Ще получи ли Троянският манастир статут на национален обект?

* Подобно предложение направи вътрешният министър Йордан Бакалов на заседанието на МС на 10 септември, премиерът и културният министър принципно подкрепят
А дано
НА ЗАСЕДАНИЕТО на Министерския съвет на 10 септември единодушно е било прието предложението Рилският манастир – най-големият православен храм в България, да получи статут на обект с национално значение; както разбираме от стенограмата, досега светата Рилска обител е била… без статут. „Този статут – на обект с национално значение, ще даде възможност на Рилския манастир да одобри общи и подробни устройствени планове, съгласуване на инвестиционни проекти, разрешение за строеж и т. н… За съжаление държавата е оставила подобни обекти, като Рилския манастир, Националния музей „Шипка” в едно такова разкрачено положение”, аргументирал се вносителят – министърът на културата Мартин Иванов.

В ХОДА на дебата обаче се явило и ново предложение от вътрешния министър Йордан Бакалов. „Това е хубаво, но имаме и други два манастира – като Бачковския и Троянския. Аз не знам там мисли ли се по въпроса, защото за тях е по същия начин”, обяснил МВР шефът. „Приемам предложението на колегата Бакалов и ще инициирам разговори със Светия синод, за да видим какво е и тяхното отношение по въпроса”, коментирал предложението на колегата си министър Иванов. Премиерът проф. Георги Близнашки също изразил подкрепа, но уточнил, че не може да се реши сега, защото „трябва да се внесе формално предложение”

Т21

Бележка на редакцията
Историческа възстановка на Состра
Ще напомним, че Община Троян се бори за получаването на национален статут и за археологическия обект Состра – римският военен комплекс, прераснал в цял град и смятан за античния предшественик на днешен Троян. Нормативната придобивка пък ще развърже ръцете за изграждане на цялостната инфраструктура около Состра и бъдещата реализация на културно-историческия маршрут „Виа Траяна”.

3 коментара:

Анонимен каза...

Със копките по ливадето и из Орешака, през зимата манастира ще е недостъпен!

Анонимен каза...

А как точно се стига до него?
Със самолет ли?
Има ли летище покрай него?

Анонимен каза...

Има летище(бившо) на Ливадето.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |