Кметът свика спешно Кризисния щаб – в 22:00 ч. снощи

* Огромно свлачище затвори пътя Бели Осъм – Чифлик, екипите работиха през нощта и отвориха трасето * Пороят наводни къщи в кв. „Велчевски”, прекъснато бе и електрозахранването * В момента обхождат всички пострадали райони в общината
Актуализиран Внимание дъжд!
Троянската река, в центъра при пешеходния мост, в ранния следобед вчера - 13 юни 2013 г.
ВЧЕРА (13 юни, четвъртък) падналият порой над община Троян в следобедните и вечерните часове нанесе тежки поражения на доста места. В кв. „Велчевски” в града бяха наводнени къщи, в района на фирма „Ослар” (разклона за с. Белиш) и къщите под нея на много места бе прекъснато електрозахранването. Най-тежко беше  положението в посока с. Бели Осъм – с. Чифлик, където пътят бе блокиран от огромно количество свлечена земна маса.
   
ПРИ СЪЗДАДЕНАТА ситуация кметът Донка Михайлова спешно, в 22:00 ч. вечерта, свика общинския Кризисен щаб за защита при бедствия. Направен бе обход на засегнатите места. Благодарение на навременните действия след полунощ  пътят между двете села бе отворен. Активно през нощта работиха ръководството на Община Троян, РУ „Полиция”,  Районна служба пожарна безопасност и защита на населрението (РСПБЗН), екипи общинското дружество „ВиК - Стенето” и общинско предприятие „Комунални услуги”, както и подразделението на електродоставчика ЧЕЗ.

РАНО ТАЗИ СУТРИН (14 юни, петък) г-жа Михайлова обходи невралгичните райони в общината и в 8:30 ч. Кризисният щаб отново бе свикан за анализ на ситуацията и набелязване на конкретни мерки. В момента пътищата в общината се проходими, няма пострадали хора, електрозахранването е възстановено, водоподаване има навсякъде. 

НА НАВОДНЕНИТЕ имоти на граждани се прави опис, където е необходимо ще бъдат почистени затлачените с листна маса, клони и др. отводнителни шахти. В помощ на РСПБЗН - Троян се очаква да пристигне пожарна кола от Ловеч. Кметът благодари на всички участници за експедитивната работа през нощта. На групите, които тръгнаха на оглед из общината, е наредено да поддържат постоянен контакт с общинското ръководство.

*****

ГОЛЯМА ПОДКРЕПА при нощното разчистване на свлачището, затворило пътя между троянските села Бели Осъм и Чифлик, оказа холандецът Майкъл Грюн, който е собственик на цех за пелети в Бели Осъм, женен е за българка и от години живее в селото. Чужденецът не само предостави собствена техника - фадрома, камион, храсторез, но лично участва в разчистването от началото до края. „Г-н Грюн заслужава похвала, впечатлена съм от неговото отношение и помощта и искам да му изкажа благодарността на общинското ръководство и моята лична”, коментира пред Т21 Донка Михайлова.

ЩЕТИТЕ ОТ ПОРОИЩАТА в периода 11-14 юни се уточняват. По сериозно е пострадал и в момента е неизползваем малък метален мост в с. Калейца, на някои места в града, особено в по-стръмните участъци, скорошните улични кърпежи са изровени и са се отворили дупки (ул. „Македония", в жк „Буковец” и др.), повреден е и въжения мост в началото на с. Терзийско. Има и сгради в Троян, понесли щети от навлязла вода в приземни етажи и мазета, по масивната сграда на Община Троян също има поражения. Като цяло обаче щетите от водопадът, излял се в Троянско през тези няколко дни (според данни от синоптичните емисии на централните медии на 11 юни, вторник, над Троян са паднали около 50 литра на кв. м и градът ни е бил национален рекордьор по този показател - бел. Т21), не са драматични.  

Маргарита Генкова,
PR на Община Троян

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Браво за адекватната реакция и действия на кметицата! Трудно може, който и да било, да се пребори с природата, но тя прави всичко възможно!

Анонимен каза...

И ще се пребори!!!

Анонимен каза...

Въженият мост в началото на Терзийско е претърпял големи повреди - неизползваем е.
Вероятно има по-належащи ремонти,но дано и на него да му обърнат внимание.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Всичко е въпрос на организация и адекватно действия. Нито Донка е спряла водата, нито вода я е подмила. Все пак адекватни мерки. Срещу природата нема борба, ама ние си я унищожаваме постепенно и малко или много тя ни го връща!

Анонимен каза...

Замислете се,...тя вече работи http://www.oecd-nea.org/tools/abstract/detail/nesc0797/

Анонимен каза...

хайде стига сте я издигали в култ тази донка,какво толкова геройчно е свършила ,свикала била кризисния щаб.!ами аз ли да го свикам?я вземете да закърпите дупката в началото на пешеходния мост срещу киното,че някой турист ще падне в реката преди да е видял новата стомна!и по-спокойно с наколенките !достоини кметове е имало и преди,ще има и занапред!

Анонимен каза...

7 що се нервиш бе мен,жената си работи и я хвалят теб яд ли те е??

Анонимен каза...

7-ми, май писа на кило и канче ракия...а?!

Анонимен каза...

То кой беше тоя Майкъл Грюн,да не би да е този дето беше дясната ръка на белиосъмския кмет иБан драголов и кмета му смучеше парите като кърлеж,че аз съм чувал даже,че е ловувал в тамошната дружина години наред без всякакви документи и разрешително за оръжие със знанието на всички отговорни институции......" нема такава държава ей "

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |