Завърши конкурсът за рисунка „Детска безопасност”

* Победител е Лидия Ковачева от ОУ „Иван Хаджийски”, наградата й – таблет, бе връчена от гл. инсп. Марин Ичев
Арт
Първа награда, худ. Лидия Ковачева, ОУ "Иван Хаджийски"
МИНАЛАТА сряда (27 май) в централното фоайе на троянското читалище „Наука – 1870 г.” бе открита мащабна изложба с детски рисунки по темата „Детска безопасност”, разбирана не само като безопасност на пътя, но и изобщо – срещу употребата на дрога, насилието от и срещу деца и т. н. Изложбата бе финал на конкурса по темата, организиран съвместно от Районното управление (РУ) на МВР в Троян, местното сдружение за съдействие на полицията „Троян 166” и Община Троян със сътрудничеството на читалище „Наука – 1870 г.”.

В АРТ НАДПРЕВАРАТА се включиха ученици от училищата в двете съседни общини Троян и Априлци, като общата бройка на участниците бе 101. А нелеката задача да определи най-добрите рисунки и победителите бе поверена на жури от професионалисти, председателствано от галеристката Мариела Шошкова и членове известният троянски художник и почетен гражданин на Троян Цвятко Дочев и ръководителката на Школата по изобразителни изкуства към троянското читалище „Наука – 1870 г.” Маргрет Креклешка. Наградите пък бяха осигурени със спомоществователството на сдружение „Троян 166”, председателствано от бизнесмена Христо Йовчевски, и бяха достатъчно атрактивни – за първите три места съответно таблет, смартфон и МРЗ плейър, а за всички участници грамота плюс комплект за рисуване. 

гл. инсп. Марин Ичев
ВЕРНИСАЖЪТ бе открит от началника на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Марин Ичев. „Радвам се, че имам възможност да ви приветствам днес и да благодаря за присъствието и най-вече за участието м конкурса, който успяхме да организираме съвместно с Община Троян и сдружение „Троян 166”. Тази инициатива се роди благодарение на доброто взаимодействие на всички институции, които работят с деца на територията на общините Троян и Априлци. Нашата идея бе да провокираме децата да разгърнат таланта си и своите виждания по една изключително сериозна тема, а именно – детската безопасност. Както и да успеем да ги провокираме да дадат своите идеи за решаването на тази отговорна и трудна задача – опазване на здравето и живота на младите хора”, обърна се към участниците, но и към всички ни полицейският шеф. Г-н Ичев отправи специални благодарности към журито и даде думата на председателката му.

Мариела Шошкова награждава Гергана Монева (второ място)
По време на награждаването
След награждаването
„В НАЧАЛОТО, когато ме поканиха да се включа в това жури, аз бях склонна да откажа. Тъй като най-трудно е да избираш детска рисунка, особено при такова богатство от творби. Приех поради две причини: първо – защото изключително много ми хареса идеята на РУ на МВР – Троян да обяви конкурс по темата за детската безопасност; и второ – защото видях какъв огромен ентусиазъм има у организаторите и колко сериозно е отношението им към този конкурс”, сподели г-жа Шошкова. Галеристката обяви и критериите, по които журито е направило своя избор: „Беше ни изключително трудно, защото рисунките са твърде много. Принципите, от които се ръководехме, са следните: 1. Предимство на цветово-композиционните качества на творбата; 2. Искахме избраните рисунки максимално да кореспондират с темата; 3. Рисунката да е направена изцяло от детето, без помощ от учител или родител, защото имаше и такива случаи; 4. Оценка на конкретните елементи и сложността на рисунката”.

И СЕГА най-важното. Победител в конкурса за рисунка „Детска безопасност” (2015 г.) е Лидия Ковачева от ОУ „Иван Хаджийски”, която бе зарадвана с една от най-любимите ученически „играчки” – таблет. Нейни подгласници са: Гергана Монева от НУ „Св. св. Кирил и Методий” (Троян) - на второ място, наградена със смартфон; и Николай Маринов от ОУ „Васил Левски” (с. Орешак), чийто подарък бе МРЗ плейър. И още една награда за победителката бе обявена от гл. инсп. Ичев в края на церемонията – отличената рисунка на Лидия ще бъде отпечатана на корицата на тефтерче, което ще бъде раздадено на всички първокласници в Троян и Априлци при започването на новата учебна 2015/2016 г. И от нас – честито!

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Сериозни и дори тъжни детски лица. Жалко! Иначе, добро начинание!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |