Погребаха патриарха в неговия Троянски манастир

* Дядо Максим бе положен до чудотворната икона на св. Богородица Троеручица в манастирската църква * По-малко миряни от очакваното изпратиха Негово светейшество, нямаше висши държавници, липсваха и представители на Общинския съвет в Троян

НА 9 НОЕМВРИ 2012 Г., петък, в Троянската Света обител „Успение на Пресвета Богородица” бе погребан българският патриарх Максим (1914-2012). Такава бе волята приживе и в завещанието на Негово светейшество – да го погребат в неговия Троянски манастир, който се намира в родното му село Орешак, манастирът, където е кръстен и постриган за послушник и който заема много специално място в духовната му дейност. Патриархът почина в столичната болница „Лозенец” преди разсъмване на 6 ноември, а поклонението бе в митрополитската църква „Св. Неделя” в София ден по-късно, на 8 ноември (патриархът е и софийски митрополит); опелото пък се извърши в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в деня на погребението, след което тленните мощи бяха транспортирани до Троян. С решение на Министерския съвет 9 ноември бе обявен за ден на национален траур, черно знаме бе спуснато и от сградата на Община Троян. 

КОРТЕЖЪТ С ТЯЛОТО на дядо Максим пристигна в Троянския манастир с близо час закъснение - около 16:20 ч. (погребението бе обявено за 15:30 ч.). По наша информация забавянето било умишлено, тъй като при изкопаването на гроба в манастирската църква, точно зад чудотворната икона на св. Богородица Троеручица, работниците се натъкнали на скала и трябвало допълнително време за разбиването й.

ПО-МАЛКО ОТ ОЧАКВАНОТО бяха миряните, дошли да изпратят Негово светейшество патриарх Максим до последното му земно жилище – предимно местни хора и близки, сред тях племенницата Максимка, дъщеря на брат му, и първите братовчеди Станка Гладкова и Петко Борджуков плюс голяма група журналисти от различни медии (четирите големи български телевизии имаха свои ПТС-и и излъчваха директно); имаше и много духовници от цялата страна, сред които отдалеч личеше едрата фигура на благодетеля отец Иван от Нови хан. Тук бяха и кметът на Троян Донка Михайлова със заместниците си Поля Димова и Кольо Кацаров, областният ни управител Ваня Събчева и търновският й колега Пенчо Пенчев, зам.-областният управител Сашо Данков, кметовете на Ловеч и Велико Търново - Минчо Казанджиев и Даниел Панов, трима ловешки депутати - д-р Анатолий Йорданов, Димитър Горов и Христофор Ачков.

ВПЕЧАТЛЕНИЕ обаче правеха няколко липси. Никой от висшето държавно ръководство не пристигна за патриаршеското погребение в Троянския манастир (това донякъде се обяснява с факта, че първите ни мъже и жени се сбогуваха с Негово светейшество на поклонението и опелото в София). Нямаше и представителство на Общинския съвет в Троян, което според нас бе задължително, тъй като дядо Максим е и почетен гражданин на Троян. Отсъстваха и няколко от общо 14-те български митрополити, сред които ще бъде излъчен новият глава на Българската православна църква.

ТРАУРНИЯТ КОРТЕЖ, идващ от столицата, се водеше от луксозна катафалка „Бентли” с варненска регистрация, в която бе тялото на Негово светейшество патриарх Максим. Пред входа на манастира ковчегът бе поет от шестима духовници, сред тях и троянските отци Марин и Станимир. Шествието - което се водеше от игумена на манастира дядо Григорий и внушителна група духовници, като най-отпред двамина носеха кръст с надпис „Патриарх Максим, 1914 г. – 2012 г.” и патриаршеското було – премина през шпалир от народ, след което влезе в манастирската църква. 

ТУК, В МАНАСТИРСКАТА ЦЪРКВА, бе последното опело, а един до друг стояха двама митрополити, спрягани за евентуални наследници на патриарх Максим – Ловчанският владика Гавриил и Николай Пловдивски.(Припомняме – тази църква в Троянския манастир, предишната е опожарена, е вдигната през 1835 г. и е изографисана две години по-късно от Захарий Зограф, т.е. заредена е с много духовност и история; затова трябва го кажем – при опелото на патриарх Максим с още по-голяма сила лъсна една нашенска идиотщина и безотговорност, съсипаните на много места, вероятно безвъзвратно, манастирски стенописи, но то е отделна тема – бел. Т21) Атмосферата в храма бе много истинска и трогателна – сълзи бяха избили в очите на мнозина, чуваха се ридания, ковчегът на дядо Максим бе обсипан с цветя и целувки за последно сбогом. 

ГРОБЪТ, както вече казахме, бе точно зад чудотворната икона на св. Богородица Троеручица и след като ковчегът бе спуснат, отгоре му постлаха мраморни плочи. Подобна практика на погребение в храма има и на други места у нас, например в Бачковския манастир, където са положени мощите на предишния български духовен водач патриарх Кирил. Бог да прости дядо Максим!

Т21

П.П. Трябва да се отбележи безупречният ред и перфектната организация на височайшето погребение, създадени от страна на общинската администрация в Троян и троянската полиция и пожарна.  


Още по темата:

Още снимки от събитието:











5 коментара:

Дочо Булгуров каза...

И все пак, според мен е смешно, а и е подигравка с вярващите, на погребението на Негово Светейшество Патриарх Максим, да присъстват комунистически дерибеи, като въпросния минко казанджиев, които по време на комунистическото робство са гонели и съдели хората, че ходят на църва. Колко души е изгорил въпросния комсолмолски секретар и какви очи има този болшевик, да влиза в севетия храм...?

Анонимен каза...

А,онази кукумявка Поля Димова,какво прави на погребението на патриарх Максим?Комунистка и атеистка,застанала до вратите на Светата обител посреща мощите на Патриарха.Странен и грозен свят сме станали!Господ вече не смогва да раздаде правосъдие по тази грешна земя!

Анонимен каза...

Мисля,че до голяма степен, да няма много миряни на самото погребение, беше и факта, че на дълго и широко беше разказвано от медиите за пътя на траурния кортеж, за пропускателния режим, за полиция и пожарна и т.н.
Убеден съм че много хора не са били в Троянския манастир, точно порадитози факт.

Анонимен каза...

Сашо Данков и религиозност? Чудно как този път маймуняка Акимов пропусна да се покаже ?!?

Анонимен каза...

Жалко много жалко,отсъствието на нашите власт имащи за погребението на най висшия църковен сан за последен път доказва че правилно турчулята са ви викали'НЕВЕРНИЦИ,.Не се сърдете и приемете фактите,че много от вас не знаят как да се кръстят..и уж па много били набожни,точно тук в Троян има най много комунисти и наи много неверници,то не че има много файда от вярващите,Хемус и Елпром няма да заработят, но пък не се фукайте вред че сте Българи,и че всички останали са цигани ,чернилки....много от тези са по развити по умения и практика от някой от вас...богопомазаните гяури.Дръжте се малко с по наведени глави,ходете на църква в неделя,слушайте попа той не ви учи на лошо,и бъдете щедри в даренията си към църквата и просяците..това е европейският начин на живот,приели сте го вече,и мнозина, а по късно и всички ще са против него!!!! АМИН!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |