Губернаторът свика съвета за охрана на горите

* 2000 акта през 2014 г. за нарушения в горите на територията на РУГ – Ловеч, 67 са срещу частни лесничеи; имаме най-ниската събираемост на наложените санкции в страната * Кметовете дават разрешителни за движението на камионите в горските територии
Заплакала е гората 
Д-р Мадлена Бояджиева и инж. Павли Богдански, 26 май 2015 г.
ЛОВЕШКАТА Регионална дирекция по горите (РУГ) е първенец по разкрити нарушения, свързани с незаконните сечи и други подобни. Имаме много висока разкриваемост, но за съжаление сме с най-нисък процент на събираемост на наложените санкции – между 2,5% и 7,5%, докато средното ниво за страната е 14%. Но ниската събираемост не е само наш проблем, а за цялата страна. Тези данни бяха изнесени на свиканото от областния управител д-р Мадлена Бояджиева по инициатива на директора на РУГ – Ловеч и наш земляк инж. Павли Богдански заседание на областния Консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата (26 май).

ОКОЛО 2000 годишно са регистрираните нарушения на територията на РУГ – Ловеч (най-много са в Плевенския район). Което, по думите на участващия в заседанието представител на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Николай Пиронков, е твърде висока бройка. През миналата 2014 г. са съставени и 67 акта, също висока бройка, на лица, упражняващи частна лесовъдска дейност, като част от тях са лишени от права; с други думи – не са никак малко случаите, когато тези, от които зависи да се сече в нормите, играят за другия отбор и реално покровителстват беззаконията в горите.

У ХОРАТА има усещане за големи беззакония в горите, но това е погрешно, заявиха специалистите. Нарушенията са много на брой, но малки по обем. Сред тези нарушения е и претоварването на камионите, които извозват добитата дървесина и съсипват пътищата и терените; в тази посока обаче няма ясни законови норми, което е задължително да се направи. Много важно разяснение по проблема даде инж. Богдански – движението на автомобили в горските територии и по пътищата в земеделски земи се извършва с разрешително от кмета на съответното населено място, който в това отношение има повече права от горския. „Все някой разчита друг да свърши работата”, подчерта директорът на РУГ – Ловеч, като изрично цитира правомощията на местните власти; сред тези правомощия е и да поставят ограничителни знаци за позволен товар на превозните средства, срещу които има брожения, а пък за спазването им се следи от пътна полиция.

Т21

Още по темата:

20 коментара:

Анонимен каза...

Този на снимката не е ли главния секач,защото преди, едни ''скромни''сватби едва ли са направени от закуски-уродска работа!

Анонимен каза...

Областната заедно със здружението на общините да инициира законодателна промяна в Закона за горите пред законодателят, с предложение да се ограничи сечта и извозването на дървесина в периода от 1 ноември до 1 юни. Така почвените горски пътища няма да се ползват в сезон когато са размекнати / дървосекачите оставят коловози от джуганите по които никой не може да мине/, ще се ограничи сечта, а оттам и контрола от контролните органи. А познайте дали тези от снимката ще го инициират?Залози?

Анонимен каза...

Извинявам се за грешката, написах "здружение", а трябва да е "сдружение".

Анонимен каза...

Като е заплакала гората, какво стана със сигнала подаден от Миро Нанков относно канския рев на гората в землището на Черни Осъм ?

troyan21 каза...

До №4: Доколкото знаем, Миро Нанков е получил отговор от министъра, че всичко е нормално, в Троянския Балкан няма никакви закононарушения, няма незаконна сеч, няма горска мафия и т.н. Както се казва - хубава работа, ама българска.

Анонимен каза...

Игуменът на Троянския манастир се нареди сред най-яростните представители на горската мафия. Той изсече гората не само в района на Зелениковец, но и край самия манастир. Вместо животворни, свежи дървета сега западно от манастира се вижда скат, който вероятно скоро ще се превърне в свлачище.Анатема!

Анонимен каза...

До 6-ти баба ти Дана ,ако се сещате казваше още по времето на Кирил -Варненски дето се удави ,че се сече зверски около манастира ,така че хаѝде да не обвиняваме кесим сегашния игумен!!!

Анонимен каза...

Хора това на държава не става.Изобщо не си мислете,че нещо ще се промени докато начело на тази държава са все едни и същи муцуни.За митниците Ваньо Танов, Бойко и компания.
http://www.ruskov-law.eu/sofia/article/germanija-avtomobil-bylgarska-registracija.html

Анонимен каза...

То работата е ясна, ами защо тогава съществуват тези институции:областен управител, министър и т.н. И с тях, и без тях дървената мафия ще си действа съвсем "законно". Само дето лапат държавна пара ... Я, какъв се е охранил този инженер Павли.

Анонимен каза...

Само ЦОЦА(ДОЦКА) не краде защото е честна!

Анонимен каза...

Класиране след Местни Избори 2015

1. Лалю Драголов
2. Венко Ангелов
3. Илиян Пеевски
4. Цоцка Къртицата

Анонимен каза...

Класиране след Местни избори 2015
първи тур
1.Донка Михайлова 65%
2.Венко Ангелов 12%
3.Даниел Сираков 10%
4.Лалю Драголов 8%
втори тур няма

Анонимен каза...

Хубаво би било да се приеме закон забраняващ на бивши комсомолски и партийни секретари да заемат административни, общински, държавни и т.н. длъжности. Че то е за срам и ни се смее цял свят: клала и бесила по време на комунистическото иги и сега пак на власт! Че и в църквата влиза!

Анонимен каза...

Новият кмет след Местни избори 2015 се казва Даниел Сираков

Анонимен каза...

Кой ще е кмет зависи от това , кой ще развърже най-много кесията.

Анонимен каза...

Сираков е добър избор,много хора ще го подкрепят,дано се кандидатира.?

Анонимен каза...

Къртицата има най-много пари-пестила е от асфалт :-)

Анонимен каза...

17-и, никой не е правил за Троян толкова, колкото нея. За всички е ясно, че Михайлова е новия стар кмет на Троян. Браво на тази жена!

Анонимен каза...

Михайлова ще ги отвее на първи тур. Май Венко Ангелов вече се е сетил за това!

Анонимен каза...

Някой от капацитетите по темата ,ако може да изясни въпроса как ще се забрани на собственик на частна гора да я сече.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |