Първият демонстративен сеанс в Троян

* Гросмайстор Нинов и международен майстор Карапчански матираха всичките си 53-ма противници * Шахматното шоу бе организирано от клуб „Кресим” с подкрепата на „Балканфарма Троян” АД
Шахмат 

мм Димитър Карапчански, Троян, 30 ноември  2012 г.
ШАХМАТЪТ е откровение и любов, в него няма лъжа и нагласени резултати – тук печели по-добрият. Това заяви при откриването на първия демонстративен сеанс по шахмат в Троян международният майстор Димитър Карапчански, който заедно с гросмайстор Николай Нинов застана в едновременна игра на 53 дъски - срещу 51 ученици от троянските училища и двама учители (петък, 30 ноември). Г-н Карапчански сподели още, че в личната си библиотека има шахматна литература на 54 езика, най-богатата подобна колекция на Балканите; разказа и любопитни моменти от историята на великата игра, например че при разкопки край Мадарския конник (прабългарски скален барелеф от 8. век – бел. Т21) са открити шахматни фигури.

гм Николай Нинов, Троян 30 ноември 2012 г.
ДЕМОНСТРАТИВНИЯТ шахматен сеанс - първият по рода си в града ни, бе организиран от международния майстор Симеон Винчев, председател на основания през миналата година шахматен клуб „Кресим” (Троян). А спортната проява бе подкрепена от директорката на „Балканфарма Троян” АД Валя Букарева и СОУ „Васил Левски”, което бе домакин на надпреварата. Въпреки надеждите, че някои от троянските малчугани, повечето възпитаници на „Кресим”, ще се „опънат” на гм Нинов и мм Карапчански, резултатът бе „катастрофален” – 53:0 за професионалистите.

мм Симеон Винчев
„РЕЗУЛТАТЪТ не е неочакван, тъй като сериозната работа с децата в нашия клуб тепърва набира скорост. Надявам се да решим и въпроса с помещение за клуба и да започнем редовни занимания”, заяви пред Т21 г-н Винчев. Председателят сподели и една новина – от догодина гм Николай Нинов и мм Димитър Карапчански ще са в състава на представителния отбор на „Кресим” (Троян), като се водят преговори с още трима елитни български шахматисти; „Близо сме до изграждането на страхотен отбор с възможности за големи успехи”.

ДЕМОНСТРАТИВНИЯТ шахматен сеанс се проведе с фигури тип „Стаунтон 6”, с които се играят международни професионални турнири; сред присъстващите бе и производителят на фигурите – троянецът Стойко Стоев.

Т21

Още по темата:

9 коментара:

Рицар без доспехи каза...

Браво! Именно тези хора, които се занимават с деца трябва да бъдат насърчавани и да им се дава поле за изява и помощ винаги, когато имат нужда! Успех в начинанието и дано по- скоро се похвалите с клубните си изяви!

Анонимен каза...

Гена,в другия вестник чета друго,проучи го може да има истина......всичко в БГ е измама жалко!
Поздрави!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Браво и от мен за шахматната проява , нооо е малко конфузно двама учители и 51 възпитаника на шахматен клуб "Кресим" да не могат на шахматен сеанс да направят поне едно реми...лоша атестация за интелектуалния потенциал на участниците. Казва го първоразрядник играл много шах в бившия шахматен клуб в Троян.

Анонимен каза...

Едно пояснение, децата не са възпитаници на клуба.Това е проява на клуба и с най-добрите от тези деца да се работи в бъдеще.Идеята беше да се види има ли интерес сред децата в града.Клуба в близките седмици ще разполага с помещение и ще се работи с деца.А няма нищо по-нормално от това двама от най-силните състезатели в България да победят 50 или 100 деца на сеанс.

Анонимен каза...

в какво се състоеше подкрепата на директорката В.Букарева?

Анонимен каза...

Предполагам, отговорът на този въпрос, ще даде отговор и на причината поради която екзинстираш на тази планета?

Анонимен каза...

Към 5-ти

В говоренето на простотии, като се мисли за много интересна!

Анонимен каза...

Поздравления за г-жа Букарева за финансовата подкрепа на една хубава проява като тази!

Анонимен каза...

Добра инициатива, трябва да се продължава нататък. Но в България си е трудничко.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |