Декларация на Минко Акимов

В Общинския съвет
Минко Акимов
Публикуваме пълния текст на декларацията, прочетена на последната сесия на Общинския съвет (30 април 2015 г.) от Минко Акимов – дългогодишен милиционер и полицай, после кмет за един мандат на община Троян, за кратко председател на местния парламент, а в момента общински съветник и активист на партия ГЕРБ – Троян – по две основни причини. Първата е в историческата значимост на този документ, доказващ, че 26 години след началото на демократичните промени и декомунизацията у нас пипалата на Държавна сигурност (ДС) продължават да ни стискат за гушите, а хората на „червеното Гестапо” са си тук и са си същите. И второ – защото Т21 беше забъркан в това ченгеджийско изявление. Т21


ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми г-н Председател,
уважаема г-жо Кмет,
уважаеми колеги и граждани,

ПРЕДИ ОКОЛО един месец в една троянска медия (разбирай Т21 – бел. ред.) се появи информация, която цитираше решение на Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС. Там се обявяваше информация за принадлежност на Минко Акимов към ДС, която никога не е била тайна.

ЧУВСТВАМ СЕ задължен пред гражданите и колегите си да кажа за какво става дума. Служил съм по Закона за МВР 38 години – 19 години преди 10 ноември 1989 г. и 19 години след това. Не се срамувам от нито един ден от службата си като български офицер в МВР и Министерството на правосъдието – работил съм съзнателно и активно в борбата срещу престъпността, охраната на обществения ред и безопасността на движението. Така наречената Комисия по досиетата съгласно закона обявява (принадлежност) на три категории граждани: първо – оперативни работници, дознатели и следователи в ДС; второ – нещатни служители на ДС; трето – агенти и съдържатели на явочни квартири. Никога не съм бил в никоя от тези три категории!

ПО СИЛАТА на административната реформа в края на 80-те години бяха създадени големите области. Ловешка област обедини в едно Ловешка, Габровска, Плевенска и Великотърновска области (окръзи). Настъпиха промени и в структурата на МВР – дотогава служителите на ДС бяха първа категория на труд, а ние, от милицията, от втора категория на труд; съответно Общинското управление на МВР – Троян беше втора категория. С промяната полицейските управления във всички окръжни градове в страната и в някои по-големи такива – като Троян, Севлиево и Горна Оряховица за нашата Ловешка област, станаха първа категория, тоест – по ДС.

ТОВА НЕ ПРОМЕНИ нищо друго, освен че началниците, в това число и аз, станахме по ДС, чисто административно. Моята заповед е от м. декември 1988 г., т. е. 11 месеца преди 10 ноември 1989 г. Ние никога не сме имали достъп до дейността на ДС, методически оперативните работници на ДС се ръководеха от отдела в Ловеч. Никога не съм водил агентура и оперативни дела на обекти на ДС.

КАТО АДМИНИСТРАТИВЕН ръководител при всяка промяна в длъжността следваше обучение. В България школи за обучение на длъжности от началник отдели нагоре не е имало. Изпращаха ни на обучение в Москва, Харков, Киев и др. (в тогавашния СССР – бел. ред.). През м. март 1989 г. десет началници на Районни управления на МВР бяхме изпратени на преподготовка в школата на КГБ (в Москва – бел. ред.), където изучавахме ръководството на структурите на сигурността в държавата. Това бяха годините на перестройката в Русия и лекторите говореха открито за слабостите на системата и нуждата от промяна, нещо, за което в България почти не се говореше. В тази връзка колегите се шегуваха, че ни готвят за перестройчици. Това не е единственият курс за преподготовка, на който съм бил. През 1983 г. се обучавах в курс за началници на Районни управления във Висшата школа на МВД (Министерство на вътрешните работи) на СССР в Киев, а през 1993 г. завърших курс за висши ръководни служители по овладяване на кризи във Форин офис във Вашингтон, САЩ (вероятно не става дума за британското външно министерство, известно като Форин офис, а за щатското такова – бел. ред.), където лектори ни бяха генерали от ЦРУ, ФБР и Морската пехота. Нима някой допуска, че ако съм имал нещо съмнително или лошо в кадровото досие, щях да бъда изпратен в САЩ, щях да остана на ръководна длъжност в МВР 19 години след 10 ноември 1989 г., че през всичките тези години щях да имам достъп до класифицирана информация с ниво на достъп „Строго секретно от особена важност”?! При всяко преназначаване и подновяване нивото на достъп като кмет кадровото ми дело е проверявано.

ИСКАХ да кажа тези неща, защото мълчах твърде дълго, изтърпях поредица от хули в една троянска медия (разбирай Т21 – бел. ред.), които бяха платени от кръгове на БСП и ДПС, разбира се – не без намесата на мои „приятели” от ГЕРБ в Троян. Целта беше да няма силна фигура на ГЕРБ в Троян. А дали успяха, показаха изборите миналата година, надявам се ще покажат и през тази. За успокоение на тези хора – те не са всички хора нито от БСП, нито от ДПС, те са няколко човека – ще кажа, че нямам никакво намерение да се кандидатирам за кмет на общината. Но ГЕРБ ще излъчи своя достоен кандидат за кмет и аз ще работя за неговата победа на изборите през есента.

ЗАВЪРШВАМ отново с това, че никога не съм работил с агентура и оперативни дела на ДС, не казвам, че не знам агентите и обектите на ДС. Но бих препоръчал на една троянска медия (разбирай Т21 – бел . ред.) да потърси агентите на ДС след своите платци и спонсори през последните няколко години.

 30 април 2015 г., Троян

Минко Акимов, общински съветник    


Бележка на редактора

Вие повярвахте ли на тази декларация? Аз – не

* За жалост подобни хора продължават да дърпат конците
 в милата ни татковина

НАЛАГА СЕ да кажа няколко думи в отговор на декларацията на Минко Акимов.

• СПОРЕД декларацията излиза, че Комисията по досиетата незаконно е обявила принадлежността на г-н Акимов към ДС, понеже той не е в никоя от споменатите „три категории граждани”, които са обект на подобно обявяване; и в този смисъл, ние (Т21), сме огласили едно беззаконие. Ако е така, нека г-н Акимов се обърне към съда, за да го възмезди за „беззаконието” на комисията, и нашето.

• ДЕКЛАРАТОРЪТ твърди, че през последните няколко години сме имали за „платци и спонсори” агенти на ДС. Дължа да кажа, че Т21 никога не е имал платци и спонсори, имали сме и имаме рекламодатели, десетки и стотици, а дали сред тях е имало/има хора на ДС – нямаме информация. Да кажа и още нещо – аз лично открай време ненавиждам доносниците, ченгеджиите и тем подобните им, но си давам сметка, че, за жалост, подобни хора продължават да дърпат конците в милата ни татковина и да налагат гнусния и страшен отпечатък на задкулисието.
• ДЕКЛАРАТОРЪТ ни обяснява, че в школата на КГБ в Москва по-скоро ги обучавали на десидентство и любов към промяната, а не да чупят гръбнака на демократичната опозиция и да се разправят с враговете на комунистическия режим?! Ако това бе казано на шега, можех и да се засмея. Но ни го казаха сериозно и от трибуната на местния парламент – и звучи безочливо и нагло.

Рис. Иван Кутузов, в. "Капитал"
 • Г-Н АКИМОВ заяви, че няма да се кандидатира за кмет на Троян на местните избори през есента, но „ГЕРБ ще излъчи своя достоен кандидат за кмет и аз ще работя за неговата победа”. Това не се нуждае от коментар, то е от категорията „No comment”!

И НАКРАЯ един въпрос. Вие повярвахте ли на тази декларация? Аз – не.

Генадий Маринов, гл. ред. на Т21


Още по темата:

23 коментара:

Анонимен каза...

Ничувана наглост, но това е друга тема. Ако герберите искат да имат шанс срещу Донка, незабавно трябва да махнат минака от партията. В противен случай ще загубят още на първия тур.

Анонимен каза...

"Имам рекламодатели".Смях в залата.Донка и Хари са ти основните рекламодатели.Хайде да се сетим кои партии представляват?На всичкото отгоре кметицата плаща на този сайт с парите на троянския данъкоплатец.Както самият сайт твърди,защото тук имало най-голяма възможност за реклама.Интересно защо ли само БСП и ДПС виждат тази възможност?

Анонимен каза...

ГЕЙберюгенд троловете се включиха в коментарите!

Анонимен каза...

После да не се чудят, че десните гласове ще отидат към новата дясна коалиция, наесен. ГЕРБ бият на парламентарни, но резултатите на местни са отчайващи за тях.

Анонимен каза...

Много е закъсал този сайт щом е опрял да препечатва материали от другите троянски сайтове

Анонимен каза...

Другите троянски сайтове???Хахахахха

Анонимен каза...

Една сълза се изтърколи по бузата ми. Как може да обвинявате бат' Минко, че е комунистическа, милиционерска подлога. Не ви е срам. Той е чист като водата от горски поток! Най-свестният милиционер е той! И е ходел в Москва, само за да види Червения площад. За к'во КГБ, за к'во ДС говорите?!

Анонимен каза...

Мислех, че след оттеглянето на Акимов ще гласувам пак за ГЕРБ, защото съм десен. Сега, след като виждам, че Драголов ще е техният кандидат, се чудя защо съм десен, като няма, за кой да гласувам. Надеждата ми е в дясната коалиция, за която се говори, стига да влязат читави и млади хора в нея.

Анонимен каза...

Прав е 8-ми, аз също не виждам за кого да гласувам
За Донка и комунистите - никога.
За ГЕРБ ,ако знаех за школата в Москва- нигога нямаше да гласувам.
ДПС-НИКОГА.
СДС - такова нещо в Троян няма.
Атака...без Пеевски е нищо, така че и тя отпада.

Анонимен каза...

Начи за ГЕРБ сми, ама срещу Донка ниамами кандидад. Жалко чи ни спускат такива партията кату Мини Аки. Той гласова да няма Лидал, мидал и други такива, значи е против народат. Не ми трябва, аку и да сам от герберасите. Бил мелеционер, бил, се някой е трябвало и това да прави. Ама днес не е за хората, туй ми е важно.

Анонимен каза...

Аауууууу! Тоя много на страшне гледа бе!...

Анонимен каза...

Тъпия си е тъп, милиционера си е милиционер, курвата си е курва.
Хората са казали: бивш комунист, бивш милиционер, бивша курва и бивш негър НЯМА!!!!
Mинак влиза в поне две категории: бивш комунист и бивш милиционер!Времето на БСП-БКП никога няма да изтече.Това значи да не остане един жив бандит у нас.60000 милиционери,над 500000 "бюджетни" лешпери,2500000 пенсионери...ЕДИН МИЛИОН реално работят и хранят тази група хора.Такова животно по света няма.ДА,АМА НЕ!Всеки комунист е в една от трите подгрупи.Тези отвратителни типове/КОМУНЯГИТЕ/ ще ни яхат до смърт.НАШАТА

Какво повече да ви обяснявам???

Анонимен каза...

Имам видение как до 10/20 години една популация, на която и изтървахме времето да я контролираме ще се наплоди дотолкова, че ще ни затвори в резервати за "бели" в които да се работи, за да може да се изхранват. Белите ще получават само колкото да не пукясат, болните и стари бели ще бъдат утилизирани за да не се губи нищо и да не се хабят излишни кинти. ЍГледайте "Планетата на маймуните", натам сме се запътили, с пълна газ.

Анонимен каза...

Много ще сбъркат от ГЕРБ ако сложат Миня Трапченски пак в листата, много хора няма да гласуват за тях само заради него! И не мога да схвана с какво толкова ги държи този старик,та все му играят по свирката!На предните местни избори което и магаре да бяха сложили за кмет,щеше да спечели,само тоз нямаше шансове и...точно него сложиха!Резултата е повече от ясен!!!А и той явно не може да разбере,че е мнооого противен и алчен,и никой не го иска,но пак все се навира!Не се поучи от Сашката Данков - може да е всякакъв,но се оттегли от политиката,пийва си ракийката и...се надсмива на това трапчанско говедо!Минаак,Минак, абе оттегли се с достойнство бе,амсалак такъв!

Анонимен каза...

Прочетох автобиографията на този човек. Прочетох и обясненията му как той бил не такъв какъвто го изкарват. Знам и докъде докара общината с управлението си-санкции за 4 000 000лв., останаха след него да ги плащаме. Изпитвам към всичко това едно чудство и то е за НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ И ПОГНУСА към този човек.Може би се къпе, но душата си няма как да измие. А тя вони!

Анонимен каза...

Гена, на едно мнение сме - и аз не вярвам на тазжи декларация,и изобщо на този милиционер!Голям хитрец - никой не го и слага в сметките за кмет,ама той се обяснява,че нямало да се кандидатира!Ай сиктир бе-ченгеджийски номерца!

Анонимен каза...

Абе, Акимов, защо разлая кучетата по ни едно време?! Тъкмо те бяха позабравили хората и никой не се занимаваше с теб!

Анонимен каза...

Ужас. Минчееееееееееееее.Асфалтираха пътя за трапитуууууууууууу. Требе си ходиш там и да не слизаш по троянът.Може само в четвъртък на пазара за сеир на хората.Срам нямаш ли?

Анонимен каза...

Гена питай ги тези в общинския съвет начело с прависта - другия милиционер Яшката какво стана със санкциите при управлението на ДС активиста Акимов.Кой колко взе и колко ще плаща общината тоест ние.Нали се пънаха да обжалват.

Анонимен каза...

Този тотално е изкукал. Гледа страшно . Защо изобщо се занимават с него, накрая да вземат да му се извинят че е бил в ДС . Може и репресиран да го изкарат . Скапана държава.

Иван Х. каза...

Минц, МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ, че благородно, по милиционерски се оттегляш от кметската надпревара! Четири години стигат!!! Те дълго ще ни припомнят за теб, а ние ще мислим за теб като за Урагана "Катрина"!

Анонимен каза...

Чудя се дали да пиша нещо,или да оставя така нещата,да се разбере,че това е сайта на БСП и ДПС.Халал да ви е жълтия троянски сайт,който препечатва от другите сайтове новините,с единствената цел да може да се развихри отдолу да си самкоментира мъдростите.Нека стане ясно кой за кого играе в Троян.

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Акимов, може по документи да не си в трите вида служби на ДС, особено първата, но действията ти като кмет, пък и сега са свързани с тази институция.Ти твърдиш,че не си бил доносник,дааааааааа,,защото на теб ти донасяха кой какво е казал против теб като кмет,като председател на ОС и сега като съветник.Ти уважаеми,до края на дните си ще си останеш милиционер-полицай.Това е професионално заболяване! Като се има в предвид и това, че си бил на обучение в Русия и в Америка,ти си супер полицай.!!!! Самият ти портрет горе, очите ти, лицето ти и постановка на главата говорят за полицейския ти манталитет! Ти ако поне малко имаш съвест и морал,ще се скриеш на Трапето и няма да се показваш пред хората.Ние сме малък град и се познаваме кой какво е имал и с какво разполага сега, и как живее?!Доносниците ти, си вързват гащите,нали знаеш как? Няма тайни!При теб НАП има много работа?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |