Хамлет - наполовина троянец

* Режисьорът Явор Гърдев: „Много обичам интелигентни актьори”
 
ЛЕОНИД ЙОВЧЕВ – едно талантливо момче с троянски корени (баща му Анатолий Йовчев е троянец, починал рано, майка му, Нина Чилиянска, е плевенчанка, но също с троянски корени, преподавателка по немски в ловешката Езикова гимназия) – жъне успехи на родната театрална сцена. А неговият Хамлет в Народния театър, чиято премиера бе на 30 октомври 2012 г., се превръща в културно събитие. По-долу четете разказа за младата театрална звезда, обяснимо ентусиазиран, на студентката по журналистика Инна Христова. Т21

СПАСЕНИЕ, А НЕ ОТЧАЯНИЕ

30 ОКТОМВРИ  2012 Г., Народен театър „Иван Вазов”, „Хамлет“ на Уилям Шекспир, сценична версия и постановка Явор Гърдев, превод Александър Шурбанов. Герои и изпълнители: Хамлет - Леонид Йовчев, Клавдий - Мариус Куркински, Полоний - Валентин Ганев, Гертруда - Светлана Янчева. Хамлет - вековно стар и винаги нов, когато за пореден път оживее на сцената. Гърдев го постави сега на сцената на Народния театър, след 14 години изчакване, докато намери най-подходящия да го изиграе. Актьор, който да е не Хамлет Отчаянието, а Хамлет Спасението.

ЯВОР ГЪРДЕВ: „ТОЙ ТРЯБВА ДА ИЗИГРАЕ ХАМЛЕТ”

ХАМЛЕТ е мечтана роля за всеки актьор, но малцина са богоизбраните да я получат. В този случай режисьорът на филма „Дзифт” прави изненадващ ход и полага короната върху главата на 29-годишния Леонид Йовчев. Един от най-младите актьори в света, който играе Хамлет, а предизвикателството е огромно, защото играта му неизбежно ще бъде сравнявана с най-големите - Лорънс Оливие, Владимир Висоцки, Кенет Брана…
 
ЗАЩО ГЪРДЕВ избира точно Леонид Йовчев? Решението е обяснимо - всичко, с което досега се е захващал Леонид, го е правил блестящо. И все пак ето какво казва режисьорът: „Много обичам интелигентни актьори. Хора, които освен че са органични, освен че имат чисто актьорски умения, добре възпитани в тях, имат и две други неща. Собствен изследователски дух, т.е желание да научаваш повече - това у Леонид е много характерно, той много работи със себе си и критерият за това, какво се случва с него, е, че той в най-малка степен е суетен. Нещо много важно за един актьор. Никога не харесва сам това, което прави, винаги се вслушва къде може да отиде и отива натам. И второ - той има много силна тяга, което значи, че може да издържи. Става дума за чисто физическа издръжливост. Огромен обем текст, който трябва не просто да се преодолее, а да се изнесе, огромно физическо натоварване. Спектакълът е много атлетичен, аз се чудя как Леонид не е целият в контузии. Пребиват го по шест пъти на ден на загряващите репетиции, целият е в кори, наколенки и т.н. Много е целенасочен и не съм имал абсолютно никакво съмнение, че той трябва да изиграе Хамлет в този вариант”. 

А КОЙ Е ЛЕОНИД ЙОВЧЕВ?

Леонид Йовчев като Хамлет в Народния театър "Иван Вазов"
НЕ ЗНАМ ДАЛИ проявявам пристрастие и чиста форма местен патриотизъм, но истински се възгордях, когато видях на афишите на Народния театър името на най-младият Хамлет в историята на българския театър. А това, което видях на сцената, ме направи още по-горда с познанството си с този изгряващ талант. Бях поразена от енергията, излъчването, интелигентността и артистизма на Льонката. Малко е да се каже, че съм щастлива с близостта си с него, Леонид Анатолиев Йовчев, както е цялото му име. Той е роден във Велико Търново на 14 ноември1983 г. и тази сряда става на 29. Две години живее в Троян, откъдето е коренът му и по двете линии. На 11 години за пръв стъпва на театрална сцена. Завършил е езикова гимназия и актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (2007 г.). Първата му роля на професионална сцена е в „Горски дух” на Гогол  - в ДТ „Иван Радоев” в Плевен.

БАЩА МУ и майка му учителстват в Троян в средата на 80-те години. Но по-интересното е, че двамата се запознават заради пристрастията си към творчеството на Владимир Висоцки. Анатолий е един от тогавашните изпълнители на песните на дисидента в Троянско, запомнен по купоните с вечната китара в ръка. Нина обожава текстовете, но се осмелява само да припява. Този взаимен интерес силно ги сближава и накрая решават да сключат граждански брак. Дали от голямата любов към Висоцки – един от всепризнатите изпълнители на ролята на Хамлет, но тук сякаш има пръст съдбата, която предопределя бъдещето на техния син. Дотолкова, че е на път да достигне, а защо не и да задмине идола на своите родители.

В КРАЯ НА 2007 Г. Леонид е поканен от режисьора Красимир Спасов в Театъра на българската армия (ТБА) да играе в неговата пиеса „Събота, неделя, понеделник”, след изявата си е назначен на щат в трупата и оттогава до днес е затрупан с ангажименти. Леонид Йовчев е основател и известно време член на първата и единствена професионална трупа за импровизационен театър „Хахаха ИмПро” - заедно с петима свои колеги забавлява публиката с интерактивен театър, без сценарий, декор и костюми, в който принципът „тук и сега” е основополагащ. От 2011 г. е на щат в Народния театър „Иван Вазов”.

ПЕЧЕЛИЛ е и доста награди: Годишната награда на НАТФИЗ за най-добър актьор (2007 г.), Любимец на зрителите в ТБА (2009 г.), Най-добра поддържаща роля в ТБА (2010 г.), номинация за „Икар” на Съюза на артистите в България (2009 г.), „Икар” (2012 г.).

ХАМЛЕТ/ЙОВЧЕВ Е ИСТИНСКИ БУНТАР

ВСЕКИ АКТЬОР мечтае да изиграе ролята на датския принц, а Леонид Йовчев казва: „Никога не съм мечтал да изиграя Хамлет, за мен всяка роля е важна, към всяка роля подхождам еднакво сериозно“. Когато Явор Гърдев един ден рано сутринта му се обажда да му предложи ролята, още сънен той механично отговаря „Да“, без да се замисли в какво се забърква. След четири месеца репетиции, постановката вече е на сцената на Народния театър. Премиерата на „ Хамлет“ бе от 30 октомври, а до края на годината билети трудно биха могли да се намерят.

ПУБЛИКАТА, която видя първото представление, може би се раздели на две - така както според хрумването на сценографа метален мост разполовява големия салон на Народния театър и дефинира противопоставянето между Дания и останалия свят. Началото е неочаквано: масов бой, порой, а след пороя - Шекспир. Избран е изцяло съвременен подход към класическото произведение - оръжия с лазерен лъч, гардове със сериозна екипировка и също толкова съвременен Дух. А принц Хамлет на Леонид Йовчев е истински бунтар, който не желае да приеме, че майка му Гертруда толкова бързо е забравила покойния му баща, краля на Дания, и се е омъжила за брат му Клавдий. Дотук с преразказа на историята - всички я знаете, тя си е същата.

АКТЬОРИТЕ са хората, за които искам да говоря. Мариус Куркински е титаничен, неговият Клавдий е едновременно властен и уязвим, объркан и целеустремен; изпълнението е много мощно, точно такова, каквото би трябвало да бъде за ролята на Клавдий. Светлана Янчева е също толкова силна в ролята на Гертруда. А срещу тях стои Леонид Йовчев - младият актьор, заел се с една от най-тежките роли, които могат да бъдат изиграни на сцена. Хамлет на Йовчев е повече от убедителен и е очевидно, изборът на режисьора за изпълнител на главната роля е повече от правилен.

Инна Христова

6 коментара:

Анонимен каза...

"Издръжката на дома се е увеличила сериозно", констатира в заглавие "Сега". Всички важни за семейния бюджет разходи са нараснали сериозно през третото тримесечие на годината спрямо същия период на м.г. За година харчовете на член от домакинство са се вдигнали от 917 лв. до 1033 лв., което е с 12.6 процента ръст, показват данните на националната статистика.
Доходите в България ще достигнат стандарта в ЕС след 30 години, и то, ако производителността на труда постигне устойчив ръст от 5,5 процента на година, пише "Стандарт", позовавайки се на Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските страни. Понастоящем производителността на труда расте с 2,5 процента, но това се дължи по-ското на намалената заетост. Ако България поддържа този ръст, то и след 30 години разликата между доходите у нас и тези в развитите страни в ЕС ще остане същата.
БТА

Нели Генкова каза...

"Хамлет е наполовина троянец" и нещо повече: "Хамлет - това сме всички ние" (Уилям Хазлит).

Анонимен каза...

номер 1 дали е добре?! как може след това хубаво писание за култура да прасне този коментар?! малоумник! Ясно,че "рънътъ" е важна, ма нека има и малко духовна....! или поне си търси на друго място изява!!!

Анонимен каза...

1–ви, развали ми настроението!

Анонимен каза...

От 4–ти. 1–ви изрази факти,които не са за тази тема, и по този начин изрази своя протест.
Който може да чете между редовете/ненаписаните мисли/, го разбра и не го смята за малоумник.
От мене, повече млади и талантливи хора да се изявяват по сцените, а и да остават в България!

Анонимен каза...

Протест не толкова срещу отразяването и на такива събития, а за НЕотразяването на много по–важните и жизнено необходими неща. Никой не отразява живота и ежедневието на пенсионера с минимална пенсия, на работника с минимална заплата, семействата с деца с трайни увреждания /70 лв.пенсия за пълнолетно дете с аутизъм/, а то има нужда от човек до него. Нека има и такива статии, нека се отразяват проблемите на хората, и да им се помогне. В противен случай информацията се поднася/но никога засягаща обикновения човек/, ние четем, пишем, спорим/, и така ще продължим до безкрайност, а резултата ще е нулев/с малки изключения/. Доколкото си спомням беше почистено едно сметище/но и това е нещо ще кажете/.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |