Винчев грабна златото на ДП по кореспондентен шах

* Троянецът си осигури предсрочно титлата с уникалния резултат от
 11 точки от 14 партии (8 победи и 6 ремита) – най-добро постижение
 за последните 20 години

Симеон Винчев
Шампиони 

ТРОЯНЕЦЪТ Симеон Винчев (34 г.) – едно от най-големите имена на кореспондентния шах у нас, получил миналата година званието международен майстор - си осигури предсрочно титлата във финалния кръг на Държавното индивидуално първенство по кореспондентен шах***. С досегашните си 8 победи и 6 ремита (11 точки от 14 партии) съгражданинът ни е недостижим на върха далеч преди края на първенството. Резултатът му от 11 т. пък е най-високият от 20 години насам, като на последните 5-6 финала шампионът не е минавал границата от 10,5 т. М. м. Винчев участва в състезанието от името на троянския шахматен клуб „Кресим”, на който е основател и президент.

ФИНАЛЪТ на това ДП започна в началото на м. ноември 2012 г., а право на участие бяха получили 4-ма международни майстори и 11 майстори на спорта по шах. Симеон Винчев влезе с най-висок коефициент ЕЛО от всички финалисти и бе сочен за фаворит. „Среброто и бронзът още не са определени, но реално за мен това няма значение. Моята работа си я свърших бързо и качествено, а резултатът от 11 т. наистина е уникален”, коментира пред Т21 г-н Винчев.

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че м.м. Симеон Винчев (ЕЛО 2450) бе капитан на Олимпийския отбор на България за 19-тата Олимпиада по кореспондентен шах за мъже и треньор на женския ни национален отбор. В момента троянецът представя страната ни на полуфиналите на Световното първенство и е с нелоши шансове за класиране в следващата фаза Съпругата му Кремена Винчева (ЕЛО 2200) също е име в този спорт, сребърна олимпийска медалистка с тима на България от 8-мата Олимпиада по кореспондентен шах за жени, приключила през м. октомври 2010 г.

И ДВЕ ДУМИ за ръководения от г-н Винчев ШК „Кресим” (Троян). Мъжкият тим на клуба спечели бронзовите медали от 9-тото Държавно отборно първенство (2008/2010 г.), като тогава редом до Симеон Винчев бяха няколко изявени „наемници” от други градове, приели да играят за Троян. После финансови проблеми „замразиха” за известно време „проекта „Кресим”, след което спортната структура възобнови дейността си, започна да набира млади попълнения и дори в края на миналата година (30 ноември 2012 г.) организира демонстративен сеанс на едновременна игра на 53 дъски с участието на гросмайстор Николай Нинов и м. м. Димитър Карапчански.

Т21

*** Кореспондентният шах се различава от обичайния (практическия) шах по три неща: играе се по интернет (някога са се пращали картички по пощата); времето за мислене е по-голямо и състезанията са доста по-продължителни (по 5 дни за ход на Олимпиадата и продължителност около две години); могат да се ползват всякакви източници и „подсказвачи”, включително необятните информационни масиви на компютърната памет (което прави партиите много по-прецизни и оспорвани).

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво - значи е победил и Чичко Гугъл. Браво.

Анонимен каза...

БРАВО!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |