-големият ни клиент, а от друга страна България е добър пазар за германските автомобили и тя може да бъде едно чудесно място...където ще продължим да си продаваме 15-20 годишните трошки...?????

Анонимен каза...

Никой на сила не те е карал да купуваш 15-20 годишни трошки!!!
Не ми е ясно,как точно това изказване на хер Пфане засяга Троян.
В Русе и Кърджали се намират 2 завода бълващи автомобилни части, но дори и да има мераклии, не ми е ясно какво ще правят в Троян ?

Анонимен каза...

Троян си е намерил партньорството с Германия отдавна. Колко ли троянци живеят там ? И все повече ще стават...

Анонимен каза...

Рикото може да е всякакъв,но поне мисли в развитие.А тоя Балев мисли как да си разшири дупката(на колана).Г-жо кмет,Вие сте човек с далеч по голямо реноме.Не Ви ли е срам да се снимате с този екзепляр на отминалия(комунизъм)?!!.Апропо-до кога.И нека бъдем първия град,подкрепил студеският протест.Хората там са и наши съграждани.

Анонимен каза...

Вечерна молитва на Балев преди ядене.
Благодаря Ти, Господи, че и днес ме уреди на две общински софри. Благодаря Ти, Господи, че ме уреди да лапам и от гимназията и от общината. Дай на Розалина, Господи, здраве и нахалство, да ми дава цяла заплата за половин ден работа. Ако може, Господи, нека ми дава по две заплати без да ходя на работа. Всичко ми се яде бе, Господи – и пържоли и пари и власт. Всичко ми се яде и то по много. Чуй молбите ми, Господи, като на БКП ще ти се кланям. А_Мин/ко/!

Анонимен каза...

Аман от тоя толуп Ангел Балев, докога ще го търпите да лапа от няколко места? Не е ли време вече да покажем,че и троянци са за промяната и да го изметем от там. Ако е щял да прави нещо за града да го е направил толкова години а не само на работата лекото и на хляба мекото по цял ден да разцъква карти на компютъра.

Анонимен каза...

ГЕРБ-лумпени в действие. Да вземат да платят на малко повече хора, макар по по-малко. Как едно полуграмотно човече може да изпише над 25 поста за нула време и то толкова тъпи?

Анонимен каза...

Дано усилията на кметицата да продължат в тази посока (макар и с Балев до нея). Троян има нужда от контакти и от популярност.

Анонимен каза...

За половин година Троян беше посетен поне от 7-8 посланици и 4-5 секретари и аташета на посолства. Това е пътят. Продължавайте!

Анонимен каза...

Е,и ?

Анонимен каза...

Леля Дона, Над-дал и Мускетара без шпага, гледат умно и им се "ще" да рекат нещо умно, ама май друг път. Троянска му идилия, а като се замисли човек, дошло време за празник на сливата.

Анонимен каза...

Добре де,изобщо има ли какъвто и да е интерес от тези прословути инвеститори, за които така се говори? Четем какви ли не хвалебства за иновации,промени, и какво ли още не ! Или само се хвалим,а?

Анонимен каза...

34-и(=35-и,=36-и), ти си много, много глупав(-а)!

Анонимен каза...

Сещам се поне за две много, много групави. Едната е в Ловеч, другата в Троян :))))))

Анонимен каза...

Групави глупави ли значи, или групови? И за двете важат и двете!

Анонимен каза...

Защо да съм глупав, 37-ми? Мисля,че въпросът ми(коментар 36) е коректен. Не знам,що за ниско възпитание демонстрираш,или просто не ти изнася?

Анонимен каза...

28-ми, кои "хора там са наши съграждани"? А дано тези хора да не са хора на "наши" хора? Дай инфо де.

Анонимен каза...

След дългия работен ден, за първи път от много време се смея от сърце! Чувството за хумор, породен от действителността, е признак за интелигентност, а що се отнася за учебната практика в училищата–върнете се доста години назад, ала ги няма заводите–"лапнаха" ги превратаджиите!!!

Анонимен каза...

Балев обяснил на хер Пфане, че по съвместителство работи в училище, което подготвя високо квалифицирани кадри за готвачи и сервитьорки. Силната заинтересованост на хер Пфане довежда до натиск от страна на кметицата Балев да издаде продуктите от тайната рецепта за приготвянето на известното „картофено суфле по трапчански”.
- Взимате ейн килограм картофель, ейн литър козе милш, драй айе, нойнциг грам трапчански бутер, салц унд мускат нус. Ферщеен зи, хер Пфане?- попитал Балев
- Фюр вифил персон? – попитал хер Пфане
- Фюр зикс нормалише персон или фюр ейне ненормалише дебел персон, хер Пфане

Анонимен каза...

Аз до сега не съм чул , нито разбрал , какво е свършил този консултативен комитет по икономика към кметицата. Явно няма и кой да каже. Какво са направили комшиите в близкото Севлиево. Тази година честват 20 години от създаването на сдружението Севлиево 21 век. В него влизат ръководителите на всички предприятия и фирми в града организирани от кмета. Тези хора отделят пари от своите фирми за града безвъзмездно , като казват на кмета за какво да се използват. Последното нещо , което направиха е ремонт на обществената тоалетна на центъра зад Пощенска банка. Не можете да си представите за какво става дума. Трябва да се види. Тази тоалетна ще се поддържа от спонсорите в продължение на една година , а след това общината ще и поеме грижите. Та въпросът е: кой от Троянските работодатели е готов да направи такова нещо? Този консултативен комитет свърши ли нещо или просто е игра на думи за да хвърля прах в очите на хората.

Анонимен каза...

Че,нали ръснаха едни кинти за кенеф у градинката,точно до бутките за цветя. Мотивираха се,че има нужда от кенеф,защото населението е предимно от бабички и старци,които не могат да стискат. А този комитет е за да могат наще бизнюсмени да се слагат навред и да не опущат евентуалната далавера, както и разни псевдо троянски политици, като тюфлека от горната снимка.

Анонимен каза...

Е вие какво сте очаквали от този измислен консултативен съвет? Въздух под налягане и да може Ристе-стил да си избива комплексите за малоценност. И като ситуиране и като смисъл е сбъркан от всякъде този смешен консултативен съвет. Преливане от пустото в празното.

Анонимен каза...

Донке,ама какви са тия лимонати дет сте ги тикнали пред Ангела Балева? Не можа ли да пратиш секретарката у кръчмата в мазата за едно шкембе с чесън и 4-5 кебапчета,и барем една бира!Няма да и са набръчка фон дю теня от чак тей от миризмата. Ангел направо е хлътнал завалията Ристе,ми ти де бля, бе балабански баробой?Оти като се качва към опщината не забърса 2 шишета пърцуца от вимпромя?Айде,ако е бързал,можел е да се обади на Колю.Он като е слизал за работа от балабанското, не мойе да не е турнал половинка абълкова в джеба, Ангел ем жаден ем гладен си е заминал след срещата.Направо сте ни изложили пред чужденците !

Анонимен каза...

Ако се вгледате внимателно в снимката ще видите как пред немския представител се мъдри синята визитка на Рико така че не ни обяснявайте че него го боли оная работа за някакъв консултативен съвет или нещо подобно.Йовчевски е само там от кэдето има изгода няма значение от коя партия.

Анонимен каза...

Като чета написаното в коментарите ми дойде само това на ума :
Няма угодия на световната простотия ! Каквото и да се случи - все е зле и е достойно за подигравки. Съзнателно не казвам " тровнска простотия", защото тя простотията е еднаква навсякъде - и в Севлиево и в София и в Ню Йорк. ( Хм, като се замисля в София може и да е по-голяма ). Но троянци определено изпъкваме с черногледство.

Анонимен каза...

Кофти оправдание, #49. Опитай пак.
В Ада всички са черногледи. Освен идиотите и бавноразвиващите се.

Анонимен каза...

Няма ли да подкрепим протестиращите студенти, утре е денят на народните будители?

Анонимен каза...

Подкрепяме ги бе !От място зад компютъра, с лайкове във фейсубка-нуй дет оная мойта изневерява по него.

Анонимен каза...

Ебати какви коментари, а каква беше темата???

Анонимен каза...

Темата е за тримата глупаци в отсъствието на единия глупак.
А твоят коментар е най-тъпо-безсмисления коментар до сега. Да не си роднина на Ристе или Балев?

Червен Дочо, 95 годишен комсомолец и избирател каза...

Защо с тези капиталисти, другарко Михайлова ? Свършиха ли братските комунистически страни, като братска Корея, братска Куба, братско Конго, братска Беларусия....

Модерен ляв каза...

То са остай,ми то в Беларус е по-добре от при нас.В Куба и Конго барем е топло,и не мислят за дърва и цени на горива.Едната Корея остана...И там и тук синовете и внуците командват...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |