Някога в Троян – шофьорите черпели всички на Спасовден

* Дългогодишният учител и потомствен шофьор Данчо Ценов разказва спомени за шофьорския празник

Данчо Ценов
Те ти, булка, Спасовден

ДЪЛГОГОДИШНИЯТ троянски учител Данчо Ценов, сега пенсионер, ни напомни, че наближаващият Спасовден (Възнесение Господне, 40 дни след Великден, тази година – на 13 юни) е празник на шофьорите и някога бил отбелязван в Троян с голяма тържественост, истински общоградски празник. Което си има своето лесно обяснение – Троян много рано става автомобилен град.

ПЪРВИЯТ ЛЕК АВТОМОБИЛ пристига тук още преди войните (1912 г.), а малко след това се създава фирма, която с луксозно купе, марка „Бенц”, прави пътнически превози от Троян до Ловеч, Плевен и обратно. Собствениците на автомобили бързо се множат, автопаркът се разширява, включително с тежкотоварни машини, а по троянските улици се забелязват автомобили от най-реномирани световни марки – „Шевролет”, „Фиат”, „Ситроен”, „Ауди”, „Берлие”, „Форд”, „Опел”, „Бенц” и др. В началото на 30-те години се създава троянското автомобилно сдружение „Съединение”, в което влизат десетки троянски собственици на автомобили. В средата на 30-те „Съединение” поема транспортните линии Троян – София – с. Острец (дн. Априлци), Троян – Севлиево – Троян и др., съвместно с карловско сдружение обслужва тежката линия през Балкана Троян – Карлово – Троян; по това време открива и свое представителство в София, както и собствена бензиностанция (бензинов склад). През 1938 г. „Съединение” разполага с 14 модерни за времето си автобуси. През същата година в Троян се появява и първата таксиметрова кола – „Ситроен”. (Данните са по книжката „Автомобилният транспорт в Троянско” на Цочо С. Шипковенски – бел. Г.М.)

Троянци в Ловеч, края на 20-те, отпред - Димитър Ценов
Троянци на път, 20-те години на миналия век
ЗА СПАСОВДЕНСКОТО напомняне на г-н Ценов има и лична причина. Неговият баща – Димитър Тодоров Ценов, ботевградчанин, женен за нашенка, е един от първите в Троян с диплома по двигатели с вътрешно горене (от Железарското училище в София, 1925 г.). Бил е частен превозвач, шофьор на пожарникарите, като войник в Плевен също е шофьор – карал моторизиран 7-тонен немски „Бюсинг-Наг”; а преди ранната си смърт вече е собственик на два камиона (загива на Беклемето, в камиона, шофирал неговият помощник, а Димитър, който бил страстен ловец, се возел със заредена пушка – ако мерне дивеч, да стреля; но при едно раздрусване по неравния път пушката гръмва в него). Също като баща си и Данчо Ценов е запален шофьор и има над половинвековен стаж зад волана (както и вече 57 години щастлив брак, но това е друга тема).

КАК ПРОТИЧАЛ троянският Спасовден? Шофьорското множество, разказа ни г-н Ценов, се събирало в централната част с автомобилите си и след това правело тържествена обиколка на Троян. Преди това, на площада, няколко свещеници отслужвали молебен за здраве и водосвет. След официалната част празникът продължавал с общоградска веселба, като яденето, пиенето, музиката и, разбира се, транспортът се плащали от шофьорите, те черпели съгражданите си за своя Спасовден.

Генадий Маринов

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

"Те ти булка, Спасов ден!"
/" Е воала мадам, жюр дьо Спас"/

Анонимен каза...

Преди години черпели, и се черпели един ден в годината, сега се черпят и карат ежедневно!

Анонимен каза...

През 1938 г. „Съединение” разполага с 14 модерни за времето си автобуси, сега дали има толкова, и да не са чак модерни. Имало е работилница, станала на Елпром, друга на Машстрой, Никос е станал Хемус в третия електрифициран град в България. Сега има мизерия и бой при кофите за боклук за пластмасови бутилки. Стигнахме дъното и смело копаем надолу...с надеждата да излезем в Австралия, може би.

Koleff каза...

ЖИВ И ЗДРАВ бай Данчо!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |