Не съм съгласна, че нашите деца са втора ръка хора!

* „Макар да й е по-трудно, отколкото на другите, тя се бори дълго и упорито, вече 14 години, и изведнъж те й казват: „Съжаляваме, ти не си като нас, нямаш право да учиш...”
Читателите ни пишат
Надежда Христова
Eдна майка, нашата съгражданка Надежда Христова, се бори за правото на 14-годишната си дъщеря да... учи?! И засега, колкото и нелепо да звучи, губи битката заради разните нормативни недомислия и чиновническото отношение в родната образователна система. Малката се казва Преслава Петрова и има същия проблем като американския актьор Том Круз, британската кулинарна звезда Джейми Оливър и много други успели хора по света – дислексия. Писмото на г-жа Христова - чрез което търси изход от дискриминационната ситуация и справедливост за момиченцето си - е изпратено и до различни институции и неправителствени организации в страната. Писмо вик, който трябва да бъде чут! Т21

*****

ЗДРАВЕЙТЕ! Пише ви една българска майка, търсеща справедливост и права за дъщеря си. Казвам се Надежда Христова от Троян. Пиша ви като за частен случай, но това касае и немалко деца от цялата страна на възрастта на моето дете.

Преслава и Надежда, 2014 г.
ВИНАГИ съм знаела, че нашата страна е страна на абсурдите, но това за мен е абсолютна дискриминация към децата със специални образователни потребности (СОП). От 1. клас досега учим с помощта на ресурсния център във нашия град. Дъщеря ми, Преслава Бисерова Петрова, е с диагноза микроцефалия и следствие на нея - детска церебрална парализа (ДЦП) в лека форма, няма умствено изоставане, но има дислексия (трудности с четенето). Работим вече дълги години с логопед и с помощта на ресурсните учители се справяме доста добре, години наред ходихме и на рехабилитация в Банкя, така че дъщеря ми може да ходи сама и без нужда от помощ на училище, играеше баскетбол и латино танци.

ДЕТЕТО МИ имаше една голяма мечта: да готви и да стане като нейния идол Джейми Оливър (също с дислексия). Две години само за това говореше, бях предупредила и учителите й, че тя иска да учи в паралелката „Готварство и хотелиерство” в нейното училище (троянското СОУ „Васил Левски”). Те ни уверяваха, че няма проблеми и че щом е със СОП, ще има място за нея. Така че аз бях спокойна и сигурна, че момиченцето ми ще продължи образованието си във нейното училище, и по това, което си е избрала, че ще има професия, която ще й даде шанс в бъдещия й живот. Шанс да живее като пълноценен човек, НЕразличен от другите.

И ТАКА - три дена преди края на учебната година, когато Преслава завършваше 7. клас, ме извикаха в училището, за да ми заявят, че всъщност тя няма право да учи в тази паралелка. Понеже не се е явила на външното оценяване (матура), от което обаче е освободена, защото е със СОП?! Ако знаехме, че това ще е проблем, детето ми, разбира се, щеше да се яви на външното оценяване. В предишните години децата със СОП, които учат в тази паралелка, са допуснати там със специално разрешение от министъра и без оценка от външно оценяване, но след 8. клас. Тази година нещата са по различни, тъй като прием на деца след 8. клас няма да има; и понеже нямаме оценка от матурите, нямаме право да кандидатстваме в тази паралелка сега, след 7. клас.

ОЩЕ НЕЩО - всички паралелки след 8. клас са профилирани, така че след това детето ми НЯМА къде да учи. Единственият шанс на Преслава да учи още две години (на повече няма право) е да пътува до съседен град, сама, на 14 години, с което аз не съм съгласна. Да – ще изкара 8. клас в общообразователна паралелка, но после пак същата дилема: „А сега накъде?!”. Тя има нужда от професия, която ще й даде възможности, а не общи неща, които няма да й вършат никаква работа. Не мога и да я преместя в друго училище в града ни, защото условията са същите. Излиза, че нашите деца със СОП след 8. клас няма къде да учат, защото не са били на матура (нещо, за което не знаех, че е необходимо за децата със СОП допреди три дни, когато ми го съобщиха). Изпитите отдавна са минали и връщане назад няма, така че отново сме с вързани ръце. Мога да освободя Преслава от програмата (и това ще направя), но и за това е късно и не можем да кандидатстваме никъде.

Майка и дъщеря
И ТОВА ако не е дискриминация - здраве му кажете. Аз ИСКАМ моето дете да учи това, което си е избрало и за което мечтае. Смятам, че има сили за това, дори да й трябва специализирана помощ при ученето. Мисля, че всички деца имат право на това! Четиринадесет години уча дъщеря си, че тя е едно нормално човешко същество, че тя е като всички останали, че има право на своите мечти и своите чувства. Макар да й е по трудно, отколкото на другите, тя се бори дълго и упорито, вече 14 години, и изведнъж те й казват: „Съжаляваме, ти не си като нас, нямаш право да учиш, нямаш права като другите, ти си различна”. Кажете как да й обясня това, как да й кажа, че тя няма право да е нормално дете?! Тя не е единственото дете с този проблем, преди нас е имало други деца, сега в нашето училище са три, догодина ще има и други; и това е статистиката само за нашия град, ами другите деца от другите градове?

ПРОБЛЕМЪТ досега е решаван на „парче”, като частен случай - докога? Нашите деца имат право да учат, стига да искат, като всички останали. НЕ СЪМ СЪГЛАСНА, ЧЕ НАШИТЕ ДЕЦА СА ВТОРА РЪКА ХОРА! Много от родителите се отказват да търсят правата си, защото се страхуват или смятат за безсмислено да се борят със системата, и оставят децата си извън училищата. Признавам, че аз също имам своите страхове, но съм готова да защитя детето си, надявам се да ми помогнете в тази борба. Да ме насочите какво да направя, към кого да се обърна. Искам детето ми да е образован, пълноценен и неразличен човек. Искам Преслава истински да е интегрирана, а не само на думи... Надявам се, че съм обяснила добре проблема и е ясно за какво става въпрос, телефонът ми за връзка е 0889/687207. Моля ви, трябва ни помощ... това е моето детенце.

13 юни 2014 г.

Надежда Христова, Троян

37 коментара:

Анонимен каза...

Надежда, напиши имената на въпросните даскалици.Някои хора в този град наистина се самозабравиха Господ да ги убие! Тичат като побеснели,слагат се навсякъде и на всекиго,лижат ,подмазват се. Съди ги до дупка!

Симеон Колев каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

За циганите може, а за това дете не може-това вече не са училища и учители, а паразити на нашето общество

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

В Троян има много даскали със самочувствие за награди, но истинските УЧИТЕЛИ май хич не са много!

Анонимен каза...

А сега,а бе директорката го иска,ама даскалите не искат-чувате ли се какви ги плещите!

troyan21 каза...

Напомняме трите правила при коментиране в сайта на Т21.

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, клетви и други подобни - заради елементарната културност и коректност.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Това дете Преслава е в съседния 7ми клас.Тя е едно невероятно дете,НЯМА абсолютно никакви проблеми... и тя трябва да учи това,което иска.Г-жа Розалина Русенова трябва да се замисли над това.Преславка си е много добре и нищо й няма, яде,движи се,танцува... всичко това,което правят всички нормални хора.... ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ :))

Анонимен каза...

Марио Бисеров Иванов : В 10в клас на СОУ ''ВАСИЛ ЛЕВСКИ'' има 3,4 човека със соп и са в такава паралелка. Две от тях бяха в предишният ми клас и некараха матури ! А сега с в Хотелиерство айде елате си малко защо да няма право да учи :Х

С. каза...

Евала на ръководството...нямам думи просто...ама иначе все се хвалят ..ние сме най-доброто училище,всичко имаме,учители всичко е так-так...после да не питат защо всеки,който има възможност се маха

P.S.
Поздрав с Валдес-Жега!!!

Unknown каза...

Вижте, тук дъщеря ми не се оплаква нито от училището, нито от учителите в него.Тя иска с помоща на хората да се разреши проблем с деца, които искат да се чувстват интегрирани в едно цивилизовано, европейско общество.Преслава до сега се е чувствала добре в средата в която е живяла и е учила, децата са я приемали за една от тях, има много приятели.Учителите също са се отнасяли добре с нея.Въпросът е-"А сега накъде?"Тя е само на 14.Тук системата нещо е зациклила, защото доколкото разбрах, това не е проблем само за внучката ми и не е от вчера.Надявам се , че ако някои хора са се изплашили от думата"дискриминация",да се успокоят и да докажат, че в България можем да се борим с нея.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Това училище доказа за пореден път, че е училището на връзкарите и на подлизурковците, за съжаление. Беше елитна троянска гимназия, а сега е сбирщина от "нагласени наши хора" - и ученици и преподаватели. Не 100%, но голяма част. Наде, продължавай да се бориш и да информираш отговорните институции и се надявам, че някой все ще си свърши работата и ще се наредят нещата!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Към коментиралите по-горе: Не се опитвайте да си пъхате главата там, където не можете да си заврете пръста!Всичко това е резултат на нормативната база за тези деца, а училището и учителите нямат нищо общо.

Анонимен каза...

Щом бате Ангел е учител там значи е елитно училището.Той само в елитни групировки играе.

Анонимен каза...

17-ти, не се прави на луд. Нима не знаеш, е при добро желание (и за точния човек) всичко се случва. Има безброй примери за това, темата е дълга ...

Анонимен каза...

Само гледайте как, като се даде гласност на случая и "нормативната база" няма да важи! Ще си подвият опашките виновните и ще си свършат работата ... И за това дете в крайна сметка ще се намери адекватно решение!!! Само гледайте!

Анонимен каза...

А след завършването тези деца просто нямат шанс за работа! Такава е действителността в България.
Държавата, която се грижи за децата със специални нужди най-добре от където и да е по света е Австралия!
Дайте шанс на детето- това е демокрацията, добротата, обичта, уважението, правото на нормален живот, правото на радост от успеха. Бъдете добри и най-важното-хора!

Анонимен каза...

За съжаление живеем в държавата на абсурдите....
За това дете трябва да се направи нещо, за да се чувства нормално, както всички останали. Да се разгласи случая, да се стигне до министъра на образованието, що за дискриминация е това!?

Анонимен каза...

Милата майка... ти си борбена и ще се справиш, но това няма как да се случи в нормална държава. На запад тези учители най- малкото ще им бъде забранено да преподават, а на училището голяма черна точка. Търси бързо Комисия за защита от дискриминация, но в софия. Не се занимавай с Ловеч.

Анонимен каза...

№15, много си прав. СОУ В. Левски е било винаги училище на връзкари. Ако имат желание учителите, директорката и многото заместник директори могат да направят някакъв компромис и да извадят от между редовете някакъв закон и да запишат това дете да учи. А искам да попитам г-жа Русенова или зам. директорите не са ни знаели, че това дете трябва да отиде на матура за 7 клас и да се посъветват с майката как да действа. Може би няма значение, като не е нашето дете защо да действат.
Нека се замислят учителите и направят всичко възможно, за да учи това хубаво момиченце. То е като всички наши деца. Много добро, красиво, пъргаво и умно момиче.
Пожелавам му успехи не само в училище и напред в живота. Крепко здраве, много много радост и щастие. А на неговата майка да бъде все така силна и да се бори за щастието на детето си

Анонимен каза...

Генчо Генчо,малък беше глупав беше голям стана такъв си останал

Анонимен каза...

Абе, що не станете вие даскали, та да оправите законите и държавата. Само плюете, но никой не предлага някаква идея. Първо прочетете държавните изисквания за образованието и тогава си чешете езиците.

Анонимен каза...

Гарантирам ви, че ситуацията е неприятна и за учителите и за директора. И те са хора, не ги плюйте така. Много се надявам да се намери изход, ама това ще става и с техните усилия.
Мразим се, дано това да е от полза, но аз смятам, че не е.

Анонимен каза...

Оскотели даскалици, с неосъществени амбиции да се изживяват като диктатори и власт имащи.Подлизурки зализващи на всеки пръкнал се "богаташ", с претенции,че са повече от хората. Всичко се връща рано или късно!

Анонимен каза...

24-ти, цитат: "бях предупредила и учителите й, че тя иска да учи в паралелката „Готварство и хотелиерство” в нейното училище (троянското СОУ „Васил Левски”). Те ни уверяваха, че няма проблеми и че щом е със СОП, ще има място за нея. " Т.Е. в отговор на твоя въпрос дали директорката и безбройните зам.такива СА ЗНАЕЛИ за това, че трябва детето да отиде на матура ...

Unknown каза...

СОУ "Васил Левски" са трагедия от край време, това е ясно от доста време, много им порасна работата на даскалите там, а не помнят какви бяха!

Анонимен каза...

Господин Недялко Ковачев, защо не ни кажете какви сме? Сигурно не познавате никой учител, но сте с мнение за всички ни!

Анонимен каза...

Надя,първо се обърни към министерството на образованието и науката.Имат телефон за граждани-0800 16 111или в пресцентъра- 02 921 77 44.Обади им се и им обясни за случая ти. Т.Е. как е по закон-тебе повече това те интересува в момента.Ако по закон нямат това право-ДЕЙСТВАЙ.Следващата стъпка е да напишеш и изпратиш жалба в РИО-Ловеч- rio_lovech@abv.bg-тя не може да е анонимна.По пощата изпращат писмо-отговор на твоята жалба.И двете институции си вършат работата бързо и качествено,както и да звучи това.Моите уважения към всички коментирали,но го пиша от личен опит и сблъсък с неспазването на законите в това училище,всичко останало са празни приказки. Въоръжи се с търпение и очаквай неочакваното.Успех.
Щом съм гражданин на РБ и се управлява според Конституцията и законите на страната аз искам те да се спазват и да не ме(ни) ощетяват по какъвто и да е начин щом си изпълнявам(ваме) задълженията.А и какво гласи чл.6 от Конституцията:
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Мълчанието и бездействието не води до нищо хубаво.

Анонимен каза...

kъм 30-ти: Сбъркал си е името , това е Недодялко!

Анонимен каза...

За толкова изиграни под масите приеми, деца (на родители без грам мозъчна дейност, но с пари) приемани където поискат, защото виждаш ли детето има потенциал, то винаги много добре се справя(то ни е роднина, ние в рода лошо нямаме) ... меко сте се държали с даскалиците според мен :) Коя издънка от прекрасното СОУ в пре-прекрасния забравен от света ТРОЯН се изявява като някой на нещо си ?! Изказвам се като млад човек , избягал от Троян , ами...точно заради всички подобни.. тези ти ми работи.. Съжалявам за случая ти и съм бясна за отношението,и може би от яд ме хваща толкова смях... Ама са толкова глупави днешните будители , че не могат да предвидят пари за училището (подари нужди за специален ученик) или толкова са се наяли , че още преживят и кръв не достига до мозъчните им клетки?!...БРАВО, ЕВАЛЛА , шапка им свалям ! Госпожа за нуждите на това учебно заведение, аз мисля , че трябва да положите все пак усилие да сте на ниво...макар и обидно да е да се връщате надоло и да се налага да стоите в кочината от която съвсем на място и доволно , добре се чувства тази ми ти администрация :) Желая ви успех и съм сигурна , че който каквото е направил ще му се върне да си му се радва 100кратно :) Поздрави от Азия!

Анонимен каза...

17. Анонимен каза...
Към коментиралите по-горе: Не се опитвайте да си пъхате главата там, където не можете да си заврете пръста!Всичко това е резултат на нормативната база за тези деца, а училището и учителите нямат нищо общо.

Нормативно ли е квесторите да решават задачи и да отговарят на въпроси?(от благоприличие няма да деля децата на Избраните и онези там другите) :) хайде като си се знаем всички , да не се надцакваме с кой е по-по-най а? схемата си е изпипана и работи от години, дава се, взима се, в добри отношения сме ..Защо нарушавате схемата сега ? Да викнем по една оставка пък някой да остане без работа а , в калинел май имат места още ...

Анонимен каза...

Квесторите май са външни т.е. от другите училища и това няма общо с темата, но явно на някой много му напира отвътре да праща някой някъде/т.е. на майната си/, но нали сме благоприлични затова компромисният вариант е Калинел.

Кръстина Димовска каза...

Първо трябва да изгубиш очите си, за да намериш рамена, които да вдигнеш пред казуса. Няма уютно оправдание, зад което да скриеш мечтите на това дете. Търси се Някой, барнал Бога за шлифера, който да бръкне в помията и да извади от там Надежда.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |