Троянският 3 март

* Донка Михайлова: „България ще я бъде, докато децата пеят възрожденските песни!” * Припомнен бе подвигът на троянеца Иван Пеев, спасил с тялото си Самарското знаме
Празнично
НАВЪСЕН и хладен като метеорология, но тържествен като настроение и твърде многолюден бе този троянски 3 март. Празникът на централния градски площад започна с „Къде си, вярна ти любов народна” в изпълнение на четири момичета от детската вокална студия „Усмивка”; „България ще я бъде, докато децата пеят възрожденските песни!”, вметна в словото си малко по-късно кметът Донка Михайлова. И завърши също с песен, днешна, поп парче за България – на бившата „усмивка” Вергиния Борисова, сега студентка в Пловдив, дошла си специално за случая.

СЛЕД РАЗТУПКВАЩОТО сърцата музикално въведение бе един много важен и станал традиционен ритуал в Троян – тържественото издигане на българския трибагреник на пилона пред Общината. Знамето пристигна с военен ескорт, а честта да го издигне бе на градоначалника. Бяло-зелено-червеният национален флаг се развя редом с жълтото троянско знаме с герба на града и синьото знаме на Обединена Европа под звуците на националния химн, изпълнен на живо от младежкия духов оркестър на маестро Илиян Тодоров.

„НА МНОГАЯ лета за България и Троян!”, пожела в словото си г-жа Михайлова; и призова в този свят ден да „сведем глави пред подвига на загиналите за свободата на България с признателност, която няма давност и всеки българин я носи в сърцето си”. Кметът започна речта си с оценка за случилото се на 3 март 1878 г.: „Изминали са 136 години от оня трети март, когато бе подписан договорът за края на една тежка война и бе поставено началото на ново летоброене. След 5 века робство, след завери, бунтове и въстания, след славни битки и чутовен героизъм  България отново има свое знаме, герб, парламент и армия – има държава!”. Трети март бе наречен още „един велик урок по родолюбие, национално достойнство и самочувствие” и ден, в който „многобройните тържества, празници, събори, панихиди, тържествени маршове се сливат в един грандиозен урок по история”.

СЪЩИНСКАТА част от кметското слово обаче бе посветена на Троян и нашето участие в извоюването на свободата. Споменато бе, че в годините на робството Троян няколко пъти е бил подлаган на огън и меч, последният път е непосредствено преди Освобождението, когато турски башибозуци изпепеляват града до основи. С гордост бяха казани и някои любопитни факти: че знамето на Троянския революционен комитет е единственото знаме в историята на българските въстания, извезано от мъж – поборника и опълченец Марко Ив. Марковски, чийто баща Иван Марковски пък обръща дома си на оръжейна работилница, където се приготвят фишеци и леят куршуми; че 71 са опълченците от Троянския край – от млади момчета до мъже на преклонна възраст, били се под командването на ген. Столетов; че троянецът Иван Пеев спасява от плен светинята на българското опълчение – Самарското знаме, заставайки с тялото си пред турските щикове и намирайки смъртта си; че в невероятния зимен щурм на Троянския проход от отряда на ген. Карцов – нямащ аналог в световната военна история, при минус 25-градусов студ, наред с руснаците участват и нашенци, като немалко от тях загиват и остават затрупани под грамадните снежни преспи и се превръщат в „ледени паметници на една велика саможертва”.

ПО-НАТАТЪК бе споменато, че постигнатият на 3 март Санстефански договор макар и да не дава целостта и територията, които желаем, постига друг много важен резултат – „дава на България идеята за национално единство”; тази идея, която за кратко време преобрази България и благодарение на която опожареният Троян се изправя и възкръсва от пепелището. В тази връзка се чу и една актуална оптимистична оценка (според нас – пресилено оптимистична, но дано не сме прави – бел. Т21) – че нашето време „също ражда такива значими каузи, които трябва да променят родината ни, живота ни, да върнат в България децата ни, търсещи реализация в чужбина” и че формулира „каузи с ясни цели, за които е нужно обединение”. Празненството на площада приключи с поднасянето на венци пред намиращите се в съседство паметници на три личности, свързани с българското Освобождение – Ботевият четник и съратник Димитър Икономов-Димитриката, революционерът летописец Захари Стоянов, заловен в Троянско след Априлското въстание и ген. Павел П. Карцов, щурмувал и превзел Беклемето през лютата зима на 1877/78 г.

ТРОЯНСКИЯТ 3 март продължи с две стойностни събития. Най-напред в Музея на занаятите - където директорката на културната институция Елеонора Авджиева разказа трудната история на Войнишкия паметник (паметника на жителите на Троянския край, паднали във войните за национално обединение 1912-1918 г.); представен бе и един новооткрит документ – грамотата (писменото послание), заровена в гилза в основата на паметника и извадена при принудителното му преместване в градинката под Вила „Ванна”през 1957 г. После в читалищния салон бе празничният концерт, кръстен многозначително „Домът и пътят”, в който свири един наш земляк виртуоз – качвалият се на най-големите световни сцени кларнетист Данчо Радевски.

И НАКРАЯ да не пропуснем гостите на този троянски 3 март – депутатите от нашия избирателен район д-р Емил Райнов (БСП) и Корнелия Маринова и Николай Нанков (ГЕРБ).

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието: 

27 коментара:

Анонимен каза...

Тържеството беше чудесно. Браво!

Анонимен каза...

Честит празник, троянци!

Анонимен каза...

Хубав празник - искрен и типично троянски.

Анонимен каза...

Добре беше

Анонимен каза...

Честит празник ,троянци!И да попитам ,че не разбирам след като кметицата подкрепи турското правителство на Орешарски ,което иска да въведе турски в училищата,да ни обрязват децата,да гледаме турска телевизия в БГ,да ни взимат имотите български за да си възтановяват джамиите и т.н.и т. н. ,с какви очи е застанала и говори за сведем глави пред загиналите за освобождението след като в момента подкрепя новото потурчване на БЪЛГАРИЯ от неината партия и ДПС.

Анонимен каза...

Искам да задам въпрос на флагмана на свободната журналистика в Троян - защо бе Генчо, като мекерето хаджи Генчо, не попита госпожа кмета, по какви причини уволни кметския наместник на село Ломец и назначи човек на Хари Велев. Защо в Община Троян се назначават само хора лоялни на ДПС? Хайде бе, може да получиш и Пулицър, ама не ти стиска. За това пиши за спорт и култура, там хората говоряг сами за себе си, Капиш?

Анонимен каза...

Честит 3-ти Март !

http://www.youtube.com/watch?v=1tFeT0F8SHA

Анонимен каза...

Поздравления за годпожа Михайлова! Тъй хубаво никога не са ни вдигали знамето! И никога такваз хубава администрация не е назначавана! Само да ме оправи, за братушките ли е, или за турчулята? И за Първанов ли е, или за Станишката? Оти ке се объркам, да знам какво да зафалвам.

Анонимен каза...

Значе,ора,по-убъво дигане на байряка, от времето на Ханку Братът не се е вдигало в Троян!Ама то убаво вдигане,ама то ентелегентно,то такова,дет не мога да го кажа.Бе голяма работа,ей!

Троли Тролев каза...

Много ги нервира таа Донка бре......огън и жупел бълват и газ пикаят

Анонимен каза...

" Донка Михайлова: „България ще я бъде, докато децата пеят възрожденските песни!” Да попитам другарката Михайлова, как трябва да ги пеят тези песни? Така както възрожденците са ги написали, или с политически "коректно" преправените и подменени текстове? Фалшификацията на българската история бе залегнала в оновите на комунизма, и същите среди я ъпдейтват и до днес така, както както им изнася, за създаването на коалиций насочени срещу българския народ, с една нелигитимна етническа партия, само за да останат на власт. Левски наистина е говорил за етническа толерантност в смисъл за равенство пред закона, но никога не е поставял малцинства в привилигировано положение спрямо българите. Неговата цел не е била след освобождението да седне заедно например с Сюлейман паша, и да сътворят законите в България !

Анонимен каза...

Много внимателно слушах словото на кмета Михайлова. Впечатли ме с това, че тя говори / не чете/, най-вече за троянци - революционери, доброволци в опълченските дружини, а не за 3-ти март с високопарни фрази както правят повечето говорящи. Поздравление за организацията на празника.

Анонимен каза...

8-ми, бъди сигурен, че само ти се кефиш на драсканиците си. Като си ироничен и злобен, мислиш, че си оригинален!? Простаци като тебе не могат да окалят нещо, което е стойностно.

Анонимен каза...

9-ти, не пиши веднага след 8-ми, че много личи щото сте един и същи тъп человек. Простако прост, на какво се подиграваш - на българското знаме ли!? Вдига го достоен човек и само такъв ще го издига и в бъдеще. Е, ти няма да си този човек!

Анонимен каза...

Иронията е подигравка,драги.Неща далеч от интелекта ти.Злоба има единствено в теб.Но ти и без това нищо друго не можеш,разбира се освен олизването на задници.А с жалките си опити в някакъв форум,да градите имидж на поредния некадърник управляващ Троян, ставате смешни.

Анонимен каза...

А ти, недраги, какво целиш с жалките си опити в този / някакъв/ форум?

Анонимен каза...

Изказването на мнение,цел ли е ?

Анонимен каза...

Абе троли тролев,а кажи кат си толкова умен имали по големо лицемерие,от това на кметицата.Да подкрепяш съвремените турски поробители и в същото време да възхваляш тези които са ни освободили преди 100 и кусур години от техните деди.Това му викам ази пълно политическо порно изпълнение.От дет да го погледнеш.

Анонимен каза...

Поредното комунистическо лицемерие на Цонка (или Донка), забравих и името...Внучката на Захари Стоянов си отиде от този свят през 80-те и болшевишките официози въобще не го споменаха, защото авторът на "Записките" недолюбваше люлката на болшевишката чума-Русия...Великият Димитър Талев лежа по болшевишките лагери. Големи български поети и писатели останаха неизвестни, защото не искаха да възхваляват кървавата болшевишка диктатура (Фани Попова-Мутафова, Яна Язова и десетки др.). Герои им бяха разни горски разбойници, чиято главна заслуга беше, че са обирали мандри и са палели фабрики.... Болшевиките нямат право да говорят за народни идеали, защото дори Дядо Вазов (посмъртно) беше изпаднал в немилост пред тях като "шовинист". Те избиха цвета на нацията след кървавия 9 септември. Тази другарка май бързо забрави, че като висш комсомолски кадър е водела антинародна, антирелигиозна и античовешка политика (самото Народно събрание прие декларация, че политиката на БКП (която тя ревностно е прокарвала) е престъпна)...

Анонимен каза...

Не се карайте за прости и логични неща! Прости и логични, защо? Защото не можем да очакваме от тези, които ни набутаха в тресавището, сега да ни измъкнат от там.
Не могат да ни измъкнат, и те го знаят, ама нали ние очакваме, а те
използват нашето очакване, и така до безкрай.....!
Не са виновни те, че ние ще си останем с очакването - "От умрял писмо!"

Анонимен каза...

Каквоа наглост и дебелоочие! Михайлова назначава шефа на ДПС в общината (май няма средно образование) и същевременно говори за храбростта на троянските поборници против турското робство. Добре, че поне Пеевски е благоразумен. Хубав ще е след като Атака крепи комунистическо-депесарската коалиция, да каже нещо за турското робство!

Анонимен каза...

Пеевски отдавна се разкара от Атака,точно заради това.Не е коректно за щяло и нещяло, сульо и пульо да спряга името му.Има достатъчно търтеи,а пардон,общински съветници,за които дума не продумвате !

Анонимен каза...

Доца подкрепящата турските съвремени мекерета да се скрие и по такива национални празници да не се показва пред хората.За нея са празниците на сланината и ракията,там всичко е пияно и каквито и да им ги говори все тая ,никой няма да е чуе.

Анонимен каза...

Отдавана не бях виждал на площада толкова хора за трети март. Хубав и стойностен празник беше. Браво!

Анонимен каза...

Чудя се дали има нещо, случващо се в този град, което да не е обругано и оплюто. Омерзена съм. Става въпрос за НАЦИОНАЛНИЯ НИ ПРАЗНИК и в името на всички троянци, които бяхме на площада, за да го почетем - спри да плюеш!

Минко Акимов каза...

Да изхвърлим комунизма от Троян !

Анонимен каза...

НАПУСКАЙТЕ Я ТАЗИ ПАРТИЯ ! ЦЯЛ СВЯТ, ОТРИЧА КОМУНИЗЪМА ! САМО 4-5 ДЪРЖАВИ ОСТАНАХА, И ОЩЕ ТЪПЧАТ НАРОДА, НЕ МУ ДАВАТ ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНО ! ВИЖДАТЕ, КЪДЕТО НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ, КАК ДЪРЖАВИТЕ СЕ РАЗВИВАТ МНОГО ДОБРЕ !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |