Грейналото ОУ „Иван Хаджийски” – открито

* Петима от Посолството на САЩ участваха в тържеството
 * Марк Дилард: „Американците и българите не сме само съюзници, но и приятели” * Донка Михайлова: „Това е инвестиция в
 една светиня за Троян”
Партньори
ОУ "Иван Хаджийски", Троян, 29 май 2015 г.
Словото на кмета Донка Михайлова
Марк Дилард: "Хубав ден, нали!"
Думи на благодарност от Стефан Мичев
Подаръкът на директора
„ХУБАВ ден, нали!” С тези думи започна приветствената си реч Марк Дилард, секретар по политическите и икономическите въпроси в Посолството на САЩ в София, който бе начело на 5-членната делегация от посолството, пристигнала в Троян за тържественото откриване на основно ремонтираната централна сграда на ОУ „Иван Хаджийски” – най-старото троянско училище, наследник на възрожденското Жълто училище (29 май). Останалите в групата бяха от отдела за военно сътрудничество - подполковник Джеймс Смит, началник на отдела, отговорникът за двустранното сътрудничество майор Робърт Хенкок, младият лейтенант Райън Спиноти и Весела Терзиева, координатор по проектите на посолството у нас. Сред официалните лица бяха също кметът на община Троян Донка Михайлова, заместникът й Поля Димова, председателят на Общинския съвет инж. Ангел Балев, представители на двете фирми, извършили строителните дейности – „Голдис груп” ООД (Сливен) и троянската „АС Гарант” ЕООД. А школският двор бе изпълнен с ученици, учители, родители, приятели.

ЗАЩО бе американският „десант” в Троян? Ремонтът на емблематичната за Троян училищна сграда, отворила врати през 1896 г., бе извършен по съвместен проект на Община Троян и Посолството на САЩ в София, финансиран (230 хил. лв.) от Програмата за хуманитарна помощ на европейското командване на Въоръжените сили на САЩ (възложител е инженерното командване на американския Военноморски флот). Строителните дейности започнаха през м. април 2014 г. и в основната си част приключиха до края на същата година. Извършена бе цялостна подмяна на покрива и реставриране и пребоядисване на сградата. А всичко това бе наложително, тъй като над стогодишната сграда бе твърде амортизирана и досегашните опити да се осигури собствено (общинско) финансиране или средства по други проекти бе неуспешно.

Американски "десант" в Троян
„ДНЕС празнуваме, защото можем да видим успешното партньорство между САЩ и България. И от моя гледна точка тази сграда е символ на сътрудничеството между нашите две страни. Когато гледам тази сграда, разбирам, че американците и българите не сме само съюзници, но и приятели”, каза още г-н Дилард, като приветствието му бе на хубав български език.

„МНОГО съм щастлива, че от името на гражданите на Троян мога да благодаря на Посолството на САЩ и Програмата за хуманитарна помощ на Въоръжените сили на САЩ за помощта, която оказаха за цялостното реновиране на ОУ „Иван Хаджийски”. Това е най-старата училищна сграда в Троян”, обърна се към гостите кметът Донка Михайлова. Тя припомни, че училището е построено със средства от продажба на общинска земя и създаване на фонд, който троянци щедро попълват с даренията си, взет е и заем от троянските занаятчии. „Тази сграда не е просто едно училище, тя е символ на благотворителността на троянци и на познанието, че само чрез образование могат да постигнат просперитет на града и успех за своите деца. Затова реновирането на тази сграда не е просто ремонт на едно училище, това е инвестиция в една светиня за Троян”, каза още г-жа Михайлова. За хората от щатското посолство имаше и специален кметски дар – копие на графиката на унгарския пътешественик Феликс Каниц на Жълтото училище в Троян, което е опожарено през 1877 г.

По време на тържеството
С БЛАГОДАРСТВЕНИ думи към гостите се обърна и директорът на училището Стефан Мичев. „Особено съм щастлив, че дойде този ден, който всички ние много очаквахме. Денят, в който видяхме тази стара великолепна сграда в цялата й достолепност. Аз мисля, че не само се издължихме на сегашните ученици и учители, за да имат по-добра учебна среда. Но изпълнихме и един важен дълг към нашите предци, които с ентусиазъм и енергия, с много упоритост и себеотдаденост са построили тази сграда. Големи благодарности на американското посолство! Аз лично от момента, в който разбрах, че ще се реализира този проект, станах още по-голям приятел на Америка”, сподели г-н Мичев. Директорът не спести благодарности и към Община Троян и кмета: „Благодаря на Общината и специално на г-жа Михайлова, защото тя бе единственият кмет, който намери верния път да се осъществи тази стара, стара троянска мечта”. Директорът също поднесе подарък на американците – отново картина, живопис, нарисувана от самия него предния ден и довършена през нощта, изобразяваща днешното вече ремонтирано и грейнало училище.

ХУБАВИ думи за съвместната работа каза координаторът на проекта от американска страна Весела Терзиева. „Ние, хората, които работим в отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ, сме щастливи, че този проект укрепва нашето партньорство”, заяви г-жа Терзиева, припомняйки, че за последните 5 години по Програмата за хуманитарна помощ на европейското командване на Въоръжените сили на САЩ са инвестирани над 3 млн. долара в 42 проекта в цяла България.

Донка Михайлова, Марк Дилард и Стефан Мичев режат лентата
Менче с вода - за успех и късмет
ЦЕРЕМОНИЯТА приключи с прерязване на лентата, извършено съвместно от Донка Михайлова, Марк Дилард и Стефан Мичев. Както повелява традицията, г-жа Михайлова лисна и менче с вода – за успех и късмет. След официалната част за гостите бе даден коктейл в Музея на занаятите, където за всеки от тях имаше по още един подарък – икони на светците войни победители св. Георги и св. Мина, керамичен съд и бутилка стара троянска сливова.

Т21
Още по темата:

15 коментара:

Васил Митков каза...

Браво!
Имаше обещания за допълнителни средства за преасфалтиране на двора и ремонт на физкултурния салон.Какво стана с тях?

Анонимен каза...

Американците едва ли знаят, че кметицата, която се кокорчи покрай тях в близкото минало, като висш болшевишки функционер е водила непримирима борба с "американският империализъм" и е дърпала ушите на комсомолците захласващи се по "западния начин на живот". В тази връзка: След като преди време Народното събрание прие декларация, че комунистическият режим (1944-1989) е бил престъпен, не следва ли да са престъпници тези, които са получавали заплата за да провеждат престъпната му (според НС) политика ? И след като Троян (наред със Сев.Корея и Куба) се управлява от комунисти, защо САЩ помагат на този град, а не СССР

Анонимен каза...

Но със сигурност знаят, че направи проект, който спечели доверието им и ремонтира поредното училище в Троян. Браво!

Анонимен каза...

Няма троянски кмет, който да е правил за града ни толкова. Чудя се как 1-и и 2-и не могат просто да се задарват.

Анонимен каза...

Е, как да се зарадват. Не им плащат за това, а да плюят!

Анонимен каза...

Трудно би било да се обясни на тези млади американски офицери, родени в свободна държава, че комунизмът е най-голямото зло, сполетявало България. Няма да разберат, защото едва ли са чували за половин вековното болшевишко иго, съсипало ни като народ. Нищо не е забравено и никой не е забравен. Хилядите жертви на комунизма не са забравени. Мястото на комунистите е на бунището на историята. Комунист козината си мени, но болшевишкия нрав-никога. Разбира се такива, като Дона, заемали високи постове в БКП и провеждали прстъпната ѝ политика спрямо българския народ трябва да бъдат в затвора, но това е тема на друг разговор!

Анонимен каза...

Въпрос към сайта. (приемам, че той би трябвало да е информиран за това, което пише) В какво точно се изразява приносът на община Троян във въпросния ремонт? Защото пишете, че е извършен "съвместно". Или както обикновено кметицата тича с чужда пита помен да прави?

troyan21 каза...

До №7: Никъде не пишем, че ремонтът е извършен "съвместно". Общо взето историята е следната - Общината научава за въпросната Програмата за хуманитарна помощ на европейското командване на Въоръжените сили на САЩ, подготвя проект и кандидатства пред щатското Посолство, което представлява програмата у нас, това е през 2013 г. Първоначално проектът ни е отхвърлен, после нещата се развиват в наша полза и е одобрен. Реализацията (изборът на фирмата изпълнител, надзора и т.н.) и финансирането са американско дело. А заслугата на Общината и лично на кмета Михайлова е намирането на вярната ниша за финансиране, което си е реална заслуга.

Анонимен каза...

Цитирам точно какво сте написали: "Ремонтът на емблематичната за Троян училищна сграда, отворила врати през 1896 г., бе извършен по съвместен проект на Община Троян и Посолството на САЩ в София"
От това става ясно, че усилията на кметицата да си приписва чужди заслуги не е самотен напън. Активно помага този сайт, като преиначава всяко положително дело в Троян по начин, хората да си мислят, че тя има заслуга за това. Единствената й безспорна заслуга е, че общината е напълнена със стари кадри на БСП и ДПС, както и с техни деца и внуци. Където има назначаема длъжност, включително по селата, всичко е пълно с партийни некадърници от нейната коалиция. Нека да не си приписва заслугата за това, че САЩ са ремонтирали Хаджийски.

Анонимен каза...

Абе намерила тя Дона ниша, ама както се е снимала с тези (според основния ѝ електорат от изкуфели дърти комуняги) " империалисти ", наесен червените бабички няма да гласуват за нея и ще отиде на борсата. А тя само с комунизъм се е занимавала и не знае какво е "простосмъртна" работа.

Анонимен каза...

Единственото което ме смущава е източника на финансиране - от въоръжените сили на САЩ. Тези пари са кървави. САЩ избиха,избиват и ще продължават да избиват милиони жени и деца в защита на личните си интереси което наричат демокрация. И с това благодеяние искат да изкупят греховете си? Та това е нищо пред морето от кръв което правят.

Анонимен каза...

Друго си е ако е с руски пари:)))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Друго си е когато на черното викаш бяло, а и не съм споменавал, че искам руски пари с които да се ремонтира училището. Коментирах кое ме смущава и защо.Така че 12-ти, не прави подобни внушения и не ми приписвай неща които не съм писал.Ако имаш да казваш нещо казвай, изрази мнението си, а не прави коментар на коментара и то изкривено.

Анонимен каза...

Кървави са комунистите начело с Империята на Злото (русия). Кървава е БКП, издигнала въпросната другарка, наречена сполучливо от народа Дона Къртицата, за кметица. Целият световен тероризъм и в миналото и сега е дело на комунистите, които по стар болшевишки обичай прехвърлят всичко на държавата, където искат да живеят всички нормални и образовани хора, включително синовете и дъщерите на управляващите Империята на Злото (напр. дъщерята на С. Лавров е предпочела САЩ, пред бащиния си "рай" ...

Анонимен каза...

Михайлова ремонтира почти всички училища и детски градини на Троян за четири години - повече отколкото всички кметове за всички години след промените. Къртица ли, Валяк ли не знам. Знам, че направеното то нея е повече от направеното от Акимов, Енкин, Фичев и другите ги забравих, взети заедно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |