Николай Нанков: Троянци вярват на това, което виждат с очите си

* Не забравяйте правителствата на Жан Виденов и Пламен Орешарски, питаме: „Хора, ще ги спрете ли?“ * Ако искате истината в очите и делата на масата - това е ПП ГЕРБ с Бойко Борисов!

Парламентарни избори 2014 Платена публикация

Николай Нанков
Николай Нанков (р. 1983 г., гр. Априлци) e зам.-министър на регионалното развитие в кабинета Борисов (2011-2013 г.), областен управител на Ловеч (2009-2011 г.), народен представител в 42-то Народно събрание. Областен лидер на ГЕРБ - Ловеч. Завършил Софийския университет, експерт по регионално развитие. 

- Как ще коментирате промяната в Троян през управлението на кабинета Орешарски?
- Мисля, че без да коментирам това управление, жителите на града могат сами да оценят до какво доведе „далновидната” политика на БСП. В ГЕРБ винаги сме работили в координация, разбиране и обща воля между държавната и местната власт, липсата на такава през последната година остави Троян прашен, кален, непроходим и разкопан на прага на зимата. Когато има активна местна власт и загрижено за хората държавно управление, всички вървим напред – градовете се променят, хората живеят по-добре. Вие, троянци, кажете сега по-добре ли живеете – когато правителството на БСП и ДПС върза ръцете дори на собствените си кметове и сега Троян прилича на Бейрут? В тези 14 месеца почувствахте ли „непрестанната грижа” на ДПС, за която говорят в предизборния си клип, и върнаха ли ви държавата БСП, както обещаваха? Та те дори града ви взеха и го дадоха в ръцете на неопитни, но пък близки до „Позитано” строители.

Къде бяха депутатите от БСП, общинските им съветници, кмета, когато жителите на кв. „Миревско” стояха една седмица без вода, заради общото безхаберие на възложителя и изпълнителя на водния цикъл? Уверихте ли се, че когато БСП управлява, спират европейските пари и затова сега газите в кал и се чудите от къде да минете, за да стигнете в  домовете си? Къде бяха депутатите от БСП и местната власт, когато жителите на Дебнево имаха проблем с транспорта до Ловеч? Защо двамата кметове на БСП в Троян и Ловеч не разрешиха този проблем, докато не се намесихме ние, макар и в опозиция, а кметицата на Дебнево с месеци се е лутала между двете общини и областния управител? Примери много... Но съм убеден, че реалната оценка на това управление, троянци ще дадат на 5 октомври. Троянци не се подвеждат по сладки приказки, троянци вярват на това, което виждат с очите си.  

- Какви са вашите наблюдения от кампанията – пътувате, срещате се със стотици хора, какво ви казват те, чувате ли ги? Какво най-често искат хората от вас при срещите ви?
- Откровено казано очаквах при срещите ни в кампанията най-често да си говорим за доходи. Но няма среща, на която хората да не искаха справедливост и търсете на отговорност за състоянието на държавата. Не можете да си представите какви неща разказват – „искаха пет хиляди лева да оставят момчето ми на работа”, „уволниха мъжа ми една година преди пенсия, за да назначат техен човек – помагаше им на изборите”, „и през 96-та ни окрадоха париците и сега пак”, „за балами ни мислят нас пенсионерите, моята пенсия се увеличи с 4-5 лева, аз за толкова не съм беден, децата пращат от Испания, ама те ги изгониха преди седем години”, „лъжат, щяха да връщат държавата на хората – върнаха я те, върнаха я на ДПС-то”… Хората са гневни, тревожни, обидени от наглостта в управлението на БСП и ДПС.

От нас искат спасение на държавата, разбират в какво тежко състояние е и даже са загрижени за нас как ще я вдигнем на крака. И повдигат много въпроси и теми – банките, справянето с бедствията, незаконната сеч, пътищата, улиците, водата, заетост, облекчаване на бизнеса, борба с битовата престъпност... Не ни спестяват и критики, правят предложения. Но знаете ли какво много важно усетих при тези срещи – имат ни доверие, считат ни за партньор, говорят свободно с нас, готови са заедно да извървим трудния път за стабилизирането на държавата.

Силно ни мотивира и фактът, че хората са мислещи, търсещи, изискващи, защото политиките трябва да се диктуват именно от хората, а да се провеждат от политиците. И ние се опитваме да го правим, научили сме си уроците от предния мандат и сме убедени, че ще успеем на първо време да стабилизираме държавата и да върнем спокойствието у хората.

В Троян: Николай Нанков с представители на Младежи ГЕРБ от областта
- Хората са потресени от консумацията на власт от ДПС в област Ловеч, а и в цялата страна по време на последното управление с мандат на БСП. Искат ДПС извън властта. Ще ги спрете ли?
- Единственият, който може да извади ДПС от властта, е българският избирател. Това, което ние можем да направим, е да заявим категорично, че няма да влизаме в коалиция с ДПС, но това, което не можем да направим, е да гласуваме вместо хората. Който иска ДПС, а и БСП извън властта, трябва да отиде да гласува, който не гласува „бетонира” ДПС с достатъчно присъствие в парламента и им осигурява комфорта на „балансьор”, но балансьор на собствените им корпоративни интереси!  Всеки трябва да гласува - негово конституционно право е, а и морален дълг и национална отговорност, от гласа на всеки зависи бъдещето на страната ни. Хора, разберете, целта на ДПС и БСП е да ви отврати от гласуването! Те имат твърд електорат, който единствено могат да разширяват с купен вот. Те спретнаха костинбродската афера, те демонизираха ГЕРБ в изборната кампания през 2013 – единствено и само, за да не излезете да гласувате.

Съдът върна несъстоятелните обвинения на прокуратурата за Костинброд, а те бяха 14 месеца на власт и не успяха да намерят едно нещо срещу ГЕРБ. Мислите ли, че ако бяха открили някакви нарушения и злоупотреби по време на нашето управление, щяха да мълчат? Нямат аргументи срещу нас! Но неистово искат да бъдат във властта, за да я консумират, за да потъват милиардите, взети назаем и на следващи избори да си купуват гласове с реализираните финансови печалби от властта. Ето ви проста аритметика – твърдото ядро на ДПС, включително гласуващите в чужбина, е не повече от 450 000 гласа. На европейските избори за ДПС са гласували 386 725 и при рекордно ниската избирателна активност 35.5% – излязоха да гласуват само 2 362 000 души, ДПС спечелиха 17,26 %. А ако избирателната активност беше 60 % и до урните отидоха 4 000 000 български избиратели, резултатът им щеше да бъде 9,67 %. Кой почти удвои резултата на ДПС на европейските избори – негласувалите! Така че на 5-ти октомври излезте и гласувайте. Защото въпросът „Ще ги спрете ли?’ не трябва да е към нас. Сега ние задаваме този въпрос – „Хора, ще ги спрете ли?”!

ГЕРБ е единствената партия, която никога не е влизала в коалиции с ДПС. И няма да го направи. Всичко останало са опорни точки, за да отблъснат избирателя. И тук искам да подчертая - за нас, ГЕРБ, е важно да получим убедително мнозинство, но за нас като държавата, това е още по-важно. За да има стабилна България, трябва стабилно мнозинство. Това е единственият начин да проведем така нужните на страната и искани от Европа, за да получаваме финансиране, реформи - тежки, непопулярни, но животоспасяващи за държавата ни.

- Програмата на ГЕРБ е единствената, в която специално място е отделено на Северозападна България? Това достатъчно ли е за спасяването на този най-беден регион в ЕС?
- Това е само началото. Да, мястото е специално, защото и нашият регион е специален по отношение на изостаналостта и бедността. Предвиждаме всяка година да инвестираме по един милиард лева в благоустрояването на територията, в стимулиране на малък бизнес, базиран на природните и историческите дадености на региона, алтернативни форми на заетост. И трябва да не се заблуждаваме, че възстановяването на жизнеността на този район ще бъде лек и бърз процес. В годините на прехода единствено по време на управлението на ГЕРБ тук се случваха и публични, и частни инвестиции – при останалите управления само разруха. Защото ГЕРБ мисли и действа в посока на проблемите и не дели региони и общини на наши и ваши. Искам да ви припомня скандалната програма за публични инвестиции на кабинета Орешарски – с нея те зачеркнаха Северозапада. Ето ви малко факти, а изводите оставям на вас: Северозападна България – всичките области получават колкото Кърджали, Разград и Търговище. Не е ли срамно само област Кърджали да получи 17,5 млн. лв., а Ловеч, Видин и Монтана заедно да получат 15 млн. лв?

В София: Николай Нанков сред съпартийци преди откриването на предизборната кампания
Не е ли срамно на картата на най-изостаналия регион в ЕС 19 български общини да не получат нито един лев финансиране? И коя е причината? Кой и по какви критерии наказа жителите на тези общини, сред които и Луковит и Априлци от нашата област? Те нямат ли нужда от улици, детски градини, училища, спортни бази? Но политиката на БСП и ДПС е да наказват... да наказват дори децата на своите избиратели в населени места, където нямат кмет. И тук искам да попитам другаря Димитър Горов - имате ли очи да се срещнете с хората от Ловеч, Летница, Априлци и Луковит? Можете ли да им обясните защо община Трекляно (БСП) с общо население под 900 човека получава 1 250 000 лв., а училището в Априлци, в което учат 120 деца, не може да бъде ремонтирано и обновено и защо детската ясла в Луковит не получи финансиране, а на Джебел (ДПС) вашето правителство отпусна 930 000 лв. за ремонт на административна сграда? Какво получи Летница – 100 000 лв. за камион, при подадени стойностни проекти за над един милион лева. Какво получи Ловеч – финансиране за Малиново и Гозница; чий електорат живее там.

Ето така се погрижиха за област Ловеч БСП като мандатоносител и ДПС като кукловод! А ние, ПП ГЕРБ, представихме програмата си, заявихме как ще работим, за да реанимираме държавата, за да бъде тя достоен дом за всички българи.

- Като зам.-министър на регионалното развитие в първото правителство на ГЕРБ вие бяхте ангажиран с Програмата за саниране на многофамилни жилища. Днес това е акцент от предизборната програма на ГЕРБ и се предвижда да се случи със средства от държавния бюджет, как ще стане?
- Искам много просто да го обясня, защото ще кажете – нали пари в бюджета няма.  Да, няма. Но можем да вземем на заем. Сега ще ми опонирате – ама как заем, нали обвинявате правителството на Орешарски, че навзели заеми над 8 милиарда лева. Да, обвиняваме ги, защото какво получихте вие от тези 8 милиарда – 4, 5, 10 лева върху пенсията, великденска надбавка за пенсионерите. Ха, нея сте я забравили, тя отдавна свърши, а вие не живеете по-добре, къде са милиардите? А кой ще ги връща? Ето на това казват социална политика от БСП – взимаш огромни заеми, подхвърляш на хората едни трохи, и останалото потъва в бездънните им джобове и после поколения наред изплащат.

А как действаме ние от ГЕРБ. Анализираме проблема -  криза е, половината домакинства в България живеят в остарели блокове, на панелните вече и животът им изтича, доходите са ниски, сметките за отопление, а и охлаждане, високи, енергетиката я докараха до фалит, цените на тока неизбежно ще растат, икономиката буксува, хората нямат работа, няма и пари в държавния бюджет. Ще кажете, това го знаем, но няма оправия, то всичко е забатачено. А ние казваме – има решение! Ще вземем заем и ще ви го дадем целия на вас – 100%.  Как? Ще санираме жилищата ви 100% безвъзмездно!

И нека проследим как се харчат тези 2 милиарда – за фирмите, които обследват сградата, за проектантите и инженерите, за строителите, за фирмите, които произвеждат дограма, изолация, мазилка, строителни материали. Дотук имаме следните ефекти – работа за бизнеса, запазване и създаване на работни места по цялата територия на страната, доходи. Вие пък получавате санирано жилище, без да дадете една стотинка. Какви са ефектите за вас – топъл и уютен дом, удължен живот с 30 години на панелните жилища, обновени общи части, вкл. асансьорите, намалени сметки за енергия с 30-50%, увеличаване на разполагаемия ви доход, увеличаване на цената на вашето жилище. Какво получава населеното място – обновен облик. Какво получава държавата и обществото – задвижване на икономиката. Тези два милиарда спечелени от бизнеса и раздадените от него заплати, както и спестените от вас пари за електроенергия, ще се изсипят на пазара, ще стигнат до производители и търговци и постепенно ще се върнат в държавата под формата на данъци.

В Хасково: Николай Нанков в качеството се на зам.-министър ръководи регионална среща
Ето това е държавническо мислене, политика с добавена стойност, но стойност за всички. Това е инвестиция с висока норма на възвръщаемост и с огромен социално-икономически ефект. Помислете си какво можеше да се направи с милиардите загробени в гьола на АЕЦ Белене.

- Как ще коментирате предизборните програми на вашите основни опоненти?
-  Какво искате да коментирам, вие виждали ли сте програми – сигурно още ги умуват. Говорят по студия и вестници откъслечни и хаотични обещания, екзотични идеи, гръмки лозунги. Едва сега разбрах от някакъв патетичен клип, че ДПС 25 години са с непрестанна грижа за хората – я сега да си отговорим на въпроса с какво точно ДПС се погрижи за вас през последните 25 години?!

От БСП не се чува нищо – сигурно са в партизански период. На Бареков не можем пък да му смогнем на обещанията. Той направо удари в земята БСП с техните 250 000 работни места, като гръмко наддаде до 1 000 000 работни места. Хора, по официални данни безработните в България са 381 800 души и да има и още 200 000 нерегистрирани безработни. Има ли хора за тези работни места? Това ми прилича на едно писмо от областния управител на БСП до всички кметове в областта, вкл. кмета на Априлци, с което искаше да се намери терен за изграждането на завод за автомобили с 3 000 работни места, а жителите на цялата община, предимно в нетрудоспособна възраст, са 3 000, но го отчетоха като напън за привличане на инвестиции!

И не мога да разбера -  защо позволявате да ви опияняват с лъжи и популизъм на всеки едни избори? Защо продавате гласовете си на тези дилъри на власт? Мислете, мислете, мислете!

- Какво ще се случи след изборите, ако ГЕРБ спечели?
- Зависи как ще спечели. Защото и на миналите избори ГЕРБ спечели и не управлява. Ако спечелим убедително мнозинство за самостоятелно управление или в единствената възможна коалиция с Реформаторите – тогава ще изпълним предизборната си програма със сериозни реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система, ще имаме доверието на Европа и достъп до европейските фондове, ще реализираме програмата си за обновяването на българските домове, ще стимулираме тридетния модел, ще започнем съживяването на Северозапада, ще подобрим социалния статус на хората, ще продължим да правим всичко онова, което промени облика на страната ни и жизнената среда на хората.

Защото при предишното ни управление, ако не за хората, за кого
ГЕРБ не позволи в тежка финансова и икономическа криза да рухне банковата система, не намали доходите, не натрупа излишни дългове? Ако не за хората, за кого ГЕРБ построи и ремонтира пътища и магистрали, детски градини и училища, социални домове, читалища и театри, спортни зали и съоръжения, площади и паркове, пречиствателни станции и депа за отпадъци? А изграждането на всичко това беше и осигуряване работа на хората в строителния сектор и свързаните с него отрасли, както и работни места за експлоатация и последваща поддръжка. И всичко това стои и се вижда и ще остане! Какво остана от предишното управление? Дългове, разруха, спрени средства от Европа, международна изолация, протести и недоволство.

В родното Априлци: С евродепутата Мария Габриел и колежката си от листата Корнелия Маринова
Ако искате да слушате сладки приказки за приспиване, пак гласувайте или продайте гласа си за тях – БСП и ДПС! Ако получихте 1000 лева заплата от Сидеров, толкова ще получите и 1 000 000 работни места от Бареков! Ако искате истината в очите и делата на масата - това е ПП ГЕРБ с Бойко Борисов! Единствената алтернатива за стабилизиране на държавата е ГЕРБ - самостоятелно или в коалиция с РБ! Останалите ги видяхме до каква катастрофа доведоха нашата България.

- Кое е най-важното според вас, което искате избирателите да не забравят на 5 октомври?
- Не забравяйте две правителства – на Жан Виденов и на Пламен Орешарски! Не забравяйте опашките пред банките, обсаденото Народно събрание, протестите, задкулисието, дълговете, страха и несигурността!

Искам да не забравите и числото (не, не е 9), числото 12 000. 12 000 е един цял Тетевен и Рибарица взети заедно, половин Троян, една трета Ловеч, четири пъти Априлци, почти два пъти Луковит... Преди дни тук, в България, би първият училищен звънец за 64 000 български деца, но за други 12 000 първолака той би далеч от дом и родина. 12 000 български деца бяха поздравени от бабите и дядовците си, а някои и от единия си родител, по скайп, по телефон или във фейсбук, погалиха ги на компютърния екран, за 12 000 български деца букварчетата запонаха с ABC… 12 000 частици от бъдещето на нашата България! На 5-ти октомври, когато останете сами със себе си в тъмната стаичка, попитайте се – искаме ли нашите деца да заминават в Европа или искаме да доведем Европа тук за нашите деца, за нас, за нашите родители?

- На откриването на кампанията в „Арена Армеец“ лидерът Бойко Борисов призова хората да пренареждат спокойно листите, тоест да ползват правото си на преференция. Вие ще ги призовете ли да отбележат № 9 за ПП ГЕРБ  и № 2 в кръгчето за преференция?
-  Считам, че всеки трябва да гласува по съвест и убеждение. Именно и затова нито в срещи, нито в лични разговори акцентирам върху себе си, а върху направеното от ГЕРБ и приоритетите ни за бъдещо управление. Да, мажоритарният и преференциалният вот би трябвало да доведат до меритокрация – власт на способните и заслужилите.

Но в момента съм, меко казано, озадачен как се използва това свръх демократично право - случват се някакви търгашки, а и просяшки истории, а министърът на вътрешните работи дори съобщи за купуване на преференциален вот. И в името на личното се загърбва каузата и страда общото. Но съм убеден, че и нашето общество, а и кандидат-политиците ще израснат в това отношение. Как разбирам това израстване съвсем простичко. Като избирател - ако в една листа е мой роднина, но в тази листа има личност с по-голям експертен потенциал, с показани вече ползи за обществото, да избера тази личност пред роднината си.

И като кандидат в листа – кандидатът трябва да убеди хората, че неговата партия има политическа воля, експертен потенциал, работеща програма с адекватни решения на проблеми, защото в бъдещото управление ще бъде партията, а кандидатът само част от нейния екип. И хората трябва да разпознаят името му, а не механично да запомнят един номер от листовки например, които кандидатът размахва като единствен аргумент защо да гласуват за него.

Убеден съм, че победата, към която се стремим, ще е за всички, а не за отделни личности. Призовавам хората да не забравят – повтарям, две правителства – на Виденов и на Орешарски! Да не забравят опашките пред банките, ужаса, че отново могат да загубят спестяванията си, обсаденото Народно събрание, протестите, задкулисието, дълговете, страха и несигурността! Да не забравят какво се случва с държавата винаги, когато БСП и ДПС са на власт.  И в изборния ден има само една цифра, която трябва да запомнят – 9 в квадратчето на бюлетината, за ПП ГЕРБ! Това е важно за стабилна България!

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |