Ще рисуват върху елтаблата в централната градска част

* В момента се избира идеята за тема на рисунките – предложенията се приемат на mail@troyan.bg, срокът – до 14 септември * Реализацията ще е по време на Фестивала на сливата

ИНТЕРЕСНА АРТ ИДЕЯ имат от общинската администрация в Троян – да бъдат изрисувани изглеждащите доста сиво и скучно електроразпределителни табла в централната градска част. Процедурата вече е стартирана, като първата стъпка е да се избере идея за тема на рисунките; предложенията се приемат на електронния адрес на Общината – mail@troyan.bg, а срокът е до 14 септември (петък). Предложените идеи ще бъдат разгледани от комисия и одобрената тема ще бъде обявена на 17 септември (понеделник) в сайта на Община Троян - www.troyan.bg. Предвижда се рисуването на таблата да съвпадне по време с тазгодишния Фестивал на сливата, който ще се проведе от 21 до 29 септември. Нямаме информация каква сума е заделена и колко точно табла ще бъдат разкрасени.

„ШАРЕНАТА” ТРОЯНСКА инициатива има свой аналог в страната – през м. август чрез програмата си „Инвестирай в България” електроразпределителното дружество ЧЕЗ – България организира кампания за подобряване вида на електроразпределителните табла по някои емблематични улици в София („Цар Шишман”, „Раковски”). Освен естетизиране на въпросните съоръжения като част от процеса на подобряване на градската среда, идеята има и друг аспект. А именно - да се подчертае необходимостта от отговорно отношение към тези важни инфраструктурни „кутии”, от които зависи светлото и топлото в нашия дом.

Т21
Бележка на редакцията

Идеята е хубава, спор няма! Но имаме едно опасение – че превърнатите в картини елтабла начаса ще бъдат олепени с некролози. Дано все пак красотата респектира и възпре настървените троянски лепачи на скръбни вести, за които няма невъзможни места – дървета, порти, електрически стълбове, елтабла, стени, огради, олуци и т.н., всичко „под ножа”. А най-интересното е, че всички ние на думи отричаме тази некроложна вакханалия, а на практика продължаваме да я поддържаме?! Въпреки забрани, наредби, осигурени специални места... Почитта към мъртвите е велико и свято чувство, безусловно. Но едва ли камарите некролози за починалия любим човек, накачени къде ли не из Троян, прибавят нещо към почитта.

21 коментара:

Анонимен каза...

Браво. Ние си имаме и училище, нека да дадат шанс на децата от СХУПИ да се изявят и да дадат нещо от себе си за града. А за тези, които лепят - глоба. Особено с некролозите... лесно ще се намерят.

Анонимен каза...

Идеята наистина е чудесна, но е изключително важно кой ще я изпълни. Надявам се да са професионалисти, които да направят наистина въздействащи неща...Защото ако са такива ще избягат от кича, превзел Троян на много места и в различни области.

Анонимен каза...

Относно некролозите: оня ден една група френски туристи се "блещеше" в некролози, налепени по дървета из центъра и питаха дали това са хора, обявени за издирване:)))В тяхната наистина европейска държава подобни артефакти няма:)))

Анонимен каза...

Некролозите навсякъде в Троян са като СПИНа и чалгата и няма отръвка от тази зараза :(

Иванко каза...

На елтаблата в София например, се лепят най-различни
реклами и афиши и то по няколко пъти на ден.
На това му се вика българска работа.

Анонимен каза...

Същата глупост е и да се нарисуват. Кич и простотия до шия (:

Анонимен каза...

Същата глупост е изобщо да се рисуват картини нали 6ти? :D)

Анонимен каза...

Лично на мен ми допада идеята.По-добре да да си рисуват спокойно по ел-таблата отколкото да буквално да драскат по фасадите на сградите.

Анонимен каза...

Добра идея! Преди това обаче да се проверят и обезопасят/затворят/. През лятото едно такова табло на пазара до автомивката стоя с разтворени врати няколко дни. Сещате се какво можеше да се случи!
Относно некролозите, с уважение към починалите, но не по този начин. Задушаващо е, и за нас, и за туристите.

Анонимен каза...

Браво!Чудесна идея!

Анонимен каза...

7-ми,що не си напълниш гоУемия нос с барут и не си удариш тимбата у некое еУ табУо,било то нарисувано или с некролози ...

Рицар без доспехи каза...

Нека намерят ко*е*е*о, което е нашарило целия град с някакви шибани пилета по фасадите на къщи, училища, и други обществени сгради или с надпис pils. Няма ли полиция в тоя град? Как може да се нашари буквално цял град и да не се разбере извършителя? Относно некролозите, българската действителност, факт! Това както имаше един виц е фейсбук за старите хора, няма да се отървем от тях, това е положението, те са просто част от нашия живот и на мен не ми е приятно да ги виждам по улиците, особенно когато на тях виждам млади хора или мои познати и приятели, но просто такъв е живота. Ако има повече приспособени места за лепенето им, вероятно няма да се слагат така безразборно. Колкото до шибаняците, извинявам се за думите си, които пък летяп целия град с разни оферти за кредити, по улични стълбове, пощенски кутии, тротоари, дървета и прочие, на тях трябва да им се съставят толкова солени актове, че свят да им се извие. Не стига, че постоянно спамят пощенската ми кутия пред дома ми и постоянно когато чакам поща се принуждавам да си почиствам кутията по 3 пъти седмично, ами и са си налепили нагло ,, услугите" все едно сме малоумници. Или оня индивид дето сега пък изкупува стара нафта, така си е сложил обявите, че все едно сме до някоя петролна база по морето. Ужас тая простотия ни залива като цунами и колкото по- големи стават вълните от нея, толкова повече хора се заливат с помията и забравят или по- точно свикват с нея и не обръщат внимание!

Анонимен каза...

Рицарю, полиция има, и много други институции има. Но не си вършат работата. Калпави са хората в институциите. Няма оправяне.

Анонимен каза...

Никъде не прочетох идеята на общинарите да е съгласувана със ЧЕЗ. Това е необходимо защото таблата са собственост на ЧЕЗ. Да не стане после проблем и общинарите да се обвинят в увреждане на чужда собственост. Преди това е нужно ЧЕЗ да бъдат задължени да подменят таблата си. Те са стари, изгнили, ръждясали, кое без врати, кое вързано с тел, с открити тоководящи части, често висящи на захранважите си кабели, с разрушени фундаменти. Достъпа до болшинството табла е свободен и само неугледния им вид не привлича вниманието на малките деца. Резултата от заиграването на дете с улична касета е ясен. Допълвам идеята на общинарите-да се изрисуват само технически изправни табла и това да е съгласувано с ЧЕЗ.М/SI.

Анонимен каза...

Много добра препоръка M/SI! Дано да бъде чута!

Анонимен каза...

До 14 и 15 - естествено, че е съгласувана с ЧЕЗ!

Анонимен каза...

Идеята и темата за изрисуването на таблата е съпътстваща от местоположението им. Както твърди 16-ти, че е съгласувано, защо неможе да го прочетем това съгласувателно писмо? Таблата и разпределителните касети имат различни размери и "Творците" трябва да се съобразят с тях. Загледаите се в разкрасеното табло на първата снимка! Има един тънък, момент задължителния реквизит на касетата от обозначителен знак е унищожен. Какво може да очакваме от тази комисия? Що за пример в сайта на общината?

Анонимен каза...

Покрит е и от налепените некролози. Писах, първо да се обезопасят и заключат вратите на таблата, а след това рисунките. В София деца са влезли в незаключен трафопост, и едно от тях е ранено!

Анонимен каза...

Да това е много добра идея. В много градове т.е големите преди няколко години децата рисуваха, не само ел. таблата, гюмовете за смет, трафопостове, стени каквито има с/у Трояфарм и други подпорни стени.
Що се отнася до некролозите, не виждам нищо ложо, чевек да почита паметта на своите близки. Но нашета община не е направила необходими места където да се лепят. Затова хората ги лепят на всякъде.
Същото се отнася за обявите, за афишите с които се показва какво престой в града.
В нашета община няма ред....

Анонимен каза...

19, общината наскоро направи няколко нови табла за некролози. Моля, изказвайте се подготвени.

Анонимен каза...

Хубава идея, Браво !
Целия ни град е облепен с най-различни реклами на кредити и други глупости на забранени места.
Общината не ги ли вижда г-н Маринов ?
Защо не взема мерки за нарушителите ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |