Търсене на справедливост или разчистване на лични сметки?

* Сдружение на производителите на троянска керамика – подобно нещо не съществува * Призоваваме анонимния автор да излезе с името си

ЕДНО ОТВОРЕНО ПИСМО – адресирано до няколко високи инстанции (Община Троян, ДНСК – София, ЧЕЗ, Инспекция по труда, РИОКОЗ, министъра на регионалното развитие и благоустройството, социалния министър, НАП) и представящо се като загрижен сигнал срещу нечистата игра в бизнеса и сивата икономика – разбуни духовете сред производителите на керамика в Троянския край (по наша информация в района има около 30 фирми от различен калибър, занимаващи се с това традиционно троянско производство). Тъй като писмото бе адресирано и до Т21 и защото в него се говореше за сериозни неща, го публикувахме (бр. 5 от 9 февруари 2011 г. на Т21) - виж пълния текст на писмото по-долу.

НО СЕ ОКАЗА, ЧЕ СМЕ БИЛИ ГРУБО ПОДВЕДЕНИ и всъщност сме се хванали на въдицата на един анонимен автор, скрил се зад гръмкото „Сдружение на производителите на троянска керамика”. Казваме „анонимен”, защото се оказа, че подобно Сдружение на производителите на троянска керамика не съществува. Говорихме и с председателя на Регионалната занаятчийска камара – Ловеч Камен Кръстев, и със зам.-кмета по икономическите въпроси на община Троян Недка Топалова, и с доста производители на троянска керамика – никой не бе чувал за въпросното „сдружение”.

В КРАЙНА СМЕТКА СЕ ОФОРМИ СТАНОВИЩЕТО
, че зад писмото, обвиняващо в какви ли не закононарушения пет керамични фирми от Троян, с. Шипково, с. Терзийско и с. Бели Осъм, се крие някой техен конкурент. И е напълно възможно с това писмо да не се търси справедливост, а разчистване на лични сметки и разправа с конкуренцията. Да е коварен удар под пояса от някой, който едва ли е по-чист от „обвиняемите”.

ОПИТАХМЕ СЕ ПО РАЗНИ НАЧИНИ ДА РАЗБЕРЕМ, кой се е скрил зад фиктивното „Сдружение на производителите на троянска керамика”, но ударихме на камък. Затова призоваваме анонимния автор, ако помислите му са чисти и наистина се бори за справедливост, да излезе с името си. В противен случай ще приемем анонимката му за клевета.

Генадий Маринов, гл. редактор на Т21

*****
Отворено писмо

Щом са легални, защо
работят при заключени врати

* „Ако не знаят от Общината и другите институции как да стигнат до тези незаконни цехове, да тръгнат из района и табелите ще ги заведат до тях”

До:
Община Троян
ДНСК-София
РДНСК-Ловеч
ЧЕЗ Електро България АД
РИОКОЗ-Ловеч
Инспекция по труда-Ловеч
Министъра на регионалното развитие и благоустройството
Министъра на труда и социалната политика
НАП - Ловеч
БТВ, „Бай Ганьо Европеец”
в-к „Троян 21”

ТРОЯНСКИЯТ РАЙОН ОТКРАЙ ВРЕМЕ се е славел с производството на битова и сувенирна керамика. Благодарение на находчивостта на жителите на района производството на керамика през последните години се механизира и модернизира и е на много по-високо ниво в настоящия момент, отколкото преди 20 години. През последните 20 години се разкриха множество малки цехове за производство на троянска керамика, но от тях много малко са преминали през необходимите инстанции.

СПОРЕД РЕГИСТРИТЕ, действащите цехове, работещи легално, за цялата община могат да се преброят на пръстите на двете ръце и нищо повече. Другата част, които действат извън закона, са направени в помещения, които са отредени за една дейност, а сега се използват за друга (дейност) и не отговарят на никакви санитарни отстояния; за производство се използват също така жилищни сгради, мазета, пристройки, други помещения. Дори в някои от тях няма елементарни условия като тоалетни, топла вода, стая за почивка, съблекални, осветление. За производствени нужди се използват и жилищни помещения в разрез с наредба №7. Според въпросната наредба цехове за производство на керамика трябва да имат отстояние минимум 50 метра от последната жилищна сграда!

ПРИ ТАЗИ КРИЗА ОБЩИНА ТРОЯН няма никакви приходи от тези нерегламентирани цехове, ателиета и работилнички, които източват изтънелия бюджет на общината, като не внасят такса смет в местния бюджет, а ползват услугата по сметосъбирането и сметоизвозването безплатно, необезпокоявани от никого.

СЪЩИТЕ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ и нерегистрирани производители използват пенсионери и друг персонал, който не осигуряват; някои от работниците пък осигуряват на 4 часа, а работят на пълен работен ден, и не внасят в бюджета никакви средства. Когато пристигнат проверяващи, заключват сградите и не пускат проверяващите. Доста е загадъчно щом са легални работилниците, защо работят при заключени врати?!

ТРОЯНСКАТА КЕРАМИКА е не само сувенирна, а се използва и в българската национална кухня, в чужбина също, при което има пряк допир с храните; но съдове, произведени в места без минимални хигиенни условия, как биха покрили тези изисквания, остава загадка. За какви добри производствени практики се говори, като през 21. век няма топла вода в помещението и се произвеждат съдове за контакт с храните и после ще бъдат изложени легално; а като стане някакъв проблем, нередовните „ни лук яли, ни лук мирисали”. Как тогава РИОКОЗ - Ловеч регистрира тези фирми без предишна и настояща регистрация за изделия, влизащи в контакт с храни?

ТАКИВА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ има както в селата, така и в града и те, необезпокоявани от никого, продължават да си работят. Такива са ЕТ „Респект – Ангел Ангелов”, ЕТ „Иван Йовчевски” (с. Шипково), в сградата на бившата фурна в с. Терзийско, ЕТ „Стефан Банчев” (с. Терзийско), ЕТ „Никос – Тихомир Тодоров”, ЕТ „Кино Бойновски” (с. Бели Осъм) и още много други - в почти всяко село на община Троян има по един-двама такива нерегламентирани „сиви” производители. А при наличие на повече от 7 души нает персонал се влиза в ДДС регистрация.

ДОРИ ИМА И ТАКИВА ПАРАДОКСИ, че без документи за собственост сградите са захранени с електроенергия по незнайно какъв таен регламент; а съответно и Общината ги няма в своя масив местни приходи – данък сгради и такса смет.

АКО НЕ ЗНАЯТ ОТ ОБЩИНАТА и другите институции как да стигнат до тези незаконни цехове, да тръгнат из района и табелите ще ги заведат до тях - тъй като явно я няма необходимата документация. По морето за един надигнат таван се вдигна толкова шум и се прибягна до бутане, а тук за сгради, пригодени за нещо като цехове от по 200-300 кв. м., си траят ТСУ на Община Троян, РДНСК - Ловеч и всички други, имащи отношение по проблема.

АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ, ще поискаме от Общината да ни върне взетите такси за регистрации и узаконяване на нашите цехове и работилници, за да си възстановим част от вложените инвестиции, и ще подарим на Министерството на труда и социалната политика още около 200 нови безработни, което би се отразило доста негативно на и без това лошото положение на община Троян в момента, свързано с безработицата, резултат от закриването на много работни места от промишлеността на града в предходните две години.

АКО ОБЩИНАТА И РАЗЛИЧНИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ желаят да се съхрани този поминък, свързан от дълбока древност с нашия край, биха предприели адекватни мерки. А оттам ще влязат и приходи в общинския бюджет и бюджета на страната, откъдето идват и вашите заплати, господа управляващи, проверяващи, разрешаващи, прикриващи и прочие.
февруари 2011 г., Троян

Сдружение на производителите на троянска керамика


21 коментара:

нежурналист каза...

А редакторът на вестника знае ли едно просто правило, че, за да публикуваш даден материал например, трябва да се провери също и достоверността на информацията и автора?

Анонимен каза...

Ситуацията е твърде комична. Едно нелегално сдружение на легални производители въстава срещу останалите еднолични, официално несдружени, нелегални производители, които пък всеки ги знае (дори са се обозначили с табелки).
За този обаче, когото го касае, ситуацията е много интересна за разглеждане.
ЕзопнатиЯ

Нота бене!
Дали тези "тайни" занаятчии не са поддържали властта досега! В името на статуквото!

Анонимен каза...

Това , че матеряла е анонимен не означава че не е верен , но че в тази криза която е ударила и пазарите на керамика някои е решил да се отърве от конкурентите пропускаики да спомене името на собствената си фирма / ако изобщо има фирма / също е вярно .

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №1: Признавам грешката си, предоверих се на "гръмкото" Сдружение на производителите на троянска керамика; не съм допускал, че някой може да се прикрие зад подобно нещо. Но грешката си е грешка.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Г-н Маринов ,не е ли истина това писмо или поне 50% е истина ,но не им утърва нито на общината нито на другите институции да извършват контрол!!!!Аз лично съм Ви инфирмирал за нередности във фирми но ГЛАС ПУСТИНЯ от Ваша страна признайте си? Гледате си бизнеса така ли е , бъдете откровен !Отговорете и ще ви се обадя лично !

Анонимен каза...

Това по контрола за незаконно действащи фирми, обекти е работа на общинската администрация.Аз му вярвам на писаното за нелегалните фирми, защото има такива и то не само в керамичното производствоа , ами откритите 34 нелегални туристически обекти, а те са и повече.Нали знаете за баницата.....
Да си вдигнат дупетата от канцелариите и да обиколят общината.Имаше някъде предложение кметът с екипа си да пообиколи общинската територия и да види какво става в нея.Ститга е ходил като пръдлив до София, да му види гъз път , да харчи общински пари на вятъра , а незнае за състоянието на "собствената" му община

Анонимен каза...

ЕМ/SI:
До автора на статията-РИОКОЗ Ловеч и РЦЗ са обединени в нова структора и тя е с абревиатура РЗИ-Регионална Здравна Инспекция.

Анонимен каза...

Kpaйно време е данъчните да си свършат работата. Да проверят колко нерегламентирани производители паботят и лев данък не плащат. А иначе законните производители са натискани за какви ли не данъци и такси.Във всички браншове са, като започнеш от керамиците, дърводелците и стигнеш до такситата. Ако това стане, ше видите що данък ще се събере.

Марто каза...

Г-н Маринов,признавате проблема,но не го решавате.Не е достойно едно издание имащо претенцията да пише истината ,да публикува анонимки(защото автора както е личи е недействителен)с непроверено съдържание.Защото докато тази информация не бъде доказана,си остава една чиста клевета и нищо повече.Не мисля че държите,да ставате проводник на клевети,а както сте казвали да сте обективни.Ами бъдете де.

Анонимен каза...

Генади, не си се предоверил, има такива производители, но всеки гледа да се спаси по някакъв начин в тази мизерия.Ако можех и аз щях да правя грънци и няма да се регистрирам и няма да дам никакви пари на тази община.Тя какво направи за мен.Как кмътът защитава хората си, населението си.Не му пука в какво мизерия изпаднаха някой от тях, след закриването на фабриките.Той нали си получава пенсията, добрата заплата и доходи от частната му фирма.Той се е обезпечил много добре финансово, та ще му пука за хората и за тяхното състояние, за което той носи главно вина от бездействието си.

Анонимен каза...

Абсолютно вярно. Справедливо ще бъде ВСИЧКИ да плащат данъци.

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №5: Здравейте, обадете се, не се сещам за кой точно сигнал става дума, но не се сещам и нещо да е умишлено премълчавано. Заповядайте в редакцията (новият ни адрес е ул. "Л. Каравелов" 64, ет. 1) или на тел. 0670/6-06-93 и 0878/727445.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

То да само керамиците работещи незаконно.
Един червен пикап(баничарка) марка Фолксваген, със затъмнени стъкла и номер с много двойки, собственост на ЕТ "Йосифова", обикаля по оста Тряон- Орешак и продава директно от щайгата и тенджерата нещо като закуски.Разбира се че без касови бележки, без отчет, без хигиена....

Анонимен каза...

Истината е много по-грозна и за да помогна на редактора само да е малко наясно ще споделя,че така нареченото дружество,което не съществува се е заформило от 5-6 души с малко по-големи фирми/керамични/,които си пият всяка сутрин кафето в заведението на Болшевик.Хора от Б.Осъм,Дебнево,Троян и т.н.всъщност те се знаят.Още преди 2 години,именно те се бяха събрали там и обсъждаха какво да направят за да затрият малките кер.фирмички.Не защото са нелегални а защото им уж подбивали цените.И така да е те са си легални и си работят почтено.Ако обаче наистина някой иска да проверява обстойно,да се почне не от табелките/смешно е/а да се види в регистъра кой само си е отворил кер.фирма,но без да я обяви,че е действаща.Нещата са много прости стига да има воля да се направят проверките,а не тези които са заявили че работят,плащат данъци,но на някой просто му пречат.Това не е само в керамиката,това е навсякъде. Факт е че в момента навсякъде има проверки,но естествено не там където е заключено.
Пиша това единствено защото съм дълбоко отвратен от подмолното намерение на малка групичка керамици да се наложат като картел и да разчистват своите си пътища.И моля,друг път на анонимни писма да не се обръща внимание.Редактора е сбъркал,но не го съдете,той все пак си призна и извини.Просто това да е за урок.

Анонимен каза...

Фирма "ГИЯ" е създадена през Февруари 1997 г. Патентована е като марка в патентното ведомство на Република България на 15.01.2004 г. с рег. № 52588. Всички продукти с тази марка /лого/ са с гарантирано качество.

Фирмата притежава сертификат за качество № 7252/02,03,2007г. за нейните продукти . Издаден от лицензиран Изпитвателен център ГЛОБАЛ ТЕСТ !

" ГИЯ " притежава и ЗДРАВЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ИЗНОС № 0105 / 2007г. Издаден от Министерството на здравеопазването на Р. БЪЛГАРИЯ !

Дейността на ГИЯ се състои в производство и дистрибуция на керамични изделия /битова керамика, градинска керамика, сувенирна керамика, изделия за битови ресторанти/.

Изключителни търговски партньори на ГИЯ са веригите магазини МЕТРО, ПРАКТИКЕР, БИЛЛА, КАУФЛАНД, ХИТ, ФАНТАСТИКО. ГИЯ обзавежда и поддържа множество битови заведения и магазини в София, Банско, Боровец, Пампорово, Албена, Сл. Бряг, Созопол и други по-малки градове и курорти.

ГИЯ зарежда своите дистрибутори и клиенти в страната всяка седмица, като по този начин им позволява да поддържат само необходимият им складов резерв. Доставките над определени количества са безплатни.

(за повече информация позвънете на фирмените ни телефони )

В скадовете на ГИЯ се поддържа целогодишно цялата гама в този сайт.

Za po detailna informaciq zapovqdaite vav facebook: Gia-trade Ceramika

Анонимен каза...

Аз също са един от засегнатите,ще крада колкото мога,тя как ни КРАДЕ(БЪЛГАРИя)))))))))ако работим чисто и законно ----вие знаете---гладддддддд и мизериЯЯЯЯЯЯЯ

Анонимен каза...

Аз лично съм си патил няколко пъти от въпросната наредба 7 на Министерство на здравеопазването. Но както винаги законите се спазват и важат само за някои, а за други- не. Не може някой да реши, че ще прави производство и да започне където му падне, за данъците и осигуровките е дригия въпрос.

Георгиев

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Как им е прекаран ток на тези работилници щом не са регистрирани, как продават стоката си, плащат ли осигуровки, кой докара малките фирми до там да минат в нелегалност, какво им помогна държавата през изминалалите 20 години, че има очи да ги търси за данъци, колко чиновника издържа с калните си ръце един дребен производител, колко време трябва да изгуби да се занимава с бележки и бележчици измислени от празноглави бюрократи, с какво помогна общината на тези производители и още много въпроси които карат малкия човек да хитрува и даминава в нелегалност, криейки се от държавата.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Напомняме, че има ДВЕ ПРАВИЛА, които са абсолютно задължителни за коментиращите в сайта на Т21:

"1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското;
2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене."

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |