Ботев и Стамболов в Троян

* Шефът на БТА Максим Минчев и кметът Донка Михайлова откриха „вестникарската” изложба „Родени свободни” * „Следва да се замислим, че точно тези хора са свързвали импулса си за
 свобода с медиите”
„Родени свободни”
Максим Минчев представя изложбата, до него са Донка Михайлова и Даниела Балабанова (вдясно)
ГЕНЕРАЛНИЯТ директор на БТА Максим Минчев, пристигнал в Троян специално за събитието, заедно с кмета Донка Михайлова и кореспондентката на БТА в Ловеч Даниела Балабанова откриха изложбата „Родени свободни”, подредена във фоайето на Общината (14 март). Както вече ви информирахме, изложбата е дело на БТА в сътрудничество с Народната библиотека, Великотърновския университет и известния арт фотограф Иво Хаджимишев и представя фотографски копия на българските вестници, издавани в Румъния преди Освобождението - вестниците на Раковски, Каравелов, Ботев, Стамболов, Бобчев...

ИЗЛОЖБАТА пристигна от Ловеч по наше (на Общината) настояване и в отклонение от графика си, а г-н Минчев подчерта, че интересът към „Родени свободни” е изключително голям и дори столицата София все още не може да се вреди за домакинство, въпреки личното настояване на кмета Йорданка Фъндъкова. Общинското фоайе трудно побра дошлите за откриването, като сред тях бе и народният представител Николай Нанков.

„ПОСЛЕДНИТЕ години четем историята по различни начини. Част от българите четат този период, който изложбата отразява, като период на най-тежките години на робството, деформирал мисленето ни, сложил тежък белег върху живота ни. Но мнозина го четат по друг начин – като стремеж за свобода, като времето, което ни прави свободни хора, защото точно тогава импулсът ни за свобода е много силен. И аз се радвам, че БТА чете този период по този начин”, каза в речта си домакинът на събитието г-жа Михайлова. Тя направи и една любопитна оценка за ролята на медиите – тогавашните и днешните. „Вестниците, които виждаме, се свързват с най-големите ни личности – Ботев, Раковски, Каравелов, Стамболов... И следва да се замислим, че точно тези хора са свързвали импулса си за свобода с медиите. Можем да го съотнесем към днешния ден, когато темата за свободата на медиите е изключително чувствителна – една болна тема на нашето съвремие. И мисля, че тази изложба ни дава урок и възможност да преценим реалностите на днешния ден”, заяви градоначалникът. 

СЛЕД КМЕТА думата взе човекът с основна заслуга тази изложба да стане факт – Максим Минчев. „Изложбата е уникална. Роди се случайно преди две години – тогава посетих кораба „Радецки”, запокитен по това време в един заблатясал залив на Козлодуйския бряг; тогава на това свещено място видях две-три пожълтели факсимилета на стари Ботеви вестници и на неговото предсмъртно писмо. И се сетих, че българската журналистика се ражда точно в този период – в онези немили-недраги времена на Ботев, Каравелов, Раковски, Петко Славейков, Стефан Стамболов. Замислих се – защо толкова малко говорим за този период... Уникалното на тази изложба е, че никой за тези 130 години не се е сетил да покаже българските вестници от онова време, а точно тогава – от 1865 г. до 1875 г., в Румъния, вече свободна, се ражда истинската българска журналистика”, каза директорът на БТА. Г-н Минчев подчерта още една уникална особеност на „Родени свободни” – че е изложба „едновременно за гледане и за четене” и че е актуална, тъй като темите в тогавашните журналистически материали „спокойно могат да се отнесат към днешния ден”. 

С ГОРДОСТ бе отчетен и успехът на изложбата, чиято премиера била на 8-мата световна среща на българските медии в Букурещ и досега е показана в девет български града, също и в чужбина (Сърбия, Македония), а турнето й продължава при огромен интерес. Максим Минчев допълни, че изложбата е и знак на благодарност към Румъния, освободила се по-рано от нас, която в онези хъшовски времена е дала „истински дом, уют, подслон на българите”. „Родени свободни” ще остане в Троян за седмица.

Т21 

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

До кога е изложбата ?

Анонимен каза...

Изложбата е много стойностна. Трябва да се види от повече хора.

Маргарита Генкова каза...

Изложбата на БТА ще бъде в Общината и следващата седмица.

Анонимен каза...

„Родени свободни”..........тези комунисти ни се присмиват.

Анонимен каза...

Омерзен съм! Днес слушах дебатите в парламентарната комисията за безумната акция на МВР в Лясковец. Цинизмът, демагогията и безпомощното шикалкавене на управляващите от БСП бяха шокиращи. Главният секретар Светозар Лазаров надмина всички висоти на низостта. Депутатите комунисти смучеха аргументи от пръстите си. Потенциалният зам. министър ( за един час) Иван Иванов демонстрира сикаджийския си манталитет. Безпомощните обяснения на длъжностните лица бяха гавра с паметта на загиналата барета. Ранените антимафиоти бяха статистически бройки за нефелните милиционерски чиновници. И всичко това, без свян споделяно пред директния ефир на БНТ и БНР...
Умът ми не побира как може да оправдаваш некадърността си с действия или бездействия на фактори в МВР от преди 1-2 години. Как пък никой не попита къде са били управляващите на ченгеджийницата през последните 11 месеца? Защо никой не е направил нищо след подаваните сигнали от директора на училището през последните 4 месеца? Некадърността отстъпи пред наглостта на призваните да бранят закона и живота на съгражданите си.
В новинарските емисии пък преливаше от първенющината на така наречения управленски "елит" на тройната коалиция. Особено "патриотично" изглеждаха матросовците, защитаващи панславянския руски интерес, готови да предадат европейското бъдеще на Отечеството си.
По- лошо от това може да бъде само търпимостта ни към този демонстративно-циничен, показен антибългаризъм на приклекналите пред интересите на Путин "великобългарски" петоколонници с едвам прикрит североизточен акцент!

Анонимен каза...

Къде отиде бе 5-и! Нерде изложба, нерде Лясковец! Едно си баба знае - едно си бае. Важното е да се плюе.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |