Йонка Мичева – новият почетен гражданин на Троян (1)

* Дочо Карадочев и Венелин Иванов – съответно с второто и третото по степен троянски отличия

90-ГОДИШНАТА ЙОНКА МИЧЕВА (р. 1922 г.) е новият носител на най-високото троянско звание – „Почетен гражданин на Троян”. Номинацията на дългогодишната директорка на Троянската гимназия (сега СОУ „Васил Левски”) бе направена от Инициативен комитет начело с кмета Донка Михайлова и бе подкрепена от почти целия колектив на СОУ „Васил Левски”. А изборът стана на последната сесия на Общинския съвет (27 септември) с тайно гласуване, каквото е и изискването на Наредбата за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите на Община Троян.

С ВТОРАТА ПО СТЕПЕН троянска награда – „Златен герб – Троян”, бе удостоен Дочо М. Карадочев (р. 1932 г.), дългогодишен стопански деец и директор на мебелното предприятие „Хемус”; любопитното е, че през 2010 г. същото отличие получи и съпругата му, спортната деятелка Цонка Карадочева. Носител на третата по степен троянска награда – „Златна значка – Троян”, стана спортният деец Венелин Цв. Иванов (р. 1940 г.), дългогодишен член на ръководството на клуба по ориентиране в Троян, човекът с основна заслуга за възраждането в наши дни на този емблематичен троянски спорт. Трите награди, които имат и парично изражение – съответно 1000 лв., 500 лв. и 250 лв., ще бъдат връчени официално на празничната сесия на местния парламент на Петковден (14 октомври).

Т21

Още по темата:

29 коментара:

Анонимен каза...

Комунизмът си отива-спете спокойно деца.ох Васко,Васко колко далеко от истината си.

Анонимен каза...

С вяра в утрешния ден.....
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx980_1157064.jpg

Анонимен каза...

Тука някъде и е мястото.....
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx980_1157069.jpg

Анонимен каза...

1-и,какъв комунизъм?!Какво значение има,че жената е била директор по време на комунизъм?Щом са я предпочели,значи е заслужила!

Анонимен каза...

Хубаво е да се отдава признание на почтени и заслужили хора като Мичева!

Анонимен каза...

Само за интелигентните зрители -
ИЛЮЗИОНИСТЪТ/VBOX7

Анонимен каза...

Само кратка вметка. Може ли някой да каже около в годините около 1950 колко деца на репресирани бивсши предприемачи, фабриканти, търговци е изгонила от училище по собствено осмотрение другарката Мичева? Дерибействата които тоя кътил е вършила в троянската гимназия са добре известни на поколенията около 1930-1940г. Комунизмът се завръща с пълна сила в Троян. По-точно той май не си е ходил. Интересно е да се спомене кой точно я е номинирал?

Анонимен каза...

Любопитно е да се чуе нещо. Не съм от поколението на гонените, но баща ми е започнал гимназиалното си образование и е прекъснал. Какви са били причините не ми е известно. Знам само, че дядо ми не е искал да влезе в ТКЗС след 44 година. След натиск, побой и заплахи за разправа с децата му, влиза 1956 година без дори да имаше негов подпис на документа с който е включен. Този документ видях с очите си в архива на АПК след 89 година. В този документ дори не бяха посочени неговия инвентар, земя и животни, нищо, просто една хартийка, на която пишеше, че лицето влиза в ТКЗС, и толкова. Така дългогодишния му труд като шивач и парите вложени в земя/50 дкр./ и дребен добитък /200 овце/, 2 коня отиват в ръцете на "едрия" добитък, който се разпорежда с всичко през останалите години.
Нямам представа какво е ставало в гимназията през посочените години, но съм чувала, че е имало издевателства, както имаше в следващите години с "по–специалното" отношение към децата на избягалите зад граница бащи.
Не мога да твърдя неща, за горепосочената госпожа/с уважение към възрастта и/, и с неуважение към делата и, ако са свързани с гонения на деца на обявени за врагове на държавата хора, които с труда си, като дядо ми, са се опитвали да изхранят многочленните си семейства.
Истината е нещо, което трябва да се знае от младите хора.

Анонимен каза...

След 44 истинските учители бяха заменени с прости и полуграмотни партийни функционери.

Анонимен каза...

8-ми http://chitanka.info/text/2898/3#textstart

Анонимен каза...

Мичева наистина е мръсница от най долна проба.
Пълна истина е,че издевателстваше над децата на
не комунистите. Трябва да се знае!!!
Карадочев е същата маимуна.
Боже пази Троян!

Анонимен каза...

Така както е тръгнало догодина посмъртно ще бъде награден и Милко Балев

Анонимен каза...

Мичева сега е една възрастна жена, която не може да издевателства над никой. Може би и самата тя се връща в годините назад, и дори може да съжалява за разбитото бъдеще на много деца от тия поколения/ако действително е допринесла с действията си/.
Драмата на много такива хора, с "препънати" съдби и след 89 година продължава да е в това, че никой политик в България не застана пред тях, а и пред целия народ, за да поиска извинение. Извинение за действията довели до разсипване на икономиката, принудителната емиграция, лишенията на родителите, за да нахранят децата си, подложените на стрес семейства с един, или двама безработни, лишените млади хора от работа, гледащи към нормалните държави за препитание.
Благородно е да кажеш дори само едно"извинявай", но къде да го търсим благородството?
Хубаво е да се знаят и някои истини, но къде да ги открием, освен в разказите на потърпевшите. Дали ще се намери някой да разкаже, и няма ли запазени документи от тогава. Истините се доказват и с факти! Смятам, че ако се даде такава звание на човек, който е служил на несправедливостта, и е допринесъл за унижението на едно дете, просто е кощунство!
Вече губя надежда, че ще станем един грамотен и цивилизован народ. Личи си по действията!


Анонимен каза...

То може да не му е тука мястото, но дочувам, че т. нар. ОПОЗИЦИЯ, щяла на сесията да даде отовод на собственото си решение за мястото на паметника на Иван Хаджийски. Щели да "клякат" на БСП-то...

Анонимен каза...

Това животно наречено Йона Мичева,което гледа като вампир от снимката е пратило десетки младежи по концентрационните лагери. По възрастните хора от Троян знаят. Тя беше от власт имащите в онези мрачни времена и дерибеистваше с пълна сила. Тормозеше и много от
учителите,които не и бяха удобни наи-вече по
политически убеждения. Знам го от първа ръка,но
как да си напиша името,като комунизма се връща?

Анонимен каза...

Да не ти пука 15- ти! Нека се опита някой да ти дири сметка за думите, пък да го боли главата после . Колкото повече шум се вдига ,толкова по се страхуват от нас !

Анонимен каза...

И аз вече губя надежда,13-ти,а може би това е и целта - тотална загуба на надежда,на съпротивителни сили!Мисля си и друго - защо не са я наградили веднага,през 1966 година/била е директор от 50 до 66 година/ за добрините,които е сторила,когато е имала живи съученици....
Продължаваме да вадим живи изкопаеми с една-едничка цел - да доказваме,че "идеята" е жива,че може да се възкреси!
Не,не може!!!Поради простата причина,че не е съобразена с човешката природа.

Анонимен каза...

Абе защо общината не вземе да си ъпдейтва наградите и на всите разбойници от време оно да раздаде по един златен каскетЪ ???

Анонимен каза...

Браво! Донка наистина доказа,че е кмет на всички троянци! На всички, обаче, със звездички в тиквата! А всъщност спечели с гласовете на десните тая комсомолка и сега се реваншира на своя партиен кумир Йона Мичева. Като сложи и паметна плоча над партизаните, партийната й мисия ще е напълно изпълнена.

Анонимен каза...

Айде,пък догодина минчо акимов от трапето и сашо данков, да направите почетни граждани на Троян!

Анонимен каза...

Заслужава! Честен човек е!

Анонимен каза...

Кой?

Анонимен каза...

90-ГОДИШНАТА ЙОНКА МИЧЕВА - Интервю с вампир!

Анонимен каза...

БСП-бесни страшни пенсионери.........филм по телевизията ,вие какво си помислихте?

Анонимен каза...

ле-ле,няма ли край това комунистическо/БСП/ безочие!!!!

Анонимен каза...

Дали и сега някои директори не искат да приличат на баба си Мичева или са като нея.

Анонимен каза...

Като я гледам,гледам...та ми прилича на Розалина и пак СОУ"В.Левски"-ха-ха-хааа!!!

Анонимен каза...

Само да я къносат-баш тя:)

Анонимен каза...

Отново съм шокирана от злобата, която лъха от коментарите на този сайт. Успяхте да очерните един наистина заслужил и почтен човек. Наистина това ли е младият троянец. Какво знаете за Йонка Мичева? Твърде често чувството за безизходица, лична неудовлетвореност и самота търси виновните някъде другаде. Усмихнете се, поздравете тази достойна жена.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |