Фоторазказ за Чифте баня в „Серяковата къща”

* На  15 ноември 2012 г.  в галерия „Серякова къща” от 17:30 ч. се открива изложбата „В нея” - на Николай Минчев - фотографии на прочутата пловдивска Чифте баня, известна и като Баня старинна
 
Предстоящо

НИКОЛАЙ МИНЧЕВ е роден на 27 юни 1952 г. в Пазарджик. Завършил е ВИАС през 1978 г., специалност „Транспортно строителство”. В момента работи като строителен надзор в Кърджали. С фотография се занимава от дълги години. Печелил е голямата награда на Националната изложба за експериментална фотография в Ямбол през 1997 г., наред с редица други награди от национални форуми на фотографията. Негови работи са били представяни в общи и самостоятелни художествени изложби в страната и чужбина. Една от забележителните му изяви е поредица от художествени портрети на пловдивски художници, които представи в изложбата си „Те”. От скоро Николай Минчев има своя къща в красивото троянското село Дълбок Дол.
  
НАСТОЯЩАТА ИЗЛОЖБА (галерия "Серяковата къща", 15 ноември, четвъртък, 17:30 ч.) представя детайли от интериора на Баня старинна, известна още на пловдивчани като Чифте баня. Показаните фотографии отразяват гледната точка на автора, който е привличен от играта на форми и светлина и от рисунъка на специфичните декорации. Николай Минчев минава отвъд обичайно видимото. Успял е да улови в обектива си детайли от иначе пестеливата архитектурна украса и играта на светлината и сянката върху тях, погледнати отблизо от неочакван ракурс.  Открива ни драматичната живопис върху старата мазилка, самопородена от преминалото време - наслояването на различни пребоядисвания, от влагата, от обгарянето от пожара, който сградата преживява през 1980 г. Не са му убягнали оцелели детайли от някогашна украса и  рисунки на някой самодеен „художник” отпреди столетия с остър предмет по стените – схематично изобразена птица, риба, сграда.

ПОКАЗВА НИ всички тези свои открития в едър план върху големи пана, които са не просто фотографии, а пластични композиции, въздействащи абстракции в сдържано черно-бяло или вълнуващи с живописното въздействие на цветове, облагородени от патината на времето. Отива и по-нататък – експериментира с наслагване на различни кадри, което дава още по-нов и различен поглед към сградата, което поставя произведенията му отвъд обичайното за фотографията и все по-близо до модерното изобразително изкуство.

ЧИФТЕ БАНЯ или Баня старинна е любим обект на творчески търсения на автора. За първи път стъпва в нея след пожара, когато започва подготовка за реставрация на сградата. Документира детайлно всичко преди да влязат реставраторите. След това снима отново и отново промените при реставрацията. И това, което започва като фотодокументалистика, постепенно се превръща в творческо търсене. Духът на старата сграда обсебва творческите му сетива и той започва да разкрива неподозираната й красота, знаци, мистика. Връща се отново и отново година след година за да открива нови неподозирани тайни. В архивите си има стотици кадри от банята.

За повече информация: 
Мариела Шошкова, галерист, тел. 0887/231250

8 коментара:

Анонимен каза...

Интересно хоби.

Анонимен каза...

Да (не) риташ срещу ръжен

By Иво Инджев ⋅ ноември 14, 2012 ⋅ Post a comment

Неновините са водещи новини в България.

Не е новина например, че една институция, като обсерваторията на връх Рожен, е закъсала финансово поради липса на пари в бюджета. Пред, след и в процес на закриване е какво ли не наоколо.

Не е новина също и решението на звездобройците, заплашени от безработица, да се обърнат за съдействие лично към премиера Борисов. Това е стандартна процедура у нас, както знае всяка баба ( изразът „ и баба знае” получи актуализация напоследък).

Не е новина, че Борисов е обещал да помогне. Просителите са спазили процедурата и това е важно за Борисов.

Не е новина, че част от процедурата е да се изиграе едно благотворително мачле между отбора на звездобройците, кръстен вече „Роженските мечки” и „Бистришките тигри” , прочути като приют за футболните страсти на самия Бойко Борисов, разгорели се дотам, че той ги вози с правителствения самолет, а след това нарежда разчулия се скандал да бъде прикрит с покриване на сметката за сметка на футболния съюз.

За останалата част от света „светът е футбол” е новина веднъж на четири години по време на световно първенство. У нас обаче гоненето на топката с участието на премиера е всекидневие и (не) е новина като за световно.

Не искам да си мисля само как биха си решили проблемите, ако закъсат финансово от Съюза на куците или на слепите, или на престарелите. Като не могат да ритат, да ритат камбаната и това е…

Което няма да е новина.

Анонимен каза...

Кирливите ризи на простора пред съдебната и синодалната палати
By Иво Инджев ⋅ ноември 14, 2012 ⋅ Post a comment

Правилото, че кризата вдига мизата, важи не само за икономиката. Дойде време за очистителния ефект от кризата, която внася яснота и в БПЦ, и в правосъдната система.

Щяхме ли да надникнем в публичните тайни за грозните сделки в правосъдието и по върховете на закостенялата ни православна църква, ако не бяха изплували на повърхността кризисните страсти в осиротялата след Максим синодална върхушка, както и с арогантния избор ( и поведение) на Венета Марковска за съдия в конституционния съд?

Кой, извън кръга на лично засегнатите и малцината експерти по темата, беше чувал кой кой е сред претендентите да командват църковния и правосъдния парад?

Ето че кризата ги извади на показ и то не заради някаква неумолима логика на задължителната процедура, която помазаните с власт биха прегазили отново при първа възможност,а именно поради междуособиците в боричкането за власт.

Никой друг акт, освен може би издайническото гласуване за забрана на проучването и добива на шистов газ миналия януари, не изобличи толкова ясно досега тайния троен сговор между ГЕРБ, БСП и ДПС , както напъните на същите съзаклятници да наложат своето протеже Марковска в Конституционния съд.

Чрез шефа на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов управляващите се издадоха за своята услужливост по отношение на руските интереси, подкрепяйки протежето на Русия за овакантения български патриаршески престол , пловдивския митрополит Николай.

Усетиха се, но късно- вече се бяха издали. И нито заповедта на Борисов със забрана Велинов вече да мълчи, нито внезапното въздържание на медийния глашатай на дядо му Никола в официозната ТВ 7 Николай Бареков, могат за заличат спомена и впечатлението за този напън.

Някой вярва ли, че Велинов е проявил инициатива без съгласието на премиера Борисов или че Бареков ще се самоцензурира в угодническото си поведение спрямо неговия съименник с калимявката, без да му наредят?

Анонимен каза...

В публичното пространство, благодарение на самоизяждането на претендентите в битката да се докопат до високи постове в правосъдието и в БПЦ, най-после настъпи някакво, макар и изнасилено от събитията, а не породено от благородни порови, информационно проветряване.

Засега в състезанието за наследството на църковния трон, където положението е „хвани единия, уреди другия”, настъпи временно затишие за прегрупиране на лобитата след като по формален признак едната групировка си гласува служебна победа. Но нима руското лоби, определяно като най-силното в БПЦ от най-компетентните коментатори ( като журналиста от БНТ Горан Благоев), ще се примири с временния неуспех на Николай от Пловдив да се закрепи в София, а след това и в цяла България? Едва ли. Москва е зад него и няма накъде да отстъпва!

Патова е и ситуацията в драмата около кандидатурата на Марковска, която пържи на бавен огън най-едрата риба в българската политика. Бойко Борисов е принуден да я моли три пъти да се оттегли. Тя мълчи ( като една друга риба), но може да се окаже, че слага тигана прекалено рано.

Във войната с компромати досега никой не е победил тандема Борисов-Цветанов ( освен Георги Първанов, който събираше тайни от своя президентски Олимп цели 10 години и явно си изигра картите с тях достатъчно добре, за да не бъде докоснат с пръст след края на двата си мандата).

Така или иначе, на смълчаната публика не й остава друго, освен да наблюдава зрелището и да си прави изводи в духа на поговорката, че всяко зло е за добро. Онова, което е забранено на медиите да разкриват и разследват, изплува на повърхността по волята на кризата при която кризата на доверието във върхушката на БПЦ и на симбиозата между властите в имитацията на правосъдие позволи на мислещите хора да се ориентират и без помощта на липсващото звено в Българската демокрация: независимите медии, призвани да вадят кирливите ризи, проснати в момента на простора пред синодалната и съдебната палата.

Анонимен каза...

По казуса “Марковска” Борисов хвана бика за опашката

На какво ли не сме се нагледали, но чак такава ненагледна арогантност, като демонстрираната от Марковска отново днес, май не бяхме консумирали!

В рамките на един и същи ден тя заяви пред разни медии, че нямало да предаде онези, които са й гласували доверие в парламента и ще се закълне като съдия в Конституционния съд, а само часове по-късно, когато президентът Плевнелиев й попречи да го направи, напускайки церемонията, беше цитирана да казва пред депутати, че всъщност е имала намерение да се закълне и да подаде оставка.

Двете й позиции се изключват взаимно точно толкова, колкото още няколко подобни нейни противоречащи си по смисъл предишни поредни изявления.

По този повод, ако се приеме за меродавно „намерението” й да подаде оставка след като положи клетва ( нещо, което очевидно е било толкова засекретено, че не го е споделила дори с президента), ще смятам за позволено отсега нататък намеренията да се зачитат, щом като има толкова високопоставен прецедент.

Например:

Защо да не ограбя една банка с намерение да депозирам парите в друга и да ги върна с лихвите на ограбения трезор, за да му направя услуга? Не казвайте обаче на никого, защото намеренията на простосмъртните водят до белезници, докато самозабравилите се властници, които се разпореждат с живота и имуществото ни със самочувствието на недосегаеми, явно са загубили всякакво чувство за реалност и смятат нас, „мравките”, за толкова тъпи, колкото всъщност се оказваме, търпейки подобни изстъпления.

Анонимен каза...

Този път обаче има надежда поне веднъж Темида да се ядоса и да свали превръзката. Марковска прекали дотолкова, че прокуратурата, която декларира първоначално, че няма намерение да се занимава с „казуса Марковска”, вече си е променила намерението.

Изплува новината за досъдебно производство срещу Венета Марковска от 2010 г., което никак не може да бъде наречено донос, защото е по сигнал на ГДБОП. Според БНР производството е срещу неизвестен извършител за търговия с влияние, пране на пари и подкуп. Това е същият Георгиев, с когото Марковска е живяла години на семейни начала, но първата й реакция беше да отрече, че е била близка с него. В ГДБОП обаче са се усъмнили още преди 2 години, както се оказа „изведнъж” сега, че чрез него съдийката е получавала дарения, които са свързани със служебните й задължения.

А уж нямаше нищо срещу нея, както твърдеше в парламента не само самата Марковска, но и нейната закрилница на върха на правната комисия Искра Фидосова!

Интересно, как ли ще реагират от Европейската народна партия на това, че българският вицепремиер Цветан Цветанов ги подведе с тезата си за „непорочността” на кандидатурата на Марковска, след което висши представители на консерваторите му се довериха и се ангажираха от Брюксел с подкрепа на позицията на ГЕРБ за избора на Марковска в българския Конституционен съд?

Ходът на Плевнелиев с крачката встрани, направена когато скандалът налиташе с рогата върху него на ръба на пропастта, беше моментално аплодиран от главния тореадор на републиката Бойко Борисов. Това обаче е случаят, при който няма как скрие, че обича да хваща бика за опашката.

Анонимен каза...

The very Blendtec Count Food processor or blender includes on the normal requires not to mention user-friendly extra.
The machine is perfect in the going through countless operate associated
combination but milling of the many your meals items necessary in
the most important Pakistan tennis courts which is too very and furthermore expert, that perspective spices and hard
essentials freely and proficiently inside its machine.
And lastly, get rid of the bananas solution by means of foldable in which upon whipped
product. Somewhat I do not have reason to believe some director may
likely select each of our explanation that we're late evening regularly since i need to have to shake nearly every single very compound produced by get meditate. With enough really brightly hued softer fruit, three bananas allow it muscle, and consequently fat free yogurt, dairy products, or merely coconut milk traditional casino establish, a meaningful provide a range would probably can be there to meet anyone.

Look into my weblog; kitchenaid blender processor

Анонимен каза...

You have to bearing associated with the 4'6ft double oven in your everyday living in your own home kitchen, and this is the program the way of lengthy run? Try cooking for 25 occasions, reverse, and thus help to make much more twenty minutes. The item should the swiftest a lunch break in the industry! Most important factor you could imagine at the time cleaning a meaningful toaster oven is method of tandoor you possess.

my blog post :: cuisinart convection oven recipes

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |