Летят ли циганските коне?

* Или защо като има забрана за движение на ППС-та с животинска тяга в района на четвъртъчния пазар, сме свидетели на каруцарските сборища около старата градска баня
Хубава работа, ама троянска
Мила троянска картинка - каруца, паркирала на автобусна спирка
В ПРИЕТАТА на последната сесия на Общинския съвет (25 юли) нова Наредба за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на община Троян – чл. 15, ал. 1, т. 12-15, се преповтаря една забрана, която съществуваше и в досегашната комплексна Наредба №1 за обществения ред. Забрана за движението на каруци и всякакви пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга по ул. „Ген. Карцов” и ул. „Васил Левски” – в участъка от механа „Старата къща” до моста за „Елма”, а в пазарния ден (четвъртък) – и по ул. „Димитър Икономов” и ул. „Г. С. Раковски” от Автогара Троян до разклона за Къпинчо. Идеята е ясна – да се облекчи и цивилизова движението в тази твърде натоварена централна градска част; и още – да се пресекат ромските каруцарски изстъпления по време на четвъртъчния пазар.

С ДРУГИ ДУМИ, новата Наредба за организацията и безопасността на движението блокира достъпа на каруци и всякакви возила с животинска тяга в района на четвъртъчния троянски пазар (битак). Но дали забраната няма да си остане само „на книга”, както бе досега - сигурно няма троянец, който да не е виждал ромските сборища с каруците и съпътстващите „екстри” (маанета, тумби кучета, софри на открито, пиянски караници и т.н.) в градинката при бившата градска баня; едно централно и представително място, което в този пазарен ден става такова, че да те е срам да кажеш, че си от Троян. За живеещите в съседство няма да говорим – те са пропищели от четвъртъчните каруцарски сборища и от камарите боклуци и цялата цигания, оставащи след тях.

Всички каруци трябва да са с регистрационни табели, а така ли е?
ПИТАЛИ СМЕ неведнъж – как така каруците всеки четвъртък се събират в района на старата градска баня, като в общинските наредби има изрична забрана за движение на ППС-та с животинска тяга в този участък?! Отговорът е ясен – ромите с каруците нарушават наредбите без да им мигне окото, и по-лошото е, че никой не ги санкционира, че за тях може. Но ни е отговаряно и друго – въпросният терен е частна собственост (на ф. „Олимпия” – бел. Т21) и проблемът с каруцарското сборище е на собствениците му. Че и те (собствениците на имота) носят отговорност – спор няма, и вероятно трябва да им се напомни, ако са забравили. Но основното е друго и трябва да си го кажем ясно и високо.

ЗАКОНЪТ И ПРАВИЛАТА за организация на движението трябва да важат и за ромите с каруците. Чл. 15, ал. 1, т. 12-15 от Наредбата за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на община Троян – също. И се надяваме в резултат на тяхното изпълнение четвъртъчните каруцарски сборища в района на старата градска баня да изчезнат. А ако не изчезнат – значи циганските коне са се научили да летят… Или някой не си върши работата!

Т21

*****

Из Наредба за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на пътни превозни средства и пешеходците на територията на община Троян (приета с решение на Общински съвет – Троян
 № 392 от 25 юли 2013 г.)

Чл. 15. (1) Забранява се:
12. Движението на пътни превозни средства (ППС) с животинска тяга без регистрация по реда на тази Наредба.
13. Движението на ППС с животинска тяга по ул. „Ген. Карцов” в участъка от механа „Старата къща” до кафе-аператив „Рио”, по площад „Възраждане” и по ул. „Васил Левски” в участъка от площад „Възраждане” до АИК „АИР”. В пазарни дни - по ул. „Димитър Икономов” и „Г. С. Раковски”, от Автогара Троян до път, водещ към парк „Къпинчо”.
14. Движението на пътни превозни средства с животинска тяга без престилка за отпадъци, поставена на животното.
15. Движението на пътни превозни средства с животинска тяга, управлявани от лица до 18-годишна възраст.

Т21

11 коментара:

Анонимен каза...

Разковничето е в това, че ромите си знаят, комунистическото ръководство на общината няма да ги глоби. Все пак те са от основния електорат на БСП. Коалиционни партньори, както му се вика. Заедно с Атака, днес ще ги гледаме на центъра как подкрепят Орешарски. Ха, да са ни честити!

чичо Гошо каза...

Ще те поправя 1: "Ромите знаят,всяко ръководство на общината няма да ги глоби"

Анонимен каза...

Централната част на Троян трябва да е абсолютно забранена за движение на каруци АБСОЛЮТНО!!!

Анонимен каза...

Стига сте си чесали езиците! И на децата е ясно, че никой не ги закача т.н. "роми". Улиците са пълни с конски фекалии, оторизираните органи не ги закачат и те си правят, каквото си искат. ЗАЩОТО ТЕ ИЗБИРАТ КОМУНИСТИТЕ. ТЕ И ИЗКУФЕЛИТЕ ПЕНСИИ!

Анонимен каза...

Как да ги гони кметицата. Нали довечера на тях разчита за контрапротеста. Покани си Орешарски и ще му осигури верни гласоподаватели да му ръкопляскат.

Анонимен каза...

В наредбата има и забрана да се паркира върху тротоарите която никой не изпълнява.Това навежда на мисълта и ,че никой не следи за изпълнението и.

Анонимен каза...

Кой ще си глобява гласоподавателите?Вчера т е в четвъртък бях на пазара там циганите най спокойно и но на входа си продаваха тютюн без никой да им иска нито расрешително нито касов апарат нито такса`. а на бабите ще им извадят и душицата.

Анонимен каза...

Паркиране на тротоара е забранено, но винаги има паркирана кола на завоя на улица Хр.Ботев между вила Ванна и Дрянската чешма.В този тесен и опасен участък това до кога ще продължава.

Анонимен каза...

то там някъде е частния паркинг на ОВ4444АР-я

Анонимен каза...

Че то кое му е наред в Троян, та най-големия проблем да са мангалските каруци? Те са част от безредието в града относно организацията на движението и паркирането.Не сте ли виждали малолетно мангалче да управлява каруца?Не сте ли виждали 2 мангалски каруци да си правят кушии по уличната мрежа в града?Не сте ли виждали как пиян циганин бие с юмруци в главата коня си и как кончето пада от удара на предните си крака?/Ако не сте, идете на ул. Симеон Велики след пресечката за затвора и се нагледайте./ И на кой му пука? На кметицата, на администрацията или на контролните органи от РУП Троян?А познайте от първи път, като преди това познаете без голямо усилие разбира се, колко са им законни постройките на завоя за балабанското/като пример, но има и други-при топливо например/, дали те са собственици на терена, защо имат ток и вода, кой и защо не си мръдва пръста за да приложи закона и да измете тази сбирщина от там?!. Колко каруци има там, защото все пак ставаше въпрос в статията за мангалски каруци нарушаващи Наредба № 1 на ОС? Та като познаете от първи път отговора на поставените от мен въпроси, за каруци повече не питайте, защото последните са следствие от безхаберие на власт имащите управлявали през годините града ни.Така че уважаеми Генадий Маринов-трай си, сложи си розовите очила и се прави, че не виждаш тези безобразия!Те в града ни са ежедневие.И никви статии повече по темата, че ще разсърдиш циганите и власт имащите.

Анонимен каза...

Всички мангусти в резервати!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |