„Чавдар” не успя да излъже „Академик”

* Гостите от Благоевград доминираха и справедливо се поздравиха с успех – 78:75; най-добър от нашите – Кристиян Кръстев * Предлагаме на света… невиждан модел на работа, прост и лесен като гъбена чорба!?

 Баскетбол, „А” РБГ 
Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

В ОСПОРВАН и страшно изнервен от първата до последната секунда мач „Чавдар” през цялото време бе догонващият в резултата (16 ноември, зала „Чавдар”). И макар че в последната минута на срещата изравнихме, публиката се вдигна на крака и дори поведохме с точка, сме длъжни да признаем, че справедливостта възтържествува - по-добрият отбор в този сблъсък измъкна победата, 78:75 за гостите от „Академик” (Благоевград). А за тези приятели на баскетбола, които не бяха в залата и пропуснаха да видят едни от водещите отбори и играчи във втория ешалон на българския баскетбол, ще се опитам да предам развоя на мача и да направя кратък анализ на видяното.

В МИНУТИТЕ преди началото се опитах да направя една блиц анкета с бивши и настоящи играчи и ръководители на троянския баскетбол, както и с хора от щаба на „Академик”, но, учудващо, всички бяха твърде затруднени да отговорят. Лично аз бях твърде скептично настроен за изхода на срещата, имайки предвид коренно различния начин на подготовка на двата отбора - нашият се събира в деня преди мачовете, а противниковият тренира ежедневно; както и коренно различните възможности на един университет и на един малък провинциален градец да селектират играчи. Но въпреки това „Чавдар” пише история, предлагайки на света… невиждан модел на работа, прост и лесен като гъбена чорба!?

КАТО РАЗКАЗВАМ на моите приятели отвъд океана за този „троянски модел”, ахват и само успяват да промълвят - вие сте магьосници. Да бе, цялата ни държава, целият ни спорт е една магия. Но да се върнем на мача. През първата четвърт - то беше проучване, то беше надлъгване, надбъркване, тупане на топката, ще я пръснат момчетата от блъскане в пода тази топка, забравили или ненаучени, че баскетболът е игра е игра за бележене на кошове, а не за това кой колко пирона ще забие в пода; в крайна сметка четвъртината завърши 9:11 за благоевградчани. През втората част малко ни потръгна стрелбата, момчетата запоглеждаха и към обръча, но тези нескончаеми въртележки, дрибли, непонятни заслони за уж по-удобен начин за стрелба в коша, а накрая най-неудачната атака не доведоха до особена промяна; частта бе отново за гостите - 21:25.

Кристиян Кръстев
И ТУК ще ми простите малкото отклонение - не знам какво гледат българските играчи, кой ги учи и откъде идва това безумие, та да ни бие кой кога свари, в европейски и световен мащаб, във всички възрастови групи, от подрастващи до мъже и жени. Това е обширна и много тревожна тема, която мен специално като професионалист силно ме вълнува, по-важното обаче е да вълнува тези, които сега работят в баскетбола.

СЛЕД ПОЧИВКАТА на полувремето картината на терена не се промени, двата отбора отново се бяха вкопчили в здрава битка по целия терен, прехвърчаха искри между играчите, съдиите, публиката и щабовете на отборите. Не се промени и движението на резултата, с малки изключения разликата вървеше все от порядъка на 5-6 точки в полза на гостите от „Академик” (Бл). Макар изпълнен с много детински грешки, отчайващо неточна понякога стрелба, безадресни пасове, мачът си имаше своя чар и емоционален заряд с атрактивни изпълнения най-вече от нашите играчи Ради Кочев, Христо Господинов и най-добрия по моему в този мач Кристиян Кръстев. От противниковия отбор над всички беше Ивайло Вучков, който се спрягаше в началото на този сезон за новото наше попълнение, но в последния момент благоевградчани буквално ни го откраднаха с по-примамлива оферта.Четвъртината беше спечелена от „Чавдар” с минималното 19:18. Заключителните десет минути на мача бяха наистина инфарктни и напук на логиката по-нетренирания отбор – троянският, пое инициативата и както вече споменах успя да изравни и дори поведе. Но в крайна сметка след 26:24 за „Чавдар” в тази част пасивът от първото полувреме остана и „Академик” измъкна победата.

Две баскетболни легенди на трибуната - Георги Бързаков и Финта
НЯКОЛКО заключителни изречения. Наблягам на това: господа треньори, играчи, ръководители не забравяйте, че баскетболът е само игра, това не е битка на живот и смърт! Какво е това напрежение (треньорът на „Академик” преди мача ми казва: „Не сега, моля те, ще говорим след мача, много съм напрегнат...”)!?  Каква бе тази унилост след мача в нашия щаб!? Какво толкова е станало - една загуба, и както каза Кубрат Пулев с подутото око след жестокия нокаут в събота „Продължаваме напред!”. И наистина продължаваме, ето следват два не толкова трудни мача - гостуване на последния и очертаващ се най-слаб отбор в групата „Шумен” и домакинство на непретенциозния „Видабаскет”. А че тази година ще бъде по-трудно, е безспорно и резултатите от петия кръг го потвърждават: „Дунав” (Русе) нанесе първо поражение на шампиона ИУ (Варна) с 91:75; „Черноморец 2014” (Бургас), моят фаворит, би другия варненски отбор („Академик”) с 90:79; младоците от „Рилски спортист 2” (Самоков) записаха първа победа - над „Делфин” (Бургас), 92:88, „Академик” (Пловдив) размаза аутсайдера „Шумен” с 81:43; „Академик” (София) би „Видабаскет” - 100:74.

С ОПТИМИЗЪМ напред, айде наш`те!

Стефан Генков,
треньор по баскетбол

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Каква е ролята на сниманата купичка със супа ? ? ?

Анонимен каза...

гъбена чорба

Анонимен каза...

Чавдар победи шумен

Анонимен каза...

Б раво.

Анонимен каза...

Били сме слабака Шумен! Голям праз :))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |