Босът на ИКЕА посети „Обнова” в Черни Осъм

* Визитата на Ингвар Кампрад завършила с пилотна поръчка за 20 хил. стола и договорка за 200 хил. бройки годишно плюс пакет от други изделия * Инж. Николай Малчев: Ако нещата потръгнат - ставаме директен партньор и износител за ИКЕА
Труд и капитал
Митичният собственик на ИКЕА Ингвар Кампрад днес
В НЯКАКВА степен изненадващо, но не съвсем, Ингвар Кампрад – основателят и собственик на мегаконцерна ИКЕА, най-голямата търговска верига за домашно обзавеждане в света, включи при посещението си в България и Кооперация „Обнова” в с. Черни Осъм. Както е лесно да се досетим, посещението на боса на ИКЕА в дървопреработвателното предприятие бе делово - той е у нас с голям екип от специалисти и целта е разширяване на присъствието на българския пазар и по-масирано партньорство с български производители, както и среща на най-високо равнище с премиера Бойко Борисов. Преди това шведският милиардер и предприемач със световна слава гостува на други две тукашни фирми, с които вече има партньорски отношения – големия производител на олекотени завивки и основен доставчик за ИКЕА „Калинел” в Троян и „Технокороза” в с. Дойренци, Ловешко, производител на метални легла за мебелната промишленост (по непотвърдена от фирмата информация в „Калинел” г-н Кампрад е договорил разширяване на партньорството в нова посока и нова дългосрочна партньорска спогодба – бел. Г.М.).

„ПОСЕЩЕНИЕТО при нас бе предвидено за 8 май, но се състоя ден по-рано – на 7 май. Беше обявено, че ще дойде екип на ИКЕА без г-н Кампрад, но в последния момент, изненадващо за всички, той си променя решението и пожелава да дойде лично в „Обнова”, сподели председателят на кооперацията инж. Николай Малчев непосредствено след проведената неколкочасова среща с шведската делегация. „Нещо повече – вместо обявените 7 човека в „Обнова” пристигна 9-членна група, предимно мебелни дизайнери, занимаващи се с разработката на нови модели, които да влязат в каталога на ИКЕА”, поясни инж. Малчев.

ОКАЗВА СЕ, че в „Обнова” са работили за ИКЕА – но опосредствано, чрез ловешката фирма „Никром тръбна мебел”, която преди време имала поръчка от веригата и използвала като подизпълнител кооперацията в Черни Осъм. Отделно преди три седмици в „Обнова” пристига екип от офиса на ИКЕА за Балканите в Букурещ – на проучвателна мисия за евентуалното посещение на Кампрад в предприятеието. „Тогава те разгледаха внимателно фабриката и им предоставихме данните, които поискаха – баланси, ръст, печалби, перспективи, капацитетни възможности. И след доклада за видяното се поражда интерес към нас и сме включени в българската визита”, коментира председателят. И поясни: „Разбира се, основното посещение в Троян бе в „Калинел” – те са сериозен партньор на ИКЕА, работят в големи обеми, при нас бе по-скоро от любопитство. Но не само към фирмата, а и към кооперативното движение у нас, тъй като в Швеция има сериозно кооперативно движение. У г-н Кампрад нямаше никакво смущение от това, че сме друга форма на собственост и управление, друг вид юридическо лице”.

И СЕГА най-главното – посещението на шведите завършва с поръчка и договор. „Той (Ингвар Кампрад) ми каза – искам по 1 милион бройки годишно от това изделие. Аз му отвърнах: „Съжалявам, г-н Кмпрад, но не мога да броя до 1 милион?! При тях мащабите са други, от друг порядък”, обясни инж. Малчев. В крайна сметка двете страни се разбират за 200 хил. бройки годишно, като се започва с пилотна серия от 20 хил., която ще бъде разпръсната из магазините на веригата в различни страни и ще се тества клиентският интерес. Става дума за завършено изделие – вид стол, който има дървена част (това ще се произвежда от „Обнова”), има и метална част от друг производител и ще се сглобява в магазините на ИКЕА. „Ако нещата потръгнат с тази пробна бройка от 20 хил. стола, ще последва увеличение на поръчката до 200 хил. броя годишно, като към това ще се прибави и пакет други изделия, тоест – ставаме директен партньор и износител за ИКЕА”, заяви шефът на черноосъмското предприятие.

РАЗБИРА СЕ, зададохме важния въпрос дали не е „опасно” малки фирми като Кооп „Обнова” да се захващат с такъв гигант, с такова „чудовище” като ИКЕА – в смисъл, че големите ще диктуват условията и ще „изпиляват” цената. „Разбира се, че е опасно, но пък всичко това ще се компенсира от дълга серия. Затова не сме дали окончателен отговор и ще се реши след изпълнението на пилотната поръчка. Но сделката е факт и г-н Кампрад държеше да си стиснем ръцете”, бе отговорът.

На срещата с премиера Бойко Борисов, 8 май 2015 г.
ПОПИТАХМЕ председателя на „Обнова” за личните му впечатление от такава знаменитост от световна величина като Ингвар Кампрад. „Много деен, нищо, че е на 89 години, позитивен, изключително естествен, със страхотно чувство за хумор и способен да взема мигновени решения”, сподели инж. Малчев. В такъв дух преминало и цялото посещение, довело до споменатата важна сделка. А на въпроса ни как в крайна сметка си обяснява визитата в Черни Осъм на човека, който през 2007 г. е обявен от „Форбс” за четвърти по богатство в света непосредствено след Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Карлос Слим, инж. Малчев отвърна: „Още не съм осмислил случилото се, прекалено съм изненадан и засега не мога да си го обясня. Но може би е дълбоко премерен ход, защото в ИКЕА нищо не става случайно”.

Генадий Маринов 

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

То нещо може ли да стане в България без Бокволан Тикванапутра-Ленторезец, да се свети тиквата му...

Анонимен каза...

Чудесен партньор - Технокороза.
Колко дела има срещу шефа им за неизплатени заплати?
Как все такива ги избират за партньори?!?!?

Анонимен каза...

Не разбирам, хем как сте подписали договор, пък същевременно ще решавате дали да работите. Звучи ми ''като малко съм бременна''.Но това само другаря малчев го може.

Анонимен каза...

Винаги е опасно да имаш само 1 клиент. А тия действат точно така, вдигат поръчките до пълен капацитет на фабриката и след като зарежеш другите клиенти почват да те натискат с цени.

Анонимен каза...

Eйй аман от кратуни. Четвъртият (неофициялно първият) по богатство в света дойде в Троян и Черни Осъм да развива бизнес и един добър коментар няма някой да напише. Той човекът сигурно на 90 години е дошъл да ни окраде и да ни измами. Няма как дуго яче. Понеже Обнова цъфти и прелива от поръчки, трябваше да го изгоним, че туку виж сринал успешния бизнес на кооперацията. Добре, че има хора, които милеят за нашия край та да го докарат на тая възраст да дойде!!!

Анонимен каза...

Хубаво е че националните медии поместват истината
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/05/07/2528046_osnovateliat_na_ikea_ingvar_kamprad_e_v_bulgariia_za/

Анонимен каза...

Bravo N:5

Анонимен каза...

5-ти кои са тези хора дето са го "докарали"? И защо си решил че тая мумия ще възкреси Троянския край бе амсалак?

Анонимен каза...

Защо не дойде в Олимпия, а отиде в Обнова можете ли да ми отговорите ? да не би Олимпия да не е по-малка фабрика или по-модерна от Обнова ?

Анонимен каза...

До 8-ми: мумия е мозъкът ти. Тази "мумия" е създател на един от най-големите бизнеси в света, ама за теб и това не е достатъчно, явно ти си по-велик. Тази "мумия" храни поне хиляда човек в Троян, а сега екипът му от експерти предлагат на Троян още възможности, но за теб това е нищо. Тази "мумия" е легенда в цял свят, за Троян такъв гост е чест и късмет. Дай, Боже, повече такива "мумии" в Троян! Но, разбира се, ти се далеч по-ценен!

Анонимен каза...

Много се пениш 10-ти,и "храни" е точната дума,защото заплатите им са колкото за насъщния! Аз може и да не съм създател на един от най-гоЕмите бизнеси в света,но и не бъркам за хляб,в пазвата на тоя дето мре от глад,айде сега бягай да се оплачеш на чичо Марин! Писарушка неонодена ;-)

Анонимен каза...

Ти направо го върна в първи клас, бе 11-ти!
Ми за много хора посещението на същество като тоя античния, е най-великото събитие в живота им, нищо, че не ги касае пряко. Но нали трябва да се зализва и покланя пред чужденеца,типично за българина.

Анонимен каза...

Този от снимката, дето е шеф на ИКЕА, като го гледам май вече не му трябва нищо. Дет викаше дядо ми от Орешека-"пил-платил".

Анонимен каза...

Пък моят от Балабанското - "Аз съм са изказал вече...".

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |