Коледният бал на читалището

* Събраната сума – 6505 лв.; дрескодът – „с шапки” * Гвоздеят на купона – томболата и артефактите на Миро Нанков * Д-р Виолета Койновска: „Вие доказвате, че не само на Коледа стават чудеса”
 * „Америка за България” плати кетеринга
Благотворителност
Началото - даде го инж. Църова, натъкмена с венецианска шапка
И ТОЗИ ПЪТ традиционният благотворителен Коледен бал на троянското читалище „Наука – 1870 г.” (ресторант „България”, 11 декември) изпълни голямата си задача – да събере добри пари за добри читалищни каузи. Но не „силово”, а с атрактивни, креативни, стилни и смислени бални „хватки”, които да носят настроение и да имат послания. Общата дарена сума е 6505 лв. и е от порядъка на събраното в предишните три години (6879 лв. през 2010 г., 6190 лв. през 2011 г. и 6965 лв. през 2012 г.).

Председателката д-р Виолета Койновска поздрави гостите
КОЕТО ОЗНАЧАВА няколко важни неща – че троянци обичат своето читалище, оценяват мисията му и, не на последно място, вярват му (на него, ръководството, екипа). Подобна оценка се чу и в приветствието към гостите на председателя на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска: „Благодарение на хора като вас читалището ни съхранява възрожденския дух на предците ни и го пренася през времето. Дори днес, когато кризата е не само икономическа, а и духовна, нашето читалище кипи от живот, превърнало се е в притегателен център, в истински дом за троянците, влюбени в музиката, театъра, танца, литературата… Това не би било възможно без вашия родолюбив порив към благотворителност и то не само в навечерието на големи празници. Вие доказвате, че не само на Коледа стават чудеса”. В председателското приветствие имаше и кратка отчетна част – как са се изразходили парите от миналогодишния Коледен бал (за подпомагане изграждането на новата парна инсталация на читалищния салон, където основните разходи бяха поети от Общината).

На входа - Дядо Коледа до Дядо Коледа
Двете читалищни шефки - д-р Койновска и Станка Марешка
Един троянски огнеборец (и фотограф) като Наполеон - защо не!
Йохан Петков с гаменското бомбе
Инж. Минко Топалски с печалбата си от томболата
Бизнесдамата г-жа Качерилска не спря да печели (и) от томболата
СЕГА НЯКОЛКО думи за веселата част. И този път имаше задължителен дрескод – „с шапки”; който, ако трябва да сме откровени, не се спазваше съвсем стриктно, макар че организаторите се бяха подготвили и раздаваха на „нарушителите” шапки от вестник. Разбира се, имаше чудесни попадения, особено сред дамската част, където най-атрактивните (шапки) имаха един автор – бизнесдамата инж. Лилия Цанкова, известна с хобито си да създава и „тунингова” различни дамски аксесоари (шапки, брошки и т.н.). Е, в мъжкия сектор също забелязахме добри попадения, например гаменското бомбе на Йохан Петков и Наполеоновката на Христо Йовчевски, двама бизнесмени, които са помагали на не една троянска благотворителна акция, или пък еврейската шапчица на рожденика в този ден адв. Румен Димитров, която му стоеше съвсем автентично; човекът на Т21 (гл. ред. Генадий Маринов) също нямаше проблем с дрескода, тъй като винаги е с шапка (тук се сетихме за една от редакторските шапки, която преди години бе заклеймена от… трибуната на Общинския съвет и даже срещу нея имаше писмено съветническо оплакване до областния управител, но това е друга тема – бел. Т21).

ГВОЗДЕЯТ на купона и този път бе томболата – интересът бе огромен и от билетчетата бе събрана голяма сума. Но томболният успех не бе никак случаен – заради наградите, явно набавяни с голяма амбиция и отговорност, атрактивни, стойностни, изкушаващи. И тук му е мястото за пореден път да похвалим нашия прочут земляк – топ пътешественика Миро Нанков, който бе осигурил за читалищната томбола и за търга в края на бала ценни артефакти от няколко континента, включително и автентичен костюм от Карнавала в Рио де Жанейро, с който е дефилирано на митичния Самбодром; и от нас – браво, г-н Нанков! За споменатия търг няма какво толкова да кажем – той изпълни задачата си, но мина някак тихомълком, а в предишни години е бил в центъра на събитието, но както се казва, никой не е безгрешен.

НЕ МОЖЕМ да подминем програмата – като започнем от няколкото Дядо Коледовци, които посрещаха гостите още на вратата. А същинската й част бяха изпълненията на талантливи възпитаници на различни читалищни формации („Усмивка”, „Гласове”, „Фолклорни звънчета”, „Траяна”, Музикалната школа); като нас най ни впечатлиха двете 6-годишни близначки сладурани Даяна и Християна Банкови от „Фолклорни звънчета”, гласовити, артистични и със самочувствие на сцената, браво!   

Двете сладки и талантливи близначки Даяна и Християна
Както се казва - хубавото си е хубаво
НЕ МОЖЕМ да подминем и великолепния кетеринг – изпълнен и поднесен от момичетата и момчетата от паралелката по хотелиерство и ресторантьорство на СОУ „Васил Левски”, и подкрепен с 1000 лв. от сдружение „Български център за нестопанско право” по проект, финансиран от фондация „Америка за България”. 

И НАКРАЯ, но не по важност, точно обратното - да откроим дарителите; съобщи ни ги секретарят на читалището и основен организатор на Коледния бал Станка Марешка, с молба от името на целия колектив на НЧ „Наука – 1870 г.” да им изкажем голяма благодарност. Те са: Община Троян, „Калинел”, „Хлебопроизводство и сладкарство”, „Комунални услуги”, „Чолаков”, „Зюмбюлски”, Винпром - Троян, „Рикостил”, „Строител – Троян”, „Кондов екопродукт”, „Владимир Симеонов - Пилмес”, СОУ „Васил Левски”, ИПЖЗ, Иван Найденов (Ресторант „България”), Миро и Мария Нанкови, „МИГ - Троян и Априлци”, „Толби арт” (Веселин Стоянов), Национално изложение – Орешак, Венета Цочева, „Тоникс 96”, „Орифлейм”, „Опти спринт”, д-р Христо Добрев, „Троян 21”, Искра и Иван Фичеви, Ивелин Драгнев, „Гита и син”, Марияна Драгнева, „Георгиев”.

Т21  
Ами сега
Д-р Койновска: „Трябва да почерпиш!”

* „Ч” или „Н” – това е въпросът

Генадий Маринов с вестникарската шапка
ВЪПРЕКИ ЧЕ, разбира се, си имах шапка – според задължителния дрескод на бала и както си ходим винаги, домакините ме дариха с една от техните: от вестник, шарена, тип „Наполеон”. Вестникарска (шапка) за вестникаря, логично, хубаво, правилно. С гордост нахлупих и позирах с придобивката, но като се вгледах и… лошо, за майтапа (на мой гръб) да не говорим!

БАШ НАЙ-ОТПРЕД на връчената ни читалищна вестникарска шапка, там където Наполеон би си сложил кокардата, личеше достатъчно едрият надпис „ЕБА...”. Веднага се консултирах по телефона с нашия столичен адвокат и той бе категоричен: „Завеждаме дело!” На момента отидох при читалищния председател д-р Койновска и й заявих, че ще съдя читалището, обясних защо. Читалищната началничка обаче изпадна в недоумение: „Как така?! Трябва да почерпиш – защото следващата буква е „Ч”!” Грейнах!

И УХИЛЕН, горд и щастлив си седнах на масата. Даже, признавам си, почнах да се държа някак победителски и надменно. Но точно в този момент в главата ми проблесна коварната мисъл – ами ако следващата буква не е „Ч”, а „Н”?!

С коледен привет: 
Генадий Маринов, гл. ред. на Т21 

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Айде сега да ви видя ранобудни, красиви и пр. протестиращи дето викате оставка дали ще излезете на протест заради вдигнатата такса смет. Ако още довечера не сте на площада, доказвате че сте платени лумпени!

СЛРД Троян каза...

Гена ,Разсмя ме! Поздравления за материала.Аз като педагог на "Фолклорни звънчета " че чувствам щастлива след написаното от теб в тази статия.
Благодаря!

Анонимен каза...

А ти,1-ви, къде ще си ?

Анонимен каза...

Гена ,голям простак си!!!!

Анонимен каза...

Интересно как "ненасилствено" събирали средства, но иначе ако си поканен и решиш да отидеш първо си купуваш куверт от 25 лв!

Анонимен каза...

Какво значи "добри читалищни каузи", защото доста пари се наливат там, доста школи има, доста приходи, но и доста раздута администрация?????

Анонимен каза...

Маринов, коментара ти под статията...направо без коментар. Обърнал си сайта си на личен блог.....да, да, да....Знам какво ще ми напишете вероятно. Този сайт си е негов и ще прави каквото си иска. Но когато правиш нещо за обществото, не може да казваш, че ще го правиш както си иска, а ще го правиш според интересите на същото това общество. За мен Т21 последните месеци върви надолу!

Анонимен каза...

Генииииииииии,боли ме приятелю от писанките и коментарите под лекия и закачлив харатер на писането ти.Ако пишеш за нещо положително случило се в този град - подмазваш се на кметицата, ако критикуваш или реално отразяваш нещата отново не е добре, ако се шегуваш и то със себе си пак не е добре.Защо бе мили млади хора,защо толкова злоба и негативизъм в сърчицата ви.Щадете ги, ще ви трябват за големи мръсотии,които ни предстоят да изживеем.

Bond каза...

Генчо, поздравления, много добре!
И не се притеснявай изобщо коя е буквата - и в двата случая, трябва да почерпиш! Ако е "Ч", си единствения троянец, пишещ се за такъв, който е посмял да си го напише на челото! А ако е "Н" - също не се притеснявай, всички ние, данъкоплатците на Троян, сме Е.... от дядо ти Трибестан ... За милиони! И голяма част от тях, за в неговия джоб!

Анонимен каза...

защо изчезнаха протестиращите?

Анонимен каза...

Гена, можеш си го, приятелю!

Анонимен каза...

Злобари! Всяка една хубава инициатива ще я оплюете и стъпчете!

Анонимен каза...

Кои са тези злобари ?

Анонимен каза...

До автора
Ако добавката Ви е шега, е твърде дебелашка. Иронията и особено самоиронията е висше изкуство, не е за всеки. Позволявам си да Ви го кажа, защото, предполагам, ако го знаехте, не бихте го написали по този начин! И ако пък този текст е написан със знанието на читалищната шефка, ега ти и троянската култура. По-добре се хванете за к..а, имах предвид каша /ударението е върху второто "а"/.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |