„ В обувките на Ван Гог и не само...”

* Художникът Александър Телалим за пореден път в Троян;
 изложбата се открива на 9 април (18:00 ч.)
 в галерия „Серяковата къща”
Предстоящо

АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ е добре познат на троянската публика от двете му досегашни самостоятелни изложби в галерия „Серякова къща”. Преди години Агенцията за българите в чужбина (която по това време се ръководи от троянската снаха и добра приятелка на нашия град Райна Манджукова) представи негова изложба в Троян, преминала с небивал успех. А художникът печели тук много почитатели, които изграждат и до днес колекции от негови картини.

ПРЕЗ 2012 Г. изложбата му в София „Ван Гог и безумието” се превръща в национално културно събитие, за което дълго се говори и пише. Поради повишен интерес към тази изложба, галерия „Серякова къща” покани художника я да представи и в Троян, допълнена с новите му картини от 2013 г. 

КОЙ Е ВАН ГОГ? Слънчеви слънчогледи или отчаян художник? Безкраен космос и светлина или пълна лудост? Кой е безумен - художникът, създал Слънчогледите, или светът,  който знае за него само историята с отрязаното ухо? Отговор на тези въпроси търси Александър Телалим. И вдъхновен от рисунъка, настроението и идеите на великия холандец, интерпретира творбите му с любимото си средство – акварела; парадоксално познато и изненадващо изглеждат световноизвестните
маслени платна на Ван Гог през четката на акварелиста.

ИЗЛОЖБАТА В ТРОЯН ще се открие на 9 април от 18:00 ч. в галерия „Серяковата къща”. Тук ще я посрещнем с различно заглавие - „ В обувките на Ван Гог и не само...”, тъй като е своеобразно продължение на софийската изложба, обогатена с много нови творби. „Акварелът е уникална техника и голямо предизвикателство. За разлика от маслото, където можеш да поправиш, да скриеш грешките си, акварелът е техника, която е безпощадна към художника…Харесва ми прозрачността й – когато нещата хем са семпли, хем има дълбочина”, казва в свое интервю пред агенция „Фокус” художникът.
 
АЛЕКСАНДЪР ТЕЛАЛИМ е бесарабски българин. Роден е през 1966 г. във Владичен, украинската част на Бесарабия. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия. Един от най-добрите днешни български акварелисти, който неведнъж представя изкуството на България и Украйна пред света. Художник с извънредно широк творчески диапазон, като в по-широк контекст изкуството му се възприема като мост между двете култури -
на Изтока и Запада. 

Мариела Шошкова, галерист

10 коментара:

Анонимен каза...

"Мариела Шошкова, галерист"
Това някакъв виц ли е?

Анонимен каза...

Не се мисли за шегаджия.Най-голямата смешка държиш в ръката си,всеки път щом пикаеш (:

Анонимен каза...

Ама вярно ли тази надута селянка била галерист? Голям виц :)

Анонимен каза...

МАРИЕЛА, браво за идеята ти изложбата да дойде и в Троян!

Анонимен каза...

тая почна сама да се хвали

Анонимен каза...

Да се радваме, че я има тази галерия и тази ентусиазирана жена, която прави много.Недоброжелателите само показват,че тя си върши успешно работата. Успех Мариела!!!

Маргарита Генкова каза...

Мариела, аз също те поздравявам за тази изложба. И не само за нея - благодарение на теб в Троян дойде Теодоси Спасов, джаз-формация и някакси културните събития в галерията станаха много, много очаквани!

Анонимен каза...

За което,Маргарита, ти нямаш никаква заслуга.Нито пък оня пиандурник от терзийското. И ако вземеш да се позамислиш какви ги вършите в тая община за културния и какъвто и да е живот в този град,ще се вземете в ръце и ще се метнете от моста.Иначе сте се научили да ходите по културни мероприятия и да лицемерничите, спор няма.

Анонимен каза...

С простотията на хората без личен живот, без амбиции и успехи човек не може да се пребори! Успех на тези, които въпреки тези избиващи комплекси хора все пак продължават да си вършат работата!

Анонимен каза...

Мариелка, ти си един от малкото хора, които в Троян опитват да правят стойностни неща. Имаш много врагове, защото си истинска.Пожелавам ти винаги същото дръзновение и не обръщай внимание на дребнотемието в тези форуми. Утре съм на изложбата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |