Преструктурираха „БКС” ЕООД

* Донка Михайлова: „Закъсняла, но необходима промяна” * Инж. Галя Данчева: „Това е правилното решение” * Събчо Събчев: „Ще се справим с възложената ни нова дейност” * Инж. Илиян Пеевски: „Отива се към закриване на БКС”
Рокади

БЕЗ КОЛИЗИИ на последната сесия на местния парламент в Троян (29 ноември) общинските съветници решиха съдбата на проблематичното и задлъжняло общинско строително дружество „БКС” ЕООД. Припомняме – след силовото отстраняване през 2007 г. на бившия управител инж. Мирчо Банев дружеството тръгна надолу, като се стигна дотам, че открито се заговори за закриването му; подобна идея през м. юли 2012 г. лансира и общинският съветник Даниел Сираков, макар да имаше и противоположно становище – че след един прецизен инженерен одит „БКС” ЕООД може да се изправи на крака и че подобно дружество е нужно на Общината (съветникът инж. Илиян Пеевски). Неведнъж, включително от страниците на Т21, и инж. Банев предупреждаваше, че зад идеята за закриване/преструктуриране стоят нечисти приватизационни амбиции на местни бизнесмени.

В  ПОСЛЕДСТВИЕ кметът Донка Михайлова даде разяснение, че промяната е неизбежна по обективни икономически причини и общинското ръководство обсъжда три варианта – закриване, преструктуриране и опит за съживяване чрез оздравителна програма. Така се стигна и до предложението на общинската администрация, което получи вота на Общинския съвет. Предложението бе за преструктуриране на дружеството, като част от дейността му – строителството, се прехвърли към Общинското предприятие „Комунални услуги” и в него се създаде нов отдел с предмет на дейност поддръжка и ремонт на общинската инфраструктура и на имоти общинска собственост и изпълнение на дейности „свързани с принудително изпълнение на заповеди на кмета”. А другата дейност – производството и продажбата на бетонови и варови разтвори (бетоновият възел) и производството на бетонови изделия, остане като единствена дейност на „БКС” ЕООД.

„ЗАКЪСНЯЛА, но необходима промяна”, така от трибуната на Общинския съвет определи случващото се кметът Донка Михайлова. Тя обясни, че с прехвърляне на строителната дейност към ОП „Комунални услуги” ще се правят икономии от ДДС и по-оперативно и без нужда от утежняващи процедури ще се извършват неотложни  ремонти. „Общо взето се отива към закриване на БКС – Троян. Винаги съм твърдял, че това дружество има голям потенциал, а сега то се обезличава до продавач на бетон и вар”, опонира за пореден път инж. Пеевски. В крайна сметка с 21 гласа „за”, 2 „против” и 3 „въздържал се” предложението на общинската администрация бе прието.

„ТОВА Е ПРАВИЛНОТО решение, реалностите го налагаха”, коментира пред Т21 управителят на „БКС” ЕООД инж. Галя Данчева. „Очаквано решение, мисля, че ще се справим с възложената ни нова дейност и няма да има проблеми”, сподели ни сходната си оценка и колегата й Събчо Събчев, директор на ОП „Комунални услуги”. Тук е мястото да поясним, че кадрово новото строително звено в комуналното предприятие ще бъде обезпечено с кадри от БКС, извършвали съответните дейности (7 души); те ще бъдат прехвърлени на новата си месторабота на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 123 от Кодекса на труда, считано от 1 януари 2013 г. 

Т21 

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Можеше ли БКС да бъде специализирана в строителство и ремонт на инфраструктурни обекти? МОЖЕШЕ!
Можеше ли БКС да бъде специализирана в производство на строителни елементи за инфраструктурата и високото строителство? МОЖЕШЕ!
Има/имаше/ ли база? Имаше!
Има/имаше/ ли първично оборудване и кадри? Имаше!
Има/имаше/ ли пазар за реализация на фирмата и строителните и изделия? Имаше и има до ден днешен. /Европроекти, общински обекти, обекти на други общини, граждански и фирмени обекти/.
Какво нямаше? Нямаше воля от принципала /ОбС Троян/ да се направи инженерен одит и да се направи предприятието конкурентноспособно на вътрешния строителен пазар. Както го направиха в много други общини.
Защо нямаше воля и защо ОбС Троян не си мръдна пръста много години по ред относно тази общинска фирма? Първо - защото предложението 5 години по ред се правеше само от АТАКА и трябваше на инат всичките и предложения да бъдат отхвърляни. Второ - защото и преди да се появи АТАКА в днешния троянски ОбС, години наред ОбС по принцип НЕ РАБОТИ за гражданите и просперитета на Троян и жителите му, а е превърнат в слуга на администрацията и на поредната партия-победителка!!! /справка, вж многобройните Декларации и изявления на АТАКА в ОбС Троян по този въпрос/.
В крайна сметка нищо изненадващо. Закриването /наречено преструктуриране/ на БКС е поредният рецидив от т.нар. политически Модел или СИСТЕМА, по които се управлява Троян вече 23 години.
Няма значение кой е спечелил изборите. Няма никакво значение кой е Кмет. Тази Система и този Модел на управление смачква не само хората, но и самия Кмет и самата партия-победителка.
След което гражданите си избират поредните управленци, които им обещават поредните чудеса, но в рамките на същата Система и Модел. Следва поредният провал. После отново и отново...... И така - 23 години. И всички се питат - Що така?
Ами така! Друго няма как да бъде. Винаги давам сравнение, че един Трабант няма как да вдигне 200 км/час, каквото и да го правите, преустройвате и пребоядисвате. Защото такъв е Модела му и на спидометъра пише максимум 120 км/час.
Години наред аз и АТАКА предлагаме нов Модел и нова Система на политическо и административно управление в Троян. С нищо по-различно от това, което е в Европа и САЩ. Сигурно и там са "луди" или не си "пият хапчетата", както постоянно отбелязват и постоянно ни напомнят щатните биографи и милиционерски слуги :)
ИП

Анонимен каза...

Немога да разбера управляващите в Троян, защо не предприеха дейсдтвия по преструкториране на дружеството още през 2011 год., тогава когато имаше още какво да се спасява, в момента няма нищо от това дружество, останало му е само името, защо се допусна некомпетентни хора като,другарката Данчева и великия Главен счетоводител другаря Георгиев да се занимават с това , което най малко разбират, тези велики управленци, хал им е.

Анонимен каза...

Уважаеми 2-ри, преструктурирането трябваше да започне дори много по-рано. Някъде в началото или средата на 90-те.
Продължавам да смятам и да твърдя, че проблемът не е персонален, а е системен. Това важи не само за БКС. Това важи за цялото ни днешно общество и на държавно и на общинско ниво.
Тази СИСТЕМА води единствено до разпад.
Кое не се разпадна последните 23 години?
Сещате ли се защо нито една реформа /част от системата/ не бе реализирана последните 23 години, след като сменихме политическия СТРОЙ през 89-та?
Защо другите бивши източноевропейски държави успяха и изравниха до голяма степен стандарта на живот със западните държави? Защото смениха не само СТРОЯ, но и СИСТЕМАТА.
Няма как със старата СИСТЕМА от преди 89-та, която обслужваше торалитарния СТРОЙ, да изграждаш новия демократичен СТРОЙ. Провалът ти е предначертан. След 23 години не са необходими и доказателства.
ИП

Анонимен каза...

Този мишок Илиянчо Пеевски - родата на Бано Петров,нали обеща да напусне форума??? По цял ден джудженцето пише ли пише. То нямя тема,по която да не ни светка лампата. По всичко е компетентен просто "нямя няма". Сигурно е бил
Наполеон в някой предишен живот. По ряста му
личи,че не бил Арнолд Шварценегър.

Анонимен каза...

А Д М И Н Е - Е - Е - Е - Е - Е . . .

Анонимен каза...

ПЕЕВСКИ-И-И-И-И-И-И

Анонимен каза...

НЕ Е ПЕЕВСКИ-И-И-И-И-И-И

Анонимен каза...

:) 4-ти, нещо не ми е много ясно - как така аз, който пиша с името си съм "мишок", а вие, анонимния, сте големият смелчага, който не се крие като мишок и напада хората от анонимната си миша дупка?
Нали се разбрахме, че не ми пука от такива като вас? Не че не сте забавни в естествената си простота и първичност. Дори в първия си постинг тук пуснах една "муха" с т.нар. "щатни биографи" и "милиционерски слуги". За по-добра примамка сложих и кодовите думички "луди" и "пият хапчета".
Не съм очаквал толкова бързо да се хване рибка :)
Пишете си, не ми пречите. Твърде сме различни и това е добре. Ако бяхме еднакви, както каза Стефан Цанев снощи - единият е излишен. От такива като вас няма какво да се научи, освен тъпи милиционерски номера и демонстрация на животинското при хомосапиенс, но, добре е че ви има за да може да има база за правене на сравнения.
Лошото е, че СЪСИПВАТЕ този сайт и отказвате много качествени и умни хора от този град да пишат в него.
п.п. И какво имате против Наполеон? :)
Всъщност, това е риторичен въпрос. Знайно е, че за милиционерската подлога най-добре е когато мускула измести интелекта.
Бъдете здрав и си щадете нервите.
ИП

Анонимен каза...

Свестните считат за луди!
Това е действителността в България.

Анонимен каза...

Къде в цялата схема е мераклията "инж" редник Мирчо Банев?Защо не го поканите той да ви " оправи" и преструкторира?Ще има и за вас, той не е скръндза.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |