Нови хоризонти пред Регионалната занаятчийска камара

* Майсторите от Бурса нееднократно изразиха желанието си да посетят Покрития мост на Ловеч и Националното изложение на занаятите и изкуствата в с. Орешак
По света и у нас
Размяна на подаръци - Камен Кръстев (вляво) и зам.-кметът на Бурса Абдулкадер Карлъ
ОТ 15 ДО 17 МАЙ група майстори от Регионалната занаятчийска камара – Ловеч (в която членуват много майстори занаятчии от Троян и Троянско – бел. ред.), водени от своя председател Камен Кръстев, бяха гости на Голямата Община в град Бурса (Турция). Повод за визитата беше поканата от Покрития мост в Бурса до Покрития мост в Ловеч за осъществяване на първи контакти и слагане началото на едно бъдещо сътрудничество в областта на народните художествени занаяти. Гостуването се осъществи и с безценното съдействие на Генералното Консулство на Република Турция в Пловдив. 

ОФИЦИАЛНОТО откриване на поредицата от срещи, разговори, базари и демонстрации на традиционни турски и български занаяти, чието начало се губи назад в столетията, бе направено от Абдулкадер Карлъ – зам.-кмет на Бурса и патрон на Дните на изкуствата на моста Ърганда. Неочакван гост на една от срещите бе и кметът на Голямата Община Реджеп Алттепе, който, извън графика си на срещи, дойде да поздрави гостите с „Добре дошли!“. В приветствието, което той отправи към българските занаятчии, бе изтъкнато, че бъдещето на Балканите е в сътрудничеството в областта на културата, туризма и занаятите, за които днешните граници са само едни въображаеми линии. 

Интерес на домакините към българските занаяти
Майсторите от Ловеч и Троян в Бурса
СЛАДКОДУМНИ водачи на групата бяха Нур Чакър – началник отдел „Култура“ в Голямата Община, и Ебру Уста – представител на Културния център „Таяре”. Домакините бяха изпъстрили програмата за своите български гости с концерти от традиционна ориенталска музика, въртящи се дервиши, ревю с турски носии, славянски танци, специално подготвени за случая. Последният факт не е случаен, тъй като бащата на кмета г-н Алттепе е от Скопие, майка му е от село Куклен, Пловдивско, а съпругата - от Кавала. А това е поредният израз на идеята за бъдещето на нашите взаимоотношения, подета преди десетилетия от сръбския композитор и изпълнител на балканска музика Горан Брегович. 

ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ финал на културната програма домакините бяха концентрирали в посещението на ранноосманското селище Джумалъкъзък кьою – обект под егидата на ЮНЕСКО – със 700-годишна история и великолепна архитектура, която е трудно да се отличи от нашенската. Улиците на това село, сгушено под заснежените до сред лято върхове на планината Улудаа, са изпъстрени с толкова много сувенири, някои от които се изработват в момента от баби и дядовци, говорещи приличен английски, че човек се чуди кое първом да види или от кое да си купи.

Посрещането на нашата група при моста Ърганда в Бурса, Турция
МАЙСТОРИТЕ от Бурса нееднократно изразиха желанието си да посетят Покрития мост на Ловеч и Националното изложение на занаятите и изкуствата в с. Орешак. Наше комшийско задължение е да ги поканим и посрещнем като желани гости, както те нас, защото сме убедени, че българските занаяти им харесват, а тримилионна Бурса е необятен пазар за народното ни изкуство.

Регионална занаятчийска камара – Ловеч

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |