Троянският славей Капюсин от Париж

* 6-годишната Капюсин Фремион-Йолова от българското училище „Васил Левски” във френската столица с награда от
 конкурса „Прехвръкнала птичка”
По света и у нас
Капюсин (вдясно) и дуетната й партньорка Елена
ТЯ СЕ КАЗВА Капюсин Дана Калина Фремион-Йолова, дете с троянски корени, възпитаник на българското училище „Васил Левски“ в Париж. Наследила таланта и музикалната култура от своята баба - бившата детска учителка Мариана Йолова от Троян (която сега преподава в българското училище „Васил Левски” в Париж – бел. ред.), Капюсин ни подарява много възторг и очарование.

ВОДЕНИ от любовта към България и към българската песен, Капюсин и нейната приятелка и съученичка Елена Новакович решават да вземат участие в шестото издание на песенния конкурс за деца и юноши от българските общности в чужбина „Прехвръкна птичка” 2015 г., организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. Тяхната учителка заснема видеото на песента и го изпраща в агенцията, където жури в състав Юлия Цанкова –  председател, и членове акад. Любка Рондова и Маргарита Ралчева оценяват участниците.

И ЕТО РЕЗУЛТАТЪТ - от 115 заявки за участие от 11 страни (Испания, Украйна, Молдова, САЩ, Великобритания, Австрия, ОАЕ, Германия, Франция, Нидерландия и Швейцария) Капюсин и Елена печелят трето място с песента „Хоро“ в първа възрастова група, 6-10 години, категория „Дуети“. Любопитното е, че Капюсин е една от най-малките участнички в конкурса - тя е само на 6 години.

БРАВО на Капюсин и Елена! Всички ученици и учители от българското училище „Васил Левски“ в Париж ви поздравяваме и се гордеем с вас. Пожелаваме ви безброй бъдещи успехи във вълшебството, наречено музика. Ние, учителите от училището, се стремим да видим нашите ученици пораснали, уверени, знаещи и можещи, общуващи на майчиния си език, мислещи и разказващи за България като за своя родина, макар и не единствена, гордеещи се, че във вените им тече и българска кръв.

Пламена Ерон,
ръководител на българското училище „Васил Левски“ – Париж

Бел. ред. От Мариана Йолова научихме, че ученическата група от Троян, която в края на м. юни ще гостува в побратимения ни град Виньо на Сена, намиращ се в близост до Париж, ще бъде посрещната и в българското училище „Васил Левски” във френската столица. Посещението е организирано от председателката на троянския Комитет за побратимяване Веселина Попова и г-жа Йолова. 

7 коментара:

Анонимен каза...

Троянски славей, пък от Париж ... името и то не е най-троянско ..
"ВОДЕНИ от любовта към България и към българската песен" - никога не съм разбирала такава любов от разстояние ... Един ден, като напусна страната (скоро), и аз така ще "обичам" бг-то (нарочно с малка буква)

Анонимен каза...

bravo

Anonimen каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Поздравления за Капюсин Дана!

Anonimen каза...

Уважаема госпожо! Вие или неможете да четет или Ви е убегнало, че детето се казва Капюсин Дана и е дете на французин и полу-българка! Бабата е Троянка! И какво по-Българско и Троянско от Дана? Но типично по Български (Троянски) първо да оплюем някого, вместо да го похвалим! Да ме е срам от такива псевдо Троянци....!

Anonimen каза...

Дай Боже повече такива даце да ни отсрамват като Българи! Браво Капюсин Дана! Успех мило дете!

Anonimen каза...

Дай Боже повече такива даце да ни отсрамват като Българи! Браво Капюсин Дана! Успех мило дете!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |