Посрещнахме гости от Виньо на Сена

* Кметът Донка Михайлова, заместниците й и народната представителка д-р Станка Лалева разговаряха с Франк Льодук и Антони Беролини от управата на побратимения ни френски град * Три конкретни идеи за сътрудничество

Донка Михайлова и Антони Беролини си разменят подаръци
ОТ 2 ДО 4 НОЕМВРИ на официално посещение в Троян бе делегация от побратимения ни Виньо на Сена (Франция) - Антони Беролини, зам.-кмет за международните контакти, член на Регионалното сдружение на общините и общински съветник и Франк Льодук, директор на кабинета на кмета и президент на Алианс „Франция – България”, чието седалище е в Париж. На срещата с кмета на Троян Донка Михайлова от наша страна присъстваха зам.-кметовете Кольо Кацаров и Ангел Ангелов, народната представителка д-р Станка Лалева и председателката на троянския Комитет за побратимяване Веселина Попова.

В ПРИВЕТСТВИЕТО си към гостите г-жа Михайлова изказа благодарност и към тукашния Комитет за побратимяване и лично към г-жа Попова, които са важен партньор на Общината при реализирането на контактите с френските ни приятели. Троянският градоначалник запозна французите с актуалните задачи пред общинското ръководство: планирането за следващия програмен период (2014/2020 г.), подготовката на Общ устройствен план на общината за 20 години напред и Интегриран план за развитие на градската среда, качествено управление на спечелените европроекти и т.н. Разбира се, фокусът на разговора бе партньорството между двата града побратими и се обсъдиха три конкретни възможности за сътрудничество.       

ПЪРВО – засилване на ученическия обмен. През лятото на тази година група троянски деца гостуваха във Виньо на Сена, идеята е догодина (м. април 2013 г.) 30 френски ученици да дойдат за пет дни в Троян. Желанието на французите е гостуването да е през учебно време, за да могат да присъстват в часове в троянските училища. „Ще опитаме с групата да бъдат и кметът на Виньо, както и френският посланик в България”, подчерта г-н Льодук.  Ще се работи и по подготовката на съвместни проекти по програмата „Леонардо”.

Пред Община Троян, отляво: д-р Станка Лалева, Антони Беролини, Донка Михайлова, Франк Льодук, Веселина Попова, Ангел Ангелов и Кольо Кацаров
ВТОРО – участие на френски майстори на художествените занаяти и приложните изкуства от района на Виньо на Сена във Великденската изложба (м. май 2013 г.) в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак, която ще е с международно участие. „Нашето очакване е чуждестранните ни гости да станат част от този процес”, коментира г-жа Михайлова, като изрази надежда, че и френският посланик ще окаже съдействие (миналата седмица г-жа Михайлова и директорът на НИХЗИ Иван Чакъров имаха срещи в тази посока с ръководителите на посолствата на Австрия и Корея в София – бел. Т21). Г-н Льодук пък обеща, че ще посредничи това да се случи.

ТРЕТО – реализация на медицинския проект за изграждане на здравни кабини в различни селища на община Троян. От разговора стана ясно, че д-р Лалева и директорът на МБАЛ - Троян д-р Бамбов са запознати с проекта; запознат бил и предишният министър на здравеопазването, който възприел идеята положително. Но за да се реализира този проект е нужно министерско разрешение и по този повод французите се пошегуваха: „При вас има един проблем – много често сменяте здравните си министри”. В този план д-р Лалева пое ангажимент да запознае министър Десислава Атанасова с идеята и още през м. декември да се организира среща, в която да участват и френските представители.

В КРАЯ НА СРЕЩАТА домакини и гости си размениха подаръци. Г-жа Михайлова получи плакет на Виньо на Сена и покана от  името на кмета на града Серж Поансо да бъде негов гост.

Маргарита Генкова, PR на Община Троян

*****

Още за проекта „телемедицина”

* В малките села и махалите се инсталират т.нар. „здравни кабини”, в които става регистрирането на здравното състояние на местните хора 

Веселина Попова
ПРОЕКТЪТ е насочен към реализиране на превантивни здравни мерки за населението. Познат е като „телемедицина”, защото цялата информация достига до личния лекар по електронен път. В малките села и махалите се инсталират т.нар. „здравни кабини”, в които става регистрирането на здравното състояние на местните хора. Кабината е свързана по електронен път с основното здравно заведение (в нашия случай – с МБАЛ - Троян) и предава данни за: кръвно налягане, сърдечен ритъм, телесна температура, електрокардиограма и т.н. Сигналите осигуряват пълна здравна картина и личният лекар може да прецени каква помощ е нужна в момента на този пациент, без да се налага да го посещава в отдалечения му дом. Тези здравни кабини са полезни и при профилактиката на населението.

ЗА НАШИЯ РАЙОН е добре в проекта да се включи и община Априлци, тъй като при по-голям брой здравни кабини се предвижда по-сериозна субсидия. Проектът се финансира изцяло от ЕС и дава възможност за откриване на допълнителни работни места – след  като се премине съответен курс на обучение. Иновацията със здравните кабини е осъществена на редица места във Франция, в района на Виньо на Сена също; ръководител на проекта е младият френски лекар д-р Франк Бодино, който вече е идвал в Троян по този повод.

Веселина Попова,
председател на Сдружение „Комитет за побратимяване” - Троян

Още по темата:

13 коментара:

Анонимен каза...

Тъжно!!!Ще обменят ученици,занаяти/евентуално/ и "кабинки за телемедицина" - също евентуално!Плюс,разбира се,г-жа Веселина Попова,която и от това разбира....
Тъжно!!!

Анонимен каза...

Снощи в едно от предаванията гост беше лекарят на годината. Водещият го попита кое не ви харесва в днешния българин. Отговорът беше - негативизма! Разбирате защо го казвам, надявам се. И трите инициативи заслужават внимание. Надявам се да станат.

Анонимен каза...

Да,разбирам,ама той още ли не е емигрирал?Е какъв доктор е тогава?
Животът е това,което ти се случва,докато гледаш телевизия,май.Аз не гледам.

Анонимен каза...

Не съм написал първия пост, но мисля че негативизма се поражда от многото сринати надежди. Живота на обикновения човек, преминава/ във слушане на обещания, храни надежди, работи добре в името на тези обещания, но всичко е само думи без реализация/–не стигат парите "загубени" някъде, е оправданието. И така минават годините, обещаващите се пенсионират правейки това, да обещават, а за тия, които вярват на обещанията, и се радват остава само "голата" надежда, и накрая песимизма става тяхно постоянно настроение. Лошото е, че младите хора, все повече изпадат в това състояние и е жалко.
Не съм песимист, напротив, но все повече се притеснявам за хората около мене. Затъването, морално, физическо, психическо, ниската грамотност и колко още неща вече се забелязват и с просто око. Може би само ОБЕЩАВАЩИТЕ са тези, които си вярват, за съжаление.
Госпожа Веселина Попова беше един от любимите и добри преподаватели,интелигентна, способна, с вкус. Дано всичко по което работи се увенчае с успех. Един такъв човек трябва да е откровен , и по–малко песимисти занапред!!!

Анонимен каза...

Народът го е казал точно и кратко - пикае на шумка и мисли,че бие барабан!
И не съм песимист,а .....
ДЪРТ РЕАЛИСТ

Анонимен каза...

Превантивните здравни мерки започват с здравословна храна и незамърсена околна среда, не със здравни кабинки.

Анонимен каза...

От 4–ти. 6–ти, и това исках да напиша, но ми омръзна да се повтарям.

Анонимен каза...

4-ти, ще им го повтаряме и милион пъти ако трябва, преди да ни направят кабинки свързани със светия синод и най-близкия поп.

Човека внесъл ирландското канцерогенно месо днес вместо в затвора е министър.
Пръмовица станала спец по боб с гъгрици, а най-голямата земеделска фирма от Северна България гледа от години само ГМО царевица.Циганите я крадат и продават, нивите заразени. Канцерогени, алфатоксини, диоксини, ГМО и паразити директно в храните, а ние говорим за превенция с здравни кабинки....

Това са хора чийто място е по затворите, а не в управлението на една държава.



Анонимен каза...

Ще дойде и това време, и то няма да закъснее. Имам само мъничко съмнение, защото така както след 44 година са ни оставили на произвола, това може да ни се случи и сега.
Далеч съм от мисълта, че в ЕС не знаят с какви доходи живеят множеството от хората, и с колко пари на месец се отглежда едно дете.
Далеч съм от мисълта, че тия доходи са достатъчни за един нормален/скромен/живот, относно храна, дрехи, лечение, образование и т.н.
Тия господа, посещавайки Троян, от любезност могат да кажат много добри думи, да обещаят доста неща, но много се страхувам, че ще е до там.
Хората, които са ги посрещнали, може да са интелигентни, добре облечени, думите да са възвишени и оптимистични, но обстановката е нехигиенична и отвред лъха на застояло и старо, а новото много бързо добива същия вид.
Далеч съм от мисълта, че в ЕС не знаят какво се е вършило и преди 89, а и след това та до сега. Те виждат и много добре знаят, ала не реагират, защото нямат право да се намесят, или ни чакат да "капнем" сами в кюпа. Те не реагират, ние си търпим, и така докато ни дойде края. Много се страхувам, че отново ще останем на произвола, докато се самоизтребим/но на кой ли му пука?/
Дано нямам право.

Анонимен каза...

Краят е близо - пътят е далеч!
Така е казал поетът и то наближава - ето вече и т.нар.патриарх ни напусна,трябва да намеря време да му запаля една петолъчка.Ще си замине и "съдия" Марковска,а ние ще продължим да копаем дъното с надежда да открием Америка.По-младите и по-умните просто отлетяха!

Анонимен каза...

Ако се събудите посред нощ облян в пот,с чувството,че сте сънували Карабас Барабас,доктор на куклените науки и собсвеник на кулен театър и Буратино,с характерния дълъг нос,който допълнително се издължава при лъжене,не се плашете - просто сте забравили да изключите телевизора.Пак дават г-н Марешки и г-н Яне Янев - коалиция Ярешки!Плюйте си в пазвата и се обърнете на другата страна!

Анонимен каза...

Просто сте върха 10,11. Ако сте един и същ човек–добре, ако сте двама–още по–добре. Имаме надежда!
Хубав ден и живи, и здрави!

Анонимен каза...

Сам съм,други няма!Нали така беше....
Хубав и ползотворен ден и на теб,някъде около обед,като се наспи Карабас Барабас,ще очакваме включване...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |