Първите ловешки автомобили за Западна Европа

* Пратка от 75 коли „Great Wall” отпътува за Италия, догодина – още 460; на церемонията присъства министър Драгомир Стойнев  

У комшиите

ПЪРВИТЕ 75 автомобила с марката „Great Wall”, произведени в завода на „Литекс Моторс” край Ловеч, отпътуваха за Западна Европа (16 декември). С тържествена церемония в присъствието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, областния управител Милко Недялков, ловешкия градоначалник Минчо Казанджиев и изпълнителния директор на „Литекс Моторс“
Илия Терзиев беше дадено началото на българския експорт на автомобили за Западна Европа, като първата пратка е за Италия.

„БЪЛГАРИЯ отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи произвеждат нещо високотехнологично за Европа. Горд съм, че това са млади хора. Когато направим 50-хилядния автомобил в тази сграда, Европа ще гледа на нас не само като туристическа дестинация”, заяви г-н Терзиев пред  тировете с автомобили. Той допълни, че по план през 2014 г. трябва да се произведат 460 автомобила за Италия, като 150 вече са готови. За следващата година има подготвени меморандуми за износ на 1700 автомобила за Румъния, Чехия, Словакия и Сърбия. „От една година работим с Македония, надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени общо 2170 автомобила”, каза още изпълнителният директор.

МИНИСТЪР Стойнев разгледа производствената база и подчерта, че е хубаво, когато се виждат толкова млади хора, наети на работа и предпочели да останат в България. „Важно е, защото без млади хора, без обучени кадри ние трудно можем да вървим напред“, заяви г-н Стойнев и допълни, че предстои откриването на други два завода в Хасковско и Плевенско. „България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. Ние сме обещали реиндустриализация на България”, каза още министърът. Преди да си тръгне, той изпробва най-новия модел „Great Wall Н6”, чието производство започна преди две седмици.

(По информация на Ганчо Чурков, PR на Областна администрация - Ловеч)


Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Да им пратим Николай Банев, да им покаже как за нула време се продава каквото може,останалото се реже и продава на скрап. Може и ония дето унищожиха Машстрой,или пък другите от Хемус,Смирненски...Има с какво да се похвалим (:

Анонимен каза...

Може да им пратим Минчо, Анчо и Дилянчо. :)

Анонимен каза...

Всичко добре,ама табелата на автовозът утрепа всичко детско в мен...

Анонимен каза...

Табелата показва, че тук е България, а там Европа. Иначе фабрики трябват и е хубаво, че има и за коли. Но на мен са ми скъпи.

Анонимен каза...

Не са скъпи, пари нямаш !

Анонимен каза...

Корейски грозни кенефи.

Анонимен каза...

Китайски, но ти така или иначе не правиш разлика...

Анонимен каза...

до коментар 3 -- За детското в теб - ти си знаеш , обаче граматиката ти е утрепана доста преди *автовозЪТ*.......

Анонимен каза...

Какво значение има ?

Анонимен каза...

Пишат-произведено в България. По-точното е-сглобено в България. А най-точното е -произведено в Китай, докарано в България готово и сглобено. Измито и пастирано от българи това се прави в Ловеч , после отива навън като български продукт на страна член на ЕС.

Анонимен каза...

Досега се падат точно по 10-11 коли на месец. И като се има предвид, че това е bolt on factory /само винтоверти и нищо друго/, тая бройка да сме я направили у нас в гаража. А помните ли преди 2-3 години някой тук се изцепи, че троянските грънчари ще правят керамични спирачки за Литекс.

Анонимен каза...

Е то преди 2-3 години, се чуваха еретични думи като "инвестиции","хипермаркет", и прочие,и прочие...Ама то не било баш така...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |