Справедливост за Йордан Опиц!

* „Проблемът с г-н Опиц е принципен. Затова не може да махнем с ръка и да го загърбим. Това как ще приключи разрешаването на този проблем засяга всички нас”

Авторката, Ценка Мак, приятел и сътрудник на Т21, е лекар по образование и е прекарала години в Обединеното Кралство. В момента със семейството си живее в България.

ДВЕ ПОДОБНИ по характер събития, отразени от медиите в България и Великобритания през м. септември. В България беше арестуван и вкаран в затвора 68-годишният художник иконописец Йордан Опиц, за да излежи присъдата от 5 години; затова, че е застрелял един от нахлулите с взлом крадци в кооперацията, където живее . Застреляният престъпник е бил задържан и освобождаван общо 92 пъти от полицията. Преди това кооперацията на г-н Опиц е била обект на атаки от страна на крадци многократно.

СХОДНО СЪБИТИЕ, но с обратно развитие на събитията, се случи и във Великобритания, където полицията освободи след разпит г-н и г-жа Фери. Те бяха задържани за разпит в продължение на три дни след взлом на крадци в техния дом; тогава семейството ранило в главата единият от крадците, който бил заловен. В печата и на двете страни се изписа доста за този тип ситуации - когато на подсъдимата скамейка се оказва не престъпникът, а неговата жертва. Тук е мястото да се спомене, чe подобно на г-н Опиц през 1999 г. във Великобритания бе осъден фермерът Тони Мартин, който стрелял по крадци влезли с взлом в имота му. Единият от бандитите починал, а другият бил ранен. Тони Мартин беше осъден и лежа в затвора 3 години. Раненият крадец, докато Тони Мартин излежаваше присъдата, си беше хванат в друга кражба. След този случай вестник The Sunday Telegraph  години наред провеждаше кампания „Правото да защитиш себе си” за разширяване законните правата на хората, когато се налага да се защитават при нахлуване с взлом в техните домове. В резултат на кампанията и в резултат на това, че консерваторите дойдоха на власт, атмосферата на Острова се промени. Което обяснява освобождаването след разпита на семейство Фери, вместо задържането им и отвеждане в съда.

АРЕСТУВАНЕТО миналата седмица на Йордан Опиц предизвика горещи дебати. Формира се група във Фейсбук в негова подкрепа, откриха се петиции, където гражданите могат да се подпишат в защита на г-н Опиц. Йордан Опиц подаде молба за помилване до президентството, но вицепрезидентът, бивш правосъден министър и висш магистрат Маргарита Попова отговори, че няма да слуша улицата да й диктува какво да прави, а ще разгледа този случай като всички останали. Не знам как да коментирам изказването на г-жа Попова, тъй като тя говори така, все едно че  България е известна със справедливостта си и принципите си в съдебната система. А България е известна точно  с обратното. Всички тези събития се отразиха в пресата (в. „24 часа” и в. „Труд”).

68-ГОДИШНИЯТ
художник го прибраха в затвора. А в това време съдът оневини признатите за виновни Марио Николов и всички останали подсъдими по случая САПАРД. Пак по същото време репортери на „24 часа” снимаха на улицата 48-годишният бизнесмен Емилио Младенов-Хени от с. Доспей, с влязла в сила присъда за отвличане и побой. Въпросният бизнесмен над 200 денонощия отлага килията с операции на крака. А сутринта, когато полицията прибра от дома му в София иконописеца Йордан Опиц и го закара в затвора, Хени бе забелязан ведро да си пие кафето в бензиностанция „Диана” в Самоков.

ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ децата тръгнаха на училище и улисани в грижи много от нас не са и обърнали много внимание на това, което става наоколо. Животът тук е тежко бреме и човек няма време да се тормози за околните, да се тревожи за техните съдби. Такова е колелото на живота. И ще продължава да бъде такова, докато ситуации като тази идват, вдигат пушек и отминават, оставяйки незабелязани до следващото гръмване на сензационната новина в печата. Истината е, че  случаят с Йордан Опиц засяга всички нас. За разлика от Великобритания престъпността и беззаконията у нас са изразени в много по-голяма степен. „За последните 5 години има обявени над 250 000 неразкрити обира. А реалният брой на обирите е към трикратно по-голям. Жилищата или вилите на повечето мои познати са обирани. И като резултат над 90% от хората искат сериозно да се разширят пределите на неизбежната отбрана”, казва проф. Иван Тодоров в материал за „24 часа”. 

ПРОБЛЕМЪТ с г-н Опиц е принципен. Затова не може да махнем с ръка и да го загърбим. Това как ще приключи разрешаването на този проблем засяга всички нас. Безспорно има много опити да отвлекат нашето внимание от ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ - че живеем в атмосфера на беззаконие, че престъпниците се разхождат на свобода и остават ненаказани, за да продължат по същия начин. Затова, че законите и съдебната система не само не защитават гражданите, но не им позволяват да защитят правото си на живот и правото си на частна собственост. Докога жертвите на престъпление ще седят на съдебната скамейка, а престъпниците ще бъдат пускани на свобода? ( Тук може да се напомни за други подобни случаи, като този с учителя по физика, осъден условно.) Кой е отговорен за това, че наркозависим престъпник с 92 задържания от полицията се разхожда на свобода и продължава да тероризира гражданите.

ЧОВЕК СЕ РАЖДА с правото на живот. А правото на живот означава, че човек има право да защитава този живот. Когато се роди бебе, майката го защитава. Всички знаем до каква степен на себеотрицание водят майчината любов и инстинкти. Майката е готова на всичко, за да защити рожбата си. Правото на живот е свято и правото на човек да защити живота си е свято. Влизането с взлом в частната собственост е заплаха за всеки човек. Когато има заплаха, човек реагира и има право да защити себе си и собствеността си. Независимо дали тази собственост се нарича „живот” или „частна собственост”. Още от Магна Харта тръгва развитието на обществото в посока на правото човек да защитава дома си и семейството си. От там идва изразът „Моят дом е моята крепост”.

КОГАТО ЧОВЕК се роди той е под закрилата на родителите си. Когато порасне по същия начин човек очаква правото му на живот да бъде защитено от държавата, от правителството на страната в която живее. Ако приемем, че е нормално човек да бъде осъден затова, че в неговата частна собственост някой друг е проникнал с взлом, това означава да приемем, че нито животът на този човек си струва да бъде защитен, нито неговата собственост. Това е обезценяване на човешкия живот. И всичко опира до този въпрос - има ли стойност човешкият живот в България или не.

АКО СЛЕДВАМЕ ЛОГИКАТА, използвана при осъждането на г-н Опиц и приложена на ниво държави, то тогава излиза, че армията на всяка страна няма право да защити страната си. Истината е, че щом някой се опита да прекоси границата тайно и незаконно, по него се пускат кучета и се стреля на месо независимо от мотивите на нарушителя. Ако съседни на нас страни нахлуят, например с „благородното” намерение да си пооткраднат малко жито, няма ли да отвърнем на нашествието с куршуми? Разум няма в законите ни. Тук става въпрос не само за помилване на г-н Опиц, но и за изискване на следващ етап на промени в законодателната система – за да бъде защитена неприкосновеността на частната собственост и правото ни на живот. 

Ценка Мак

  • Който желае да подкрепи молбата на г-н Опиц за помилване да подпише петицията: http://www.peticiq.com/opic_justice
  • Също така може да се пише до президента с мобла да помилва г-н Опиц ( отнема само 2 минути) на: http://www.president.bg/contacts.php   

П.П. В четвъртък  
(4 октомври) от 18:30 ч. на площад „Св. Неделя” пред Духовната академия в София ще се състои митинг в подкрепа на осъдения художник Йордан Опиц. Митингът ще протестира срещу ширещата се престъпност и ще настоява за преразглеждане на делото на Опиц и преустройство на правораздавателната система.

Бележка на редакцията

Във вторник (25 септември) в предаването Референдум по БНТ юристът Борислав Цеков - който през 2001 г. се залепи за Царя и влезе в Парламента, после се  отцепи в Новото време, но като не потръгна, се присламчи към вечния нагаждач Гиньо Ганев и цяла петилетка бе омбудсмански секретар, а по-после си намери друго топло местенце и оглави, и до сега, енигматичния Институт за модерна политика, възвеличал на последните президентски избори „надпартийната” кандидатура на Меглена Кунева – обясни колко справедлива била присъдата срещу иконописеца Йордан Опиц. И как щом триинстинционният български съд е решил така, така трябва - Опиц в затвора, понеже си позволил да защити с оръжие неприкосновеността на жилището си. Няма да спорим с Цеков и цековци, но ще си позволим да ги попитаме защо българският съд не прати зад решетките кънкьора Максим Стависки, който пиян като кютюк зад волана на джипа си уби едно момче и прати в кома едно момиче, което и до днес е на ръба между живота и смъртта. Защо двойният убиец Стависки е на свобода?! А убилият при самозащита Опиц – в затвора?! 

И един факт – Елена Авдева, председателката на съдебния състав, който прати за 5 години зад решетките Йордан Опиц, е член на съдебния състав, помилвал с условна присъда от 2,5 години Максим Стависки; любопитно, нали?! Сещаме се как в Грузия решили проблема с корумпираните пътни полицаи – уволнили ги всичките до един, назначили нови и нещата потръгнали. Дали грузинците не ни подсказват изход за (от) българското правосъдие?!

Т21

39 коментара:

Рицар без доспехи каза...

На мнение съм, че след като от зараждането на демократичните времена в България се доказа във времето, че родната милиция НЕ НИ пази е редно да се дадат малко повече права на народа, поне по отношение да брани имота и собствеността си! Нереално е да видиш как някой те краде и да не можеш да му откъснеш главата, а да трябва прилично да го помолиш или да си тръгне или да изчака докато повикаш полиция за да се изясни случая. Трябва да се стреля на месо, тогава когато закона е в твоя полза и единствено тогава когато е застрашен живота ти и собствеността ти! Аз съм на такова мнение! За съжаление обаче в казуса с г-н Опиц нещата са много по- сложни отколкото би ни се искало.
- Използвал е напълно незаконен преправен газов пистолет.
- Застрелял е човек извън личният си имот!
П.П. Дори и аз да членувам в тази група, законът на този етап е такъв, няма как да променим случващото се. Тук проблемът е от друго естество, не, защо Опиц е в затвора, а защо ако някой посегне на живота ни или на собствеността ни, ние нямаме права по- големи от тези на злосторника?
Честно казано и на мен да ми се случи и аз ще постъпя по същия начин, но именно заради това нямам пистолет, защото не знам докато би стигнал гневът ми в такъв момент.

Анонимен каза...

Той си е убиец.Забавлението му е било да стреля по бездомни котки....Каквото си е търсил,си го е намерил...

Анонимен каза...

В един момент търпението на човека се е свършило, в следващия просто не е знаел какво прави. Двадесетсет и толкова години демокрация от този вид, може да те вкара в лудница! За да избегне лудницата е изкарвал събираната безпомощност върху котките/ако е истина/, и в един момент е направил грешката да стреля по крадеца извън имота/ако е истина/. Не е само той на границата между търпението и реакцията, нормална, или извън нормите и закона, много сме!

Анонимен каза...

Тук е налице превишаване пределите на неизбежна отбрана. Първо убитият не е бил в дома на Опиц, а в общите части на входа. Второ убитият не е извършвал кражба тогава, а евентуално се е приготвял за такава. Трето неизбежна отбрана в случая би имало, ако момчето беше застрашило реално здравето или живота на Опиц, което не е налице. Въпреки това аз му симпатизирам донякъде на този човек. Именно предвид ситуацията и наличието на смекчаващи вината обстоятелства съдът го е осъдил на 5 години затвор, а не на 20 години.
А я си представете следната ситуация: Вашият син се качва по стълбището на блок, който е обиран многократно и някой решава, че е крадец и го застрелва, понеже синът ви е хукнал да бяга. Това неизбежна отбрана ли е и трябва ли да бъде оправдан стрелеца?!?
Затова считам, че случаят не е толкова черно-бял, въпреки, че на всички ни е писнало от набезите на крадци.

Анонимен каза...

Истински съчудствам на Опиц. Считам, че присъдата е можело да е условна. Предлагам да съберем пари и ид.зпратим сумата в президенството. Трябва да ни съобщят каква е тарифата за помилване. Затова първо трябва да я уточним с бившата администрация на бившия президент и по-точно с господин Марин. Само така предполагам може да го помилват. Опиц няма пари. Ако имаше щеше да е като Ставийски, щеше да е като Ванко І, за когото направиха поправка в закона, освободиха го от затвора и после поправиха поправката си в закона. "Бах мааму" викаше оня Гологлавия от учин дол. Бах мааму, не бах мааму, но на гол гъз си е истинско еб.....е. Е как тогава да останат младите в тази отвратителна държава?Имат работа ли,ако имат то заплащането е мизелно, да гледат деца в мизерия ли, да ги крадат и убиват мръсни цигани ли, да очакват защита/полицая убил в Ловеч невинно момиче такова петно лепна на полицията, че няма с години да се измие/ и правосъдие ли?Дори нещата да се променят и да се разреши да трепеш мангали когато са в собствения ти дом за грабеж пак нещата няма да се променят.Призовавам Ви млади хора, махнете се от тази държава, отидете и устройте живота си в демократична Европа.Тук нямате никакво бъдеще. Нищо да не остане в тази държава, та да видя тогава депутати, мутри и цигани кого ще убиват и крадат.

Анонимен каза...

"Във фаталния ден, който преобръща живота на художника, 25-годишният Мариан Янчев и приятелят му Владимир Миндов нахлуват в кооперацията на столичната ул. „Чаталджа” 6. Около 16,30 ч синът на Опиц вижда апашите и казва на баща си. Художникът звъни в 5-о РПУ. По ирония на съдбата е работил там над 10 години. Бил експерт в отдел, който се занимавал с произведения на изкуството. Междувременно слага стоппатрони в газовия си пистолет. За 9 години в блока е имало над 40 обира и чашата вече прелива.

Данчо слага пищова в задния си джоб и излиза пред кооперацията да чака полицията. Вътре съседите успяват да притиснат Миндов и Янчев. Изведнъж обаче прозорецът на полуетажа се отворил и Мариан подал единия си крак. В ръката си държал 40-сантиметрова отвертка, спомня си иконописецът. Стой на място, извикал Опиц. В този момент Мариан скочил, а иконописецът стрелял.

В мотивите си ВКС пише, че Опиц не е действал при неизбежна самоотбрана. Последната инстанция е приела показанията на Миндов за истина. “Бягството на заподозрян в извършването на престъпление, !!каквато убеденост подсъдимият не е могъл да формира??, изобщо не му е позволявала да предприема мерки за задържане с цел предаването му на компетентните органи”, пише в решението.

Съмнителното поведение на двамата младежи не е давало основание на Опиц да действа. Той нямало защо да защитава съседите си, защото те не са били поставени в риск, смятат магистратите. Всичко това е преценено, въпреки че Миндов е признал, че с Мариан са възнамерявали да крадат. Освен това и двамата били надрусани.


http://www.blitz.bg/news/article/154330

Анонимен каза...

Случаят не се оспорва юридически, а принципно - от ЧОВЕШКА гледна точка.Знае се много добре, че крадците са били разпознати и това е довело до реакцията на г-н Опиц.Знае се, че не са били на това място за първи път. Много неща се знаят, които се пренебрегват или крият. Истината е тази - ако не е имало атака, нямало е да има и реакция,която в случая е била шокова, а също така се е дължала и на натрупвана травма от повтарящи се обири в тази кооперация с години. Каквото повикало, такова се обадило. Тази ситуация е предизвикана и причинена от дейсвията на загиналия.Закона за причината и следствието. Ако той не е тръгнал да краде и да ходи неканен с лоши намерения - истината е, че това нямаше да се случи. Той е причината и неговото поведение е довело до това да си сърба попарата, т.е . да понесе последствията от собствените му действия. Което се е оказало трагично. Но не е ли трагедия това, че задържан 92 пъти от полицията се разхожда по улиците и притеснява ( което е меко казано) гражданите и никой не носи отговорност за това? Ние като граждани на тази страна не е редно да защитаваме това. Държавата трябва да защитава гражданите, А не да изпраща окуражаващи послания на крадците, което се случва в момента. Има нужда от промени в закона. И от спазването на закона.

Анонимен каза...

6-ти до 7-ми. Напълно споделям казаното от Вас.

" Държавата трябва да защитава гражданите, а не да изпраща окуражаващи послания на крадците, което се случва в момента. Има нужда от промени в закона.

Анонимен каза...

Преди години съдиха един учител по физика.Циганката,която влезнала да краде попаднала на капан и беше ранена.На този човек не знам до какво наказание се стигна, но не беше малко. Сега по същия начин. В ТАЗИ СТРАНА НА СИ ПОЛИТИК ЦИГАНИН И КУЧЕ, но не и обикновен гражданин- нямаш никакви права.

Анонимен каза...

Напълно подкрепям четвърти , въпреки че съчувствам на Опиц . Не намирам какво общо има със случая това че е рисувал икони , нито пък това как се е однасял с безпризорните животни разнасящи зарази и бълхи . Това кои е престъпник решава съда и всеки е невинен до доказване на противното .Това , че някои е задържан 98 или повече пъти без необходимите доказателства не го прави престъпник или да оправдава убийството му , още повече стрелеца е нямало от къде да знае този факт . Аз съм за либерализиране на режима за закупуване на късо огнестрелно оръжие и за затягане на наказанията за неправомерната му употреба . Имам чувството че подписалите петицията не си дават сметка че е извършено обийство без да има неизбежна отбрана с незаконно притежавано и преправено оръжие . Не знам защо давате примери с английското законодателство при положение , че има и по-добри в родното такова / пример е случката станала на 12 февруари 2010 г. в м.Райковското и последвалото оправдание от Великотърновския апелативен съд на нашия съгражданин въпреки трагичната съдба на простреляния тогава Мичко Х.

Анонимен каза...

И аз веднъж се бях почерпил стабилно и обърках адреса на една приятелка та влязох във друг вход да я търся , трябваше ли тогава някои да ме застреля ?

Анонимен каза...

11. С 40 сантима отвертка ли си я търсил из входа?

Анонимен каза...

12 -ти Е имаше нещо твърдо в гащите ми , което можеше да заблуди някои че е оръжие , но признавам че чак 40 сантиметра не мога да го докарам . По скоро някъде към 21 -22 сантиметра ;) .

Анонимен каза...

13. :))

Анонимен каза...

Освен това Опиц е бил с бойно оръжие с патрони с изместен център, самоделно пригодено от газов пистолет. Това само по себе си също е престъпление и то тежко по смисъла на закона - чл. 339, ал. 1 от НК. Проблемът в нашата държава е, че полицията позволява да се стига до такива случки, а уж Веско Маринов пее: "Родната полиция ни пази". Пази ни, ама друг път. Ако ни пазеше - нямаше да има тази дискусия, която сега се води по повод Йордан Опиц.

Анонимен каза...

До 11-ти:
Е, много си оригинален, няма що! Разликата между ходене по жени и престъпните похождения на онзи гръмнатия рацидивист в това, че ти не си влизал с взлом, нито с шперц, нито си откраднал нещо, нито пък си тарашил къщата 90 пъти.
Така че, спести си остроумията!

Анонимен каза...

Tozi da si stoi v zatvora - tam mu e mqstoto ! Ubil e momcheto za nishto !5 godini sa mu malko !

Анонимен каза...

г-н Маринов,

ако не ме лъже паметта за днес беше насрочен търга за Машстрой имате ли информация купен ли е от някой инвеститор?

Анонимен каза...

Aко г-н Марковски беше защитавал г-н Опиц, г-н Опиц за същите деяния по всяка вероятност щеше да е изобразен до сега като национален герой, а младежът щеше да бъде разобличен като социална "отрепка". Просто всичко зависи от това кого защитава г-н Марковски. Нека не бъркаме истината с това, което се представя за истина. Тук всичко опира до силата на защитата. Не всичко се представя така, както е.

Анонимен каза...

„Опиц е осъден от Елена Авдева от ВКС, бивш председател на окръжния съд в Благоевград, а понастоящем член на ВКС и председател на съда, взел окончателното решение за осъждането на Данчо Опиц, не е случаен човек! Тя е един от членовете на съда, дал условна присъда и освободил Максим Ставийски. Също така е член на съдебният състав, оправдал прословутите братя Маргини. Член на съда, оправдал депутатката Юлия Берберян за укриване на данъци. Тази година бе сред съдиите, намалили присъдата на Цар Киро. Съпругът на г-жа Авдева се казва Иван Николов, шеф на фирма "Благоустройствени строежи" в Благоевград, който през 2008 г. е задържан за 24 часа, заради смъртта на 3 (трима) работници, загинали под срутил се необезопасен изкоп на фирмата. Следващата година е бил оправдан и дори му е била отменена символичната глоба от 250 (двеста и петдесет) лева, наложена заради смъртта на 3 (трима) души! Съдия Авдева 2007г. се е сдобила с жилище в столицата от 110 квадрата срещу 126 хиляди лв. За убийството на Ангел от Катуница, е предвидено обезщетение от 2000 лв. А за смъртта на един боклук в случая с Опиц - 300 000 лв.”

Анонимен каза...

Крайно време е! Дай боже: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1558801

Анонимен каза...

Осъден заради смърт на крадец преди 10 години: И сега да ми влязат в лозето, ще ги убия:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1556250

Анонимен каза...

Ето още нещо по случая:

1. „Не може от 9 милиметра дуло да излезе 4 милиметра съчма. Да пробие яке, сърце, черен дроб, черва и да спре в хълбока.”
2. Как след такъв фатален изстрел убитият е пробягал разстоянието от пресечката на „Панайот Волов” и „Чаталджа” чак до кръстовището на „Дондуков” и „Васил Левски”. Адски ми е любопитно как и една крачка се прави с такива поражения. Отделно как се живее в това състояние повече от час и половина без лекарска намеса: „В 16.30 ч. стана белята пред нас, а той е паднал в 17.45 ч. пред сладкарницата на „Дондуков”, на 300 метра от входа на кооперацията ни?! Къде е бил 1 час и 15 минути!? Прострелян в сърцето?!... Проверих в „Пирогов”. Не се знае къде и в колко часа е починал простреляният?! В линейката ли, в „Пирогов” ли!?”
3. Входът е обиран 40 пъти. И тези двамата не влизат там за пръв път.
4. Крадецът Мариян Янчев – 92 пъти е задържан от МВР. Семейството е разведено от 1994 г. Бащата е съден за хулиганство, а майката не посетила сина си, докато лежал 3 г. в пандиза.
5. Опиц не е стрелял в гръб. И го е направил едва след като е бил нападнат – точно при самозащита. Преди да го нападне наркоманът е скочил отгоре му и после не е побягнал, а е атакувал.
6. Опиц никога не е бил ченге, а експерт по изкуствата към МВР.
7. „Има увреден слух, не вижда с дясното око, страда от псориазис и проблеми с гръбнака.” Осъдили са го на 5 години и 300 000 лв, но в медиите се тиражира сума от 80 000.
Самият факт, че е осъден в държава, в която няма правосъдие, означава, че е невинен.

Анонимен каза...

До 20 - Благодаря за информацията. Колко са наивни хората, които вярват в това, с което им промиват
мозъците по медиите. Човекът си гасне в затвора, а ние сме виновни, че позволяваме така да се постъпва
с него и с нас. Днес той, утре някой друг. Хайде господа крадци,законът стои зад вас. Едни грабят наедро отгоре, другите на дребно отдолу. Ние се явяваме като плънката на сандвич, притисната от двете страни.

Анонимен каза...

20 до 24. Моля, радвам се че информацията предизвиква интерес.

Анонимен каза...

След вълната в защита на Йордан Опиц, човекът, осъден задето убил крадец, в Мрежата се надигна вълна против неговата защита. Присъдата му била съвсем издържана от правна гледна точка, казват познавачи. Не можело да се възрази с нищо. Тези, които го познават лично, пък разкриват образ на много лош човек. Социопат и убиец. Въобще не се разкайвал за стореното. И дори по-лошо: убивал котки. Даже и малки котенца, представяте ли си! Едни такива, пухкави.

Изобщо, малко му оставало да стигне до най-ниското стъпало на човешко падение: да убива улични кучета за удоволствие!

И затова трябвало да престанем да плачем за него.

А ние не плачем за Опиц. И неговата човешка същност не ни интересува. Дори да беше невинно момиче, заклало посегналия към честта й, нещата няма да се променят. Както няма да се променят, ако той беше и най-долен тип и педофил.

Ние защищаваме принципа, а не неговият физически носител. И по-точно, правото на самоотбрана. Правото на самоотбрана е гаранция за човешкото съществуване. А правото на съществуване е основното човешко право. От него произтичат всички останали права. Както виждате, става дума за много сериозни неща.

Днес ние сме прехвърлили, в голямата му част, правото си на самоотбрана на държавата. В общественият договор, който сме сключили с нея, тя поема задължението да се грижи за нашата сигурност, в замяна на което ние пък сме поели други задължения.

Държавата, в която живеем днес, обаче, кръшка от задълженията си. От известно време насам лицата, които осъществяват държавното управление, разглеждат това като възможност за вземане на държавата на концесия с цел извличане на търговска облага. Те я експлоатират като открит рудник: гледат да извлекат от нея колкото се може повече с колкото се може по-малко разходи.

Анонимен каза...

Вследствие на това някой може да остане с грешното впечатление, че те се отнасят с населението като с добитък. Не, стопанинът обича добитъка си и се грижи за неговата сигурност. Никой стопанин не би оставил магарето си в калта.

Тези хора, т.е., държавата, се отнасят с нас като към дивеч, който се самовъзпроизвежда в гората и може да се ползва при нужда. Това, че го ползват и бракониери, сиреч – престъпници, не я засяга - особено като вземем пред вид факта, че няма ясна граница между бракониерите и държавата.

Но когато дивечът, поради неизпълнение на договора от отсрещната страна, опита сам да защити своята сигурност поне от посегателствата на бракониерите, държавата става безпощадна. Тя се хваща за буквата на закона и отмерва вината с лабораторна прецизност. Защото дивеч, който се защищава, е опасен. Днес ще се защити от бракониери, утре, току виж, и от посегателствата на тези, които наричат себе си държава.

И те ще останат само на една заплата! Не, това не бива да се допуска!

Това поведение на държавата е причината за нашето недоволство. И то трябва да продължава докато държавата започне да изпълнява своите задължения по договора. Вътрешното чувство ми говори, че това няма да стане, ако съответните изпълнителни и съдебни власти не бъдат разформировани, а служителите им – натирени по четирите посоки на света без право на пенсия. А на тяхно място се създадат съвсем нови институции, годни да вършат работа. Както, казват, било станало в Грузия. Може и да е вярно.

Така стоят нещата от гледна точка на дивеча. Звучи анархистично. Но авторът уверява читателите, че не е и никога не е бил анархист. Просто дотам ни докарахте, маскари с маскари, да заприличаме на анархисти!


ВЕСЕЛИН КАНДИМИРОВ

Анонимен каза...

Вече достатъчно години нашите правителства ни "убиват" бавно, полека и мъчително, а никой не ги осъжда, или по–точно ги осъждаме ние, простолюдието, а тези, които са в правото си да ги изпратят в затвора, си траят. Така им изнася може би!
Относно убийството, просто е един лош момент, за който и самия Опиц съжалява може би.
Затвора ще го "убие"–психически и физически, убития младеж няма да се върне да краде никога вече, "правосъдието" ни ще е все на това ниво, а и всичко останало. Пълна безизходица! Без пари къде да се махнеш?

Бай Ставри каза...

Добре, Опиц го осъдиха...А защо не осъдиха онова пиянде Стависки, който уби не наркоман и крадец, а съвсем нормален гражданин и рани друг ? Защо келешът на троянката А. Пенчева, който застраши живота на много хора още не е осъден ? Защо сънът на Баш-ритнитопковеца на България, някакво си там вратарче (забравих му името) не беше осъден за бягство от ПТП. Ще ви кажа...Защото в тази нашата държава са на почит не хората на изкуството (което е вечно),а разни спортистчета, с които видите ли- България се гордеела...Просто Опиц е жертва на ритнитопко-чалгаджийската ни държава !

Анонимен каза...

iTod каза :
До всички защитници на убиеца Опиц !
Върховният касационен съд намали присъдата му от 7 на общо 5 години, по две обвинения. Това е второ намаление, първоначалната присъда е 10 години.
Той е застрелял човек, по собствени признания от метър и половина, предупреждавайки го да не бяга от прозореца на площадката на първия етаж над входа (който бил заключен, да не избягат заподозрените). Застрелва го в момента, след като беглецът скача на земята. За беглеца и неговият съучастник се знае, че са искали да извършат кражба, но не са извършили. Те побягват уплашени преди да предприемат някакви действия. Стрелбата не е в дома на Опиц, а навън. Съдът е преценил основателно, че няма самозащита от негова страна – жертвата бяга, а не го напада. Носи отвертка, но в момента на изстрела не е в ръката му. Опиц твърди, че беглецът скочил с отвертката срещу него, но на базата на свидетелски показания това не е прието от съда. Опиц признава, че удря два пъти с пистолета по главата другия беглец. Показанията му в делата на всички инстанции са противоречиви, опитва се да се оневини и измъкне.

И още – Опиц си е преправил газовия пистолет в боен и незаконно притежава оръжие. Само за последното законът предвижда до 6 години затвор. Опиц е получил по това обвинение 1 година.
Върховният касационен съд е намалил присъдата на Опиц общо на 5 години, като преценява, че той има увреден слух и увредено зрение на едното око. И ще излежава в затворническо общежитие при по-лек режим.

На практика Опиц е извършил предумишлено убийство на невъоръжен човек по време на бягство (това, че жертвата е бил крадец рецидивист, не променя обстоятелствата). В САЩ, например, щеше да бъде осъден за т. нар. First Degree Murder (съответства на българското “предумишлено убийство”) и щеше да получи поне 20 години затвор. Там осъждат и полицаи, които застрелват невъоръжен престъпник при бягство!

Анонимен каза...

ВАЖНО:

Приятели, в ЧЕТВЪРТЪК - 4 Октомври,от 18,30 ч. е МИТИНГЪТ в ПОДКРЕПА на Й. Опиц. София, площад "Света Неделя" пред Духовната академия

Ще настояваме за преразглеждане на делото. Митингът ще протестира срещу ширещата се престъпност и ще се обяви за преустройство на правораздавателната система.

Кои промени на правораздавателната система смятаме за наложителни, за да можем да разчитаме на ефективна борба с престъпността? Първо, това е изборност на районните полицейски началници, на съдиите и прокурорите и второ, въвеждане на института на съдебното жури. При този институт, действащ в англосаксонските страни (Англия, САЩ, Канада, Австралия и др.), се избира от гражданите към всеки районен съд разширен състав на членове на журито (съдебни заседатели), примерно 500 човека.Това са граждани неосъждани, ползващи се с добър авторитет в обществото. При всеки наказателен процес по жребий се избират 12 членно жури (съдебни заседатели) за съответния процес. Те остават в тайна до произнасяне на присъдата. Това съдебно жури, след като изслуша пледоариите на обвинението и защитата, казва виновен ли е или невинен обвиняемият. Съдията не се меси в това решение. Той води процеса. Ако такова жури беше гледало делото срещу Й. Опиц той щеше да е оправдан още на първа инстанция. Жизнено важни за България са тези промени в съдебната система.

Участието си в митинга са потвърдили проф. Николай Василев, известен преподавател по философия в Софийския университет, дисидент и граждански активист, бивш министър на образованието, писателят Никола Инджов, композиторът Хайгашот Агасян и проф. Панайот Панайотов, художник, бивш зам. ректор на Художествената академия.

Моля съдействайте това съобщение да се разпространи в нета.
http://www.facebook.com/events/466633153359757/

Анонимен каза...

iTod каза : До г-жа Ценка Мак,
Г-жо Мак,
като толкова ви е мило за убиецът Опиц - ми ходете му на свиждане всяка седмица в затвора,а пък после,като излезе - си го вземете вкъщи ,да си го гледате, да си говорите колко е велик и какви големи геройства е извършил! Но моля (please),не пишете глупости (ама абсолютни простотии), преди да си направите малко труд да прочетете фактите по този казус -само за да се направите на интересна пред обществото,защото се излагате и ставате смешна ! Гледам имате мед. образование,хайде тогава да ми обясните (please)- как входната рана от изтрела е на гърба на момчето,като иж е нападал ? И един съвет от мен- не е добре да се гаврите така с паметта на момчето (било то и лошо),защото не ви прави чест като лекар,ако изобщо сте такъв !

Анонимен каза...

До 6 - До Блиц - Много интересно уважаеми господа, как от една страна сте запознати с историите (линковете приложени тук), които сте публикували, но не се развикахте : "Убиец!" и не се захванахте като куче за кокал по отношение на долуспоменатия случаЙ, а със задоволство констатирате, че убилият две жени ще вдига тежка сватба. Нека гражданите се поразровят във вашите архиви и сами видят как вие от една страна сте запознати със случаи като долу посочените, а от друга страна имате наглостта да се нахвърляте върху Опиц. Защо не се нахвърлихте по същия начин върху тези например:


ТАКСИДЖИЯТА-УБИЕЦ КАРАЛ КАТО ОТКАЧЕН КАМИКАДЗЕ
http://www.blitz.bg/news/article/134923

ЕДНА ОТ ЖЕРТВИТЕ НА БАКШИША - УЧИТЕЛКА НА ХАЙГАШОД АГАСЯН, ЛЕТЯЛА 20 МЕТРА ВЪВ ВЪЗДУХА
http://www.blitz.bg/news/article/134593

МАСТИТИЯТ АДВОКАТ МАРКОВСКИ БРАНИ ИЗНАСИЛВАЧ НА БАБА ОТ СЕДЕМ ДЪЩЕРИ И СИНОВЕhttp://www.blitz.bg/news/article/144955

http://www.blitz.bg/news/article/144320 БАКШИШЪТ УБИЕЦ НА ПИАНИСТКАТА ИЛИАНА БАТЕМБЕРГСКА НЕ Я ВИДЯЛ ЗАРАДИ АЗИС

http://www.blitz.bg/news/article/134664 ТАКСИДЖИЯТА - УБИЕЦ ИМАЛ НАД 50 АКТА

Анонимен каза...

Кой е този iDiot /iTod/ който уж за справедливост и честност говори а се нахвърля с такава грубиянщина срещу г-жа Мак...и откъде накъде идиотът си позволява да говори сякаш е най последна инстанция!?

Анонимен каза...

"Показанията на първия пристигнал полицай на мястото - писали са го като “Х.” Христов ли е, Хараламбиев ли е, но полицаят е потвърдил в показанията си версията на Опиц. И впоследствие съдът решава да не взима предвид твърденията на Х., на база на това, че той бил работил по много криминални случаи!???? Ако смятат, че допуска грешки в работата си, да го уволнят тогава?

Друго интересно ­ и двамата твърдят, че убития е скочил от полуетажа, приземил се е на крака на 2м от Опиц и бил обърнат КЪМ НЕГО. След изстрела е побягнал. Не е падал на земята, та да го застрелят и тогава да стане и да побегне. Нещо повече, медицинската експертиза казва, че има много варианти в каква поза е стреляно, та да се получи такава рана. Ама съдът си избира тая, която му отърва.

Дело 441 от март месец тази година ­

Анонимен каза...

Балистиката е сложна наука, другарки и другари. Най-съвременното оръжие, с което опукаха др. БенЛ е с калибър 4,5мм на Хеклер и Кох. Но в едно съм сигурен-ако съдът искаше да бъде жесток към Опиц, можеше да му даде споко 10 години.
При присъда под минималната и при липса на каквото и да е разкаяние за причинената смърт, мисля воя и паниката е излишен. Посланието е ясно: няма да се толерира от закона саморазправа с преправени на бойни газови пушкала. Човек прави това за да направи един газов пистолет да убива.
Това, че за Опиц има правосъдие, а за други няма, е друга бира... Просто от случая Еди Минасян не следва, че всеки, който застреля в гръб крадец, е автоматично невинен.

Анонимен каза...

Братя, пазете крадците, те са наше национално богатство! Да си ги още отглеждаме и храним! Грабещите милиони отгоре, но и за другите по-дребни боклуци да помислим!

Анонимен каза...

Точно така 5-ти и 37-ми и аз мисля така!

Анонимен каза...

И аз съм в отбора на 5,37 и 38

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |