Година от кончината на дядо Максим

* Патриарх Неофит ще води панихидата в Троянската обител на 6 ноември * Улица в родното село Орешак вече носи името
 „Патриарх Максим” * Бюст, дело на скулптора Иван Янев,
 търси своето място
In memoriam
Моменти от погребението на патриарх Максим в Троянския манастир, 6 ноември 2013 г.
БЪЛГАРСКИЯТ патриарх Неофит още днес следобед (5 ноември, вторник) е пристигнал в Троянския манастир „Успение Богородично”, научи Т21. В сряда Негово светейшество ще води панихидата веднага след заупокойната света литургия, с която ще се отбележи първата годишнина от кончината на предшественика му патриарх Максим. Дядо Максим се спомина на 6 ноември 2012 г. и три дни по-късно бе погребан в църквата на Троянската обител непосредствено зад чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица”. По информация от официалния сайт на Светия синод литургията ще започне в 9:00 ч., а панихидата  - в 10:30 ч.

МИНАЛАТА седмица Общинският съвет в Троян прие единодушно общото предложение на кмета Донка Михайлова, Ловчанския владика Гавриил и кмета на Орешак Христо Терзиев улица в родното село на патриарх Максим да бъде кръстена на негово име. В аргументацията се припомня, че Негово светейшество, чието светско име е Марин Найденов Минков, се ражда в манастирското село Орешак на 29 октомври 1914 г., в ранните си години учи тук и става послушник в Троянския манастир. Ще допълним, че до края на дните си той не
Бюст на дядо Максим, автор Иван Янев
прекъсна връзката си с родното място, а Троянският манастир си остана любимата му обител, където празнуваше и най-важния си личен празник – рождения ден. През 2005 г. с решение на Общинския съвет патриарх Максим бе удостоен с най-високото троянско отличие – „Почетен гражданин на Троян”. Улица „Патриарх Максим” е втората пряка след Кметство Орешак по посока към манастира. 

А ЕДИН художник с троянски корени – живеещият в столицата скулптор Иван Янев, е изработил бюст на Негово светейшество патриарх Максим; по наше мнение – много сполучливо и изразително изображение. Идеята на г-н Янев бе монументът да се изпълни в двора на Троянския манастир, но духовниците отхвърлили подобен вариант. Художникът обаче не се е отказал да реализира проекта си на подходящо място в Орешак или Троян, воден от дълбоката си почит към дядо Максим.

Т21

Още по темата:

30 коментара:

Анонимен каза...

Това, което са кръстили на патриарх Максим изобщо не е улица. Това е път, който е извън регулацията на селото. Решението е огромна обида за Негово Светейшество, за българската православна църква, за всички вярващи.Това е мръсна подигравка с живота и делото на патриарх Максим.

Анонимен каза...

Не вярвам Ловчанският владика да одобрява наименоването. Очаквам от него да се намеси и предизвика пререшаване.

Анонимен каза...

Какво да се пререшава??Кръстена е безименна улица и това не е малко....

Анонимен каза...

Към 1 и 2. Ако живеете на улица, която се преименува, ще се съгласите ли да си промените всичките лични документи с нова регистрация за собствена сметка? Затова се именува улица без име...

Анонимен каза...

Жест на уважение! Радвам се, че са подходили по този начин.

Анонимен каза...

чудесно е да се отдаде почит на този човек, който е направил толкова много за нашия манастир

Анонимен каза...

На заседание на кметския съвет на с. Орешак, проведено на 31.01.2013г., предложението на Ловчанския владика, кмета на Троян и кмета на Орешак, първата пряка на ул. "Стара планина" от кметството по посока на Троянския манастир, да се именува улица "Патриарх Максим". Категорично съм съгласен с № 4. И не разбирам защо отново се вдига пара за нищо.

Анонимен каза...

Помните ли колко имена на улици в София,в цяла България, които носиха името на Георги Димитров, на други комунистически деятели бяха променени - стотици. В Троян също някои улици получиха нови имена.Не би имало драма и в Орешак да се промени името на някоя улица.

Анонимен каза...

Как очаквате от безбожници-атеисти да отдават заслужена почит на български духовник пък бил той и патриарх Максим.

Анонимен каза...

Да се наименова един страничен сокак на името на най-извисения български духовник на нашето време е кощунство.

Анонимен каза...

Позорно решение, взето от хора, които не уважават светата вяра. Как няма да ни превземат ислямистите след като ние самите не тачим собствените си духовни водачи.

Анонимен каза...

Срам за орешачани. Това ли заслужи дългогодишният Български патриарх.

Анонимен каза...

Какъв е смисъла да се наименова точно този горски път на името на патриарх Максим? Та по този път няма да минават нито гостите на Орешак, нито дори самите орешачани освен есен когато отиват да шмулят сливите си в околните бехчии.

Анонимен каза...

Решение на богохулници, а не на хора, които искат да отдадат признателност на един свят човек.

Анонимен каза...

Недомислие...пълно недомислие е да назоваваш на името на духовник, оглавявал Българската православна църква в продължение на 41 години, улица, по която няма никакво движение.

Анонимен каза...

Знам я тази "улица".Изпитвам пълен потрес - тия наши съветници с всичкия ли са си. Та те се подиграват с Негово Светейшество.

Анонимен каза...

Не съм духовник и не знам дали имам право да изрека тези думи, но ще извикам високо:
ПОЗОР!
АНАТЕМА!

Анонимен каза...

Недостойно решение на недостойни чиновници.По-добре да не бяхте наименовали нищо.

Анонимен каза...

Решение типично по комунистически - да убием номера, да отчетем дейност.Срам!

Анонимен каза...

Ей зъл народ и глупав. Решили управата и кръстили улица уважили достоен човек и веднага вряскалници се намерили да търсят кусури и да олайнарят хубавото дело.... в Орешак аутобан ли искате да кръстят на патриарха

Анонимен каза...

Истински достойните хора нямат нужда нито от паметници величествени, нито от бюстове, нито от улици,носещи имената им. Тях хората ги помнят и предават от поколение на поколение имената и делото им, а и историята е нещо, което не умира. Създаването на кумири, пред които хората да се кланят/Изключвам В.Левски/, е колкото богохулие, толкова и нескромно. Сигурно, и самия патриарх ако можеше, нямаше да се съгласи с такива решения!
Защо в България за тези хора, които просто са си вършили работата се вдига толкова шум? Сигурно защото обикновените хора не го правят, и получават даром средствата, с които почти мизерстват.
Спрете да се занимавате с глупости, обърнете внимание на начина на живот на народа, защото още някоя и друга година, и няма да има кого да управлявате!

Анонимен каза...

Патриах Максим - почетен гражданин на Троян, почетен гражданин на Ловеч, а в Орешак името му ще носи път към гората.Прав е 21-ви - по-добре нищо не наименовайте, но не се подигравайте с това дразнещо решение.

Анонимен каза...

Ваше Високо Преосвещенство Ловешки владико! Намесете се, моля Ви! Не позволявайте с този жалък горски път да се петни името на Негово Светейшество.

Анонимен каза...

Общината има поне четири възможности да изтрие срамното си решение:
1/ Като наименова друга улица на името на патриарха
2/Като наименова централния площад на селото
3/ Като наименова площада пред Троянския манастир
4/ Като отмени срамното си решение
Впрочем това последното е просто задължително, освен ако общинарите не искат наистина да се подиграят с името на този свят духовник и гражданин

Анонимен каза...

Някой го каза много точно - убиване на номер, отчитане на дейност.Тъпо чиновническо решение, несъответстващо на името на патриарха.

Анонимен каза...

Давате ли си сметка, господа, че Орешак живее благодарение на Троянския манастир.Гробът на Максим в църквата привлича допълнително туристи-поклонници. Защо не му отдадете поне малко уважение?

Анонимен каза...

Щом като патриарх Максим е почетен гражданин на Троян защо в Орешак го забиват вдън гори телилейски?! Явна подигравка на мутренско-комунистическата върхушка в общината. Позор вам!

Анонимен каза...

Може ли да очакваш достойно решение от богохулници.

Анонимен каза...

Аз предлагам да прекръстим село Орешак на село Максимово и ако това не е достатъчно да прекръстим и град Троян на Максимград

Анонимен каза...

Сигур и тогава ще има недоволни граждани и имам резервно предложение да прекръстим магистрала Тракия на магистрала Максимка и река Дунав на същото име Максимка

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |