Здравният министър ни даде надежди за Шипково

* Д-р Таня Андреева: Надявам се през лятото прехвърлянето на Баните за стопанисване и управление от Община Троян да стане факт

Двете актуални снимки, предоставени от Т21 на министър Андреева
В ЧЕТВЪРТЪК (13 март) здравният министър д-р Таня Андреева пристигна в Троян – второто й посещение тук след визитата през м. август миналата година. Пристигна от курортното с. Чифлик (хотел „Балкан”, където участва в среща с шефовете на регионалните здравни инспекции от цялата страна) по покана на кмета Донка Михайлова и двете дадоха  съвместна пресконференция, в която участва и областният управител Милко Недялков. Припомняме, че миналата година д-р Андреева посети общинската МБАЛ – Троян и оценката й бе: „Силно съм впечатлена от троянската болница, може да служи за пример”.
 
Донка Михайлова и д-р Таня Андреева, Троян, 13 март 2014 г.
ТОГАВА, на нарочна среща в Общината, г-жа Михайлова постави на министър Андреева три въпроса: 1. За ограничените лимити на МБАЛ – Троян, което поставя болницата ни на колене; 2. За орязания екип на троянския Филиал за спешна медицинска помощ (подразделение на Центъра за спешна медицинска помощ – Ловеч) с предложение той да премине към МБАЛ – Троян; 3. За с. Шипково (Шипковски минерални бани) – с искане лошо стопанисваната и занемарена курортна инфраструктура, чийто настоящ ползвател е Министерството на здравеопазването, да се предостави на Община Троян. От своя страна д-р Андреева даде следните обещания: 1. По най-бързия начин да се разгледа проблемът за базата в с. Шипково; 2. Да възложи проверка за съкратените бройки в троянската Спешна помощ и да се търси оптималното решение; 3. Да съдейства МБАЛ – Троян да намери място при допълнителното финансиране на лечебните заведения в труднодостъпни райони.

РАЗБИРА СЕ, сега очаквахме отговори какво от тези министерски обещания е изпълнено. А отговорите бяха стимулирани и от два въпроса на Т21. Първият - докога курортната структура в с. Баня - Карловско, която е подразделение на Министерството на здравеопазването, ще ограбва и съсипва Шипковски минерални бани, в тази връзка на министър Андреева бяха предоставени и две красноречиви актуални снимки; „Пред различни министри и правителства Троян е поставял този тежък проблем – за минералните води и базата в Шипково, и Т21 справедливо поставя този въпрос, с който и Вие, г-жо министър, сте лично ангажирана”, подкрепи питането ни г-жа Михайлова.  Вторият – припомнихме, че не толкова отдавна един здравен зам.-министър определи МАБАЛ – Троян като една от четирите най-добри малки общински болници в страната, изключително високи оценки е получавала неведнъж и троянската държавна Белодробна болница (СБАЛББ), тя (д-р Андреева) съгласна ли е с тези оценки?

Д-р Андреева отговоря на въпросите, вдясно - областният управител Милко Недялков
КАКВО КАЗА в Троян здравният министър? „Ангажиментите, които предния път (при визитата си в Троян през м. август 2013 г. - бел. Т21) бях поела към общинските лечебни заведения, вече са в процес на изпълнение”, бяха първите думи на д-р Андреева. След което тя насочи вниманието към новата методика за субсидиране на малките общински лечебни заведения в труднодостъпни и отдалечени райони, каквито има и в Ловешка област. После обясни, че тази година правителството е гласувало 6 млн. лв. за звената за спешна помощ в тези болници, тъй като „спешността е сред най-ресурсоемките дейности, а от друга страна е недобре финансирана, което безспорно се отразява на финансовото състояние на лечебните заведения”. Вторият голям проект в тази посока, който вече е стартирал, е за изграждане на Спешни центрове в общинските болници, чието оборудване, а след това издръжка ще се поемат от държавата; това се прави с оглед „осигуряване на едно равномерно разпределение на първична медицинска помощ и на спешна медицинска помощ на територията на цялата страна”. Здравното началство обобщи, че приоритетите са в две основни посоки: осигуряване на достъп до медицинска помощ и на спешност на медицинската помощ.     

А ЕТО И ОТГОВОРА на д-р Таня Андреева за Шипково, предаваме го дословно заради важността му за нас. „Потвърждавам – каза министър Андреева, - че при първото ми гостуване в Троян г-жа Михайлова ме запозна с „казуса Шипково” и ще ви кажа оттогава насетне какво сме свършили. Шипковски минерални бани са в капитала да дружеството СБР (Специализирани болници за рехабилитация), под чието управление са 14 санаториума на територията на България. Първоначално имахме известна съпротива от ръководството на това дружество Шипково да бъде извадено от капитала му. А това е процедурата – трябва да бъде извадено от капитала на СБР; и силно се надявахме това да стане със съгласието на ръководството на дружеството… Сега вече ще бъде решение на принципала (Министерство на здравеопазването), след което да се прехвърли на Община Троян, която по-нататък вече да стопанисва и управлява обекта. Ако по процедурата всичко е добре, както говорим в МЗ, надявам се през лятото (на тази година) прехвърлянето да стане факт. Но все пак – трябва да направя уговорката, че всичко това трябва да мине и през решение на Министерския съвет, преди което пък ще има междуведомствено съгласуване между всички министерства. Така че не мога да кажа, че твърдо обещавам, защото това решение не е само и единствено мое, но ви уверявам, че Министерство на здравеопазването работи в посока това да се случи”.

Посрещането на д-р Таня Андреева в СБАЛББ - Троян
Д-р Цветомила Дудевска показва на министъра новата апаратура
Д-р Андреева разглежда фотоси от историята на болницата
Част от екипа на СБАЛББ - Троян в очакване на гостенката
И ОТГОВОРА й за нивото на двете троянски болници. „Оценката (за която стана дума в нашето питане – бел. Т21) не е пресилена. Наистина троянската болница (МБАЛ) работи много добре. Тя е болница, която, слава богу, има добра апаратура, отговаряща на стандартите. Все още няма тежък проблем с кадрите – поне това разбрах от разговора ми с директора и от цялостната информация, която имаме в МЗ – въпреки че не сме принципал, ние имаме достатъчно информация за общинските болници. Хубавото е, че Община Троян и кметът работят по европроекти, нещо, което в други градове не се случва толкова активно – това позволява да се постигне добре оборудвана и добре изглеждаща болница. Белодробната болница (СБАЛББ) – за нея мога да кажа същото. Тя е добре работеща болница, с добри финансови резултати, заслужава похвала, на печалба е, мениджмънтът е добър. Като това е един пример. Във всякакви грехове ни обвиняват, включително и в политически чистки, но факт е, че аз не съм си позволила смяна на директор, чието лечебно заведение се развива добре. И не съм имала такива искания по места, от местната власт, която е представител на партиите, подкрепящи това правителство. Така че аз призовавам с тези спекулации да се спре и всичко, което може да се направи в лечебните заведения, да се прави от местната и държавната власт”, заяви д-р Таня Андреева.

СЛЕД ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА д-р Андреева гостува в Белодробната болница. Там тя бе посрещната много топло, а директорът на здравното заведение д-р Цветомила Дудевска я разведе из болницата и я запозна с новата апаратура в различните звена, придобита в по-голямата си част чрез спечелени проекти и успешни партньорства. Министър Андреева прояви особен интерес към фотографиите в конферентната зала, представящи началните години на това най-старо по рода си лечебно заведение у нас и Балканите (троянската Белодробна болница е основана в далечната 1905 г. – бел. Т21).

Т21

Още по темата:

16 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за г-жа Донка Михайлова! Такива надежди никога не са ни давани! Е, вярно, само надежди, друго няма. Ама как хубаво ни ги дава г-жа Михайлова! Равна няма! Можело значи!

Анонимен каза...

Оставете наше село. Вижте държавата:
NOрешарски
Samuil Petkanov
Чичо да ви разкаже днешния ден, за да не му се цупите после.

- Слънцето ще грее дори и над нас, при това безплатно. Спор(т)ната министърка ще си припише тая хубост;
- Ще национализират ЕРП-тата и ще приватизират Топлофикация. 5 години няма да плащаме режийни;
- Парламентът ще декларира, че е в it's complicated relationship, като ще махне ЕС от уравнението и подозрително ще почне да лайква статусите на Русия;
- За кризата в БЕХ ще бъде обвинена учителката по математика на Бойко Борисов;
- Брястът в Сливен ще бъде опедерастен от Европа и родни националисти ще пожелаят той да бъде обявен за евразийско дърво на годината;
- Протестът в защита на Карадере ще бъде протест на фашисти и няма да допуснем метеж в името на някаква си природа;
- Ще се избере ръководство на ЦИК, всички ще търсим къртицата;
- Станишев ще излъчи поредно неловко видео от типа vlog, но все пак няма да мине нивото на ония странните полумомчета, дето се лигавят във vbox;
- Правителството ще ипотекира майките ни със засилка.

Успешен дзен!

Анонимен каза...

"Част от екипа на СБАЛББ - Троян в очакване на гостенката"+ Самата снимка...Мъчно ми става вече!Но въпреки това, събирам сили за да отроня :Госпожо Михайлова,благодаря !

Анонимен каза...

Защо да го оставим наше село? Нали със здравната министърка са от едно котило. Министърката обещава точно като нашата кметица. Накрая като погледнеш, колко години станаха от както е кмет, нещо да виждаш на лице? Само голи обещания. Не е така за хората от нейната партия и коалиционните партньори. За тях винаги има. Дори за чеп за зеле да не стават, пак са на топли служби или с договори за хонорари от общинския бюджет. Иначе на обещания го докарват и двете.

Анонимен каза...

Повтарям пак :За да се захване Доца така с Шипково,има задни интереси.Определена група хора стоят зад това "нейно" действие.
Ако не е така,тя или щатната интернет партизантка,Генкова,да публикуват план за действие на общината,след като Шипково премине в ръцете на общината!

Анонимен каза...

Ама те като министър-председател я чакат тази министърка...явно има ред и дисциплина в тази болница...Не знам защо ми напомня едновремешните посрещания на разни величия...ама нищо чудно,нали пак са същите на власт.

Анонимен каза...

Много ви е изплашила тази Донка бе! Чудите се какво да измислите. Жената си гледа работата и и спори. И това е мнението на голяма част от троянци.

Анонимен каза...

Донка си върши работата и се опитва и да свърши това което не са свършили другите преди нея.

Анонимен каза...

По въпроса за Шипковските минерални бани!
Министърката е била тук през м. август, сега сме края на м.март, това са има няма 8 месеца. И кво ни казва, че е свършено през това време? Ами били питали дружеството СБР и те се запъвали и не давали да се извадят Шипковските бани от капитала им. Ама въпроса щял да мине първо междуведомствено съгласуване и чак тогава ще бъде решен от Мин.съвет! Да се смееш ли, да плачеш ли? Мършава работа! До лятото вече ще са минали още 4-5 месеца, т.е. ще е изтекла една цяла година в лигавене. И сезона ще е минал! Мършава работа! А въпроса се решава радикално, в рамките на една седмица щото държавата е 100% собственик на баните. А тая дрисла ми говори за междуведомствени комисии. Ужас!

Анонимен каза...

Много ми хареса това с щатната интернет партизанка:) Този месец пак е гушнала хонорар. Генади, вярно ли е?

Анонимен каза...

Ха...сигурно е вярно...верни до гроб,на парите:):):)

Анонимен каза...

БСП /Д.М./ и ГЕРБ/ ЦВ.Д./-СТАРИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДРУЖКИ ЗАЕДНО КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.

Анонимен каза...

Маргарита Генкова, малоумни същества мои! Нели е един страхотен човек,а вие сте 2 малки човеченца !

Анонимен каза...

Bravo na donka!

Анонимен каза...

9-ти, айде не се прави на много компетентен! Като се решавало за една седмица, защо ли Енкин или Акимов не се напънаха да го решат?! Или и за това ви е крива Донка Михайлова?!

Анонимен каза...

Защото Минка и Дилянката бяха заети да папат по-интересни обекти.Но понеже баничката намаля,Донка е принудена да се поти,за да могат гладните от нейната партия, да откачат и те нещо,че мандата ѝ свършва...Капиш ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |